Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Rahim Filminin Riskleri

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Rahim Filminin Riskleri

Rahim filmi çektirmenin bazı riskleri bulunmaktadır.

HSG (rahim filmi) riskleri ve komplikasyonları nelerdir?

HSG tedavisinin araştırmalar neticesinde oldukça güvenli bir işlem olduğu kabul edilmektedir. Tedavide % 1’ den daha az oranda da olsa, bir takım araştırmalarda ciddi olmak üzere çeşitli komplikasyonların meydana gelebileceği kabul edilmektedir. Bu komplikasyonlar ise aşağıda tek tek listelenmiştir.

1 ) Enfeksiyon

En sık karşılaşılan ve ciddi olan problem, pelvik enfeksiyondur. Bu daha çok, önceden tubal hastalık olması halinde meydana gelmektedir. Çok az da olsa, enfeksiyon fallop tüplerine zarar verebilir veya tüplerin alınmasına ihtiyaç duyulabilir. Rahim filminin çekilmesinin ardından geçen bir iki gün içerisinde artan ağrı veya ateş olması durumunda doktor ile iletişim kurulması gerekmektedir.

2 ) Baygınlık

Çok az da olsa, işlemin yapıldığı esnada veya işlemin ardından kısa bir süre baş dönmesi hissi ile beraber baygınlık durumu meydana gelebilir.

3 ) Radyasyona maruz kalma

Rahim filminin çekildiği esnada radyasyon çok düşüktür (böbrek veya bağırsak çalışmasından daha azdır ve bu radyasyon ile alakalı bir hastalık gösterilmemiştir) (aynı ay hamilelik oluşsa bile). Ancak hamilelikten şüphelenilmesi halinde, HSG yapılması tehlikeli ve sakıncalıdır.

4 ) İyodin alerjisi

Çok az da olsa, rahim filmi yapıldığı esnada iyodin, kontrasta alerji olabilmektedir. Hastanın iyodine, intravenöz kontrast boyalara veya deniz ürünlerine karşı alerjisi olması halinde, bu konuda doktoru daha önceden bilgilendirmelidir. İyodine alerjisi olan hastalarda, HSG yerine sonohisterogram uygulanabilir. Sonohisterogram uterin kavite ile alakalı detaylı, ancak tüpler ile ilgili sınırlı bilgi elde etmektedir. Bunun yanı sıra, hastada işlem yapıldıktan sonra kaşıntı veya kabarma olması halinde, doktoru ile konuşmalıdır.

5 ) Lekelenme tarzı kanama

Rahim filmi çekildikten sonra 1 veya 2 gün boyunca lekelenme şeklinde kanamaya çok sık rastlanmaktadır. Ancak yoğun bir kanama olması halinde, hasta bu durumu doktoruna bildirmelidir.

6 ) Rahim delinmesi

En az karşılaşılan komplikasyon ise, rahim delinmesidir. Rahim ağzı veya vajina ile alakalı meydana gelen yırtılma, kanama gibi çok az rastlanan hatta pratikte pek rastlanmayan risklerin meydana gelme olasılığı kabul edilmektedir.

Yukarıda bir bir ifade edilen risklerin dışında, rahim filmi kadının rahim, tüp veya yumurtalık organlarına zarar verecek, şekillerini ve yapılarını etkileyerek bozacak bir işlem değildir. Kadının doğurganlık kapasitesi üzerinde herhangi bir olumsuz etki göstermez hatta tüplerde bulunan küçük yapıda ki tıkanıklıkların açılması sebebinden dolayı, hamilelik elde etme şansında bir miktar artış sağlayan yararlı bir inceleme yöntemidir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved