Yukarı

Boş Gebelik (Blighted Ovum)

BOŞ GEBELİK (BLIGHTED OVUM) (ANEMBRİYONİK GEBELİK)

Bu duruma halk arasında su gebeliği de denir.

 1 ) Boş Gebelik Nedir?

Su hamileliği şeklinde de ifade edilen bu durumda, hamilelik kesesini meydana getiren zar ve plasenta oluşurken, bu yapıların içerisinde bir bebek bulunmaz. Tanısı, ultrason ortamında embriyo ve kalp atımları görülmesi gereken haftalarda kesenin boş olarak görülmesi ile beraber konur.

Boş gebelik, erken hamileliklerde gerçekleştirilen bir tanı olduğundan dolayı, bazı özel durumlara dikkat edilmesi gerekir. Özelliklede, adet kanamaları düzensiz görülen kişilerde, yumurtlamanın gerçekleşmesi beklenen tarihten daha sonra gerçekleşmiş olabilme ihtimalinden dolayı, bu durum özellikle dikkate alınmalıdır.

2 ) Neden Boş Gebelik Olur?

İlk 12 haftada gerçekleşen düşüklerin yaklaşık %50 sinin nedeni, boş gebeliktir. Bu durumun nedeni de, görülen kromozomal anomalilerdir. Vakaların büyük bir kısmında, vücut; hamileliği devam ettiremeyecek, sağlıklı bir bebek olamayacak durumda olan anormal kromozomları teşhis eder. Boş gebelik genellikle yanlış hücre bölünmesinden, kaliteli olmayan sperm veya yumurtadan kaynaklanmaktadır. Her yaş grubunda boş hamilelik kesesinin görülmesi ile beraber, anne ve baba adayının yaşlarının fazla olması ile, risk te doğru orantılı olarak artmaktadır.

3 ) Boş Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk belirtileri, adet gecikmesi veya hamilelik testinin pozitif olması olur. Bir takım hamileliklerin erken dönemlerinde, ilk hamilelik bulgularından sonra kramp veya damlama şeklinde kanama ile karşılaşılabilir. Daha sonra vücut, hamileliği sonlandırarak dışarı atar. Biz bunu normal adet kanamasından daha çok meydana gelen kanama şeklinde görebiliriz. Bazı iyiye gitmeyen hamileliklerde ise, her şey normal gibi görülür, kanda hamilelik hormonu artmaya devam eder ve plasenta büyür. Bu tarz durumlarda ise, daha çok 8. haftada yapılan ultrasonografi esnasında hamilelik kesesinin boş olduğu görülerek, tanı konur.

4 ) Boş Gebelik Tekrarlar mı?

Tekrar hamile kalındığı zaman, düşük yapma stresi elbette ki görülür. Ancak boş gebelik, genel olarak nüks etme eğiliminde olan kromozomal bir anomali durumu değildir. Boş gebelikler bir kez olur ve çok az bir grupta birden çok tekrarlar. Tekrarlayan boş gebeliklerde IVF( tüp bebek) bir şans olabilir. 2 veya 3 defa düşük geçmişi olmadan, özel kan ve genetik tahlilleri yaptırmaya ihtiyaç duyulmaz.

5 ) Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Ultrasonografi muayenesinde, hamilelik kesesinde bozulma, hastada vajinal kanama görülmesi durumunda kendiliğinden düşme ihtimali daha yüksek olduğundan dolayı, riskleri bulunan ve kürtaj yapılmadan takip altına alınabilir. Ancak birden çok hamilelik kaybı olup, genetik araştırma yapılmasının planlanması halinde veya vücut kendi kendine atamıyor ise, o zaman kürtaj ilk tercih olmalıdır.

Bir düşük veya kürtaj yaşadıktan sonra, ortalama 1 veya 1.5 ayın ardından tekrar adet kanaması olur. Daha çok bir düşük yaşadıktan sonra, yeni bir hamilelik planlaması yapmak ve korunmayı kesmek için 1 veya 3 defa düzenli adet kanamasını geçirmekte yarar bulunmaktadır.

6 ) Boş gebeliğin tanısı nasıl gerçekleştirilir?

Artan beta hCG değerleri. Plasenta bu hormonu, implantasyonun ardından ürettiği için, bhCG değeri artmaya devam edebilir. Çünkü plasenta bu dönemde embriyo bulunmasa dahi, büyümesini hızlı bir şekilde devam ettirebilir.

Ultrasonografi, boş gebelik tanısının konması için gereklidir. Ultrasonografide hamilelik kesesinin içerisinde embriyonun görülmemesi halinde ( boş kese ) tanıyı netleştirir.

7 ) Boş Hamileliğin Tedavisi nasıl olur?

Rahim ağzının genişletilip hamilelik ürününün, uterusun dışına alınması işlemi olan dilatasyon ve küretajın yapılması gerçekleştirilebilir. Toplanan materyaller, patoloji laboratuvarına yollanarak, inceleme altına alınır.

Misoprostol gibi ilaçların kullanılıp abort yaptırılması, bir başka opsiyon olabilir .Ancak ilaç ile yapılan müdahale bazı durumlarda bir kaç gün sürebilir. Bu ilaçlar aynı zamanda daha fazla kanama ve yan etkilere de sebebiyet vermektedir.

Her iki tedavi yöntemi de, anne için ağrılı olabilir. Ağrı kesici ilaçların kullanılması ile ağrının biraz da olsa kontrol altına alınması sağlanabilir.

Boş gebelik sebebinden dolayı kürtaj yaptırmak zorunda olan anne adaylarında, 1 veya 2 hafta içerisinde tekrar yumurtlama olur ve 1 ay sonra kadın yeniden adet görür. Bu adet kanamasından sonraki siklusdan itibaren, tekrar hamile olabilmesi için herhangi bir sakıncanın bulunması da söz konusu değildir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort