Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Meme Kanserinde Radyoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Meme Kanserinde Radyoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Radyoterapi, meme kanseri hastalarında çok farklı durumlarda kullanılabilir.

Olası kanser hücrelerini yok etmek ve böylece nüksetme riskini azaltmak için ameliyatlardan sonra sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda beyin metastazları gibi metastazların tedavisinde de kullanılır. Yaşamın son aşamasında, kanser çok ilerlediğinde ve iyileşme ihtimali olmadığında, radyoterapi ağrının hafifletilmesi için kullanılır. Radyoterapi uygulamalarına yepyeni bir uygulama alanı daha ekleniyor, daha yeni, daha hedefli kanser ilaçlarına ‘’güçlendirici’’ maddesi olarak kullanılıyorlar.

Kanser Ameliyatından Sonra Radyoterapi Ne Zaman Gerekli?

Radyoterapi, meme kanseri cerrahisinden sonra nüksetme ve ölüm oranı riskini azaltır. Bu, etkilenen göğsün kısmen veya tamamen çıkarılıp kaldırılmadığına bakılmaksızın her yaştaki hastalar için geçerlidir. Bununla birlikte, faydası kadar riskleri ve yan etkileri de bulunur. Her hasta radyasyon terapisi almak zorunda değildir.

Radyasyon Tedavisinin Riskleri ve Yan Etkileri

 

 

Günümüzde radyoterapi tedavisinin riskleri oldukça düşüktür; Örneğin ameliyat sonrası göğsün ışınlanması,  kemoterapiden daha az risk taşımaktadır.

► Akciğerdeki iltihaplı değişiklikler sadece 100 hastanın birinde radyoterapi sonucu ortaya çıkmaktadır.

► 1990 yılından sonra başlayan çalışmalarda sol göğüs radyasyonuna maruz kalmış hastalarda artmış bir kardiyak ölüm oranı da gösterilmemektedir.

Modern teknikler radyasyon terapisini daha nazik ve daha az etkili hale getirdi. Aşağıda ise meme kanseri hastalarında ortaya çıkabilecek yan etkiler yer alıyor:

Deri tahrişi (kızarıklık, kaşıntı, yanma) yaygındır fakat genellikle yan etkisi hafiftir. Bazı durumlarda, kuru cilt veya ciltte kabarcıklar oluşabilir.Hastalar nazik cilt bakımı (parfüm, alkol içermeyen, PH nötr olan, antialerjik ürünler) ürünleriyle cilt tahrişlerini önleyebilirler.

  • Ciddi cilt tahrişi varsa, yanma ve kaşıntıyı gidermek için steroid içeren kremler öneriliyor. Ayrıca soğutma sargıları / pedleri yardımcı olabilir. Hastalar ayrıca cilde, cilt dostu, yumuşak, cildin hava almasını engellemeyecek ürünler kullanmaya dikkat etmeliler.
  • Radyoterapi sırasında, mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir, ancak bu duruma meme radyasyonunda çok nadiren ve kemoterapiden çok daha az ölçüde rastlanır. Gerekirse, hastalara mide bulantısı için ilaç verilebilir.
  • Lenf düğümleri ışınlandığında, göğüs veya kolda bir lenf durması (lenfödem) meydana gelebilir. Eğilmekten ve dar, ”sıkışan” giysilerin giymekten kaçınmak önemlidir. Özel el hareketlerine sahip bir terapistin lenf akışını hafiflettiği lenfatik drenaj uygulaması, doktor tarafından reçete edilebilir.

Radyasyon terapisi yapılması, hastalığın nüksetme riskine, hastanın genel durumuna, yaşam beklentisi vb. gibi konulara bağlıdır. Düsseldorf Alman Radyoloji Bilimi Derneği (DEGRO) Başkanı Prof. Dr. Wilfried Budach’ı açıklıyor: ”Radyoterapiye, birkaç yıl önce olduğundan daha adapteyiz”. ”Sadece tedaviden gerçekten yararlanan hastaları ışınlamak istiyoruz – ilke olarak şu sloganı izliyoruz: Gerektiği kadar, mümkün olduğunca az. Almanya’daki doktorlara göre tedavinin bu bireyselleştirilmesi, yeni ilkelerde de ele alınmaktadır.”

Aysegul

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved