Yukarı

Vitaminler, mineraller ve takviyeler

Sağlıklı bir yaşam tarzı için doğru vitamin ve mineral dengesini sağlamak önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yollarını gelin birlikte tartışalım.

Vitamin nedir?

Vitaminler vücut tarafından üretilemeyen temel maddelerdir. Büyüme ve gelişme için az miktarda vitamine ihtiyacımız var. Vitaminler olmadan vücut yaşayamaz.

Vitamin terimi, vital amin ifadesinden türetilmiştir. İki tip var.

Yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K) genellikle et ve et ürünlerinde, hayvansal yağ ve bitkisel yağlarda, süt ürünlerinde ve balıklarda bulunur. Vücutta yağ olarak taşınırlar ve vücudunuz karaciğer ve yağ dokularındaki fazlalıkları depolar. Bu, onları her gün gıda kaynaklarından almanıza gerek olmadığı anlamına gelir.
Suda çözünen vitaminler (B, C, folik asit) et, balık, meyve, sebze ve kepekli tahıllarda bulunur. Su içinde vücutta taşınırlar. Bu, vücudunuzun bunları depolayamayacağı anlamına gelir çünkü fazlalığı idrardan geçirirsiniz. Her gün bu vitaminleri içeren yiyecekler yemelisiniz. Suda çözünen vitaminler pişirildiğinde  yok olabilir  – bu nedenle kaynatmak yerine buharda pişirmeli ve ızgara yapmak çözüm olabilir.

İhtiyacımız olan tüm vitaminleri diyetimizden almak ne kadar kolay?

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için hepimizin vitaminlere ihtiyacı vardır ve ihtiyaç duyduğumuz besinleri elde etmek için dengeli beslenmek şarttır.

Pek çok yiyecek doğal olarak vitamin içerir. Kahvaltılık tahıllar gibi bazı popüler yiyecekler vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiştir.

Bununla birlikte, bu her zaman kolay olmayabiliyor: meyve ve sebzeler (bir kase içindeki bir elma, saatlerce vitamin kaybeder) ve modern işleme teknikleri, birçok gıdanın vitamin ve mineral içeriğini önemli ölçüde azaltmıştır.

Çok çeşitli taze yiyecekler tüketmeye çalışın. Dondurulmuş sebzeler de iyi bir seçenektir: genellikle oda sıcaklığında uzun süre saklanan sebzelerden daha fazla vitamin içerebilirler.

Vitaminler hangi sorunlara neden olabilir?

Tek bir vitaminin çok azı vücudun dengesini bozabilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ancak çok fazla vitamin almak da tehlikeli olabilir. Bu, özellikle yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri için geçerlidir çünkü vücudun, atık ürünleri ortadan kaldırmanın en yaygın yolu olan fazlalıklardan idrar yoluyla kurtulması daha zordur.

En çok bilinen vitaminler ?

Zaman zaman yeni vitaminler keşfedilir, ancak aşağıdakilere çoğunluğukla aşinayız : A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotheinic asit), B6 ​​(piridoksin), B7 (biotin) B9 (folik asit) , B12, B13, B15, B17, C, D, E, G (riboflavin), H (biotin), K ve M (folik asit).

Diğer maddeler genellikle vitaminler olarak adlandırılsa da, örneğin B10 vitamini, F vitamini, K, M, P, T ve U vitaminleri, şu anda bu tür vitaminler olmadıkları veya halihazırda bilinen vitaminlere benzer bileşikler olmadığı araştırmalar tarafından gösterilmiştir.

Vitaminler ve mineraller aynı şey midir?

Vitaminler ve mineraller tamamen farklı iki şeydir: mineraller vitaminlerin çalışmasına yardımcı olur.

En önemli 10 mineral:

kalsiyum
iyot
Demir
magnezyum
fosfor
bakır
manganez
krom
selenyum
çinko.

 

Bir takviye almam gerekiyor mu?

Çoğumuz yiyeceklerimizden yeterli miktarda vitamin ve mineral alıyoruz. Hamile kadınlar ve yaşlılar gibi bazı kişilerin vitamin takviyesi alması gerekebilir.

Vitamin takviyeleri nereden geliyor?

Çoğu vitamin takviyesi doğal gıdalardan elde edilmiştir.

A vitamini, balık karaciğeri yağından gelir.
B vitamini, maya veya karaciğerden gelir.
C vitamini genellikle kuşburnundan elde edilir.
E vitamini soya fasulyesi veya mısırdan elde edilir.

Vitaminler de sentetik olarak üretilebilir, ancak sentetik vitaminler her zaman doğal yoldan türetilmiş eşdeğerleri kadar etkili olmayabilir.

Takviyeleri nasıl saklamalıyım?

Takviyeleri karanlık ve serin bir yerde saklayın, yoksa tıpkı bir kaptaki elmalar gibi ‘sönerler’.

Vitaminleri saklamak için en iyi yer buzdolabıdır – ağızlarının  kapalı olduğundan emin olun.

Kaptaki birkaç pirinç tanesi, tabletlerin içine nem girmesini önleyecektir.

Takviye almak için en uygun zaman nedir?

Genellikle yemekten sonra gün içinde vitamin almanız önerilir.

Asla aç karnına takviye almayın – bunlar idrarınızda çabucak geçer. Bu, özellikle suda çözünen B ve C vitaminleri için geçerlidir.

Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri vücutta 24 saate kadar depolanabilir ve bazen karaciğerde daha da uzun süre depolanabilir.

 

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort