Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Jinekolojik Muayene

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Jinekolojik Muayene

Her kadının yapması gereken önemli muayenelerden biridir. Evli ya da bekar tüm kadınların ideali 6 ayda bir en azından yılda bir kadın doğum muyenesinin yapılması olası hastalıkların önlenmesi, erken tanısı ve tedavisinde çok önemlidir.

Gelişen ve değişen dünya ile beraber teknoloji hayatımızı yönlendirmekte ve değiştirmektedir. Teknoloji tıp biliminde yeni ufuklar açmış hastalıkların tanı ve tedavisinde oldukça fazla bir şekilde kullanılmaktadır. Fakat en yeni teknolojik cihazlar bile bir hastalığın tanısında anamnez(hastanın hastalığı ile ilgili öyküsü) ve muayene kadar değerli değildir.

Kadın Doğum muayenesinin kadınlar için çoğu zaman sıkıntılı bir olay olduğunu biliyoruz ve sizi anlıyoruz. Kendimizi sizin yerinize koyuyor endişelerinizi ve stresinizi anlayabiliyoruz. Fakat tekrar etmek isteriz ki muayene sizin hayatınızı kurtarabilir.

Örneğin genital bölgenizdeki belkide sizin önemsemediğniz ufak bir ülser(yara) çok ciddi bir kronik hastalığın (Behçet hastalığının) belirtisi olabilir veya genitel bölgenizde belkide önemsemediğniz sürekli kaşıntılı bir bölge bir kanser dokusu olabilir.

Son derece önemli muayne bulgularını elde etmek için hastanın mümkün olduğunca rahatlamış, hekiminde anlayışlı ve sabırlı olması gerekir.

KADIN DOĞUM MUAYENESİNE NE ZAMAN GİDEBİLİRİM?

Acil bir durum yok ise randevu almanızı öneririz. (ALO 182 )

Tercihen adet bitiminizin ertesi günü muayene için en uygun gündür.

MUAYENEYE GELMEDEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Yanınızda kimliğinizi, kullanmakta olduğunuz ilaçları, varsa önceki ameliyat ya da müdahale ile ilgili belgeleri, önceden yapılmış önemli tetkikleri getirmeyi unutmayınız.

Muayeneye eşinizle veya cinsel partnerinizle gelmenizi öneriyoruz. Çünkü birçok kadın hastalığının tanı ve tedavisi için hem kadın hem de erkeğin muaynesi ve tetkiği gerekir.

Muayeneye muhtemel yapılabilecek tetkikler nedeni ile engel oluşturabilecek (örn: Ciddi şeker hastalığı) bir neden yok ise aç geliniz.

Muayeneye gelmeden önceki gece ilişki olmamasını öneriyoruz.

Muayeneye gelmeden önce ve diğer zamanlarda kesinlikle hazneyi (vajinayı)yıkamayınız, bu hem bizim önemli muayene bulguları elde etmemizi engeller hem de sizi enfeksionlara yatkın hale getirir.

Yanınızda yedek iç çamaşırı ve ped getirmenizi ve rahat giysiler giyinmenizi öneriyoruz.

DOKTORUM BANA NELER SORABİLİR?

Ad soyad, yaş, medeni durum, meslek, evlilik süresi, gebelik durumlar, bekarlara cinsel ilişki varlığı sorulur.
Adet düzeniniz, adetlerinizin kaç günde bir olduğu kaç gün sürdüğü, kaç ped kirlettiğiniz adetlerinizde ağrı olup olmadığı sorulur.
Son adet tarihinizin ilk günü sorulur.

Ara kanamalarınızın olup olmadığı sorulur.

İlişki sırasında veya sonrasında kanama, ağrı, kaşıntı yanma olup olmadığı sorulur.

Vajinal akıntınız olup olmadığı varsa miktarı, rengi , kokusu, süresi sorulur.

Vainal kaşıntınız olup olmadığı sorulur.

İdrarda yanma, sık idrara çıkma, gece idrara sık çıkma, damlama şeklinde idrar yapma, idrar kaçırma olup olmadığı sorulur.
Tüylenme şikayeti sorulur.

Genital bölgenizde ele gelen kitle veya yara olup olmadığı sorulur.

Karında şişlik, ele gelen kitle, bağırsak alışkanlıkları sorulur.

Gebelikten korunma yönteminiz, önceki gebelik durumlarınız, doğum şekilleriniz varsa düşük ya da kürtajlarınız sorgulanır.
Ayrıca meme ile ilgili meme başından akıntı, ağrı, ele gelen kitle, koltuk altında şişlik, ağrı, kitle olup olmadığı sorulmalıdır.

NASIL MUAYENE OLUCAM?

Muayene esnasında doktorla beraber mutlaka başka bir sağlı personeli (ebe veya hemşire) yanında olacaktır. İsterseniz bir yakınınızda muayene esnasında yanınızda olabilir.

Muayene olmadan tuvalete gitmeli mesanenizi(idrar torbası) boşaltmalısınız.

Muayene kabininde çamaşırınızı çıkarıp size verilen temiz örtüyü üzerinize alarak jinekolojik masaya (çatal masa) yatıp bacaklarınızı jinekolojik masanın özel bacaklıklarına koymanız istenecektir. Bu aşamada sağlık personeli(ebe, hemşire veya doktorunuz)size yardımcı olacaktır. Bu masaya yatmanın sizin için sıkıntılı olduğunu biliyoruz ama kadın doğum muayenesinin en iyi bu şekilde yapılabildiğini bilmenizi istiyoruz.

Muayene esnasında doktorunuza soru sormaktan, şikayetinizi tekrarlamaktan çekinmeyin.

Jinekolojik muayene 3 aşamada yapılır.

1.Dış genital bölgenin muayenesi,

2.Spekulum ile vajina ve rahim ağzının değerlendirilmesi,

3.Bimanuel (elle) muayne.

Bekar, cinsel ilişkisi olmayan hastalara elle veya aletle(spekulum) muayene yapılmaz.

Hasta rahat olursa (hasta ıkınmamalı, kendini sıkmamalı, yatış şeklini değiştirmemeli, eliyle doktora müdahale etmemelidir) muayenenin hiçbir aşamasında ağrı olmaz.

ULTRASON NASIL YAPILACAK?

Eğer bekarsanız ve cinsel ilişkiniz olmamışsa ultrason karnınızdan yapılır, daha iyi bir değerlendirme için idrara iyice sıkışık olmalısınız.

Diğer hastalara vajinal ultrason yapılır. Bu teknikle yapılan ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınız daha iyi değerlendirilir. Vajinal ultrason jinekolojik muayene masasında veya normal bir muayene yatağında vajinaya ince ultrason probunun yerleştirilmesi ile yapılır. Ağrısız bir işlemdir. Vajinal ultrasonun gebeliğe bir zararı yoktur. Vajinal ultrason yapılırken mesaneniz boş olmalıdır.

 

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved