Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
17 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

17 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ON YEDİ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

17. hafta hamilelikte anne adayında meydana gelen değişiklikler nelerdir?
17. haftada artık anne adayının rahmini göbek deliği seviyesine oldukça yaklaşmıştır. Bunu eli ile hissedebilir. 17. haftada bebebk artık diğer haftalara nazaran daha hızlı kilo almaya başlar. Aynı şekilde gelişim hızı da artmıştır. Bu sebeple anne adayı artık daha fazla kilo almaya başlayacaktır. 17. haftaya kadar anne adayları genellikle 3-5 kilo arasında bir artış gösterirler.

Anne adaylarından bazıları, kendileri ile aynı gebelik haftasına sahip olan anne adaylarına göre daha büyük bir kana sahip olabilirler. Bunun en genel nedeni ise, bağırsaklar içerisindeki gazdır. Karnı daha küçük olan anne adaylarında ise en yaygın neden karın ciltlerinin daha sıkı olmasıdır.

17. haftada ya da en geç gelecek haftanın bitimine kadar dörtlü testin yapılması gerek. Çeşitli laboratuvar koşullarında kullanılan teknolojik imkanlar dolayısı ile üçlü ya da dörtlü testler 20. haftaya kadar yapılabilmektedir. Ancak risklerin erken tespit edilmesi açısından bu testlerin şimdiden yapılması daha uygun olacaktır.

Doktorların bazısı, 11-14 testi yapıldığı taktirde diğer testlerin yapılmasına gerek olmadığını söyleyebilirler. Bazı doktorlar ise tedbirli olup dörtlü test yapılmasını isteyebilirler. Doktorunuz buna sizin genetik özellikleriniz, genel sağlık durumunuz ve diğer faktörleri ele alarak karar verecektir.

Gene doktorunuz sizden 11-14 testin yapılmasının ardından şayet 3’lü test yapmayacaksa hamilelik takibi için nöral tüp defekti- NTD riski için alfafetoprotein (AFP) ölçümü yapmak isteyebilir.

Genellikle doktorların çoğu ayrıntılı bir şekilde uygulanan ultrasonografide nöral tüp defekti tespiti mümkün olduğu için üçlü teste gerek duymayabilir.

Düşme Riski

Anne adayları artık bu haftadan itibaren bazı denge sorunları yaşabilir. Göbeğin gittikçe büyümesi, yerçekimi merkezinin değişmesine yol açar. Bu sebeple de anne adayı ayaktayken denge sorunu yaşayabilir. Düşme risklerine karşı dikkatli olmalısınız. Riski pozisyonlarda durmamalısınız. Topuklu ayakkabılar giymemeye özen göstermelisiniz. Şayet arabaya binecekseniz mutlaka emniyet kemeri takmaya özen göstermelisiniz. Emniyet kemeri gebelerde karın altından takılmalıdır. Bu haftalarda anne adayının gözleri kurayabilir.

Gebelik ve Vajinal Akıntı

Vajina, devamlı yenilenen bir doku özelliği taşır. Eski dokular ise, akıntı biçimde vücuttan atılır. Akıntı, bazı kadınlarda rahatsız etmeyecek biçimdeyken, bazı kadınlarda çok daha yoğun olabilir. Doğal vajina akıntısı rengi; beyaz ve sarıdır. Çoğunlukla kokulu değildir. İdrar yapma sırasında yanma, ağrı ve kaşıntı gibi belirtilere sebep olmaz.

 

17.hafta-gebelik-2

 

Hamilelik sürecinde vajinal akıntı artış gösterebilir. Akıntı, idrar sırasında çeşitli sorunlara yol açmıyor ve kokusuzsa korkmanıza gerek yok. Bu, fizyolojik bir akıntıdır. Bebeğe ya da size herhangi bir zararı yoktur. Ancak akıntınız koyu kıvamlı, rengi yeşil, kahveringi gibi, ağrı ve yanma özelliklerine sahip ise mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir. Bu durum rahim ağzı için bir soruna işaret edebileceği gibi, enfeksiyona da işaret edebilir. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Su Kıvamlı Akıntı

Akıntınızın su kıvamlı olması, genellikle gebeliğin sonlarında görülür. Bu akıntı biçimi, bebeğinizin başının idrar torbasına yaptığı baskı neticesi oluşan kontrolsüz idrar kaçırma olabilir. Bunun dışında su gelmesi şeklind etabdir edilen gebelik kesenin yırtılmasına bağlı olan amniyos sıvısının boşalması dolayısı ile de olabilir.

17. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişikler nelerdir?

haftada bebeğinizin ciltaltı yağ depoları hızla artış göstermeye başlar. Bebeğiniz ve plasenta 17. haftada ortamala olarak aynı boyutlardadır. Bebeğinizin minicik kalbi günlük olarak 30 litre kan pompalamaktadır.
Bebeğinizin 17. haftada bazı refleksleri ortaya çıkar. Bunlar:

emme,
göz kırpma,
yutmadır.
hafta itibari ile bebek, kalsiyum depolama işlerini kemikleri için hızlandırmaya başlar. BBundan dolayı da kalsiyumdan zengin olan besinlerin bu hafta daha fazla tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kalsiyum temini ilaç şeklinde yapılmamalı. Kalsiyum besinlerden temin edilmelidir.
17. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

17. hafta hamilelik döneminde bebeğin görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

17.7haftalik-ultrason-3d

 

Gebelik ve Çatlaklar

Hamilelik döneminde vücut büyümeye başlar, genişler. Bu sebeple de anne adaylarının ciltlerinde çatlaklar oluşabilir. Kalıtımsal olarak buna yatkın olan anne adaylarında bu çatlaklar daha çok görülebilir. Çatlaklar, genellikle karın bölgesinde meydana gelir fakat meme dokusunun ve basenlerin genişlemesi, meme bölgesinde ve kalçalarda da çatlakların oluşmasına yol açabilir. Çatlakların maalesef ki tedavi şansı yoktur. Çatlaklar gebelik sonrası da kalıcıdır. Ancak çatlaklar oluşmadan alınabilecek önlemler vardır. Badem yağları ve çeşitli nemlendirici ve koruyucu kremler çatlakların oluşmasını engellemek adına cildin genişlemeye karşı dayanıklılığını arttırabilir. Bu sebeple de çatlaklarınız daha az oluşur ya da hiç oluşmaz. Bu sebeple özellikle 17. hafta itibari ile bu kremleri düzenli olarak kullanmanız önemlidir. Bunun dışında:

bol bol su içmek,
antioksidan maddeleri bol miktarda içerdiğinden sebze ve meyve tüketimini ihmal etmemek,
düzenli şekilde egzersiz yapmak,
uygun kiloda olmak çatlakların oluşmasını önlemek için en etkin yollardan bazılarıdır.
Bazı anne adaylarında krem gibi koruyucu ürümler kullanmaksızın çatlak oluşmazken, bazı anne adaylarında alınan tüm tebdirlere rağmen çatlak oluşabilmektedir. Cilt yapısı ile ilgili olan bu durum moral bozmamalıdır. Bebeğiniz, kucağınıza aldığınızda tüm sorunlar bertaraf olacaktır. Çatlaklar, ondan kalan hediyeler olarak algılanmalıdır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved