Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
19 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

19 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ON DOKUZ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

19. hafta hamilelik döneminde annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

19. hafta itibari ile anne adayının cildindeki değişikliklerle oldukça fark edilebilir düzeye gelebilir. Oluşan bu değişiklikler, hamilelikte salgılanan hormonların ve rahmin büyümesi gibi hamilelik döneminde yaşanan mekanik etkiler dolayısı ile meydana gelir. Kloazma yani, hamilelik maskesi denilen; alın, yanak, burun ve çenede yama şeklinde kızarıklıklar özellikle güneş ışınlarına aşırı maruz kalındığında artabilir. Bu lekeler kalıcı değildir. Ancak kimi durumlarda tedavi edilmesi ve giderilmesi biraz güç olabilir.

Bu haftalarda anne adayının vücudunda çatlaklar oluşabilir. Özellikle karın, meme ve kalçalarda büyüme dolayısıyla çatlaklar artabilir. Çatlayacak olan bölgeler kaşıntı ile kendilerini belli ederler. Şayet cildiniz kuru ise ve önlem almıyorsanız bu şikayetler artış gösterecektir. Anne adaylarının%50’sinde bu gibi çatlaklar meydana gelir. Özellikle genetik açıdan buna meyilli iseniz, çatlak oluşma riski daha da artacaktır. Ancak badem yağı gibi bitkisel çözümler ya da bu sorun için geliştirilmiş kremlerle çatlakların oluştuğu bölgedeki belirtilerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak önemli olan çatlaklar oluşmadan önce önlem almak ve bu ürünleri kullanmaktır.

Bunun dışında cilt kuruluğu ve çatlağı önlemenin diğer yolu da, bol bol su içmek ve doğru beslenme düzenine sahip olmaktır.

“Çatlak kremleri” cildi nemlendirir. Bu sayede de cildin esnek olmasına yardımcı olur. Fakat şayet genetik özelliklerle de çatlak oluşmaya daha elverişli bir cildiniz varsa, kullanılan ilaçlar ve alınan önlemler bunu tamamen engelleyemez. Çatlaklar doğum ardından gümüş rengini alır ve çatlakların henüz bulunan bir tedavisi yoktur.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kimdir?

Üniversite sınavında başarılı bir netice alıp, tıp fakültesinde eğitimine başlayan ve 6 yıllık bir eğitim maratonu sonucunda tıp doktoru olan kadın doğum uzmanları, daha sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ismi verilen bir sınava girerler. Bu sınavda başarı olanlar, uzmanlık eğitimi yapabilirler. Türkiye’nin hangi ilinde olursa olsun tıp branşları oldukça yüksek puan isteyen alanlardır. Gebeliğinizi takip eden doktorunuz da tüm bu aşamalardan geçmiş bir kişidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı için de 5 senelik bir eğitim görülür. Bu beş senede, kadın hastalıkları ve doğum konularında eğitimler alınır.

Eğitim sürecinde olan doktor oldukça zor şartlardan geçerek bu süreç içerisinde deneyim kazanır. 4 günde bir tam bir günlük nöbetler tutar. Genellikle bu nöbetler ertesi gün mesaiye de sarkar. Bu sebeple doktorunuz, oldukça antremanlıdır. Bu sebeple şayet doktorunuza güveniyorsanız, içinizin rahat olmaması için hiçbir neden yoktur.

19. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Geçen haftalarda bahsettiğimiz gibi bebeğinizin cildi lanugo denilen tüycüklerle bezeli halde. 19. hafta itibari ile haftadan vernix caseosa denilen maddenin üretimi başladı. Vernix caseosa; beyaz renklidir ve krem kıvamındadır. Bebeğin cildini kaplar. Bu maddenin amacı bebeğin maruz kaldığı sıvıdan onu korumaktır. Çünkü sürekli sıvı içinde kalan cilt, kırış kırış olabilir. Bu madde bebeğinizi bu etkiden koruyacak. Bebek dünyaya geldiğinde, bu maddeyi zaten göreceksiniz.

Bebeğiniz sık sık rahim içindeki pozisyonlarını değiştirebilir. Çoğunlukla da 34. haftalarda baş aşağı bir konumda durmaya başlarlar. Bebeklerin %5’i ise baş yukarı konum alır. Şayet bebeğiniz baş aşağı duruyor ise, ve henüz gebeliğin erken aşamalarında iseniz kaygı duyabilirsiniz. Erken doğum olacağı endişesi yaşayabilirsiniz. Bebeğin erken bir dönemde baş aşağı pozisyonu alması, erken doğum belirtisi değildir. Sadece o an, o şekilde duruyordur. 19. gebelik haftası sonunda bebeğin boyu yaklaşık olarak 21 cm ve kilosu da 285 gram dolaylarında.

19. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

19. hafta hamilelik döneminde bebeğinizi görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

19.haftalik-ultrason

 

İştah artması: Artık bebeğiniz hızla gelişiyor. Sizin de iştahınız git gide artıyor olabilir. Bu iştah probleminin çözümü ise kesinlikle kendinizi aç bırakmak değil. Sizi besleyecek ve doyuracak sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Dolabınızı kesinle abur cuburlarla doldurmayın. Protein, mineral, kalsiyum ve vitamin’en zengin besinlerden her acıktığınız da yiyebilirsiniz. Oldukça nadir şekilde de canınız hangi şeyi yemek istiyorsa onu yiye bilirsiniz. Ara kaçamaklardan abartılmadığı sürece bir şey olmaz.

Kabızlık: Kabızlık sorunu normaldir. Ancak çok şiddetli yaşanıyorsa doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi: Artık git gide büyüyen rahim anne adayının kan damarlarına baskı uygular. Beyne giden kan akışının azalmasına yol açar. Bu sebeple anne adayı biraz sersem gibi hissedebilir. Baş dönmesi, gebelikle yaygın şekilde karşılaşılan bir semptomdur. Ancak göz ardı etmeyin ve uzanın. Ayaklarınızın altına yastık koyarak yükseltin ve birkaç dakika kan akışınızı normalleştirin.

Burun tıkanıklıkları: Bazı anne adayları bu gebelik haftasında burun tıkanıklığı yaşayabilir. Burnunuz kanamadan açmanın yolu ise, tek deliği kapatıp öyle sümkürmek.

Sırt ağrıları: Rahim git gide büyüyor. Artık anne adaylarının ağırlık merkezleri değişiyor. Bu sebeple de sırt alanına daha çok baskı yapılıyor. Ağır yükler kaldırmayın, belinizi bükerek değil, dizlerinizi kırarak eğilin.

Bu rahatsız edici olabilen belirtilerin yanında bebeğinizin artık duyu organları gelişiyor. Yani, koku, tat, görme ve dokunma, duyma yetileri gelişiyor. Yani bebeğiniz artık sizi duyabilir. Bu sebeple artık onunla konuşurken iletişim kurduğunuzun farkında olmalısınız. Ona masallar okuyabilirsiniz, şarkılar söyleyebilirsiniz.

Artık git gide irileşmeye başladınız

Artık bebeğinizin gelişimi vücudunuzda daha da belli olacak. Bebeğiniz geliştikçe siz de irileşebilirsiniz. Bu dönemlerde anne adayı karnının alt tarafında ağrı duyabilir. Sanki bir şey saplanıyor hissine kapılabilir. Bu ağrıların sebebi, yuvarlak bağlardır. Yuvarlak bağlar, ağırlığın artması neticesinde rahmin esnemesine yol açar. Normal kabul edilen ağrılardır. Ancak sizi çok etkiliyor ve artıyorsa, doktorunuza danışınız. Ciltteki farklılıklar kendini avuç içlerinin kırmızılaşması ile, dudakların üstünün koyulaşması ile kendini belli eder. Buna gebelik maskesi denir. Oluşan koyulaşmalar, meme uçlarında vajinada, uyluklar da, koltuk altlarında da olabilir. Bu haftada özellikle güneşe çıkmamaya özen gösterin. Mümkünse güneş kremleri, güneş şapkası ve gözlükler takın. Güneş ışınlarına lekelere yol açabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved