Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
18 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

18 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ON SEKİZ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

18. hafta hamilelik döneminde annede meydana değişiklikler nelerdir?

Artık ikinci üç aylardasınız ve 18. Haftada gebeliğiniz git gide ilerliyor. İkinci trimester, anne adayının tansiyonunun düşeceği dönemlerdir. Bebeğe artık daha çok kan akımı başlar ve gevşeme hali hakim olur. Bu sebeple de anne adayı çeşitli sıkıntılar yaşayabilir.
Hamilelik sürecinde dolaşım sisteminde meydana gelen bu farklılıklar hasebiyle anne adayının kalbi, ani pozisyon değişikliklerine cevabı yavaşlatır. Bir anda tansiyonu düşebileceği gibi, çoğunlukla ani yapılan hareketler neticesinde de tansiyon düşebilir. Bu duruma “Postural hipotansiyon” denilmektedir. Örnek olarak aniden yataktan kalkmak ya da aniden eğilmek tansiyonun düşmesine yol açabilir. Bu durumda çeşitli belirtiler meydana gelebilir.Hamilelik döneminde tansiyon düşmesi sebebiyle baş dönmesi, bayılma hissi anormal olarak kabul edilmeyen durumlardır. Ancak bu belirtiler hayatınızı etkilemiyor ise, bilinç kaybı şeklinde yaşanmıyor ise, bebeğe herhangi bir sakıncası olmaz. Şayet şikayetleriniz bu yönde ise, bir doktora başvurmanız gerekmektedir.Anne adayının tansiyonu düştüğünde, tuzlu ayran içmesi iyi gelebileceği gibi en işe yarar öneri; ayaklarının altına iki adet yastık koyması ve uzanmasıdır. Tansiyon düştüğü zaman bu pozisyonda bir kaç dakika dinlenmek belirtileri azaltacaktır. Bu hareket, kalbe daha fazla kan gitmesini sağlar ve tansiyonun normale dönmesine yardımcı olur.Şayet anne adayının tansiyonu, kesinlikle doktor ya da bu konuda tecrübeli bir hemşire tarafından ölçülmelidir. Aksi halde dijital tansiyon ölçerler doğru sonucu vermeyebilir.
Anne ve baba adaylarının 9 aylık süreçte kafalarını kurcalayan en önemli soru, bebeklerinin sağlıklı olup olmayacağıdır.

Bugüne kadar yapılmış olması gereken testler, ikili test ya da üçlü test bebekte Down sendromu (zeka özürüyle seyreden kromozom bozukluğu) olup olmadığını kesin olarak ortaya çıkaramaz. Ancak, büyük olasılıkla bu sonuçlar doğrudur. Endişelerinizi öte tarafa atabileceğiniz kadar yeterlidir. Down sendromu probleminin kesin teşhisi yalnızca amniyosentez ya da kordosentez gibi uygulamalar ile tespit edilebilir. Ancak bu işlemler, sağlıklı bebeği kaybetmeye yol açabilir. Bu sebeple de her anne adayına uygulanmaz. Günümüzde cffDNA (cell free fetal DNA) analizi denilen bir test ile anne adayından alınan kan örneği ile bebeğe ait hücrelerin kromozom analizini ortaya koyabilmek mümkündür. Bugün için Down sendromunun erken teşhisi için uygulama ikili test ya da üçlü test tarama testleri ile yüksek risk çıkması halinde ya da daha sonra uygulanacak ayrıntılı ultrasonografide Down sendromu smeptomları tespit edildiğinde amniyosentez uygulanması biçiminde olmaktadır.

Tabii ki tek doğumsal anomali Down sendromu değildir. Farklı anomolilerin birçoğu ultrasonografide tespit edilebilmektedir. Ancak bu kusurların dışında tespit edilemeyen doğumsal anomaliler de mevcuttur. Mesela: cilt hastalıkları, çeşitli kan ve metabolizma hastalıkları bunlar arasındadır. Ancak saydıklarımız, genellikle oldukça nadir görülen sorunlardır. Bebekte herhangi bir kusurun saptanabilmesine yönelik yapılan teslerin 24. haftaya dek sonuç vermesi oldukça mühimdir. Bunun sebebi de yasal olarak 24. haftaya kadar gebeliğin sonlandırılabilmesidir. 24. haftadan sonra anensefali denilen bebeğin beyin dokusunun olmaması gibi ölüm riski taşıyan problemler dışında, hamileliğin sonlandırılması gibi bir olasılık mevcut değildir.

Bunların dışında bebeğin sağlıklı olarak gözlerini hayata açmak istiyorsanız, uygulayabileceğiniz çeşitli stratejiler vardır. Bebeğin erken doğumunu önlemek için de aynı şeyler geçerlidir. Buradaki en önemli nokta anne adayının beslenmesine dikkat etmesidir.

Anne adayının unutmaması gereken, bebeğin gelişimini sürdürürken anne adayının beslenmesinin kendine dikkat etmesinin en önemli unsurlar olduğudur.

18. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

18. haftada bebeğiniz artık el ve ayaklarını sıkıca açar ve kapat. İlk dışkı da 18. haftada oluşur. Buna mekonyum ismi verilir. Şayet bebek erkek ise, 18. haftada prostat gelişimi bu hafta itibariyle başlayacak ve tamamlanacak.
Anne adayının ilk hamileliği ise bebeğin hareketleri gelecek hafta hissedilmeye başlayacak. Ancak ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarının bazıları bu hareketleri 22. haftaya dek duyamayabilir. Fakat üzülmenize gerek yok, doktor bu hareketleri size ultrasonda gösterebilir.Bebeğinizin ilk hareketleri aslında 8. ve 10. haftalar arasında başlamaktadır. Ancak bu hareketler çok zayıf olduğundan ancak ultrasonda görülebilir.
Bağımsız kol ve bacak hareketleri: 10. haftada,
Vücut ve baş hareketleri: 16. haftada,
haftada başlayan solunum hareketleri çalışmaları: 20-24. haftada hızlanmaya başlar.
Daha önce bir doğum yaşamış anneler, bebeğin ilk hareketlerini daha erken hissedebilir. 16. haftada dahi bu hareketleri hissedebilirken, henüz hiç doğum yapmamış olan anne adaylarının ise bu hareketleri algılaması 22. haftayı bulabilir.

Hissedilen hareket baş ya da kol-bacakların “gerilmesi” şeklinde, vücudun “dönmesi” şeklinde, ya da “tekmeleme” şeklinde Bebeğiniz uyuyup uyumadığına göre aslında saatte 8 ila 40 arası hareket yapmaktadır. Bu hareketlerden sadece bir saniyeden uzun devam eden ve güçlü hareketler anne adayı tarafından duyumsanır. Anne karnındaki her bebeğin kendine özgür bir hareket alışkanlığı mevcuttur. Bebeğin hareketleri çoğalıyor ise, hareket alışkanlıkları değişmiş demektir. Bebeğin anne karnında uyuması 20 dakika da sürebilir 2 saat de. Bu süreçlerde bebeğin hareketlerinde azalma olabilir. Fakat oldukça hareketli olan bir bebeğin 1 saat süresince hiç hareket etmemesi normal değildir. Bu sebeple anne adayı sakin olmalı, durumu değerlendirmeli ve gerekli hallerde doktoruna gitmelidir. Ancak hareketlerin henüz anne adayı tarafından yeni yeni hissedildiği dönemlerde anne adaylarının bir bölümü, bebeklerin hareketlerinin azaldığının endişesini yaşarlar.Ancak ilk zamanlar hareketlerin zor duyumsandığı zamanlardır. Bu sebeple de tüm hareketler hissedilemez. 18. haftanın sonunda artık bebeğinizin boyu 21 cm. dolaylarında ve kilosu 200 gram civarında!

18. hafta gebelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

18.hafta-gebelik

Gebelik ve Denge

Hamilelik döneminde anne adayının karnı büyür ve doğal olarak ağırlık merkezi de değişir. Özellikle bu haftalarda ortaya çıkan tansiyon düşme sorunu ile birlikte anne adayının dengesini kaybedip düşme riski ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar her üç anne adayından birinin hamilelik döneminde en az bir defa dengesini kaybettiğini ve düştüğünü ortaya koymaktadır. Bu sebeple oldukça dikkatli olmak zorundasınız. Hava karlıyken yürüyüşler yapmamalısınız. Banyoda ayağınızın kaymaması adına önlemler almalısınız. Ayakkabılarınızın tabanlarının kaygan olmamasına dikkat etmelisiniz. Anne adayları çoğunlukla kalça üzerine düştükleri için, bebeklerine bir sorun gelmez. Gene de oldukça dikkat olmak çok önemlidir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved