Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Çocuklar da parmak emme sorununun nedeni?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Çocuklar da parmak emme sorununun nedeni?

Parmak emmenin nedenleri nelerdir?

Bebeklerin parmak emme davranışı, doğuştan sahip oldukları en güçlü reflekslerden biridir. Bu davranışın, çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacından geldiği belirlenmiştir. Annelerin çoğu, bu davranışın ya acıkan ya da uykusu gelen bebeklerin gerçekleştirdiği bir davranış olduğunu düşünürler. İlk başta böyle başlayan parmak emme davranışı zaman ilerledikçe sorun haline gelir.

 

Parmak emen çocuğa karşı yapılması gerekenler nelerdir?

Çocuğun gelişimiyle ilgili hem annelere hem de babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Ailelerin dikkat etmesi gereken başlıca durumlar:

 

  • Öncelikle parmak emme olayının, neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Çocuğun çevresinde gelişen çeşitli durumlar karşısında sergilediği bu davranışların temeline inilmesi ve ona göre önlem alınması önemlidir.

 

  • Parmak emme, 3-4 yaşlarına kadar süre gelen bir davranıştır. En geç 5 yaşına kadar sürmesi doğal olan bu davranış, devam edildiği takdirde dişlerde ve çene kemiklerinde deformasyona neden olduğu görülmüştür. Çocuk ne kadar erken yaşta bu davranıştan kurtulursa ağız sağlığı az miktarda hasar görmüş olur.

 

  • Parmak emme alışkanlığından kurtulmanın en önemli etkenlerinden biri de aile bireylerinin davranışlarıdır. İlgi, sevgi ve iletişim çocuklar üzerinde olumlu etki yaratacağından çocuklarla daima diyalog halinde olunmalıdır.

 

  • Ebeveynler bu davranışı, belli bir süre görmezden gelmeli ve çocuğu kendi haline bırakarak baskıcı bir tavırdan kaçınmalıdır. Baskıcı ve ısrarcı şekilde çocuğun ilgisini bu konuya odaklamak, bu davranışın daha da pekişmesine neden olur.

 

  • Ailelerin sürekli bu davranış hakkında çocuklarıyla gergin bir konuşmaya girmesi, çocukta tik, tırnak yeme, kekemelik gibi daha farklı sorunların oluşmasına neden olmaktadır.

 

  • Parmağını emen çocuğu suçlamak ve cezalandırmak çocuğun kendine olan güvenini azaltacağından, suçluluk duygusuna girmeden izah edilmesi gerekmektedir.

 

  • Eğer çocuğunuz bütün açıklamalarınızı anlamıyor ve davranışa devam ediyorsa, dikkatini oyun ya da çeşitli faaliyetlere çekerek bu davranışlar unutturulmaya çalışılmalıdır.

 

  • El bağlama ya da ellerine acı sürme gibi davranışlar çocuklar üzerinde uygulanmamalıdır. Çünkü alacağınız bu önlemler durumun daha da güçlenmesine neden olmaktadır.

Aysegul

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved