Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Çocuklarda havale nöbetleri – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı
Yukarı

Çocuklarda havale nöbetleri

Havale nöbeti, özellikle ilk bebeklik döneminde karşılaşılan, ateşli veya ateşsiz bilinç kaybıyla oluşan kasılma halidir. Daha çok 0-6 yaş arası dönemde, yüz çocuktan 3-4’ünde havale görülebilir. Genetik yatkınlık da ihtimali artırır, ailesinde böyle bir geçmiş olan çocuğun havale geçirme olasılığı daha da yüksektir.

Havale belirtileri nelerdir?
İlk olarak ateş yükselir, genellikle çocuğun ateşi 38 dereceyi geçince tehlike çanları çalmaya başlar. Yüksek ateşle birlikte gözler belli bir noktaya dikilir. Çocuğun bedeninde kasılmalar görülür, vücudunu titreme alır. Bazı durumlarda çocuk idrarını salabilir. Dişler kenetlenir, ağızdan salya-köpük gelebilir. Çocuk vücudunun kontrolünü kaybeder.

Havale ateş derecesi nedir?
Her çocuğun ateşe direnci farklı, bedenler 38 dereceye dayanamazken bazı bedenlere 40 derece bile dayanılabilir bir derece olabilir. Alt sınır 38-38.5 derecedir. Vücut ateşi 37.3 dereceden sonra hızla yükseliyorsa havale tehlikesi yaklaşmakta. Özellikle ateşe duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda ateşin 38 derecenin üstüne çıkmasıyla havale kaçınılmaz. Çocuğunuz bu özellikler sahipse hemen harekete geçin. İlk olarak yapmanız gereken  çocuğun, bebeğin ateşini düşürmeye çalışmak. Ateşi düşürmek için ne soğuk ne sıcak ılık bir duş aldırmanız lazım. Ayrıca çocuğun üzerini ince giydirmelisiniz, eğer ateş düşmüyorsa belli aralıklarla kıyafetlerini çıkarabilirsiniz. Yine de düşmediyse ateş düşürücü şuruplar verebilirsiniz.

Çocuğun havale geçirdiği nasıl anlaşılır?
Çocuğun ateşlenmesine neden olacak bir rahatsızlığı varsa gözümüz her zaman onun üzerinde olmalı. Havalenin beyinde hasar bırakma ihtimali olduğundan size düşen dikkati göstermelisiniz. En çok karşılaşılan havale nedeni, özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara bağlı ateş yükselmeleri. Bazen de menenjit, sara gibi daha ciddi hastalıklar havaleye neden olabiliyor. Küçük çocuğu olan anne-babaysanız çocuğun  ateşi konusunda teyakkuzda olmalısınız. Bebeğin, çocuğun ateşi aniden yükseldiyse, titreme ve kasılmaları varsa, dişleri kenetlenmişse korkmaya başlamalısınız. Tüm bunlara ek olarak çocuğunuzda kendinden geçmişlik, dalgınlık ve uyku hali varsa anlayın ki havale geçiriyor.

Aysegul

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved