Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
35 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

35 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

OTUZ BEŞ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

35. hafta hamilelik döneminde anne adayının hayatı nasıldır?

Anne adayları bebeklerinin hareketlerine karşı her zaman duyarlı olmalıdır. Bebeğin sağlığı hakkında en önemli ipuçları bebeğin hareketlerinde gizlidir.Bu hareketler bebeğinizin kaslarının gelişmesi bakımından oldukça mühimdir. Bunun dışında bebeğin yaptığı solunum hareketleri solunum kaslarını geliştirir. Bu da bebeği doğduktan sonraki aşamalarına hazırlar. Farklı sebeplerle bebeğin daha az oynaması mümkündür. Mesela anne adayı yorgun ya da açsa bebek daha az oynar. Hareketlerin azalıp azalmadığına anne adayı karar vermelidir. Başka bir anne adayının bebeği çok hareket ediyor ise, ancak sizin bebeğiniz daha az hareket ediyorsa gebeliğin başından beri durum böyle olabilir. Her bebeğin kendine özgü bir hareket etme yetisi vardır. Ancak bebek ilk başlarda çok hareketli sonraları daha az hareketli ise inceleme amacıyla NST yapılabilir. Bu durum illa ki bir sorun olduğu anlamına gelmez ancak tedbiri elden bırakmamak gebelik döneminde oldukça önemlidir

35. haftadaki anne adaylarına öneriler

Şayet anne adayı normal doğum için uygun bir aday ise bu ihtimali arttırmaya çalışmalıdır. Genellikle anne adayları normal doğum yapmaktan kaçınmayı düşünebilirler. Bu oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Nasıl bir doğum istediğini konusunda kararlı olun ve kendinizi gebelik boyunca buna hazırlayın. Şayet son dakika doğum şeklini değiştirmek hem sizin hem de doktor üzerinde baskı yapacak ve gerginliğinizi arttıracaktır. Bunun dışında doğumun sağlıklı bir şekilde geçmesinin bir diğer faktörü hastaneye başvurma vaktidir. Doğum başlamadan telaşla hastaneye giderseniz, evinize geri dönebilirsiniz. Doğum saatiniz henüz başlamadan hastaneye yatarsanız, doğum için zaman saymaya başlayacaksınız. Etraftan duyduğunuz ”1 günde doğurdu.” sözleri genellikle bu durumdan mütevellittir. Doğum anınıza kadar sakinliğinizi korumaya çalışın.

Bunun dışında epidural şansınız mevcut ise değerlendirmeniz önerilir. Epidural anne adayının ağrısını azaltacaktır. Bunun dışında sizin doğumunuz için gelen kişi sayısı ne kadar fazla ise, o kadar strese gireceksiniz. Bu sebeple çok kişiyi hastaneye çağırmadan önce doğum anını beklemekte fayda var. Hastanelerin bazılarda sezaryen yapılan doğumlar oldukça fazladır. Bu hastanelerde doğum için geldiğinde nöbetçi doktor dahi bulunmayabilir. Bu sebeple doğumun gerçekleşeceği hastanenin doğumhanesine mutlaka göz gezdirin ve bu bilgileri hastaneye sorun. Gece olabilecek bir doğum için gerekli malzemelerin ve doktorun olup olmadığını mutlaka öğrenin.

35. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?

Bebeğinizin başından poposuna kadar uzunluğu artık neredeyse 35 cm’i buldu. Toplam uzunluğu ise 45 cm’i aştı. Kilosu yaklaşık olarak 2500 gramı buldu. Bebeğiniz bu haftalarını genellikle uyuyarak geçirmektedir. Bu haftada artık bebeğinizin akciğerleri neredeyse gelişimini tamamlamıştır.

35. hafta hamilelik dönemindeki kontroller

Doktorunuz artık sizi haftada bir kontrole çağırmaya başlayacak. Bunun sebebi her kontrolde anne adayına NST adı verilen testi uygulamaktır. Nst testi bir taraftan bebeğin kalp seslerini kaydeder ve bir taraftan da rahmin kasılmalarını kaydetmeye yarar. NST testi ile bebeğin o andaki iyilik halini öğrenebilmek mümkündür. Test yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanır. şayet bebek o sırada uyuyor ise testin süresi uzayabilir ya da farklı bir zamana ertelenebilir. Bunun dışında ultrason ile bebeğin amniyos mayi durumu da tespit edilebilir. Bu faktörlerin hepsi bebeğin sağlık durumunun öğrenilmesi için oldukça önemlidir. Her kontrolde anne adayına bebeğin hareketlerini takip etmesi gerektiği hatırlatılır.

Anne adayının hamilelik döneminde kontrole gitmesi gereken durumlar neler?

Suyunun gelmesi (amniyon zarının yırtılması-vajenden anne adayının kontrol edemeyeceği şeffaf bir su gelmesi),
sancılarının daha sık aralıklarla olması,
bebeğin hareketlerinin azalması, -bu da 24 saatte 10 defadan az olmasına tekamül eder.- Halinde kontrol zamanınızı beklemeyin ve derhal doktorunuza haber vererek hastaneye gidiniz.
35.haftada doğum sancıları başlayabilir. Ancak özel durumlarda doğum sancıları durdurulmaya çalışılır. Çünkü 35. haftadan sonra bebek artık hayatta kalabilecek kadar gelişmiştir.
Bebeğiniz 35. haftaya kadar ters durmaktaydı. (makat geliş) Bu haftadan itibaren büyük bölümü artık baş gelişe dönmüş pozisyondadır. Dönmeyen ortalama %4 hastanın bebeğin baş gelişe dönme riski azalmıştır. Bunların büyük bir kısmı sezaryen ile doğacaktır.

Çatı Darlığı Nedir?

Doğumun artık yaklaşması ve başlaması ile çoğunlukla (%95) baş aşağı pozisyonu alan bebek rahim kasılmaları ile aşağıya doğru doğum kanalında doğru gitmeye başlar. Doğum kanalı pelvis (çatı) kemikleri gibi sert ve kaslar, bağlar gibi yumuşak dokulardan meydana gelir. Yumuşak dokular esner ve doğuma engel teşkil etmezler. Ancak kemikler ve eklemlerin esneme oranları oldukça azdır. Anne adaylarının bazılarında bu kemikler çok dar olabilir. Doğuma izin vermeyecek şekilde olabilir. Bu muayenede hedef bu gibi darlıkları tespit etmektedir. Muayene 37. haftada yapılır. Bunun sebebi bebeğin kilosunun ve uzunluğunun doğum anı için daha tahmin edilebilir olmasıdır. Anne adaylarının bazılarının pelvis kemiklerinin bebeğe nazaran daha az olması söz konusu olabilir. Şayet pelvis kemikleri dar tespit edilse dahi bazı anne adaylarının misal vermek gerekirse 3500 gramlık bir bebeği doğurma gibi bir şansı bulunmaz. Ancak 3000 gram altındaki bir bebeği normal doğum ile dünyaya getirebilir. Bu sebeple ölçümler 37. haftada yapılır. bebeğin kilosu normal doğuma elverişli mi değil mi, amaç bunu saptamaktır.

35. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü nasıldır?

35. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

35.-hafta-gebelik.

 

Bebeğinizde bu hafta!

Bebeğiniz hızla uzamaya devam ediyor. Aynı şekilde kilo almaya da devam ediyor. Ancak artık uzadığı ve kilo aldığı için rahimde hareket edecek çok alanı kalmadı. Böbrekleri neredeyse gelişimini tamamlamak üzere. Karaciğeri de aynı şekilde atık besinleri işlemeye başladı. Temel organlar artık bu haftalarda tamamen gelişimini tamamladı. Sadece gelecek bebeğiniz biraz daha kilo alacak. 35. haftanın en önemli gelişmesi ise bebeğin beyin gelişimi. Bebeğinizin kafası yumuşaktır. Bunun sebebi de doğumu daha kolay gerçekleştirmektir.

35. hafta hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişimler nelerdir?

Bebeğiniz artık doğum için pozisyonunu almaya başladı. Bu pozisyon sizin idrar torbalarınıza baskı yapmaya başlayabilir. Bu da anne adayının hapşurma, öksürme, gülme gibi reflekslerinde idrar kaçırmasına yol açabilir. Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı da duyabilirsin ancak bunların sizi yıldırmasına izin vermeden bol bol su içmeye devam etmelisiniz. Kegel egzersizi yapmayı ihmal etmemelisiniz. Pelvis kaslarınızın gelişmesi açısından bu durum oldukça önemli.

Artık anne adayının rahmi pelvisi tamamen dolduruyor. Rahim de neredeyse kaburgalara kadar dayanmış vaziyette. Rahminiz bu sebeple diğer organları oldukça sıkıştırmakta. Bu sebeple de anne adayı mide yanması, mide ile ilgili sorunlar ve sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir. Doktorunuz bu haftalarda 37.haftaya kadar bir grup B bakterisi olan streptococci için rektal ve vajinal kontrol için sizi çağırabilir. Bu bakteri çoğunlukla yetişkinler için zararsızdır bir bakteridir ancak anne adayında bu bakteri mevcut ise doğum aşamasında bebeğe aktarılması zatürre, menenjit veya kan enfeksiyonu gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Gebe olan anne adaylarının yüzde 10-30’unda bu bakteri mevcuttur fakat gözden kaçırılabilir. Şayet bu bakteri anne adayında mevcut ise doğum aşamasında antibiyotik kullanmanız gerekecek; bu sayede bebeğin enfeksiyon kapma riski azalacaktır.

haftada, şayet normal ve ortalama bir kiloda iseniz gebelikte almanızın normal olduğu kilo 13-15 arasındadır. Gebe adaylarının bazı bu kilodan fazla ya da az almış olabilir. Şayet anne adayı boy ve kilosuna göre ortalamada ise gebelik boyunca önerilen kiloyu almaya özen gösterin.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved