Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
36 HAFTALIK GEBELİK

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

36 HAFTALIK GEBELİK

OTUZ ALTIHAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Hamilelik dönemi 36. hafta bebek

36. hafta itibari ile hamileliğiniz için kontrollere bir haftada bir gideceksiniz. Doğumun gerçekleşmesine 4 hafta kaldı. Artık heyecanlanmaya yavaş yavaş başlamış olmalısınız. Şayet anne adayının ilk gebeliği ise, doğumun nasıl olacağına dair düşünceler ve hurafeler etrafı sarmaya başlamış olmalı. Ancak etraftan duyduğunu yanlış ya da abartılı bilgilere kulak asmayın. Doğumun doğal bir olay olduğundan ve vücudunuzun ne yapacağını bildiğinden emin olabilirsiniz. Doğum yapmadan önce doğum haneyi görmeniz, doktorunuzla ekip hakkında konuşmanız sizi rahatlatabilir. Bütün gelişmiş ülkelerde epidural doğum yaygınlaşmıştır. Sezaryen ile olsuni normal yöntemle olsun epiduralden faydalanılır.

Epidural anestezi nedir?

Epidural anestezi son zamanlarda gündemde olmasına rağmen aslında oldukça eski bir yöntemdir. 30 yılı aşkın sürelik bir geçmişi vardır. Türkiye’de ise artık yaygınlaşmaya başlamıştır. Epidural anestezi %90 anne adayında, ağrısız ve rahat bir doğum yapmaya imkan tanır.

Anne adayının ağrı duyması, bebekte fetal distrese yol açabilen bir durumdur. Bu sebeple bu ağrının ortadan kaldırılması fetal distres ve bu soruna bağlı sezaryan riskini oldukça azaltır.

Bu özelliklerinin dışında epidural, ıkınma için gerekli kas gücünü azaltabilir. Bu sebeple doğum sırasının ikinci evresininin uzamasına yol açabilir. Bu sebeple bebeğin vakum yardımı ile doğması söz konusu olabilir. Kar/zarar dengesi çoğunlukla bu yöntemin avantajınadır. Bu sebeple şayet doktorunuz sizin için epidurali öneriyor ise, kabul etmekte şüphe duymamalısınız.

36. hafta hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişimler nelerdir?

36.hafta ile beraber anne adayları karnının aşağıya indiğini düşünebilir. Bu durumun avantajları vardır. Karınınızın aşağıya inmesi ile beraber, mide yanması, nefes almada güçlük gibi belirtiler azalacaktır. Bebeğin doğum kanalına girdiği işaret eden bu durum, doğumun yaklaştığını göstermektedir.

Anne adayı bu haftalarda artık doğumun hangi yöntemle yapılacağını öğrenecektir. Ancak normal doğumla doğuracağınızı düşünseniz de çeşitli sebeplerden dolayı doğumun sezaryenle gerçekleşmesi söz konusu olabilir. Bu ihtimali de aklınızda tutmalısınız.

Doğum ve sonrası

Doğum sırasında anne adayının rahim ağzı kasılmalarla beraber yavaş yavaş açılır ve bebeğin başının doğmasına alan bırakacak şekilde “tam açık” hale gelir. Bu da bu bölgenin 10 cm açıldığı anlamına gelir. Bu aşamada bebeğin ıkınmalarla doğum kanalında ilerlediği ve artık doğduğu ikinci evreye geçilir.

Herhangi bir zamanda doğum, olması gerektiği gibi devam etmez ise ya da bebeğin kalp atışlarında sorunlar tespit edilirse ilk önce bu sorunlar giderilmeye çalışılır. Rahim kasılmalarının zayıf olduğu durumlarda serum içinde oksitosin hormonu uygulanır ve kasılmalar düzene sokulmaya çalışılır. Bebeğin kalp atışları annne adayının sol tarafa döndürülmesi ile anne adayına damardan sıvı uygulanarak ya da oksijen solutularak düzeltilmeye çalışılır. Şayet alınan tedbirler sorunları gidermez ise, bebeğin ya da anne adayının sağlığı adına doğum sezaryen şekilde tamamlanabilir. Doktorunuzun o anki görüşlerine önem veriniz. Doğumun her iki şekilde de olabilmesi, hastanenin yeterli donanıma ve uzmana sahip olmasını gerektirir. Bu sebeple hastanenizi iyi seçmeniz gerekir.

Bu hafta itibari ile bebeğin yağ dokusu git gide artmaya başlayacak. Bu sebeple de kolları ve parmakları boğum boğum artık meydana çıkmaya başladı.

Bu haftada bebek prematüre olmaktan çıkar mı?

36. haftanın sonuna yaklaşıldıkça, şayet bebeğiniz bu hafta dahi dünyaya gelse erken doğum sorununa ait bir risk taşıma ihtimali oldukça azdır. 36 hafta itibari ile doğan bebekler ”prematüre” olarak tanımlanmaz.

36. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

36. haftanın sonuna yaklaşıldığında bebeğiniz 48 cm’e yaklaştı ve kilosu da iki buçuk kiloyu geçti.

36. hafta hamilelik dönemindeki anne adaylarına öneriler

Doğum sırasında birinci evre, tamamlandıktan, yani rahim ağzı “tam açık” olduktan sonra ikinci evreye geçilir.İkinci evre rahim kasılmalarıyla beraber anne adayının güçlü ıkınmaları ile bebeğin doğum kanalında ilerlediği ve dış dünyaya çıktığı evredir. İkinci evrenin ne kadar süreceği anne adayının ne kadar ıkındığına ve bebeği ittirme gücüne bağlı olarak değişmektedir.

İkinci evreyi başarılı ve kısa sürede tamamlayabilmek için:

Anne adayı doğumu gerçekleştiren doktorların ya da ebenin direktiflerine uymalıdır.
En etkili ıkınma biçimi doğum kasılmalarının başlaması ile beraber derin bir nefes alınması ve bu nefesi dışarıya hiçbir şekilde vermeden, çenenin göğse yaslanması ve ellerin doğum masasında anne adayına gösterilen kollarından destek alarak, bütün kasılma süresince ıkınmayı sürdürmektir.

Kasılmalar arasında dinlemek gerekir. Bu sayede diğer ıkınmaya güç toplanabilecektir. Bu aşamada anne adaylarının bazıları hızlı şekilde nefes alırlar. Ancak bu durum baş dönmesine ve yorulmanıza yol açar.
Anne adayları umutsuzluğa kapılmamalı, her ıkınmada bebeğiniz biraz daha dünyaya yaklaşıyor.

Sezaryen ile daha önce doğum yapılabilir mi?

Hamilelik süresi 40 hafta şekilde kabul edildiği için anne adaylarının bu haftadan itibaren doğuma 4 haftası kaldı. Anne adayları, daha önce sezaryen ile doğum yapmış ise bir buçuk hafta önceden doğumu yapabilir. 37-42 haftalar arasında her an doğum gerçekleşebilir. Anne adayları bu duruma hazırlıklı olmalıdır.

36.haftada doktorlar, anne adayına NST adı verilen non strest test uygularlar. Bebeğin içerisindeki amniyos suyunun durumu bu test ile incelenebilir. Şayet bebeğin kilosu bir ay önce incelenmiş ise, bu hafta kilosu da kontrol edilebilir.
36. haftadan sonra anne adayına cinsel ilişki yasaklanır. Çünkü fiziksel olarak rahatsız olabilir, bebeğe enfeksiyon geçebilir. Bu risklerden dolayıa rtık cinsel ilişki yasaktır.

Haftanın başında artık rahim en yüksek pozisyona çıkmıştır. Akciğerlere, mideye artıkr ahim baskı yapmasını arttırmıştır. Fakat 36. haftanın sonlarında anne adayları çeşitli sorunlardan kurtulurlar. Karınlar aşağı doğru inmeye başlamıştır. Bu sayede de nefes alış verişleri düzene girer. Kaburgalarda acı duyulmaz, mide yanması hafifler. Artık leğen kemikleri iyice yumuşadğı için, bebeğin kafası doğum kanalına doğru ilerlemeye başlamıştır. Bu duruma angajman adı verilir.

36. hafta hamilelik döneminde ultrason görüntüsü nasıldır?

36. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

36.hafta hamilelik

Sık idrara çıkma

Çeşitli şikayetlerin bu hafta itibari ile azalması, bebeğin doğum kanalına doğru ilerlemesi bebeğin başının idrar torbasına baskı yapmasına yol açar. Bu sebeple tıpkı gebeliğin ilk haftalarında olduğu gibi anne adayı sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyar.Hatta anne adayları gece uykularından uyanabilir. Anne adayları bu durumdan rahatsız olabilirler ancak bebek doğduktan sonra gecenin bir yarısı uyanmaya antrenman olarak bu durumu algılayabilirler. Bebeğiniz şimdiden sizi uyutmuyor! Ancak, doğduktan sonra kucağınıza bebeğinizi alınca bu sorunların hiçbiri sizin için dert olmayacak.

Kordon dolanması nedir?

Gebeliklerin ortalama %20-25’inde doğum aşamasında minimum 1 defa kordon dolanması sorunu ile karşılaşılmaktadır. Anne adayının karnında sıklıkla doopler ultrason (kan akımlarının takip edildiği) ile boyun çevresinde kordonun (kan akımının) görülmesi ile tepsit edilir. Bir bölümü ise yalnızca doğum aşamasında anlaşılabilir.

Kordon dolanması genellikle doğum aşamasında hayati sorunlara sebep olmaz. fakat tespit edilmesi durumunda doğum süreci oldukça yakınen izlenmelidir. 2’den fazla dolanma mevcut ise ya da kordon normal boyu olan 50 cm’den kısa ise normal doğum aşamasında bebeğin başı aşağı doğru inerken kordon gerilip sıkışabilir. Bu durumda bebeğe kan akışı azalır ve kalp atışlarında bozulma gözlemlenebilir. Bu durum oldukça nadiren görülse dahi 1 kere kordon dolanması olan ve kordon boyu normal olan bebeklerde de bu durum gözlemlenebilir. Kalp atışlarında bozulma sürerse bebeğin sezaryenle dünyaya gelmesi söz konusu olabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved