Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
29 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

29 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

YİRMİ DOKUZ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

29. haftada anne adaylarında meydana gelen değişikler nelerdir?

Artık gebelik haftalarınız hızla ilerliyor. Bu ilerleme ile daha önce karşılaşmadığınız gebelik sorunları ile karşılaşmanız oldukça mümkün. Örneğin bu haftalarda yumruk yapmakta zorlanabilirsiniz. Ellerinizde ve parmaklarında ödemler oluşabilir. Yüzükleriniz artık parmağınızı sıkabilir. Bu sebeple yüzüklerinizi şimdiden çıkarmanızı öneririz. Şayet parmaklarınız daha çok şişerde, yüzük parmakta sıkışabilir. Ancak ellerinizdeki ve yüzünüzdeki şişlikler çok fazla ise, bu konuda doktorunuzu mutlaka bilgilendirmelisiniz.

Şayet bacaklarınızda kasılmalar ve kramplar mevcutsa bunun iki ihtimali vardır. Birinci ihtimal kalsiyum bakımından yetersiz beslendiğiniz, ikinci ihtimal ise magnezyum ve kalsiyumun dengesiz olmasıdır. Mutlakada doktorunuza danışmanız gerekir. Duruma göre size ilave magnezyum takviyesi önerebilir.

Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Ancak daha önce egzersiz yapmadıysanız kendinizi çok zorlamamalısınız. Gebelik için bu haftalarda en ideal egzersizler: yürüme, yüzme, joggingtir.

Özellikle yüzme sporu, gebeler için oldukça faydalı bir egzersizdir. gebeliğiniz herhangi bir risk taşımıyorsa son haftalara kadar yüzebilirsiniz. Şayet havuzda yüzecekseniz havuzun temizliğinden emin olmanız gerekir. Denize giriyorsanız da aynı kural geçerlidir. Havuzdan atlamamalı, kaydıraktan kaymamalısınız. Sizi riske etmeyecek şekilde yüzmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Meme Nasıl Süt Üretir?

Meme dokusu, prolaktin denilen bir hormon aracılığı ile süt üretimi yapar. Bu süt, rahim kasılmalarına da sebep olan oksitosin denilen bir hormon ile süt kanallarına gider.

Prolaktin hormonu salgılandığı zaman yumurtlama olgusu da baskılanır. Bu sebeple de emzirme dönemindeki annelerde yumurtlama gerçekleşmez. Yumurtlama fonksiyonları devre dışı olduğu için normal koşullarda anne, adet de görmez.

Prolaktin hormonu gebeliğin gerçekleşmediği süreçlerde de salgılanır. Ancak seviyesi kanda oldukça düşük olduğu için süt üretilmez. Hamilelik başlar başlamaz kanda seviyesi artar. Prolaktin hormonu hamileliğin erken haftalarından itibaren meme dokusunda süt üretimini başlatır. Üretilen bu süt süt doğum sancılarının yani rahim kasılmalarının başlamasına yol açan oksitosin hormonu salgısı başlayana kadar kanallarda durur.

Doğum sancısı olmadan sezaryen ile doğumlrını gerçekleştiren kadınlarda ise süt salgısının birkaç saat gecikme ile gelmesi de bu sebepledir. Bu şekilde doğum yapmış olan annelerde oksitosin, bebek dünyaya geldikten sonra ve plasenta çıktıktan sonra kanamayı azaltmak için rahimin kasılmasını sağlamak üzere salgılanır. Süt salgısı geç de olsa başlayacaktır. Emzirme eylemi de oksitosin hormonunun salgısının artmasını sağlar. Anne adaylarının bazılarının emzirme sırasında rahimlerinde ağrı duymasının sebebi emzirmenin oksitosin hormonu salgısını artırması ve bu hormonun rahimin kasılmasına yol açmasıdır.

Anne adaylarının bazılarında 29. haftada da süt sızıntısı görülebilir. Bu durum erken doğum habercisi değildir. Memeucu uyarısı, süt salgısını artırır. Bunun dışında oksitosin hormonun salgısını da artırır ve rahimde kasılmaya yol açabilir. Ancak kesinlikle süt gelip gelmediğini kontrol etmek amacıyla meme ucu sıkılmamalıdır.

Anne sütünün en inanılmaz özelliği de sütün ihtiva ettiği maddelerin ve miktarlarının gebelik haftalarına göre değişkenlik göstermesidir. bebek erken doğuyorsa anne, bebeğinin ihtiyaçlarına göre süt verecektir. Oldukça önemli bir özelliktir.

Anne sütünün tüm bunların dışında ait olduğu bebeğe özgü özelliklerinin de olduğu öngörülmektedir. Bundan dolayı da anne sütünü bire bir taklit etmek oldukça imkansızdır.

29. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

29.-hafta-hamilelik.

 

29. haftada bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

29. gebelik haftasında gerçekleşen doğumlar sebebiyle prematüre bebekler ile ilgili haberler de oldukça gündeme geliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar 29. haftada dünyaya gelmiş bir bebeğin ses, tat ve koku gibi algılarının neredeyse, ışık algısının ise kısmen gelişmiş olduğunu ortaya koymaktadır.

haftaya kadar, tamamıyla anne adayının desteği ile oluşan beden savunması, bu haftadan itibaren bebeğin kendi savunma mekanizmasının da yardımı ile çalışmaya başlayacak.
Fakat her ne kadar bebeğiniz dünyaya geldiğinde neredeyse gelişmiş bir bağışıklık sistemi ile doğacak olsa da anne sütünden alacağı antikorlar, onun birçok hastalıktan korunmasına yardım edecek.

Plasenta bebeğin hem akciğer, hem karaciğer, hem de böbreği gibi işlem görür. Plasenta yani bebeğin eşi kordon kanı ile artık maddeleri temizler. bebeğinize enerji verir ve onu besler. Doğum aşamasında kordon kesilir kesilmez, o ana kadar daha çok yardımlarla çalışan olan organlar derhal kendi başlarına çalışmaya başlar. Bebeğinizin ilk ağlaması ile beraber akciğerleri hava ile dolmaya başlar. Plasenta yani bebeğin eşinin görebi tamamlanmış olur.

Hafta biterken bebeğin boyu ortalama 40 cm. Kilosu ise bir buçuk kiloya yaklaştı.

29. hafta hamilelik dönemi için anne adaylarına öneriler

Yasalarda yapılan değişiklikler ile Emekli Sandığı ve SSK’ya bağlı anne adaylarına da çoğunlukla ek bir ücret ödemeleri şartı ile özel hastanelerde doğum yapabilmektedir. Şayet anne adayı özel bir hastanede doğumunu yapacaksa beklenmedik durumlarla karşılaşmamak adına doğumdan önce her şeyi öğrenmelidir. Mesela doktorunuz o hastanede kadrolu mu? Şayet kadrolu değilse, hastanenin doktor hariç, fiyatını öğrenmeniz gerekir. Bunun dışında hem normal doğum fiyatını hem de sezaryen fiyatını sorun. Şayet doktor, hastanenin kadrosuna dahil ise size sunulan fiyatta doktor da dahil bir şekildedir.

Baba adayları doğuma girebilirler mi?

Devlet hastanelerinde eşler ya da anne adayının hiçbir yakını kesinlikle doğuma alınmazlar. Genel anestezi ile sezaryanda operasyonlarında özel hastanelerde de doğuma eşler ya da anne adayının yakınları giremezler. Normal doğum ve epidural sezaryanda ise özel hastanelerin bazılarında doğuma eşler alınmaz. Ancak birçoğunda eşler de doğuma girer.

Gebelikte zaman kaybetmeden doktora başvurulması gereken durumlar:

Vajinal kanama – gebelik haftası ve miktarı fark etmeksizin
38 derece ve üzeri ateş
Devamlı kusma, ishal
Vajenden su gelmesi
Yapılan tansiyon izlemelerinde 130/80 üzeri tansiyon
Yüzde, elde, kollarda geçmeyen ödem (ayaklarda ve bacaklardaki ödem normaldir)
Düşme, karın bölgesine travma alma
Devamlı olan karında sertlik hissi, gevşeme olmaması
Sık sık yaşanan bayılmalar
Geçmeyen baş ağrısı, gözün önünde ışıklar görülmesi
Bebeğin hareketlerinin azalması
Düzenli olarak gelen kasılmalar
İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma
Bütün vücutta yaygın kaşıntı, vücutta sararma
Karnın sağ üst bölgesinde şiddetli ağrı

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved