Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Korpus Luteum Kisti

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Korpus Luteum Kisti

LH hormonunun etkisiyle çatlaması sonucunda yumurtlama gerçek olur.

1 ) Korpus luteum (Corpus luteum) Sarı Cisim) Nedir?

Bir adet döneminin başlangıç zamanında FSH hormonunun etkisi ile beraber her geçen gün daha fazla gelişen folikül, adet döneminin ortasına yani yumurtlama dönemine gelindiği zaman, LH hormonunun etkisi ile çatlayarak, yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlar.

İçerisinde bulunan yumurtanın atılmasının ardından, folikül korpus luteum’a dönüşür. Korpus luteum “sarı cisim” anlamına gelmektedir ve sarı renkte olduğundan dolayı da bu şekilde tabir edilmektedir.

Korpus luteumdan progesteron hormonu salgılanır. Folikül ve korpus luteumun gelişmesi ile beraber meydana gelen kistlere, fonksiyonel yani işlevsel kistler denir.

2 ) Progesteron hormonun görevi nedir?

Korpus luteumdan salgılanan progesteron hormonu, adet döngüsünün düzenli bir şekilde meydana gelmesinde veya hamileliğin meydana gelmesi durumunda hamileliğin rahim içerisine yerleşmesinde önemli görevleri bulunmaktadır. Yumurtlamanın ardından döllenmenin yani hamileliğin meydana gelmemesi halinde, korpus luteumdan salgılanan progesteron hormonu rahim iç tabakasının (endometrium) sekretuar fazda değişmesine yardımcı olur ve bir müddet sonra korpus luteum küçülerek ürettiği progesteron hormonu azalır. Bunun sonucunda da, rahim iç tabakası dökülür, bu şekilde adet kanaması meydana gelir.

3 ) Korpus albikans nedir?

Korpus luteumun gerilemesi ile meydana gelen yapıya korpus albikans ismi verilir. Yumurtlamanın ardından yumurtalama meydana gelmişse, yani hamilelik başlamışsa korpus luteum gerilemez varlığını devam ettirir. Bu duruma korpus luteum gravidarum denir ve hamileliğin rahim iç tabakasını tutunmasına yardımcı olur.

Hamilelik dönemlerinin ilk zamanları içerisinde progesteron desteğini sağlar. Hamileliğin ikinci ayından sonra korpus luteum ortadan kaybolarak, progesteron üretme görevinin plasentaya geçmesi sağlanır. Hamilelik meydana geldiği zaman, plasentadan salgılanan koryonik gonadotropin hormonları, korpus luteumun gerilemesini önler ve devamını sağlar. GHebeliğin ikinci ayından sonra koryonik gonadotropin hormonları (HCG) azaldığından dolayı da korpus luteum gerileyerek ortadan kaybolur.

4 ) Korpus Luteum Kisti Nedir?

Korpus luteumunun içerisinde sıvı birikmesi durumunda, kist halini alabilir. Bu durum, korpus luteum kisti olarak ifade edilir. Bu kistler, büyük çaplı kistler değildir. Daha çok 3 cm ile 4 cm arasında olurlar. Özellikle 1 veya 2 ay içerisinde kendi kendine ortadan kaybolduğu için, herhangi bir sorun ortaya çıkarmaz ve büyümeyen kistlerin arasında yer alır.

Bu kistler daha çok sağ veya sol tek yumurtalıkta rastlanmaktadır. Çok az bir kısmı, iki yumurtalıkta birden görülebilmektedir. Korpus luteum içerisinde kanama meydana gelmesi halinde, korpus hemorajikum olarak ifade edilen kist meydana gelir.

5 ) Korpus Luteum kisti ağrıya sebep olur mu?

Korpus luteum kistleri hafif kasık ağrısı veya cinsel ilişki esnasında kasık ağrısına sebep olabilmektedir. Progesteron hormonu salgıladığından dolayı, adet döneminin gecikmesine veya adet düzensizliğine de sebep olabilmektedir.

7 ) Tedavi nasıl gerçekleşir?

Bu kistler ultrasonografi esnasında fark edilirler. Tedavilerinin gerçekleşmesi amacı ile herhangi bir ilaç tedavisine veya cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Korpus Luteum kistleri küçük kistler olduklarından dolayı, rüptür (yırtılma, patlama), karın içerisine kanama, torsiyon (burkulma, dönme) gibi risklerin meydana gelmesi de bekenemez. Daha çok 1veya 2 ay içerisinde kendi kendine ortadan kaybolurlar.

8 ) Tedaviden sonra yeniden görülür mü?

Yeniden nüks etme riski, her kistte olduğu gibi bunlarda da bulunmaktadır. Yumurtalık kanserine neden olabilecek veya başka bir kanser ile alakalı olan kistler değillerdir. Tamamı ile selim (benign) karakterli, yani iyi huylu kistlerdir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved