Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
DOĞUM AĞRISI (SANCISI) AZALTMAK İÇİN TIBBİ YÖNTEMLER

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

DOĞUM AĞRISI (SANCISI) AZALTMAK İÇİN TIBBİ YÖNTEMLER

Doğum sancıları özellikle ilk doğumunu yapacak olan anne adaylarını endişelendirir. Doğum sancıları, özellikle de ilk bebeğine gebe olan anne adaylarının çok fazla merak ettiği bir konudur. Doğum sancıları konusunda etrafta çok fazla mit vardır. Kimi doğum sancılarını çok şiddetli yaşadığını söylerken, kimi neredeyse hiç ağrı duymadığından bahsedebilir. Sancıları nasıl duyacağını bilemeyen anne adayı, etrafından duyduklarına inanmaktan başka bir çare bulamaz. Ancak durum böyle değildir. Gebeliğin son ayında rahim kendini gerçek doğuma hazırlamak için kasmaya başlar. Arada bir gelen rahim kasılmaları, gerçek sancılar değildir. Doğum sancısı ve yalancı sancıyı birbirinden ayırmak gerekir. Doğum sancıları çok daha şiddetli olur, düzenli olarak gelir ve şiddeti git gide artar. Gerçek sancılar yaşanırken karın oldukça sertleşir. Bundan dolayı da bebek doğum kanalına doğru inmeye başlar.

Doğum sancılarını azaltmak için tıbbi yöntemler nelerdir?

Doğum esnasında anne adayının sancılarını hafifletmek adına çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemleri doktorunuzla konuşmanız ve bilgi almanız oldukça faydalı olacaktır. En yaygın olarak kullanılan doğum yöntemi epidural analjezi (ağrısız doğum) olmaktadır.

Bunun haricinde TENS adı verilen sinirlerin elektrikle uyarılması tekniği sancıların hafifletilmesi için çeşitli hastanelerde uygulanan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Bu yöntemde anne adayının beline pedler yardımıyla elektrik akımı verilir. Bu sayede de sinirler uyarılır. Bu da doğum sancılarını hafifletir.

Sancıları hafifletmek adına uygulanan bir diğer yöntem de Entonox (Gaz ve Hava) yöntemidir. Bu uygulamada anneye ağızdan maske aracılığı ile gaz verilir. Verilen bu gaz nötröz oksit ve oksijeninin yüzde elli, yüzde elli karışımından meydana getirilmiştir. Anne adayı bu sayede rahatlama hisseder. Bu uygulama aşamasında annede sersemlik, baş dönmesi meydana gelebilir. Anne adayı ve bebek için zararsız olan bu gaz, sancının başlayacağı zamanda alınır. Sancılar arasında verilmez.

Doğum sancılarını azaltmak adına ağrı kesici morfin gibi ilaçlar enjeksiyon formunda (genellikle kalçadan) uygulanabilir. Fakat bu ilaçların bebeğe geçmesi halinde bebekte uyuşukluk, nefes almasında zorluk gibi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı da yalnızca uygun koşullarda doğuma az süre kaldığında uygulanması doğrudur. Çeşitli hastanelerde bu ilaçlar kalçadan yapılır. Kalçaya iğne aracılığıyla enjeksiyon yapılarak uygulanır. Çeşitli hastanelerde anne adayı ağrı hissettikçe düğmeye basar. Bu sayede hasta kontrolünde ilaç verilir.

Bunların haricinde bazı hastanelerde hipnoz, suda doğum, akupunktur, aromaterapi gibi yöntemlere başvurabilir. Bu yöntemlerle ilgili bilgilere sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yöntemlerin Avantajları Ve Dezavantajları

Yalnızca sancıyı düşünmek dahi birçok anne adayına korku vermektedir. Bebeğinize bir an önce kavuşmak isterken bir yandan da sancılardan dolayı korku duyabilirsiniz. Bunun sebebi genellikle etraftan duyulan hikayelerdir. Ancak unutmamanız gereken doğumun ve sancıların oldukça doğal olduğu ve dayanamayacağınız kalibrede ağrılar duyamayacağınızdır.Ağrı eşiği herkes için farklı olduğundan doğum sancısını azaltmak için yöntemlere başvurulabilmektedir. Bu tıbbi sancı hafifleten yöntemlerde üst paragraflarda bahsedilmiştir. Ancak bu yöntemlerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da olabilir.

Entonox – Gaz ve Hava
Entonoks yöntemi çoğunlukla tercih edilebilen bir yöntemdir. % 50 oksijen ve %50 azot protoksid’i içerir. Bu yöntemde ağrı bastırılmaz. Ancak ağrının yol açtığı gerginlik ve heyecan azaltılarak anne adayı sakinleştirilir. Metal bir kutuda muhafaza edilir. Entonoks anne adayının bünyesine 20 saniyede karışmaktadır. Kasılmalar kısa süre sonra duyulmaya başlar. Ancak ağrıların gerginliği duyulmaz.

Avantajları:

Entonox yöntemi oldukça pratik bir yöntemdir.
Sonuçları kısa sürede alınır. Gaz ve hava yönteminin en büyük avantajı anne ve bebek için en etkin yöntemlerden biridir.
Bu yöntemin uygulandığı annelerden bazıları, bu yöntemin sarhoş olma hissine benzediğini söylemektedir. Beklenen bir etkidir.
Entonoxun neticeleri ise, anne maskeyi ağzından uzaklaştırır uzaklaştırmaz yok olur.

Dezavantajları:

Entonox, oldukça hafif bir ağrı kesicidir.
Bu sebeple de anne adayının ağrısını tamamen kesmeyebilir.
Anne adayında ateş ve baş dönmesine yol açabilir.

Epidural
Omuriliği kapsayan zara bir ilaç enjekte edilir. Bu sayede belden aşağısı uyuşur. Bu yönteme epidural anestezi denir. Bu enjeksiyon anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Oldukça pratik bir işlemdir diyebiliriz. Ağrıların duyulmaya başlandığı zaman aktif fazda uygulanır. Ekip ve uzman durumu devamlı kontrol eder.

Avantajları

Kasılmalar bilinir ancak sancı hissedilmez.

Dezavantajları

Epidural yöntemi çoğunlukla pratik bir uygulamadır. Fakat kimi zaman başarılı olmak mümkün olmayabilir. Bu sebeple de tekrarlanabilir.

Anne adayının hareket yetisi sınırlandırılır.
Destekle yürümek gerekir.
Seruma bağlı kalınır.
Ikınma evresinde ağrı duyulmadığı için bebeğin itilmesi güçleşebilir.
Vakum kullanılma riski bulunur.
Sinir sistemini etkiler.
Baş ağrısı yapabilir.

İğneyle uyuşturarak doğum
Anne adayı bu yöntemde uyuşturulur. İlaç doktor kontrolünde alınır. Beyin ve omurilikte bulunan sinir hücreleri etkilenir. Ağrı oldukça hafifler, anne rahatlar. Entonox yönteminden sonra en yaygın kullanılan opsiyondur.

Avantajları

Bu yöntem, yapılır yapılmaz etkisini gösterir.
İçeriğindeki madde sakinleştirici olduğu için anne oldukça rahatlar.
Sancıların uzun sürmesi durumunda anne adayı uykuya dahi dalabilir.

Dezavantajları

Ağrıyı tamamen bastıramayabilir.
Bebe k etkilenebilir.
Bebeğin doğum ardından üç gün sonra dahi mayışık olmasına yol açabilir.
Bebeğin emme refleksini ve memeyle beslenmesini engeller.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved