Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
9 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

9 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

DOKUZUNCU HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

9. hafta hamilelik döneminde anne adayında olan değişiklikler nelerdir?

Anne adayının memelerindeki dolgunluk ve hassasiyet 9. haftada biraz daha fazla hissedilmeye başlar. Daha önceki haftalardan da bildiğiniz gibi alttan iyi destekleyen bir sütyen kullanmak daha rahat iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Artan hamilelik hormonları sebebiyle mide yanması ve hazımsızlık gibi sorunlar da bu haftalarda artış gösterebilir. Midenizi aşırı doldurmamaya özen göstermelisiniz. Bunun dışında mide yanmasına yol açan besinlerden uzak durmaya dikkat etmeniz gerekir. Bu besinler, herkesin bünyesine göre değişiklik gösterir. Şayet şikayetler artış gösterirse ve alınan önlemlerle hafiflemez ise, doktorunuza başvurunuz.

Ultrasonografi ile hamilelik haftasının saptanması

Hamilelik llk 13 haftalık sürecinde ultrasonografi ölçümlerinde bebeğin baş-popo mesafesi (CRL=crown-rump length), yani oturma boyu belirlenir ve bu ölçüm ultrasonografi cihazı içindeki yüklü bilgilere göre otomatik şekilde hamilelik haftasına çevrilir. CRL çok hassas bir ölçümdür. Yapılan bu ölçümünün hata payı sadece +/- 3- 4 gündür. Bu sebeple de uygulanan ölçümde belirlenen hamilelik haftası anne adayının Son Adet Tarihine göre uygulanan hesaplamayla tutmadığında CRL ölçümü gerçek gebelik haftası olarak ele alınır.

Bu iki hesabın birbiriyle tutmamasının sebebi anne adayının Son Adet Tarihini (SAT) anımsayamaması ya da yanlış şekilde hatırlamasından kaynaklanabileceği gibi, gerçekte anne adayının yumurtlaması adet döngüsünün 14. gününden daha farklı bir gününde (daha geç ya da nadir olarak olarak daha erken) olmuş olabilir.

CRL ölçümü bütün ırksal ve kalıtsal özellikleri hesaba katmayan değerlendirmedir. Bebek, anne adayının sandığından daha büyük olduğunda bu bebek, “iri” olacağından daha çok hamilelik haftasının Son Adet Tarihine göre hesaplandığında yanlış olduğunu ortaya koyar.

20. haftaya kadar uygulanan ultrasonografi ölçümlerinde aynı haftalardaki bütün bebekler birbirlerine hemen hemen yakın büyüklükte ve ölçümlere sahip olur ancak 20. haftadan itibaren ırksal, kalıtsal ve anne adayına ait özellikler (sigara tüketimi, doğru olmayan beslenme düzeni, bebeğin kilosunu etkileyebilecek bazı hastalıklar) de kendini göstermeye başlar ve aynı haftada olan bebekler kıyaslandığında kilo ve boy farklılıkları iyice belirgin olmaya başlar. Bu sebeple hamileliğin ikinci yarısında uygulanan ölçümler gerçek gebelik haftasını ortaya koymaktan olduça uzaklaşır. Ortalama 100 anne adayından 15’inde SAT’a göre belirlenen hamilelik haftasının CRL ölçümüne göre tekrar düzenlenmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu düzenleme (“düzeltilmiş gebelik haftası”) ileriki hamilelik haftalarında bebeğin gerçek haftasının bilinmesi için oldukça önem teşkil eder.

 

9 haftalik-ultrason-goruntusu

 

9. haftada bebeğin y9. hafta hamilelik döneminde bebekte olan değişiklikler nelerdir?üz yapısında artık mühim gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır. Dudaklar ve gözler git gide daha da gelişmeye başlamaktadır. Gözler, 9. haftada balık gözü gibidir. Yanlarda yer alır. Ancak bu haftadan itibaren yüzün ortalarına doğru yaklaşıyorlar.

Bağırsaklar daha önceki haftalarda kordon içinde yer alırken, bu haftadan itibaren karın içinde kendileri için oluşturulan boşluğa doğru gitmeye hazırlanmaktadırlar.

9. hafta hamilelik döneminde bebeğimizin boyu ve kilosu ne kadardır?

9. haftamızda artık bebek; 4 santimetre boyunda iken, ağırlığı ise 4 gramı bulmaktadır.

Hamilelik ve Laboratuvar Değerlendirmeleri

Hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişiklikler laboratuvar testlerine de kendini göstermektedir. Bu sebeple test neticeleri normal olmayan seviyelerde çıkabilir. Laboratuvar neticelerinin olduğu sayfada bulunan “normal değerler” hamilelik olmayan dönemler için geçerli neticelerdir. Hamilelik mevcut ise, tetkikler gebelik de göz önünde bulundurularak değerlendirilir.

9. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

9. haftanız da artık bebek; 4 santimetre boyunda iken, ağırlığı ise 4 gramı bulmaktadır. 9. hafta embriyonik dönemin son haftasıdır. Bundan sonra bebek artık fetus olarak adlandırılır. Bu haftada bebeğin kemik ve kıkırdak dokuları oluşmaya başlar. Gözleri artık gelişir. Ancak göz kapaklı kapalı bir konumdadır. Yirmili haftalara gelene kadar kapalı kalacaktır. Dil bu hafta iyice oluşmaya başlar. Bebeğin el ve parmakları artık görülebilir, fakat, el ve parmakları henüz çok küçük olduğu için ördek ayağı gibi bitişiktir. İç genital organlar erkek cinsiyette testis, kız cinsiyette yumurtalık (over) olacaktır. Bu sebeple de bebeğin cinsiyeti henüz belli değildir. Cinsiyet farklılaşması başlamıştır fakat erkek bebeklerin testisleri daha karın içinde oldukları için cinsiyet ayrımı için daha ileri haftalar beklenecektir. 9. haftadan önce ilk oluşum evrelerinde bebeğin göbek kordonu çevresinden dışarı doğru çıkmış olan barsaklar artık karın içerisine ilerlemeye başlar.)9. haftada bebek ilk defa içme eyleminde bulunur. Bu ilk içecek, amnion sıvısıdır. Bu sıvı, bebeğin içinde olduğu sudur. Bu haftalarda bebeğin refleksleri gelişmeye başlar. Bunun dışında bu haftada oluşan diğer gelişmeler: kalp kapakları, retina ve burun ucudur.

 

Gebelik de ağrıların sebebi nedir?

9. haftada da anne adayı devamlı idrara çıkmaya devam eder. Kasıklarda ağrılar biraz daha şiddetlenebilir.Rahim büyümesini sürdürdüğü için mesaneye daha çok baskı yapmaya başlar. Ve kapasitesi azalan mesane sebebiyle gebelik bu hafta daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Ancak ağrılar çok şiddetlenirse doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

Karnınız ne zaman belli olur?

Bu haftalarda anne adayının en merak ettiği sorulardan biri de anne adayının karnının ne zaman belli olacağıdır. Anne adayının kanrı bu dönemde henüz dışarıdan belli olmaz. Ancak anne adayının karnı gibi bebeği de büyür. Anne karnı 12. haftadan itibaren belli olmaya başlar. Rahim bu haftadan sonra pelvis kemiklerinin üzerine çıkar. Bu sebeple de karnı belli olmaya başlar.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved