Yukarı

10 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ONUNCU HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

10. hafta hamilelik döneminde annede oluşan değişimler nelerdir?

Doktorunuza kontrol için gittiğinizde, bebeğinizin kalp atışlarını artık duyabilirsiniz. Şayet duyduysanız bu kalp atışı size çok hızlı gelebilir. Gebelik oluşmadan önce neredeyse armut büyüklüğündeki rahminiz 10. hafta ile kocaman bir portakal boyutuna ulaştı. Gebe kıyafetleri için henüz erken olsa da günlük hayatta sizi sıkmaya başlayan kıyafetleriniz yrine daha rahat olan kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Sizi terletmeyecek, pamuklu kıyafetler en uygunu olacaktır.

Gebelik süresince yatağa hapsolmak oldukça yanlıştır. Günlük hayatınıza hatta egzersizleriniz egeri dönebilirsiniz. Elbette ki daha hafif sporlar yapmak suretiyle. Gebeler için en idela sporlar: yüzme ve yürüyüştür. Bu dönemde yapacağınız fiziksel aktiviteler, kas yoğunluğunu, gücü ve dayanıklılığı arttırarak size direnç kazandıracaktır. Bu sebeple de gebelik süresince sırt ve bel ağrısı çekme ihtimaliniz düşecektir. Bunun dışında, gebelik döneminde spor yapmak, gebelik ardından kiloların verilmesini de kolaylaştırır.

Bu haftada anne adayının dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Mesela uzun süre oturmamaya ve uzun süre ayakla kalmamaya dikkat etmek gerekir. Uzun süre ayakta durmak ya da uzun süre oturmak dolaşım sistemine olumsuz şekilde etki eder. Dolaşım sisteminin yavaşlaması: basur, varis, ayaklarda aşırı şişme gibi olumsuz durumların meydana gelmesine yol açar. Eğer oturarak çalıştığınız bir işiniz varsa, saat başı on dakika dolaşmanız gerekir. Hareket etmek, bacak kaslarının arasında bulunan toplardamarların hareket etmesini sağlar.

Bunun dışında, oturur vaziyette iken dizinizin baskıya uğramaması gerekir. Sandelyenin ayaklarının diz bölgenize baskı yapmamasına özen gösterin. Çünkü bu alanan yapılacak en ufak bir baskı, bacağın alt bölümünden kalbe giden toplar damarların yolunun kapanmasına yol açabilir.

Kan Grupları

İnsanlarda, dört farklı kan grubu vardır. Bunlar:

-A,

-B,

-0,

-AB .

Saydığımız dört kan grubu da Rh(+) ve Rh(-) olabilir. Ortalama olarak insanların %15’i Rh(-) kan grubu içerisindedir. Rh uygunsuzluğu ya da Kan Uyuşmazlığı kadının Rh(-) erkeğin Rh(+) olduğu durumlarda meydana gelir. Bu koşul dışında kan uyuşmazlığı oluşmaz. Şayet bu gebelik, anne adayının ilk gebeliği ise ve kan uyuşmazlığı mevcut ise, bebeğin bu uyuşmazlıktan etkilenme riski oldukça düşük olmaktadır. İkinci ya da üçüncü gebeliklerde ise gebeliğin bu uyuşmazlıklardan etkilenmemesi adına alınabilecek çeşitli tedbirler vardır.

Kan gruplarının katılımları

A ve B baskın kan gruplarıdır. O ise edilgen kan grubudur. Bebeğin kan grubu ise anne ve babadan alınan genlerden gelmektedir. Örnek olarak, anne adayı A kan grubuna, baba adayı ise B kan grubuna sahip ise, bebek AB kan grubuna sahip olur. Çünkü A ve B baskın kan grupları olduğu için, birbirine üstünlükleri bulunmamaktadır. Şayet anne de, baba da O kan grubu içerisindeyse bebek de O kan grubuna ait olur. Ancak anne adayından A ya da B, baba adayından O gelmiş ise bebeğin kan grubu baskın olan kan tarafından olacağı için A ya da B olur.

Rh kalıtımında ise (+) baskın olmaktadır. Ancak ve ancak anne ve babadan (-) gelmesi durumunda bebeğin kan grubu (-) Rh kalıtımında olur.

Anne adayı O – baba adayı O: bebek, O kan grubu.

Anne ya da baba adayı A, diğer eş B: bebek AB ya da farklı kombinasyonlarda kan grubuna sahip.

Eşlerin ikisi de A: bebek B ve AB kan grubuna ait olabilir.

Eşlerin ikisi de B: bebek sadece O kan grubuna ait.

Eşlerin ikisi de AB: bebek O hariç, diğer gruplara ait olabilir.

Eşlerin ikisi de (-): bebek (-)

Eşlerin ikisi de (+): bebek, (+) olabilir, (-) de olabilir.

Anne ya da baba adayından biri (+), diğer eş (-) ise: bebek iki taraftan da olabilir.

Bebek dünyaya geldiğinde saptanan kan grubu anne ve baba adayının kan gruplarına göre olması gerekenden farklı belirlenir ise, bu durumda en olası sebep üç kişiden birinin kan gruplarının yanlış şekilde bilindiğidir. Bu durumun sebepleri arasında en yaygın görülen neden budur. Kan gruplarına tekrar bakıldığında sorun çözülür.

10. hafta gebelik haftasında anne adayının yoğun olarak hissettiği bulantılar daha hafifleşir. Ancak elbette ki bazı anne adaylarında bulantı şikayetleri birkaç hafta daha kendini gösterebilir. Aynı şiddette bulantı hisseden anne adayları ise doktoru ile konuşarak, bulantı için aldığı bir ilaç mevcut ise kullanmaya devam edebilir.

Gebelik hormonlarının sebebiyle anne adaylarının bir kısmında çabuk sinirlenme, devamlı huzursuzluk hali, keyifsizlik, endişe gibi ruh halleri görülebilir. Bu belirtilerin de gebelikte değişen hormonlar etkisi ile meydana geldiği bilinmeli. Geçici belirtiler olduğu unutulmamalıdır.

Hamilelik döneminde kan hacmi %40-50 oranında yükselir. Bu sebepten dolayı da hızla gelişen meme dokusunda ve vücut ağırlığını taşıyan ayaklarda toplardamarlar daha belirgin bir görüntü sergileyebilir. Anne adayları genellikle bu dönemde damarların belirginleşmesi ile varis olacağını düşünür. Ancak bu konuda çok fazla endişelenmeden, varis için alınabilecek önlemleri de ihmal etmeden bu konuyu kontrol edebileceğinizi bilmelisiniz.

Gebelikte kilo almak için

Gebelik döneminde alınan kilolar, her anne adayına ve her gebeliğe göre değişkenlik gösterir. Gebelikte almanızın normal olduğu kiloyu ise gebelik öncesi kilonuz belirler. Şayet oldukça sağlıklı bir beslenme düzenine sahipseniz ve beklediğinizden daha çok kilo almışsanız bu durumun vücuttaki su ile alakalı olduğunu düşünmelisiniz. Vücudun gebelikte su tutumu genellikle doğumdan sonra kolayca geri döndürülebilen bir durumdur. Sağlıklı beslenme düzeninizi sürdürünüz, gebelikte diyet yapmak, sizin ve bebeğiniz için faydalı değildir. Şayet 10. haftaya kadar anne adayı hiç kilo almamış hatta kilo kaybetmiş olabilir. Ancak artık gelecek haftadan itibaren yaklaşık olarak 500 gramlık bir kilo artışınız olabilir.

Alınan kilolar değişkenlik gösterse de genel olarak gebelikte kilo alımı:
Kilosu az olan, yani zayıf olan anne adayları 9 ay süresince 15 kilo,
Uygun kilodaki anne adayları 9 ay süresince 12 kilo,
Kilo fazlası olan anne adayları ise 7 kilo alabilirler.
Şayet anne adayı çoğul gebelik yaşıyor ise, kilo alımı elbette daha fazla olacaktır.

10. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

10. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır.

 

10.hafta-ultrason

10. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

10. haftanın bitiminde meydana gelecek olan en mühim gelişme, artık bebeğinizin böbreklerinin idrar üretmeye başlamasıdır. Bebek tarafından üretilen bu idrar, amniyos kesesi içine boşaltılır. Bebek, çıkardığı bu sıvıyı yutar. 10. hafta artık fonksiyonlarını yerine getirmeye başlayan bağırsaklar bu sıvıyı emmeye başlar.

Bağırsaklardan kana ve buradan yeniden böbreklere giden sıvı, bebeğin idrar yapmasıyla yeniden ortama bırakılır. Amniyos sıvısı, bebeğin gelişimini sürdürebilmesi, korunabilmesi açısından oldukça ciddi bir öneme sahiptir. Bu sıvının devamlılığı da böbreklerin çalışması ile sağlanmış olur.

Bebeğin idrarı henüz bu dönemde oldukça zararsızdır, herhangi bir bakteri barındırmaz. Çünkü bebeğin böbrekleri 10. haftada atık maddeleri vücuttan atma işlevini üstlenmez.

10. haftada karaciğer de artık çalışmaya başlar ve görevi olan kan üretimini sağlamaya başlar. Karaciğerin bir diğer görevi olan zehirli maddeleri vücuttan atmak, henüz plasentanın görevidir.

10. haftada artık bebeğin genital organları git gide netleşmeye başlar. Ancak bebeğin hala cinsiyeti belli değildir. Genital tüberkül denilen yapı ise kız bebek de olsa, erkek bebek de olsa bu dönemde aynı görüntüdedir. Gelecek olan haftanın sonunda ise genital organ belirginleşmeye başlayacak.

10. haftada artık bebeğin göz renginin ne olacağına karar veren iris tabakası da oluşmaya başlar. Göz kapakları oluşmaya devam ediyor ancak hala kapalılar.

10. haftada bebeğin boyu 5 cm civarında ve kilosu da 5 gramdır. 10. haftada artık bebek, gelişimin en önemli kısımlarını tamamlamayı sonlandırmaktadır. Bu aşamadan sonra dokular ve organlar gelişmeye devam edecek.

Böbrek, bağırsak, beyin ve karaciğer gibi hayati organlar, işlevlerini üstlenmeye başladılar. Ancak organların gelişimi hamilelik tamamlanana kadar sürmeye devam edecek.

10. haftada artık bebeğin tırnakları çıkıyor. Cildi ise tüylerle kaplanmaya başladı. Kalçasını ve eklemlerini hareket ettirebiliyor. Elleri kalbinin üzerinde konumlanmıştır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort