Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
8 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

8 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

SEKİZİNCİ HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

8. haftada, artık anne adayının memeleri bir beden büyümeye başlar. Bunun sebebi de laktasyona hazırlık aşamasında olduğunuz için artan hormonlarınızdandır. Bu büyümenin yanında; şişkinlik, ağrı, kaşıntı ve hassasiyet de meydana gelebilir. Bu değişimler normaldir ve tüm sorumlu hormonlardır. Memeler, gebeliğin 6. ve 8. haftasında büyümeye başlar. Gebeliğin sonuna dek de bu büyüme devam eder. Çoğunlukla en fazla 2 beden büyüyecektir.

Bunun dışında göğüs ucu çevresindeki halkalar biraz büyüyebilir. Meme uçlarının rengi daha koyu olmaya başlar. Bunun dışında ufak çıkıntılar da gözlemlenebilir. Bütün bu değişiklikler emzirme dönemine yapılan hazırlıklardır. Korkmayınız.

Çoğunlukla gebeliğin 3. ayında memelerde kolostrum denilen bir madde üretilmeye başlar. Bu madde, koyu ve sarımsıdır. Gebeliğin bu aylarında bazen sızıntı yapabilir. Fakat herkeste bu sızıntı olmayabilir. Bu haftalarda rahat ve sağlıklı olmak adına sütyenlerinizi değiştirmeye başlamanız gerekir. Pamuktan üretilmiş ve büyüyen göğüs bedeninize göre sütyenleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Yorgunluğun Çözümü

Progesteron hormonunun yükselmesi nedeniyle anne adayı kendini çok yorgun ve bitkin hissedebilir. Bulantı ve kusma sebebiyle de daha da artan yorgunluk, anne adayının sürekli bitkin hissetmesine yol açabilir. Yorgunluğun en iyi çözümü de düzenli bir uyku düzenidir. Gece uykunuz için, aynı saatte uyumaya ve aynı saatte uyanmaya dikkat edin. Vücudunuz dinlenmiş olursa, bebek için gerekli olan vitamin ve mineraller daha iyi şekilde kullanılacaktır.

Artık bu haftada göbeğiniz büyümeye başladı, bel ağrıları çekmeye de başladınız. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız da arttığı için geceleri uykunuz bölünebilir. Bu sorunlar için alınabilecek ufak önlemlerle rahatsızlıkları en aza indirebilirsiniz.

Sık sık tuvelate gitmek

Artık büyümüş olan ve büyüyen rahminiz idrar torbanıza baskı yapar. Bu sebeple de sık sık tuvalet ihtiyacı duyarsınız. Gece uykunuzun bölünmemesi adına uyumadan önce mümkün olduğu kadar az sıvı tüketmeye çalışın ve uyumadan önce mutlaka tuvalete gidin.

Mide bulantısı

Mide bulantısı, aç karnındayken daha da şiddetli hissedilir. Bu sebeple çok açken uyumayın. Sabah uyandığınızda mutlaka baş ucunuzda kraker olsun. Sabah uyanırken ya da akşam yatarken atıştırdığınız krakerler ve hafif besinler mide bulantısını önlemeye ya da daha hafif yaşanmasına yardımcı olacaktır.

Sindirim sorunları ve midede yanma

Günlük olarak alacağınız 3 öğünü, 5-6 öğüne yaymaya çalışın. Uyumadan en az 3 saat önce yemek faslını bitirin. Yemek yedikten sonra hafif yürüyüşler yapmanız sindirimi kolaylaştıracaktır. Asitli, baharatlı, kızartılmış besinlerden, çok yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir.

Bacak krampları

Özellikle bu haftalarda bacak krampları başlayabilir. Bazı gebe anne adaylarında bu kramplar çok rahatsız edici olabilir. Uykularınızı dahi kaçırabilecek bu kramplar için hareketsiz kalmak çözüm değildir. Bacağınıza hafif masajlar yapın. Basit esneme hareketleri ve sıcak su torbası da krampları hafifletecektir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk çekmeniz bu haftalarda oldukça doğaldır. Bebeğiniz için hissettiğiniz heyecan, sizi geceleri uyumaktan alıkoyabilir. Tüm değişimler ve hamilelik belirtileri sizin için henüz oldukça yenidir. Bu sebeple uykusuzluk normaldir. Uyumadan önce ılık bir duş almak oldukça iyi gelecektir. Gündüz yaptınız hafif egzersizler de uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

8. hafta hamilelikte annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

8. hafta artık anne adayının rahmi neredeyse bir portakal büyüklüğünde. Rahmin büyümesi dolayısıyla idrar torbasını sıkıştırıyor. Bu sebeple de sık sık tuvalet ihtiyacı hissediyorsunuz. İlerleyen haftalarda rahim büyümeye devam edecek.

Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar sebebiyle 8. haftada çeşitli cilt sorunları ile karşılaşılabilir. Sivilce sorunu oluşabilir. Bunun sebebi de bu dönemde salgılanan hormonlar, yağ salgısını da arttırdığından, cilt sivilce yapabilir. Korkmaya mahal yoktur. Birinci üç aylar bittikten sonra, yani birinci trimester bittikten sonra sivilce sorunları düzelecektir. Ancak nadir olarak sivilce problemi gebelik boyunca sürebilir.

Nelere dikkat edilmelidir?

Bebeğin beyin ve omuriliğinin yerleştiği kemik kanal, yani nöral tüp 8. haftada artık gelişimini tamamlamıştır. Plasenta ismi verilen yapı da bu hafta göreve gelecektir. Bebeğin yerleştiği rahim iç tabakasının gelişiminden ve bu gelişimi sürdürmesinden sorumlu olan hormon, bu görevi artık plasentaya vermiştir. Bu görev değişimi sırasında çeşitli anne adaylarında lekelenme tarzında kanamalar görülebilir. Hatta kimi zaman, rahim hamilelik öncesi alışkanlıklarını sürdürebilir. Normalde adet olacağınız günlerde adet sancıları gibi ağrılar duyabilirsiniz. Çok ender olsa da kanamalar görülebilir. Rahimin bu “otomatik davranışı” %20’lik bir oranda gebelerde görülebilir. Sancı, kramp ve kanama anne adayını oldukça endişelendirmektedir. Aslında gebelik sorunsuz bir şekilde devam etmektedir. Sadece rahim, adet olacak gibi programlı olduğu için kasılır. Rahmin bu adet olma alışkanlığı ilerleyen haftalarda normale dönecektir. Ancak anne adayının içinin rahat etmesi açısından doktoruyla bunu paylaşmasında yarar vardır.

8. haftada uykuya eğilim özellikle artar. Bunun yanında yorgunluk, memelerde dolgunluk, devamlı idrara çıkma isteği, karnın şişmesi belirtileri de kendini daha çok gösterir. Bazı anne adayları bu belirtilerden şikayet ederken, bazı anne adayları ise bu değişiklikleri hissetmedikleri için endişe duyarlar. Ancak %20’lik bir oranda, anne adaylarının bazılarında bu belirtiler olmaz ve gebelik sağlıklı bir şekilde ilerlemeye devam eder.

8. hafta hamilelik döneminde bebeğim ultrason görüntüsü nasıldır?

8. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

8-haftalik-ultrason

 

8. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

8. haftada bebeğin boyu ortalama olarak 15 mm.ye ulaşmış vaziyette. Vücut hareketleri de 7. haftanın ortalarında başlamıştır. Bu hafta ise bebeğiniz kollarını dirsekten bükebilmektedir. 9. haftada ise diz eklemi, el ve ayaklar hareket etmeye başlayacak. Ancak anne adayları henüz bu hareketleri hissedemez. Bu hareketlerin hissedilmesi ise 16. ve 20. haftalar arasında olmaktadır.

8. haftanın sonunda bebeğin dilinin ve dudaklarının oluşumu artık tamamlanacak. Diş ve damak yapısı da 8. haftanın sonunda oluşmaya başlayacak. Akciğerlerin gelişimi 8. haftanın sonuna doğru hızlanacak. Lens, bağırsak, bronşlar da artık belirgin bir hal almaya başladı. İskelet dokusu, artık kıkırdak şeklinde hazır. İlerleyen haftalarda bu yapı kemikleşecek.

Bebeğin el ve ayak parmakları oluşmuş durumda. Ancak henüz perde perde olduğu için bitişik vaziyetteler. Bebek 8. haftada 7. haftaya göre iki kat büyümüştür. Yaklaşık olarak ağırlığı da 2 gramı bulmaktadır. Artık bebeğiniz göz kapaklarını kapatabiliyor. Ancak cinsel organı belli olmadığından henüz cinsiyetini öğrenemiyoruz. Anne adayları bu haftalarda genellikle bir şey hissetmezler ancak karnınızda büyük değişimler oluyor! Bebeğiniz artık fasulye tanesi kadar. Çoğul gebelikler içinde haftalar aynı gelişimi gösterir.

8. hafta gebelikte uygulanan bir ultrasonda bebeğin kalp atışlarını görmek mümkündür. Kalp atışları dışında, kol ve bacak taslakları, gözlerin yeri de ultrasonda görülebilir haldedir. 8. haftada ilk olarak bebeğinizin kol ve bacak hareketlerini de izleme ihtimaliniz var. Doğum öncesi yapılacak birçok test, görüntüleme yöntemi ile uygulanır. Bu testler teşhis koymaz. Yalnızca riskleri ortaya koyar.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved