Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
32 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

32 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

OTUZ İKİ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Anne adayı, şayet gebelik döneminde çalışıyor ise 32. haftadan itibaren doğum iznine ayrılabilir. SGK tarafından bu hafta izne çıkmanız yasaldır. Şayet arzu ederseniz ve çalışmak istiyorsanız doktorun herhangi bir sakınca görmemesi koşuluyla izninizi 37. haftadan sonra kullanabilir ve doğum ardından 5 hafta daha izinli olabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken, doğum kanunu anne adayının 40. haftada doğum yapacağına göre bu yasayı hazırlamıştır. Sezaryen ile 38. hafta dahi doğum yapacak olsanız izniniz 32. haftanın sonunda başlayacaktır.

Hamilelikte 32. haftada anne adaylarında meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Hamilelik döneminin artık sonuna doğru yaklaşıldığında anne adayı kendini çok çirkin hissedebilir. Artık karın iyice büyümüştür, bazı anne adaylarında çatlaklar ortaya çıkmış olabilir. Eşinin kendini beğenmediğini düşünebilirler. Ancak bir insanın bu sayede dünyaya geleceği düşünülürse, fiziksel durumun aslında o kadar kötü olmadığı anlaşılacaktır. Bir kadının en güzel olduğu dönem gebelik dönemidir. Anne adayı her ne kadar bunun tersini düşünse de aslında bir mucizeye gebedir. Bu sebeple de bebeği için vücudundaki çatlakları ve değişiklikleri kötü karşılamamalıdır. Çatlak varsa dahi bunları bebeğinden kalan hatıralar olarak düşünmelidir. Bir kadının hamile kalabilmesi ile üreme devam eder. İnsan neslini devam ettirmek için kadının bu ulvi görevi kesinlikle çirkinlikle eş anlamlı değildir. Dünyaya gelecek olan çocuğunuzu düşünüp daha iyi hissetmelisiniz. Şu an karamsar ve telaşlı bir durumdaysanız dahi, geleceğin neler getireceği hakkında olumlu düşünmelisiniz. Bebeğinizin ilerde büyüyünce neler yapabileceğini asla bilemezsiniz. Doğduğu anda henüz dünyayı değiştiremezse bile size ilk güldüğünde tüm bu kaygılarınızı unutacaksınız. Sizin bu şekilde düşünmemeniz için ne gibi geçerli nedenleriniz var? 32. haftadan itibaren anne adayı artık doktoruna 2 haftada bir gitmelidir.

Bebeğim karnımda rahat mı?

Özellikle son üç aylardan itibaren rahim içindeki alanı git gide daralmaya başlayacak. Bu durumdan dolayı da bebeğiniz kullanabileceği alanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışır. Bebeğiniz rahminizin içinde bacakları kalçadan ve dizlerden tam bükülmüştür. Ayaklarını çapraz şekildedir. Bebeğinizin kolları omuzlardan ve dirseklerden tam bükülmüş, eller çapraz ve iki el de karşı taraf dirseği kavramış, sırt genellikle sol yana yaslanmış, boyun öne doğru bükülmüş ve çene göğüs kafesine temas edecek pozisyonda durur.

Bu pozisyon, kordona herhangi bir baskı olmasını engeller. Bebeğiniz bu pozisyonu iç dürtüleri ile bulur. Bu pozisyonu doğum kanalına en iyi şekilde girmek açısından da oldukça mühimdir. Bunun dışında daralan alanını kullanabilmek, kollarını ve bacaklarını oynatabileceği bir pozisyondur.

Bu haftalardan itibaren anne adayını doğum korkusu sarmaya başlayacaktır. Özellikle bizim toplumumuzda doğumun sancılı ve ağrılı olduğuna dair bir inanış vardır. Ancak bu noktada bazı kavramları bilmemiz gerelir. NLP adı verilen bir programlama mevcuttur. NLP bilinçaltına kişi tarafından gönderilen mesajlardır. Şayet siz doğumun sancılı geçeceğini, zorlanacağınızı sesli şekilde ifade ediyorsanız, bilinçaltına ”doğumda sancı çekilecek.” sinyali gider. Halbuki doğumu, doğurganlık yetisine sahip olan dünyadaki her kadın yapabilir. Doğumun özellikle Türkiye’de bu şekilde düşünülmesi, kadınları korkutan ve sancı çekmesine yol açabilen bir durumdur. Anne adayları bu noktada insanlardan duyduğu laflardan sıyrılmalı ve her şeyi doğanın mucizesine bırakmalıdır. Vücudunuz ne yapacağını biliyor, ona güvenin ve korkmayın. Bakış açınızı nasıl olumlu tarafa çevirin.

32. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

32. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

32.hafta-ultrason1

 

32. hafta hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?

Artık bebeğinizin başından poposuna kadar olan uzunluğu 30 cm’i buldu. Toplamda boyu iyi ise neredeyse 45 cm. Kilosu da bir buçuk kiloyu çoktan geçti. Hatta 2 kiloya yaklaştı. Artık bebeğinizin el ve ayak tırnakları mevcut. Bebeğiniz artık tamamen duyabiliyor. Görebiliyor ve hissedebiliyor.

Kadın doğum uzmanları şayet gebeliğinizi normal seyrinde görüyor ise, 32. haftaya kadar özel testler dışında ayda bir kontrole gider. Ancak 32. haftadan itibaren 2 haftada bir anne adayı artık kontrollerine gitmeye başlar. Artık doğum resmen yaklaşmıştır. Bebek git gide büyüyor, artık rahim içindeki zamanı azaldı. Bebeğiniz de rahim içindeki duruşu ile doğuma hazırlanmaya başladı. Artık bu haftadan itibaren bebeğiniz daha az hareket edecek. Anne adayları genellikle bu konudan endişe duyarlar ancak hareketlerin azalması tamamen yerinin darlaşması ile ilgili bir durumdur.

Bu noktada unutulmaması gereken:

Bebeğin 24 saat içinde minimum 10 defa hareket etmesi.
Yemek öğünlerinde sonra anne adayı bir saat kadar dinlendiğinde en az 2-3 kere hareket etmesi, gerektiğidir.
Anne adayı bu hareketlere karşı hala duyarlı olmaya devam etmelidir.
Saydıklarımızdan daha az hareket etmesi halinde doktorunuza bu konuyla ilgili bilgi veriniz.
NST (non stres test)
Gayet sağlıklı bir şekilde devam eden hamileliklerde 34. ya da 35. haftada NST adı verilen bir test uygulanır. NTS testi, non stres test olarak da geçer. Bu testte bebeğin kalp atışları dinlenir. Bunun dışında rahim kasılmaları da incelenir. Bebeğin o ayki durumu ile ilgili oldukça önemli bilgiler veren bir testtir. Ancak gebeliğinde diyabet sorunu yaşayan hastalarda bu test 32. hafta yapılır.
Doğum izni ne kadar sürer?

Anne adayları çalışıyor ise normal olarak doğumdan 8 hafta önce ve doğum ardından 8 hafta sonra yasal olarak izinde olabilir. Yani toplamda 16 haftalık bir izne ayrılacaktır. 32. haftada bu izne ayrılmaya hak kazanırlar. Ancak dediğimiz gibi beş hafta daha çalışabilir ve bu 5 haftayı doğumdan sonraya ekleyebilir.

Erken Doğum Riski

Sık sık yaşanan sancılar
Bu sancılar 30 dakikada bir yaşanabilir. Kasılma şeklindedir ancak bel, sırt ve kasık ağrısı olarak da ortaya çıkabilir.

Nişan gelmesi hali

Gebelikte bebeğin sağlığını riske atabilecek mikropların yukarı geçişini durdurmak adına rahim ağzı koyu kıvamlı sümüksü bir yapı ile kapalı durumdadır. Sancıların artık yaşanması ve rahim ağzı açıklığının meydana gelmesi ile bu yapı vajenden çıkarılır, atılır. Bu durum nişan gelmesi şeklinde tabir edilir. Şayet nişan gelmiş ise, anne adayı vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Doktorunuz bu konuda sizi muayene edecektir. Rahim kasılmalarının test edilmesi amacı ile NST uygulanabilir. Neticelere göre de sancıların durdurulması için tedavilere başlanacaktır. Ancak rahim ağzı 4 cm’den açık ise doğumun gerçekleşmesi söz konusu olabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved