Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
24 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

24 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

YİRMİ DÖRT HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ
Hamilelikte 24. haftada annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

24. haftada doktor anne adayından şeker tarama testi yaptırmasını isteyebilir. Gebelikte ortaya çıkan diyabeti gebellikte hiçbir belirti vermeden de gelişebilmektedir. 24-28. gebelik haftaları arasında yapılan iki farklı testle gebelikte diyabet değerlendirmesi yapılabilir. Şeker hastalığı açısından daha fazla risk altında olan anne adaylarına ise 100 gram glikoz yüklemesi ve OGTT denilen teşhis koymaya yönelik test, diyabet açısından daha düşük riske sahip olan anne adaylarına ise 50 gram glikoz ile PPG denilen tarama testi yapılmaktadır. OGTT’de birer saat aralıklarla kan şekeri ölçümü yapılır. Toplamda dört defa uygulanır. PPG’de ise sadece 1. saat tokluk kan şekeri ölçümü yapılır.

PPG bir diyabet tarama testidir. Şayet bu testte anne adayının kan şekeri yüksek ise kesin teşhis için OGTT yapılır. PPG uygulanması için anne adayının tok ya da aç olması fark etmez. Sadece şekerli su içildikten sonra bir saat içerisinde kan alınacaktır. Bu süreçte bir şey yiyip içmemeniz gerekir.

Hamilelik döneminde anne adayı idrar yolu enfeksiyonları için risk grubundadır. Bu durumun en mühim sebebi idrar yollarındaki düz kasların bütün düz kaslarda olduğu gibi gevşemeye meyilli olmasından kaynaklanır. Bu gevşeme kaynaklı akım nispeten yavaşlar. Şayet anne adayı da az su içiyorsa enfeksiyonların oluşması için ideal ortam oluşur.

İdrar yolu enfeksiyonları genellikle belirti verir. Bu belirtiler ise idrar anında yanma ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyma şeklindedir. Hamilelik döneminde hiçbir belirti vermeyen enfeksiyonlara da rastlanabilir. Bu gibi sinsi enfeksiyonlar çoğunlukla idrar kültürü araştırması ile tespit edilirler. Gizli idrar yolu enfeksiyonları erken doğum riskinin daha da artmasına yol açar. Şayet bu enfeksiyonlar tedavi edilmez ise, böbreklerde de enfeksiyon oluşmasına yol açabilir. Bu sebeple daha ciddi problemler yaşanabilir.

Bu dönemde anne adayının vücudunda şişmeler artmaya başlayabilir. Bunun dışında bu haftalarda tansiyon takibi de düzenli olarak yapılmalıdır. Bu dönemde yani 24 haftalık hamilelik haftasında anne adayı diş eti kanamaları yaşayabilir. Hamilelik hormonları neticesi diş eti hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu diş eti hastalıklarına epulis gravidarum denilmektedir. Diş etlerinde çekilmeler oluşabilir. 24. hafta gebelikte bebekteki algıların gelişimi büyük oranda tamamlanır. Bebek artık çevresindeki olayları algılamaya başlar. Tepkileri refleskle verilmez, bilinçli verilir.

Hamilelikte 24. haftada bebeğinizde meydana gelen değişiklikler nelerdir?

24. haftada artık bebeğiniz kemik ve kas dokusunu geliştirmeyi iyice hızlandırdı. Bu gelişimin hızlanması da anne adayının hareketleri daha da hissedeceği anlamına gelmektedir.Kalsiyum desteğini bu haftalarda ihmal etmemelisiniz. Kalsiyumu besinlerden temin etmelisiniz. 24. hafta itibari ile artık bebeğiniz bir birey. Bunu yasalar bu şekilde kabul ediyor. Kendi hakları var. Türkiye’de bu durum 26. haftadan itibaren başlarken, Amerika’da 24. haftadan itibaren başlar.

24. haftada birey kabul edilmesinin sebebi de artık bebeğinizin algılarının büyük bir kısmının gelişmesindendir. Artık herhangi bir uyarıya bilinçsizce değil, bilinçli şekilde cevap vermesindendir.

24. haftanın sonunda bebeğin boyu ortalama olarak 34 cm. ve kilosu da neredeyse 650 gram dolaylarında!

Bebeğinizin cildi 24. haftada artık değişmeye başlar. Eskisi kadar şeffaf bir yapıda değildir. Artık git gide opaklanmaya başlar. Cildi kırış kırıştır. Cilt yağ dokusu arttıkça cildi normale doğru dönecektir.

Bebeğin ağız ve yanaklardaki tat duyuları artık büyük oranda gelişmiştir.
Ayak büyüklüğü ise 24. haftadadan doğuma kadar 2 kat büyüyecektir.
Anne adaylarının en fazla şikayet ettiği sorun ise hızlı kilo alımıdır. Çoğunlukla hamilelik dönemi boyunca alınması gereken kilo 12-15 arasındadır. Herkes için bu oran değişebilir.
Gebenin artık git gide kilosunun artması, kimi zaman onu egzersiz yapmasından alıkoyabilir. Ancak egzeriszler yapılmaya devam edilmelidir. 30 dakikalık yürüyüşler yeterli olacaktır.
Hamilelik döneminde sağlıksız ve düzensiz beslenme düzenine sahip olmak akşam geç saatlerde yemek yemek daha fazla kilo almaya yol açacaktır.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı ise genellikle beslenme düzeninin planlanması ile düzelecektir. Hamilelik döneminde yaşanan şeker hastalığı bebekte sakatlığa yol açmaz. Ancak şekerin kontrolsüz olması anne karnında bebeğin hızlı büyümesine yol açacaktır. Yeni doğan bebekte hipoglisemi ve ani kan şeker düşmelerine yol açabilir. Erken sarılık ve kalsiyum düşmeleri ile karşılaşılabilir. Gebelikte şeker düzeyi kontrol altında tutulduğu taktirde doğum ardından bebekte meydaana gelebilecek çeşitli metabolik sorunlar giderilebilir.
Kan bağı olanlarda şeker hastalığı öyküsü olan anne adaylarına 0 GTT daha erken uygulanabilir.
Bu haftalarda hamile anne adaylarına tetanostan koruyucu aşılar tavsiye edilebilir. Türkiye’de 20. haftadan sonra 1 ay ara ile göbekten iki doz tetanos aşısı yapılmaktadır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved