Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
23 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

23 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ ÜÇ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

23. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 29 cm, ağırlığı 500 gram kadardır.

23. hafta hamilelikte annede meydana gelen değişiklikler neler?

Artık 23. hafta itibari ile bebeğinizin hareketlerini ayırt edebileceksiniz. Tekme mi atıyor, yumruk mu atıyor, omuz mu atıyor, bunları fark edebileceksiniz. Anne adayı artık karnındaki hareketleri takip edebilecek kadar gebelik ilerledi.

Her bebeğin kendine özgü bir hareket etme ritüeli vardır. Bebeklerin mizaçları henüz anne karnındayken belli olur. Kimi bebek çok hareket ederken, kimi bebek daha az hareket eder.

Hamilelik sürecinde karın ağrıları oldukça yaygın şekilde yaşanır. Sebepsizce yaşanan bu ağrılar, genellikle kısa sürer ve anne adayı karnına bıçak saplanıyor hissi yaşar. Bunun dışında bir belirti yoktur. Bu ağrıların çoğunlukla rahimi yerinde tutan bağların gerilmesi dolayısıyla yaşandığı düşünülür. Rahim oldukça hızlı bir şekilde büyür. Bağlar ise rahme göre daha yavaş büyür. Bu sebeple gergin hale gelir. Bu durumu da gözardı etmeyip doktorunuz ile paylaşmalısınız. Farklı bir sebep tespit edilmez ise, ağrılarınızın kaynağı olarak bu gerginlik düşünülür.

Hızla büyüyen rahminiz karın içerisinde hemen üstünde yer alan diyaframa baskı uygulayabilir. Bu sebeple de anne adaylarının bir kısmı nefes darlığı sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Eskiden oldukça rahat şeklilde yapabildikleri günlük işlerde çok çabuk yorulduklarını, nefes nefese kaldıklarını fark edebilirler. Bu şikayetler rahmin ve bebeğin büyümesi ile ilerleyen haftalarda da fazlalaşacaktır.

Yine rahmin büyümesi ve ağırlığının artması hasebiyle anne adayının bel bölümündeki omuriliğine binen yük artış göstermiştir. Bunun neticesinde vücudun ağırlık merkezi değişim gösterir. Anne adayları bu duruma çabucak adapte olamazlar ve denge sorunları yaşayabilirler. Bu sebeple de özellikle denge sorununu artıracak topuklu ayakkabı giyimi terk edilmelidir.Denge gerektiren sporlar ve hareketlerden uzak durmak gerekmektedir.

23. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

23.-hafta-gebelik ultason

 

Ultrasonografi

Ultrasonografi çok çeşitlidir. Bu sebeple anne ve baba adaylarının bu konuda bilgili olması gerekir. Bu sebeple hangi türünün ne işe yaradığını bilmek, gebelik sürecinde oldukça işinize yaracaktır.

 

Renkli Doppler ultrasonografi: Rahim atardamarlarının ve çeşitli durumlarda göbek kordonu damarlarının akımlarını değerlendirmek adına uygulanan ultrasonagrafi çeşitidir. Renkli olmasından kasıt, toplardamar ve atardamarların mavi ve kırmızı olarak gözükmesidir. Esasında her anne adayına uygulanabilir ancak çok yaygın olmadığı gibi genellikle riskli hamileliklerde uygulanır.

Detaylı (ayrıntılı) birinci düzey ultrasonografi: Bebeğinizin gelişiminin en ayrıntılı şekilde gözlenebildiği türüdür. 19. ve 23. haftalar arasında yapılır. Bebeğinize ait yapılar bu haftalar arasında oldukça ayrıntılı bir şekilde değerlendirilebilir.

İkinci düzey ultrasonografi: Bu ultrasonografi özel bir uzmanlık alanı gerektirir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı özel bir eğitimden geçer ve”perinatoloji” üst ihtisası yapar. Yalnızca gebelik ve doğmamaış bebekle ilgili problemler ile ilgili çalışır. Bu ultrason çeşitinde oldukça ileri teknoloji cihazlar kullanılır. Her anne adayına uygulanabilir ancak öncelikli olarak anomali sahibi bebek doğurmuş ya da bu açıdan risk grubuna giren, birinci düzey ultrasonografide olası bir sorun problem tespit edilen durumlarda kesin teşhisi koymak için uygulanmaktadır.

Fetal eko(kardiyografi): Fetal Ekokardiografi ya da kısaltılmış adı ile “fetal Eko” anne adayının rahmindeki bebeğin kalp hastalıkları açısından taranması için uygulanan ultrasonografidir. Fetal ekokardiyografi doğuştan kalp hastalıklarının büyük bir kısmı ile %80-90 doğrulukla doğumdan önce tanı koymaya imkan tanır.

Üç boyutlu ve dört boyutlu ultrasonografi: Son teknoloji cihazlarla uygulanır. Ancak henüz yaygınlaşmamıştır. Bebeğin ekranda görüntüleri üç boyutlu sabit resimler ya da dört boyutlu hareketli görüntüler şeklinde sağlanır.

Saydığımız ultrasonografi çeşitleri esasında ses dalgaları prensibi ile çalışır. Renkli Doppler dışında. Aralarındaki fark ise uygulanan cihazın niteliği ve uygulayan doktorun bu konudaki eğitimidir.

23. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişimler neler?

23. hafta itibari ile artık bebeğinizin vücudu git gide normalleşiyor. Ancak kafası hala vücuda göre biraz daha büyük.

Bebeğin artık orta kulak kemikleri de 24. haftanın sonunda tamamlanacak. Artık bebeğinizin işitme duyuları da hızla gelişiyor. Bebeğinizle konuşmayı ihmal etmeyin.

23. hafta hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?

23. haftanın sonunda bebeğinizin boyu 30 cm. ve ağırlığı da yaklaşık 560 gram dolaylarında. 23. haftadan itibaren bebeğinizle konuşmanız, şarkılar söylemeniz, mutlu hissettirmeniz oldukça önemlidir. Ellerinizi karnınıza koyarsanız onunla konuştuğunuzu anlayacaktır. Baba adaylarının sesi anne adaylarınkine göre kalın olduğundan bebeklerin henüz gelişmekte olan kulakları bu sesleri algılayamaya bilir. Bu sebeple baba adayları ellerini annenin karnına koyarak ve seslerini incelterek konuşmalıdır.

Artık yavaş yavaş bebeğin odasına karar vermenin zamanı geldi. Bebeğinizin odasının dekorasyonu nasıl olmalı? Duvarları siz mi boyayacaksınız? Hangi eşyaları seçmelisiniz, yavaş yavaş düşünmenin vaktidir.

Bebeğinizle konuşmayı ve ona vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Mümkünse her gece bir bardak sütünüz alıp yalnızca ona vakit ayırın. Ona kitaplar okuyun. Şimdiden doğum sonrası ritiüllere alıştırma yapın. Emin olun ki bebek bunu hissedecek ve doğduktan sonraki mizacını gebelik döneminde yaşadığı rahatlık ya da rahatsızlık etkileyecektir.

Bebeğinizle bol bol konuşun! O artık sizi duyabiliyor. Doğuma kadar en çok sizin sesinizi duyacak olan bebeğiniz, doğduktan sonra da en çok sizin sesinizle rahatlayacak. Akşamları bir koltuğa oturun, ayaklarınızı uzatın ve yanınıza bir bardak süt ve bir kitap alın. Kitabı yüksek sesle okuyun. Bebeğiniz doğduktan sonra ona uygulayacağınız güzel bir uyku rutininin provasını şimdiden yapın!

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved