Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Takvim Yöntemi

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Takvim Yöntemi

Takvim yöntemi en kolay, zararsız ancak garantisi olmayan yöntemlerden biridir. Doğal aile planlaması olarak da adlandırılabilecek bu yöntem, kadının adet döneminde en doğurgan olduğu günlerde cinsel ilişkide bulunmama esasına dayanır. Bu yöntem çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Günümüzde modern doğum kontrol yöntemleri arasında pek sayılmasa da, doğum kontrolundaki başarı oranı diğer yöntemlere göre düşük olsa da, hala tercih edilmektedir.

Adet döngüsü nedir ?

Adet döngüsü, bir kadının adet gördüğü ilk gün ile bir sonraki adet gördüğü ilk gün arasında geçen süredir. Kadınlarda bu süre genellikle ortalama olarak 28 gündür. Ancak 21 gün ile 35 arasında adet döngülerine de rastlanabilir. Adet döngüsü boyunca kadının en doğurgan olduğu günler, yumurtlamanın gerçekleştiği günlerdir.

Takvim yönteminde hesaplama nasıl yapılır ?

Hesaplamayı 2 örnek vererek açıklayalım:

Eğer kadının adet döngüsü 28 günde bir ise; 28’den 14 çıkarılarak yumurtlamanın olduğu gün 14 olarak bulunur.

Eğer kadının adet döngüsü 30 gün ise, bu kez 30’dan 14 çıkartılarak 16 bulunur. Bu kadının yumurtlama tarihi adetinin ilk gününden başlayarak 16. gündür.

Takvim yöntemi; yumurtlama günlerinden 4-5 gün öncesi ile 2-3 gün sonrası dönemde cinsel ilişkide bulunmamak demektir. Yani toplam olarak 8 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir.

takvim metodu

Takvim yönteminin avantajları nelerdir ?

Bu yöntem en ucuz ve avantajlı yol gibi görünmektedir. Doğal olmayan hiçbir madde işe karışmadığından, bunların yan etkilerine de maruz kalınmamaktadır.

Takvim yönteminin dezavantajları nelerdir ?

Hesap hatası: Yöntemin en büyük dezavantajı hesaplamada yapılacak yanlışların, gebeliğe sebep olmasıdır.

Adet düzensizliği: Hesap hatalarının yanı sıra, kadınların adet döngüsündeki düzensizlikler de, yöntemin başarı oranını düşürür. Örneğin; uzun adet döngüsüne göre yapılan hesap, o ay çeşitli nedenlerle kadının adet döngüsü kısalacak olursa, yanlış günlere denk gelecektir. Bunu tersi de olabilir. Bu gibi durumlarda, takvim hesabı şaşar ve yöntem başarısız olur.

Cinsel ilişkiden uzun süre uzak kalma: Yönteme göre cinsel ilişkiden uzak durulması gereken ortalama 1 haftalık süre bazı çiftler tarafından uzun bulunabilir.

Takvim yönteminin başarı oranı nedir ?

Yöntemin başarı oranı %70-75 arasındadır. Bu oran aslında yeterli bir oran değildir.

Takvim yönteminin başarı şansını artırmak için neler yapılabilir ?

Gebelik açısından riskli olarak hesap edilen günlerde diğer doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanmak, hem cinsel ilişkiden uzun süre uzak kalmayı engelleyebiliri, hem de yöntemin güvenilirliğini artırabilir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved