Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Menopozda Hormon Testleri ve Değerleri

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Menopozda Hormon Testleri ve Değerleri

Menopoz dönemi önemli bir dönemdir ve kadınların bu dönemlerde yapması zorunlu testler vardır. Menopoz dönemine girdiğinden şüphelenen kadınlar için durumu kesinleştirmek için çeşitli testler yapılır. Yapılan hormon testleri; adetin 3. Gün uygulanan kan tahlilleri ile yapılmaktadır. Bu testin yapılması aşamasında hastanın aç ya da tok olması fark etmemektedir. Şayet kadın adet görmüyor ise, hormon tahlilinin herhangi bir gün yapılması mümkündür.

Menopozu teşhis etmek için yapılabilen hormon testleri ise:

FSH
Menopozun tanı alabilmesi için en önemli test, FSH hormonudur. FSH hormonunun salgılanması, hipofiz denilen beyin bölgesinden yapılır. Bu hormon, yumurtalıkları etkiler bu sayede de yumurtaların (foliküllerin) büyümesine yardım eder. Bu alandan da östrojen hormonlarının salgılanmasına yardım eder.

Menopoz öncesi dönemde hastanın adetin üçüncü günü FSH hormonuna bakılır. FSH düzeyi bu dönemde 20’nin altında olmaktadır. FSH değerinin 10’un altında çıkması durumunda yumurtalık rezervlerinin iyi olduğu ve östrojen hormonu üretiminin devam ettiği anlaşılır. Değerlerin 10’un üzerinde çıkması yumurtalık rezervlerinin yavaş yavaş azaldığını bildirir.

Değerlerin 15-20 arasındaki çıkması ise menopoz dönemine yaklaşıldığını gösterir. Çoğunlukla bu dönemde adetler seyrekleşir.Bunun dışında FSH değerlerinin 30’un üzerinde çıkması menopoza tamamen girildiğini gösterir. Kadın, bu aşamadan sonra adet görmez.

Adetin 3. günü ya da ilk günleri dışında adet dönemi başladıktan çok sonra ya da kanamanın yaklaştığı süreçlerde FSH seviyeleri yüksek çıkabilir. Bundan dolayı da menopoz araştırması için kullanılması tercih edilmez.

ÖSTROJEN
Menopoz döneminde östrojen hormonunda azalma meydana gelir. Östrojen hormonu, yumurtalıklar tarafından üretilen bir hormondur. Menopoz döneminin başlaması ile beraber, yumurtalıklarda (overlerde) yumurta büyümesi ve yumurtlama (ovulasyon) durur. Bu sebeple de östrojen hormonunda azalma meydana gelir.

Menopoza girmeden önce adetin 3. günü östrojen hormon düzeyi: 25-140 pg/ml arasında çıkmaktadır. Adet döneminin ortasında ya da adet kanamasının başlayacağı süreçlerde östrojen hormonu yükselebilir. Adetin 3. günü yapılan değerlendirme menopoz tanısı için oldukça önemlidir.

Östrojen hormon seviyesi menopoz teşhisi bakımından FSH ile kıyaslandığında daha az öneme sahiptir.

Örnek vermek gerekirse adetin 3. günü kanda hormon değerleri araştırılan bir kadında östrojen hormonu seviyeleri düşük olabilir ancak FSH hormonunda yükselme söz konusu değilse menopoz söz konusu olmaz.

LH
Menopoz döneminden önce bir kadında adetin 3. günü LH değerlerine bakılır. Bu dönemde bakılan LH değerleri: 5-20 mlU/ml arasında çıkmaktadır. Menopoza girildiği zaman LH değerleri artar. Fakat LH değerleri FSH değerlerine göre daha geç artmaya başlar.

Ancak bu değerler menopoz döneminde teşhis için kullanılmamaktadır.

İNHİBİN B
İnhibin B, beyinden salgılanan FSH hormonunun baskılanmasına yardım eder. Menopoz döneminin yaklaşması ile beraber yumurtalıklardan inhibin-B hormonunun salgılanması azalır.

Ancak bu hormonun azalması menopoz teşhisi için kullanılmaz.

TESTOSTERON ve PROGESTERON
Testosteron ve Progesteron hormonları menopoz dönemlerinde azalırlar. Ancak bu hormonların azalması menopoz teşhisi için yeterli değildir.

HCG
HCG hormonu ile kanda gebelik kontrol edilir. HCG hormonu, kadının yaş alması ile birlikte yükselişe geçer. Bundan dolayı da 40 yaş üzerinde olan kadınlarda hafif yükseklik çıkabilir. Bu sebeple de hamilelik şüphesi söz konusu olabilir. Menopoz ardından ise bu hormon gene artış göstermektedir. Ancak menopoz teşhisi için kullanılan bir yöntem değildir.

Menopozun yaklaştığı dönemlerde meydana gelen hormonal değişimler:

Menopoz dönemine yaklaşıldığı süreç, menopoz belirtilerinin görülmeye başladığı geçiş sürecidir. Türkiye’de kadınların menopoz yaşı 45-49 arasındadır. Çoğunlukla 45 yaşlarında menopoz dönemi başlar.

Menopoz dönemi yaklaştığı zaman vücutta çeşitli değişimler meydana gelir:

Menopoz döneminin yaklaştığı süreçte ilk olarak meydana gelen değişim FSH hormonunda oluşan yükseliştir.
Bu süreçte östrojen hormonunda azalma meydana gelmeyebilir. Östrojende hormonunda meydana gelen düşüş, menopoz dönemine tam anlamıyla girildiği zaman bu değişim yaşanır.
Bundan dolayı menopoza yaklaşıldığı dönemlerde ortaya çıkan FSH hormonu artması dolayısıyla östrojen hormonu azalması olmamaktadır.İnhibin B hormonunda azalma söz konusudur. FSH hormonunun artması sebebiyle östrojen hormonu artabilir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved