Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE SIK İDRARA ÇIKMA

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE SIK İDRARA ÇIKMA

Sık sık idrara çıkma şikayeti normal insanlarda idrar yolu enfeksiyonu şüphesi uyandırırken, hamile bayanlarda durum farklıdır. Çünkü hamileliğin ilk 3 ayında ve son 3 ayında bebek mesaneye baskı yapar.

Gebelikte sık idrara çıkmanın nedeni nedir?
Gebelikte sık idrara çıkma gebeliğin en yaygın erken belirtilerinden birisidir. 6 haftalıktan itibaren gebeliğin ilk 3 aylık dönemine kadar sık idrara çıkma devam eder. Sık idrara çıkma gebeliğin son 3 aylık döneminde de olur.
Gebelikte sık sık idrara çıkmanın en temel nedeni yaşanan hormonal değişikliklerdir. Hormonal değişmeler böbreklere daha hızlı bir şekilde kan akışına neden olur. Bu da idrar torbasının daha sık dolmasına yol açar.
Ayrıca vücuttaki kan miktarı da artar. Bu da çok fazla sıvı geçişine yol açarak idrar torbasının daha çabuk dolmasına sebep olur.
Sık idrara çıkmanın bir diğer nedeni vücutta artan zehirli maddelerin atılması için böbreklerin daha hızlı çalışmaya başlamasıdır.
Büyüyen rahim de idrar torbasına baskı yaparak sık idrara çıkmaya neden olur.
( Sık İdrara Çıkmak Hamileliğin Erken Belirtilerinden )

Sık idrara çıkmayı azaltmak için ne yapılabilir?
Kahve, çay ve alkol gibi içeceklerden kaçınmak gerekir. Bu içecekler şiddetli idrar söktürücü bir etki yapabilmektedir.
İdrar torbasının tamamen boşalmasını sağlamak gerekir. Bunun için de idrar yaparken öne doğru eğilmek idrar torbasının tamamen boşalmasına yardımcı olur.
Sık idrara çıkmamak için sıvı alımını azaltmak uygun değildir. Bu vücudun sıvı miktarını azaltarak sıvı yetersizliğine yol açar. Yine bol su ve diğer sağlıklı sıvılardan içmeye devam etmelidir. Fakat gece yatmadan önce alınan sıvılar azaltılabilir veya sıvı alımı kesilebilir. Bol sıvı alımı gün içinde yapılabilir.
Sık idrara çıkma başka bir problemin işareti olabilir mi?
İdrar yaparken eğer acı ve yanma hissediliyorsa hekime görünmek gerekir. Belki idrar yolları enfeksiyonu da yaşanmış olabilir. İdrar yolları enfeksiyonu gebelikte görülen en yaygın bakteriyel enfeksiyonlardan birisidir. Eğer idrar yolları enfeksiyonu varsa mutlaka tedavisi gerekir. Aksi halde böbrek enfeksiyonuna ve erken doğuma yol açabilir.

İdrar kaçırmaya karşı ne yapmalı?
Kimi zaman hamile kadınlar gülme, hapşırma, ağır kaldırma, egzersiz yapma gibi durumlarda bir miktar idrar kaçırabilirler. Bu daha çok gebeliğin son 3 aylık döneminde olur. Bunu engellemek için idrarı çok fazla bekletmemek ve idrar torbasının tam dolmasını beklememek gerekir. Eğer idrar yapma isteği varsa ihtiyaç hemen giderilmelidir.
Kegel egzersizleri de pelvik tabanı kaslarının kuvvetlenmesine yardımcı olur. Bu egzersizler ayrıca idrar tutamama sorununa yardımcı olur. Gebeliğin erken dönemlerinde kegel egzersizlerine başlamak faydalı olur. Bu egzersizler lohusalık döneminde de devam etmelidir. Eğer egzersiz öncesi idrar yapma isteği varsa bu giderilmelidir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved