Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) BURUN TIKANIKLIĞI

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) BURUN TIKANIKLIĞI

Gebelik döneminde burun içerisindeki dokuların ve damarların ödemlenmesi (şişmesi) sonucu burun tıkanıklığı artar.

1 ) Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı hangi anne adaylarında görülür

Hamilelik dönemi içerisinde burun tıkanıklığı ve burun akıntısı oldukça fazla görülen bir durumdur. Anne adaylarının yaklaşık %30 unda herhangi bir alerjik durum veya viral bir enfeksiyon bulunmasa dahi, burun tıkanıklığı görülebilmektedir.

2 ) Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı ne zaman başlar?

Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı, hamileliğin 2. Ayından itibaren başlayabilir ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bu tıkanıklık daha kötü olabilir. Doğumun ardından burun tıkanıklığı hafifler ve takip eden 2 hafta içinde tamamı ile ortadan kalkar.

Hamilelik döneminde anne adaylarının baş belası olan bu burun tıkanıklıklarında, fazlalaşan östrojen hormonu seviyelerinin payı oldukça fazaldır.

3 ) Başka herhangi bir belirtisi bulunmadan, yalnızca burun tıkanıklığı görülmesi durumunda, hamilelikte görülen burun tıkanıklığı proHamilelikte görülen burun tıkanıklığı, başka bir hastalığın habercisi olabilir mi?blemi yaşanıyordur. Burun tıkanıklığının yanında hapşırma, öksürük, boğazda yara, ağrı, bezelerde şişkinlik, ateş gibi belirtiler de görülüyor ise, büyük ihtimal ile soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyonel durum yaşanıyordur.

Sinüs enfeksiyonları hamilelik döneminde daha çok görülür. Şayet ateş, baş ağrısı, yeşil veya sarı mukus, koku almada problem yaşamam gibi durumlar varsa, doktor ile görünmek gerekir.

Diğer yandan, burun akıntısı veya burun tıkanıklığına hapşırma, göz, burun, boğaz ve kulaklarda kaşıntı gibi belirtiler eşlik ediyor ise, alerjik bir durum gelişmiş olabilir. Alerjilerin hamilelik döneminde ne olacağı önceden tahmin edilemez. Alerjiler iyileşebilir veya daha da kötü olabilir. Eğer bir alerjik durumdan dolayı burun tıkanıklığı gibi bir durum gelişiyorsa o alerjene karşı dikkatli olmalı ve uzak durmalıdır.

4 ) Hamilelik döneminde burun tıkanıklığını rahatlatmak için ne yapılmalı?

Bol miktarda sıvı tüketmeli ve gece yatarken baş bölgesini yüksekte tutmalıdır.
Buhar, burun tıkanıklığını geçici olarak rahatlatabilir. Ilık bir banyo da burun tıkanıklığına iyi gelir. Aynı zamanda sıcak su ile nemlendirilmiş olan küçük bir havluyu yüze tutmak ve havasını solumak da yararlı olabilir.
Doktorunuzun tavsiye edeceği bir burun spreyi kullanılabilir.
Evin havasını nemlendirecek bir nemlendirici cihaz kullanmak anne adayına iyi gelecektir. Bu nemlendirici cihaz, aynı zamanda gece uyurken yatağa yakın bir yerde de tutulmalıdır.
Rahat nefes alabilmek için başın alt kısmına bir den fazla yastık koyulmalıdır.
Çok kirli ve çok sıcak havalarda dışarıda egzersiz yapmamak gerekir. Ancak içeride egzersiz burun tıkanıklığını rahatlatmaya destek olabilir.
Sigara dumanı, alkol ve çeşitli kimyasal içerikli kokular ve boyalardan uzak durulmalıdır. Bunlar burun içini tahriş edebilir. Solunumu zorlaştırabilir.

5 ) Burun tıkanıklığı için ilaç almak

Hamilelik döneminde yaşanan burun tıkanıklığı için ilaç kullanmak, genelde gereksizdir. Ancak bu tıkanıklığın çok ileri düzeyde olması halinde, doktora danışmakta yarar vardır. Hamilelik döneminin ilk 3 ayı içerisinde, ilaç alımından uzak durulması gerektiği bilinmektedir. Bu durum bebek için zararlı olabilir. Çok fazla ihtiyaç duyulmadığı müddetçe doktorunuz tavsiye etmediği sürece, ilaç alımı yapılmamalıdır.

6 ) Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Hamilelikte karşılaşılan bu durum, genel olarak yalnızca burun tıkanıklığı ile seyreder ve başkaca bir bulgu eşlik etmez. Başka bulgular varsa, Öksürme, hapşırma, boğaz ağrısı, lenf bezelerinde şişmeler, Ateş gibi belirtilerde beraberinde bulunuyor ise, o zaman başka bir durum söz konusu olabilir. Böyle bir durumda olan burun tıkanıklığı sebebi farklı bir nedenden kaynaklanabilir ve bir an önce doktor gidilmelidir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved