Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) BURUN KANAMASI

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) BURUN KANAMASI

Gebelikte burun içerisinde ödem (şişme) ve kan hacminde artışa bağlı olarak burun kanamalarında artış görülebilir.

1 ) Hamilelikte burun kanaması
Anne adayının, günün herhangi bir anında sebepsiz yere bir anda burnunun kanamaya başlaması, fazlası ile karşılaşılan bir durumdur. Bu kanamalar bir iki damla olabileceği gibi, kimi zaman çok daha şiddetli bir şekilde görülebilmektedir. Hamilelik döneminde karşılaşılan bu burun kanamaları, bazı anne adaylarında ara sıra görülürken, bazı anne adaylarında ise, neredeyse hemen her gün benzer kanama atakları ile karşı karşıya kalabilirler. Yeniden nüks eden burun kanamaları, hamilelik döneminde çok fazla rastlanan yakınmalardan birisidir ve can sıkıcı olmasına rağmen, pek çok zaman anne adayı ve bebek açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

2 ) HAMİLELİK DÖNEMİNDE NEDEN BURUN KANAR?

Hamilelik dönemi içerisinde yükselek ostrojen ve progestron hormonlarının burnun iç dokusunda kan akımını artırarak, yumuşama ve şişmesine sebep olması ile alakalı olabilir.

3 ) KANAMA DURUMUNDA NELER YAPILABİLİR

►Kışın eviniz çok sıcak oluyor ve içeride sürekli kuru hava dolaşıyor ise, burunda kanama ve dolgunluk hissi de fazlalaşır. Bu kuruluğu gidermek amacı ile evinizde nemlendirici kullanmanız yararlı olacaktır. Her iki burun deliğinizi de, nazik bir şekilde jel ile yağlamayı da denemeniz, rahatlamanızı sağlayacaktır.

►Doktorunuzun onaylaması ile yiyeceklerle beraber fazladan günde 250 mg C vitamini alarak, kılcal damarlarınızın direncini arttırıp, kanama riskinin minimum düzeye inmesini sağlayabilirsiniz. ( Ama doktorunuzun söylediğinden daha yüksek doz almayın )

►Bazı durumlarda burun kanaması, burnunuzdan nefes almanızı güçleştirebilir. Burnunuzda bulunan pıhtıyı dışarı çıkarmak için, bir elinizle bir burun deliğinizi yavaş bir şekilde kapatıp , diğerinden hava vermeye çalışın. Daha sonra diğer burun deliğiniz için aynısının yapın ve rahat nefes alıp verinceye kadar bunu tekrarlayın.

►Burun kanamasını durdurmak için uzanmak veya arkaya doğru eğilmek yerine oturun veya ayakta öne doğru eğilin.Her iki burun deliğinizi parmak uçlarınızla 5 dakika sıkın, eğer devam ediyorsa tekrar edin. 3 kez tekrardan sonra kanama hala devam ediyorsa veya kanama miktarı çok fazlaysa doktorunuza başvurun.

4 ) Hamilelik dönemi içerisinde burun kanaması ile karşılaşan anne adayların, ne kendileri ne de bebekleri bakımından endişelenmelerini gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Genelde kanamanın miktarı oldukça azdır. Çok az da olsa, kendiliğinden veya alınan basit önleBurun kanamasının etkileri nelerdir?mler ile durmayan kanamalar da görülmektedir.

5 ) Burun kanaması önlenebilir mi?
Alınacak bazı basit önlemler sayesinde, burun kanamalarının önüne geçilebilir. Bunlar;

Çok şiddetli şekilde sümkürmemek
Hapşırırken ağız ve burnu kapatmayarak basıncın burun delikleri yolu ile atılmasına imkan sağlamak
Özellikle, gece yatılacağı zaman havanın kurumasını engellemek. Bunun için daha çok kış aylarında ısıtıcıların üzerine geniş bir kapta su koymak veya soğuk buhar makinesi yardımı ile odanın neminin fazlalaşmasını sağlamak yeterli olacaktır.
Burun mukozasının kurumasına engel olabilmek için, buruna tuzlu su veya deniz suyu sıkmak
Gerekli miktarda sıvı almak ve bol bol su içmek
Takviye olarak C vitamini almak, damarların yapısını güçlendirerek kanamaların minimuma inmesine destek olabilir. Bunun için gün içerisinde ekstradan alacağınız 250 mg C vitamini yeterli olacaktır. Doktorunuzla bu konuyu görüşmeden kullanmamanız sizin ve bebeğiniz için yararlı olacaktır.
6 ) Burun kanaması nasıl tedavi edilir?
Burun kanamaları, daha çok hastanede tedaviye ihtiyaç duyulmayan problemlerdendir. Ancak basit önlemler sayesinde, durmayan veya çok fazla yinelenen kanamaların olması halinde, tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Kanamanın durmadığı zamanlarda, burun içine tampon konulması genelde tedavi sağlanır. Bir diğer açıdan ise, durmayan veya çok fazla yinelenen kanamaların olması halinde, Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından çeşitli kimyasallar kullanılarak, açık damar uçlarının kapatılması yoluna gidilebilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved