Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Doğumhanede Sizi Bekleyen Aşamalar

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Doğumhanede Sizi Bekleyen Aşamalar

40 haftalık süreç içerisinde birçok defa doktorunuza kontrole gittiniz. Sizin ve bebeğiniz için birçok testler, tahliller yapıldı. Hatta kimi zaman ciddi sorunlar dolayısıyla çeşitli tehlikeler dahi atlatmış olabilirsiniz. Ancak bu olayların hepsi geride kaldı ve mutlu son yaklaştı. Bebeğinizi kucağınıza almanız an meselesi. Anne adayları bu 40 hafta boyunca doğum ile ilgili hazırlıklarını yaptı, çantasını hazırladı, hatta belki bebeğin odasını dahi şimdiden hazırladı. Anne adayının sancılarının başlaması an meselesi. Ardından da doğum yönteminize göre ya doğumhanede ya da ameliyathanede bebeğiniz dünyaya gelecek.

Anne adayı doğum yapacağı yerlerle ilgili bilgi sahibi olmalı ve onu doğum esnasında neleri beklediğini bilmeli. Bu sayede sakin kalması daha kolay olacaktır. Anne adayı doğumun başladığını düşünüyorsa, zaman kaybetmeden hastaneye doğru yol almalıdır. Şayet doğum belirtilerini yalancı doğum belirtileri olarak dahi düşünse de tedbiri elden bırakmamak için hastaneye başvurmasında fayda vardır.

Hastaneye Giriş

Anne adayı hastaneye başvurduğunda ilk olarak doktor, anne adayını muayene edecektir. Bu muayenenin amacı doğumun gerçek manada başlayıp başlamadığını anlamaktır. Yapılan muayene vajinal muayenedir. Ultrason bu noktada doğumun başlayıp başlamadığı ile ilgili fikir vermez.

Vajinal muayene ile:

Rahim ağzında açıklık olup olmadığı,
Suyun gelip gelmediği,
Anne adayında kanama olup olmadığı anlaşılır.
Şayet doğum gerçekten başlamamış ise:

Rahim ağzında açılma yoktur,
Anne adayının suyu gelmemiştir,
Anne adayının kanaması yoktur,
Bebeğin ultrason ve NST muayenesinde bir anormallik tespit edilmez.

Anne adayı bu yüzden evine yollanır. Sancıları arttığı zaman ya da suyu geldiğinde tekrar hastaneye doğru yol alır. Bu noktada ise anne adayının gebelik haftası önem kazanır. Kaç haftalık gebe olduğunuz, ultrason ile siz hastaneye yatmadan önce tespit edilir. Bunlar yeterli gelmez ise, eski ultrason görüntüleri ve tahliler değerlendirilir. Doğum çantanızda bu tahliller ve raporlar da mutlaka olmalı. Gebelik haftası neticesine göre şayet bebeğin dünyaya gelmesi için henüz zamanın olduğu anlaşılır ise, anne adayı doğumhaneye girmez. Sancılarının durdurulması için çalışılır. Sancılar ilaç tedavisi ile sonlarılır. Ancak şayet doğum zamanı gelmişse ya da erken olsa dahi doğum oldukça ilerlemiş ise ve sancıların giderilmesi mümkün değilse, anne adayı doğumhaneye gönderilir.

 

7 Adımda Sezaryen:

Şayet doğumun sezaryen ile olmasını gerektirecek bir durum mevcut ise bu koşulda anne adayı ameliyat için hazırlanmak ve tetkiklerin yapılması için servisteki odalara yönlendirilir.
Bu odada ameliyat için gerekli hazırlıklar tamamlanır. Ardından ameliyat zamanı belirlenerek anne ameliyathaneye götürülür ve doğum gerçekleşir.
Sezaryen doğumdan sonra anne, servisteki odasına yollanır.
Serviste anne 1-2 gün kontrol altında tutulur ve bebeğini emzirir.
Emzirme ve bebek bakımı için hemşirelerden ve ilgili kişilerden yardım alır.
Herhangi bir problem yoksa 1-2 gün içerisinde anne ve bebek evlerine dönebilir.
1 hafta ardından kontrole tekrar hastaneye gitmesi gerekir ve anneye evde kullanması için reçete verilir.

7 Adımda Sancı odası:

Anne adayı doğumhaneye yönlendirilir, bu yerde anne adayı ”sancı odası” ismi verilen odalara alınır.
Sancı odasına alınmadan önce ise anneye doğum için bir önlük giymesi gerektiği söylenir.
Bundan sonra da anne adayına lavman yapılır ve barsaklarının boşalması sağlanır. Lavman sayesinde doğum daha kolay gerçekleşir ve anne adayı daha rahat olur.
Sancı odasında doğumu başlayan anne, rahim ağzı 10 cm’i bulana kadar sancı duyar. Anne, bu odada belirli aralıklar ile vajinal olarak muayene edilir. Bu sayede rahim ağzının ne kadar açıldığı anlaşır.
Annenin sancıları doğum için yeterli değilse suni sancı için çeşitli ilaçlar uygulanır.
Anne adayının karnına problar bağlanır ve düzenli olarak NST alınır. Şayet gerekli görülür ise yeniden ultrason ile inceleme yapılır. NST sayesinde bebeğin kalp atışları değerlendirilir ve annenin sancılarının doğum için yeterliliği tespit edilir.
Anne adayı doğum gerçekleşene kadar herhangi bir şey yiyemez, içemez. Alınan gıdalar, her an gerekebilecek bir ameliyat için çeşitli riskler doğurabileceğinden doğum anına kadar anne adayına herhangi bir gıda verilmez.
11 Adımda Doğum odası ve normal doğum:

Rahim ağzı araştırması ve 10 cm’e ulaşması normal doğumun gerçekleşmesi için gereklidir. Rahim ağzı 10 cm’e ulan anne adayları doğum odasına gönderilir. Fakat hastanelerden bazıları sancı odasındaki yatakları ayarlar ve bu alanı doğum için elverişli hale getirir.
Bu esnada artık bebeğin saçları dışarıdan bakıldığında görülebilecek kadar doğum ilerlemiştir.
Anne doğum masasına tıpkı jinekolojik muayenede olduğu gibi bacaklarını açar ve yatar. Üzeri örtü ile kapatılır.
Vajen dışına yakın alanın antiseptik solüsyonla hijyeni sağlanır.
Bebeğin kafasının neredeyse çıkacağı zamanlarda doğumu sağlayan kişi anneye ıkınmasını ve nefes alıp tutmasını telkin eder.
Bu aşamada bebeğin kafası dışarıya doğru iyice yaklaştığı zaman doktor ya da ebe gerekli görürse doğum kesini ani, epizyotomi uygular. Epizyotomi öncesi bu alan lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu sebeple anne herhangi bir acı duymaz.
Epizyotomi sonrasında doktor ya da ebe bebeğinizin kafasını vajinadan çıkartır. Kafasından sonra ise omuzları, karnı ve bacakları çıkar.
Bebeğiniz artık dışarıda. Doktor bacağından tutar ve bebek ters asılı bir pozisyondadır.
Anne bebeğini ilk bu aşamada görür.
Henüz dünyaya gelmiş bebeğinizin ten rengi diğer bebekler gibi değildir. Biraz mor olması sizi korkutmasın, bu oldukça normaldir.
Bu aşamada doğum ekibinden bir görevli bebeğin göbek kordonunu keser. Bebeği temizler.

12 Adımda Bebeğin eşi(plasenta) ve epizyotomi dikişi:

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra plasentanın yani bebeğin eşinin alınması aşaması vardır.
Bebeğin eşinin çıkarıtlması için çoğunlukla on dakika kadar beklenmektedir.
Bekleme aşamasında anne adayı dinlenir. Serumu verilir ve ilaçları uygulanır.
Çoğunlukla doğum ardından on dakika sonra plasenta ayrılır. Bu aşamada anne adayı herhangi bir ağrı duymaz.
Doğum kesisi uygulanmış ise plasenta alındıktan sonra bu kesi dikiir.Ancak büyük bir yırtık mevcut ise dikiş genel anestezi altında yapılır.
Plasenta yani bebeğin eşinin ayrılmadığı durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda anneye genel anestezi uygulanır. Cerrahi bir müdahale ili plasenta alınır.
Daha sonra anne, doğum odasından çıkrılır ve normal hasta odasına gönderilir.
Bu odada anneye serumu ve ilacı verilir. Kanamasının olup olmadığı incelenir. Anneye hemşireler tarafından bebeği ansıl tutacağı ve nasıl emzireceği anlatılır.
Bebeğin herhangi bir problemi yoksa bebek annenin yanında kalabilir. Ancak kimi zaman herhangi bir sorun olduğunda bebek küvöze alınabilir.
Anne doğum ardından dinlenebilir ve bebeğini emzirir. Ayağa kalkıp odada dolaşabilir.
Normal doğum ardından anne bir gün boyunca kontrol altında tutulur. Herhangi bir sorun yok ise evine dönebilir.
Bir hafta ardından bebek ve anne kontrole gelir. Anne bu sırada verilen ilaçları kullanır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved