Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Çocuk depresyonunun nedenleri!

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Çocuk depresyonunun nedenleri!

Çocukluk depresyonu, her yıl on binlerce çocuğu etkiliyor. Çocuk depresyonu nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında yapılması gerekenleri Uzm. Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş aktardı.

Çağımızın hastalığı olarak bilinen depresyon, yalnızca yetişkinleri etkileyen bir durum değil. Son dönemlerde, çocuklarda da depresyon vakalarına sıklıkla rastlanıyor. Saldırgan davranışlar sergileme, kendine zarar verme eğilimi, uyku bozuklukları ve sebepsiz ağlama gibi durumlar, çocuklarda görülen depresyonun tipik bulguları olarak karşımıza çıkıyor.

Depresyon gibi sağlık sorunlarının yetişkinlerin yanı sıra çocukları ve bebekleri de etkileyebildiğini belirten Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Uzman Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, ebeveynleri çocuklarda görülen ruh ve sinir hastalıkları konusunda dikkatli olma noktasında uyarıyor. Uzun süren üzüntü ya da stres durumlarının depresyona neden olabildiğini söyleyen Uzman Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, depresyona yol açan faktörler için önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Bebeklerde Depresyon Belirtileri

Çocuklarda Depresyon SorunlarıBebeklerde, duygusal yoksunluk nedeniyle depresyon görülebiliyor. Dil, zeka ya da sosyal gelişim konusunda yavaşma ya da gecikme, bebeklerde depresyon belirtilerinin ana unsurları olmakla birlikte, iştah ve uyku sorunu ile çok sık ağlama gibi durumlar da, bebeğin depresyonda olduğunun habercisi olabiliyor.

Depresyon Çocukları Nasıl Etkiliyor?

2-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen depresyon, çocukların içgüdüsel davranışlarını ortaya çıkarabiliyor. Ailesi ya da yakın çevresi dolayısıyla stres ya da üzüntü yaşayan çocuklar, duygu durumlarını ağlama nöbetleri, iştahsızlık, uykusuzluk gibi fizyolojik olarak gösterebildiği gibi; saldırgan davranışlar ve söylenenlerin aksini yapma şeklinde de kendilerini ifade edebiliyor.

7 yaş sonrasındaki çocuklarda görülen depresyonda ise çocukların derslerinde gösterdikleri başarı düştüğün gibi, saldırgan davranışlar ön plana çıkıyor. Uyum problemleri yaşayan çocuk, sosyal açıdan gelişemediği gibi, aile içerisinde de olumsuz davranışlar sergileyebiliyor.

Aileler Çocukların Ruh Sağlığı Konusunda Dikkatli Olmalı

Erken yaşta görülen depresyon, çocukların yetişkinlik döneminde de ciddi sorunlar yaşamalarına neden olabiliyor. Önemsenmeyen ya da geçici bir dönemsel sıkıntı olarak karşılanan çocuk depresyonu, beynin kimyasında yapısal değişikliklere yol açarak, kalıcı sorunlar oluşturabiliyor. Çocuklarda duygu durum bozukluğuna da yol açabilen bu durum, genetik yatkınlık taşıdığı gibi, çocuğun çevresindekilerden model alması ve bireysel özellikleri nedeniyle de tetiklenebiliyor.

Çocuklar Neden Depresyona Girer?

cocuklardaEbeveynlerin, çocukların beden sağlıkları açısından gösterdikleri ilgiyi, ruhsal sağlıkları açısından göstermeleri de büyük önem taşıyor. Çocuğun ruh sağlığı ile yeterince ilgilenilmemesi, psikolojik rahatsızlıkların erken yaşta teşhis edilmesini engellediği gibi, çocuğun yetişkinlik döneminde daha ciddi sorunlarla karşılaşmasına yol açabiliyor. Bu noktada, ebeveynlerin çocukların yakından izlemeleri gerektiği konusunda uyaran Uzman Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, çocuğun uzun süren kaygılı, stresli ya da mutsuz ruh halinde olması durumunda, bir uzmandan yardım alınması gerektiğinine dikkat çekiyor.

Davranış sorunları yaşayan çocukların klinik görüşmeler aracılığı ile biyolojik ve psikolojik tetkiklerinin yapılması ve erken teşhis ile hızlı bir şekilde tedavinin gerçekleşebileceğini belirten Uzman Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, ebeveynlerin çocukların ruhsal durumları ile gösterecekleri hassasiyetin, hayat kurtarıcı olduğunu belirtiyor.

 

Cicicee.com

 

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved