Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Sigarayı azaltmak anne karnındaki bebeğe fayda verir mi?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Sigarayı azaltmak anne karnındaki bebeğe fayda verir mi?

Sigarayı bırakmakta zorlanan anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan bir tanesidir “sigarayı azaltmak da bebeğe fayda sağlar mı?” sorusu.  Yapılan çalışmalar günde içilen sigara sayısı ile risk arasında doğru bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yani ne kadar çok sigara içerseniz yukarıdaki problemlerle karşılaşma riskiniz o kadar artmaktadır. Ancak bir günde içtiğiniz sigara sayısını azaltmanız riski azaltmakla birlikte tamamen bırakmadığınız sürece sıfıra indirmez. Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir
Gebe bir kadın hamile kalmadan ne kadar zaman önce sigara içmeyi kesmelidir?
İdeal olarak sigarayı gebe kalmadan önce ve mümkünse 3 ay önce bırakmanız gerekir.
Sigara içen çiftlerde gebe kalmak da daha zordur. Sigara gebe kalmayı yüzde 40 oranında azaltır. Sigara aynı zamanda erkeğe bağlı kısırlıkta ve döllenen embriyo kalitesini de bozar.

Türkiye’de gebelerin %15’i Amerika birleşik devletlerinde gebe kadınların yüzde 10 u sigara içmektedirler. Hamile kadınların eşlerininse neredeyse yarıdan fazlasının sigara içtiği ve bu gebelerin pasif içici olarak zararlı etkilere maruz kalındığı bilinmektedir.

Türkiye’de gebe kalmadan 3 ay öncesine kadar yaklaşık her 5 kadından birinin sigara içtiği de bilinmektedir.
Aslında ideali kadının gebelikten önce, gebelik sırasında veya sonrasında sigara içmemesidir.

Eğer sigara kesinlikle bırakılamıyorsa bile sigara sayısının olabilecek en minimum sayıda tutulmasında fayda vardır. Hatta emzirme döneminde bile sigara içmek oldukça zararlıdır.

Yapılan bir araştırma göstermiştir ki gebeliğin ilk 3 ayında sigara bırakılırsa bebeğin sağlığı ve zamanında doğması sigara içmeyen bir gebeninki gibi olabilmektedir.
Gebelikte sigara kullanan bir kadın sigara içmeyi bırakamıyorsa ne yapmalı, nerelere başvurmalı?
Aslında bebeği bekleyen tehlikeleri bilseniz bile sigarayı bırakmak kolay olmayabilir. Sigarayı tek başına bırakmaya çalışmayın. Nikotin bağımlılığının üstünden gelmek kolay değildir. Doktorunuzla bu konuyu konuşmanız gerekir ve eşiniz ve ailenizden destek istemeniz gerekmektedir. Sigarayı bırakan gebelerle konuşmanızda faydalı olacaktır.

Sigarayı bırakabilmek için sağlık bakanlığı tarafından oluşturulan sigara bırakma polikliniklerine başvurulabilir. Bu polikliniklerde ücretsiz doktor kontrolünde sigara bırakmak mümkün olabilmektedir. Ayrıca bu polikliniklerde sigarayı bırakabilmek için ücretsiz ilaçta verilmektedir.

ALO 171 sigarayı bırakma danışma hattı ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Bu telefonla danışmanlık alabilirsiniz ve size en yakın ücretsiz sigara bırakma polikliniğine hekimle görüşmek üzere yönlendirilebilirsiniz.
Sigara bırakma tedavileri arasında psikolojik destek, aile ve çevre desteğinin yanı sıra nikotin bantları ve sakızları ,mikro tabletler, pastiller, burun spreyleri ve solunum gereçleri gibi pek çok seçenekte mevcuttur.
Gebelikte nikotin tedavisi olarak adlandırılan ürünler nikotin yoksunluğu hissini azaltır ve bu ürünlerde zararlı zehirler bulunmaz. Tabi sigara bırakmada kişinin iradesi, inancı ve kararlılığı önemlidir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved