Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
KÜRTAJDAN SONRA KANAMA, AĞRI VE ADET DÜZENSİZLİĞİ VE DİĞER ŞİKAYETLER

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

KÜRTAJDAN SONRA KANAMA, AĞRI VE ADET DÜZENSİZLİĞİ VE DİĞER ŞİKAYETLER

Kürtaj sonrası görülen şikayetler…

1 ) Kürtajdan sonra karşılaşılabilecek şikayetler nelerdir?

Kürtaj işlemi sonrası birçok kadın, çeşitli şikayetlerde bulunur. En sık rastlanan şikayetler, ağrı, kanama, bulantı ve kusma, adet düzensizliği, akıntı, kaşınma, koku, yüksek ateştir. Kürtaj sonrası karşılaşılan bu şikayetler, zaman zaman ciddi veya önemsiz olabilir.

İşte, kürtaj sonrası en sık görülen şikayetler ;

2 ) Ağrı

Kürtaj sonrası ağrı hissedilmesi oldukça normal bir durumdur. Kasık bölgelerinde, tıpkı adet sancısı gibi ağrılar ile hafif sancılanma meydana gelebilir. Genellikle doktorlar, kürtaj sonrası ağrı kesici ilaç yazarlar. Ancak ilaç yazarken, ağrı kesicinin hafif olanını, kanama olmaması için seçmeye özen gösterirler.

3 ) Kanama ve lekelenme

Kürtaj sonrası kanama ortalama 1 hafta civarında devam edebilir. Bazı kişilerde bu kanama, 1veya 2 gün de sürebilir. Bu süreler gayet normaldir. Bu tip durumlarda bir ilaç desteğine pek ihtiyaç duyulmaz. Kanamanın veya lekelenmenin kendi kendine durması beklenir. Ancak kanamanın aynı hızla devam etmesi ve yanında ağrıların da şiddetli olması halinde, derhal bir doktora görünmek gerekir. Bu tip bir durum, rahim içinde parça kalmasından kaynaklanabilir. Böyle bir durumda, doktorunuz, yeniden kürtaj yapma ihtiyacı hissedebilir.

4 ) Bulantı ve kusma

Kürtaj sonrası çok az karşılaşılan bulantı ve kusma halinde, doktora başvurulmalıdır. Daha çok kürtaj işleminin ardından ,bulantı ve kusma anesteziden kaynaklı olabilmektedir. Doktorlar, bu tip uygulamaların sabah aç karnına olmasını bu yüzden isterler.

5 ) Adet gecikmesi veya düzensizliği

Kürtajın ardından görülen adet düzensizliğine çok fazla rastlanmaz. İlk adet kürtajdan 30 ile 40 gün sonra görüldüğü için, kadınlar adette gecikme yaşadıklarını düşünürler.

6 ) Akıntı, kaşıntı ve koku

Kürtaj sonrası çok az bir şekilde karşılaşılan akıntı, kaşıntı ve koku durumuna rastlanabilir. Kürtaj işleminden önce vajinanın solüsyon ile temizlenmesi, o bölgede doğal durumu bozarak, akıntıya sebebiyet verebilir. Hatta akıntıların rengi kahverengi ve kaşıntılı olabilir. Böyle bir durumda, uygulanacak olan ilaç yardımı ile sorun hemen çözümlenir.

7 ) Ateş

Kürtaj sonrası ateşin yükselmesi, o bölgede bir iltihabın var olduğunun habercisi olabilir. Ateş olması halinde, derhal doktora gidilmelidir. Doktorun yazacağı antibiyotikler sayesinde, bu durum çözümlenir.

8 ) Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Olmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ne yazık ki kürtaj sonrası enfeksiyon, hastaya kürtaj sonrası en fazla sıkıntı veren ve en olması istenmeyen bir durumdur. Bu sebepten dolayı, kürtaj olduktan sonra enfeksiyon riskini en aza indirebilmek için, doktorunuzun önerilerine aynen uymanız, sağlığınız bakımından oldukça önemlidir. Doktorunuz sizleri şu konularda uyaracaktır;

Cinsel ilişkiye girmek için 7 gün ile 10 gün arası beklemelisiniz.
Bir hafta süresince tampon kullanılmamalı ve vajina su ile temas ettirilmemeli. Havuz, deniz, oturarak banyo yapmak enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlayacağından sadece ayakta duş almalısınız.
Bir hafta süresince kendinizi yoracak egzersiz ve işlerden kaçınılmalı.
Kürtaj işlemi basit tıbbi ameliyatlardan biri olduğundan dolayı, diğer ameliyatlarda yapıldığı şekilde özel bakıma ihtiyaç duyulmaz. Ancak kürtaj olduktan sonra, rahim ağzı açık olabileceği ve kanamanın da görülebileceği normal olduğu için, enfeksiyon kapmamak için normal hijyen kurallarına daha fazla özen göstermek gerekir. Doktorunuz tarafından verilen antibiyotikler düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

9 ) Kürtaj Sonrası Karşılaşılabilecek Diğer Sorunlar

Kürtaj sonrası karşılaşabilme olasılığı olan sorunlardan, detaylı bir şekilde bahsettik. Bu bölümde yukarıda bahsetmediğimiz bir başka promlemden bahsedeceğiz. Kürtaj operasyonu sonrası uterusun eski halini almaya çalışırken, sıkışmanın sebep olduğu çeşitli kasılmalar ortaya çıkabilir. Bu kasılma ve krampların olması, gayet normal bir durumdur. Genel olarak bir iki gün süren, hafif kanamaların da olması normal olarak karşılanmaktadır. Kürtaj olduktan sonra meydana gelebilecek çeşitli yan etkileri ise, şu şekilde sıralayabiliriz:

Aşırı yorgunluk hissi,
baş dönmeleri,
baş ağrısı,
mide bulantıları,
üşüme ile beraber hissedilen titremeler zaman zaman bazı hastalarda görülebilir.
Kürtaj çocuk sahibi olmanızı hiçbir şekilde etkilemez. Vakum kürtaj insan fizyolojisine en dost kürtaj yöntemi olarak günümüzde neredeyse bütün doktorlar tarafından uygulanmaktadır.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gereken kısa süreli ve uzun süreli konular ile ilgili hastaların bilmesi gereken şeyler ise şunlardır;

Kürtaj yaptırdıktan birkaç sonra hastanede veya evde dinlenmeniz önerilmektedir. Gerçekleştirilen ameliyatın bitmesinin ardından, ilerleyen günlerde her şey yolunda olsa dahi, 1 hafta sonra kontrol olmak için doktorunuza muayene olmalısınız. Çocuk aldırma işleminden 2 saat sonra, ağır olmayan hafif bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Doktorunuz tarafından, kullanmanız önerilen antibiyotiği ve ağrı kesiciyi düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Bu süreç içerisinde, alkol tüketmemeye de dikkat etmelisiniz. Son olarak da, ayakta istediğiniz süre boyunca banyo yapmanızda hiçbir sakınca bulunmaz. Ancak oturarak veya küvette banyo yapmamanız gerekmektedir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved