Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
KÜRTAJ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

KÜRTAJ NEDİR? NASIL YAPILIR?

KÜRTAJ (GEBELİK ALINMASI, SONLANDIRILMASI)
Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılabilmekte.

1 ) Kürtaj Nedir?

Küretajın kelime anlamı kazımak demektir. Ancak burada bahsi geçen Kürtaj, toplum içerisinde yeni oluşan hamileliklerde rahim içerisinde yer alan ceninin, tıbbi müdaheleler sonucu alınması kastedilmektedir. Kürtaj aynı zamanda teşhis amaçlı olarak da yapılabilir. Kısacası, rahim iç duvarından kazınarak örnek alınıp incelenmesi de kürtaj olarak ifade edilir.

2 ) Kürtajın ülkemizdeki yasal boyutu nedir?

Hamilelik tahliyesi amacı ile uygulanan kürtajlarda (legal küretaj) yasal sınır ülkemiz açısından “son adet tarihinin görüldüğü zamandan tibaren 10 hafta” olarak sınırlıdır. En son görülen adet tarihi, son adetin ilk (başlangıç) günüdür. Hamilelik, bu hamilelik haftasının daha üstünde ise, anne ve babanın rızası olsa dahi, resmi kurumlar tarafından yapılamaz.

3 ) Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kurtaj her açıdan bir “cerrahi bir girişim”dir. Ancak alanında ehil ve tecrübeli doktorlar tarafından yapıldığı zaman riskleri yok denecek kadar azdır.

Kurtaj yapılmadan önce; yapılan bir ultrason ile hamileliğin ne kadar büyük olduğu ve rahim içerisinde ki yerleşimi (lokalizasyonu) tam anlamı ile belirlenmeli ve hastanın tıbbi geçmişi bilinmelidir. Daha sonra uygulanacak işlem ile alakalı olarak, hasta detaylı ve tam bir şekilde bilgilendirilmelidir. Bu şekilde hastanın psikolojik açıdan rahatlaması sağlanabilir.

Kurtaj işlemi, tamamı ile hijyenik bir ortamda (steril ortamda), genel (uyutularak) ve lokal (uyuşturularak) anestezi ile uygulanabilir.

Küretaj işlemi genel anestezi ile uygulanması halinde, hastanın işlemden ortalama 4 ile 5 saat öncesinden itibaren aç ve susuz olması istenir. Bunun amacı midenin boş olmasını sağlamak ve genel anestezi ile meydana gelme ihtimali olan bulantı sonrası kusmuğun akciğerlere kaçıp yutulmasını önlemektir.
Lokal anestezi ile kurtaj girişimi hasta tok olduğu zaman da yapılabilir. Lokal anestezili girişim, hastanın rahim ağzı bölgesine yapılan uyuşturucu ilaçlar ile işlemin yapılmasıdır. Bu yöntem sayesinde genel anestezi riskleri alınmamış olur. Ancak hastalar genel anesteziye oranla daha çok ağrı ile karşılaşacaklardır.

4 ) Kürtaj işlemi nasıl yapılır?
Kürtaj işlemi için hasta ilk olarak jinekolojik masaya yatırılıp muayenesi yapılır. Bu işlemin ardından, hastaya genel anestezi uygulanacak ise, bir anestezi uzmanı veya teknikeri tarafından uygulanacak işlem ile alakalı olarak hasta bilgilendirildikten sonra kolundan damar yoluna girilir. Bu, sadece bir iğne batması şeklinde son derecede rahat bir işlemdir. Belki de bütün yapılacak olan işlem sırasında, hissedilecek olan tek ağrı bu olacaktır. Daha sonra anestezik bir ilaç damar yolu tarafından enjekte edilerek hasta uyutulur.

Hasta uyutulduktan sonra “spekulm” denilen aletle vajen açılarak rahim ağzı görülür hale getirilir. Vajen antiseptik solusyonlarla temizlendikten sonra, “teneculm” denilen aletle “cervix” (rahim ağzı) çekilerek rahmin düz bir konum kazanması sağlanır.

İlk olarak “buji” olarak ifade edilen düz çubuklar ile rahim ağzı hamilelik haftasına uygun şekilde genişletilir. Daha sonrasında bir “vakum enjektör ile” rahim içine girilerek hamilelik materyalinin hepsi alınana dek çekilir. (aspire edilir) Bütün yapılacak olan işlemler, sadece bir iki dakika civarında sürer. Kürtajın yapılmasının hemen ardından, hastanın uyanması sağlanır.

5 ) Kürtajın ne gibi riskleri vardır?
Tecrübeli doktorlar tarafından uygulanıldığı zaman, normal hamilelik haftaları içerisinde yapılan kürtaj işlemi esnasında meydana gelecek olan riskler oldukça azdır.

6 ) Peki oluşabilecek olan Riskler nelerdir?

Bunlar:
Rahim ve barsak delinmeleri
Kanamalar
Gebeliğin tahliye hiç edilemeden kalması
Rahim içinde kürtajdan sonra parça kalması
İşlem sonrası rahim içinde enfeksiyon gelişmesi (endometrit)
Anesteziye bağlı problemler olabilir.
Rahim içi dokunun (endometrium) tahribi veya rahim içinde yapışıklıkların oluşması (Asherman sendromu) sonucu adet görememe veya adetlerin azalması.
7 ) Kürtaj sonrası neler yapılmalıdır?
Kürtajın genel anestezi yöntemi ile yapılması durumunda, ilk gün için biraz sersemlik hissi, bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir. Şikayetler genel olarak bir iki saat sonra azalmaya başlar.
Kürtajdan sonra belli süre ile 2 ile 10 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normal olarak kabul edilir. Bazı kişilerde, uygulamanın ardından herhangi bir kanama ile karşılaşılmadığı da olmuştur. Genel olarak beklenen kanamanın gün geçtikçe azalıp devam etmesinden sonra kesilmesidir.

Genel anestezi ile yapılmışsa, işlemden yaklaşık 1 saat sonra yemek yenilebilir. Yenilecek olan ilk öğün hafif, az yağlı, tuzlu ve sıvı gıdalardan çok fazla olmalıdır. Çorba türü veya kahvaltı şeklinde ki besinler ideal olabilir. Zaman içinde ortalama 3 ile 4 saat sonrasında bir bulantı olmaması halinde, normal gıdalar ile beslenmeye geçilebilir.

Kürtajın yapılmasından sonra, doktorun reçete ettiği ağrı kesici (analjezikler) ve antibiotikler düzgün bir şekilde kullanılmalıdır.
Kürtajın hemen ardından banyo yapılmasının her hangi bir sakıncası olmaz. Ancak enfeksiyon riski sebebi ile vajinal duş yapılması tavsiye edilmez.

8 ) Kürtaj sonrası cinsel ilişki
Genel olarak bir enfeksiyon ile karşılaşılmaması için, ortalama 10 ile 15 gün süre ile ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez.
Eğer daha önce bir düşük veya ölü bebek sebebi ile kürtaj yapılmış ise, minimum 3 ay süre ile bir aile planlaması yöntemi desteği ile korunma tavsiye edilir. Bu sürenin sonunda rahim kendini tam anlamı ile toplayabilir.
9 ) İlk adet ne zaman görülecektir?
İşlemden ortalama 1 ay sonra (kişinin bir periyot uzunluğu sonrasında) normal adet döngüsü tekrar başlayacaktır. İlk adette görülen bir kaç günlük gecikme ise normal olarak kabul edilir.

10 ) Kürtaja alternatif bir düşük hapı var mıdır?
Kürtaja alternatif olması için, dünyada şuan bile deneysel çalışmalarda kullanılan “düşük hapı” henüz dış piyasaya çıkmamış ve ülkemizde de bulunmamaktadır.

Adet gecikmesi durumunda hastaya uygulanan söktürücü iğne veya haplar ise, bir hamileliğin meydana gelmesi durumunda herhangi bir etki yaratmaz ve adet görmeye neden olmaz. Adetin sökülmesi için alınan bu tarz ilaçlar, boşu boşuna vücuda yüksek dozda hormon yüklenmesine neden olur.

Hala bir hamilelik tespit edilmesi durumunda, tek alternatif kürtaj veya doğurmaktır.

11 ) İşlem sonrası ne zaman spiral takılabilir?
Spiral uygulaması, kürtaj işleminin hemen ardından aynı seansta uygulanabileceği gibi, işlemden ortalama 1 ay sonra normal adet döneminde de takılabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved