Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
KORYON VİLLUS BİYOPSİSİ (CVS)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

KORYON VİLLUS BİYOPSİSİ (CVS)

1 ) Koryonik Villus Biyopsisi CVS nedir?

CVS bebek ile beraber aynı genetik yapıya sahip olan plasentadan (fetusun eşi) bir miktar doku örneğinin alınması işlemidir. Öncelikle, ultrason sayesinde bebeğin ve plasentanın şekli ve duruşu kontrol edilir. Daha sonra ince bir iğnenin yardımı ile karın bölgesinde bulunan deri ve rahim duvarından geçilerek, plasentaya girilir ve bakılmak istenen dokudan bir miktar alınır. Ultrason, iğnenin doğru bölgeye girmesi amacı ile doktora yardımcı olmak için kullanılır. İğne yardımı ile bir miktar doku alınır ve test için laboratuvar merkezine yollanır.

2 ) CVS işlemi sonucunda herhangi bir enfeksiyon gelişir mi?

İşlem ameliyathane ortamında, sterilize bir şekilde gerçekleştirilir. Böylelikle, enfeksiyon kapma riski minimum seviyeye indirilmiş olur. Ancak enfeksiyon kapılmayacağının garantisini vermek, elbette ki mümkün değildir. Netice itibari ile CVS dışarıdan yapılan bir müdahaledir. En basit enjeksiyon işleminde dahi, enfeksiyon riski görülmektedir. Burada asıl önemli olan şey, hijyen kurallarına uymak ve olası riskleri en az seviyeye indirmektir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi olması istenmeyen riskler ile karşı karşıya kalınabileceği, unutulmamalıdır.

3 ) CVS hamilelik döneminin kaçıncı haftalarında uygulanmaktadır?

Hamilelik döneminin 11. Ve 14. Haftaları içerisinde yapılabilmektedir. Ancak doktorların ihtiyaç duyması halinde, daha erken veya daha geç haftalar içerisinde de yapılabilmektedir.

4 ) Koryonik villus biyopsisinin komplikasyonları nelerdir?

Ortalama her 100 işlemden birinde, hamilelik kaybı %1,
Kasılma ve kramplar görülmektedir. Kasılmalar ve kramplar, geçici görülmektedir.
Oluşabilecek enfeksiyon riski ile çok az karşılaşılmaktadır.
Bebeğin fiziksel açıdan zarar görmesi. Bu riske çok az rastlanmaktadır.
Kan grubu uyuşmazlığı.
Testin tekrar edilmesi. Verilecek olan genetik sonuç, kromozom sayı ve yapı anormalliklerini ifade eder. Gen defektleri ile ilgili herhangi bir bilgi vermez. Aynı zamanda bebeğin cinsiyetini de bildirmemektedir.

%2 civarında hafif kanama ile karşılaşılabilir. Genelde bu riskli dönem, işlemin ardından 1 ay içerisinde görülür.

5 ) Kolyon villus testi kimlere uygulanabilir?

Ailede genetik hastalık geçmişi bulunan kişilere,
Daha önce 3 ten fazla düşük ile sonlanan hamilelik hikâyesi olan kişilere,
Ailede çeşitli kromozom hastalığı olanlara,
35 yaş ve üzeri hamileliklerde ( daha çok babanın yaşının 55 olması ve üzerinde olması annenin de yaşının büyük olması)
Bazı çeşitli ülkelerde, erken dönem içerisinde uygulanmaktadır. ( yani 11 haftalık bir hamilelik süresini beklemeden yapılmasını tasdik eden ülkelerde vardır)
Bebeğin cinsiyetini öğrenmek amacı ile de yapılması mümkündür.( ancak Türkiye’de bu yöntemin bu sebepten dolayı yapılmasına, pek sıcak bakılmamaktadır)

6 ) Bebeğin kromozom tayini (genetik tanı) nasıl yapılır? Güvenilirliği nedir?

Koryon villus örneklemesi (CVS) ile alınan 10 ile15 mikrogram arası plasenta (eş, son) dokusundan hücre kültürü yapılarak, bu hücrelerden bebekte bulunan kromozom veya genetik hastalık teşhisi yapılır. Daha çok kromozom analizi sayesinde, bebeğin sahip olduğu kromozom yapısı %99.5 civarında güvenirlik ile belirlenir ve genetik teşhis, yaklaşık 15 gün ile 20 gün içerisinde de sonuçlanır. Hızlı sonuç alınmasını gerektiren durumlarda, belirli kromozomlara sahip olan sonuçlara özel genetik araştırma teknikleri olan FISH veya QF-PCR tekniği ile bakılıp, genetik teşhise bir iki gün içerisinde ulaşılabilmektedir.

7 ) Koryon villus örneklemesi (CVS) işlemi zor mudur?

Koryon villus örneklemesi (CVS) işlemi, ameliyathane koşullarına ihtiyaç duyulmayan, ortalama 10 ile 15 dakika civarında süren bir işlemdir. Çok az bir kültürde üreme olmaması veya hücrelerde bir miktar değişik kromozom serisinin bulunması (mozaisizm) gibi, çok özel durumunda karyotip tayini için ikinci bir girişime gereksinim duyulabilmektedir.

8 ) Koryon villus örneklemesi (CVS) ikiz hamilelikleri için de uygun mudur?

Koryon villus örneklemesi (CVS) ikiz hamilelik, üçüz hamilelik gibi çoğul hamilelik durumlarında da, tecrübeli doktorlar tarafından rahatlıkla yapılabilmektedir.

9 ) Koryon villus örneklemesi (CVS) randevusuna gelmeden ne yapmalıyım ?

Koryon villus örneklemesi (CVS) randevusuna gelinmeden önce, kan grubunuzu ve Hepatit B taşıyıcılık durumunuzu net bir şekilde bildiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Kan uyuşmazlığı (Rh) görülen çiftlerde, yapılan müdahalenin ardından yaklaşık 3 veya 4 gün içerisinde, hamile anne adayına Anti-D immumoglobulin (Rhogam) (kan uyuşmazlığı iğnesi) uygulamasının yapılması tavsiye edilmektedir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved