Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
İKİLİ TARAMA TESTİ NEDİR?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

İKİLİ TARAMA TESTİ NEDİR?

İkili tarama testi gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri araştırmak için yapılan bir testtir.

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) İKİLİ TEST NEDİR?
1 ) İkili test nedir? İkili tarama testin yapılmasında ki amaç nedir?
2000 yılından beri, dünya çapında ve ülkemizde kullanıma giren ilk trimester tarama testinin amacı, down sendromunun erken hamilelik haftaları içerisinde tespit edilmesidir.

İkli tarama testi, ikli test, ilk trimester tarama testi, 11 ile 14 haftalar arası tarama testi veya double test olarak ta ifade edilmektedir.


2 ) Kimlerde anomalili (doğuştan sakat) bebek doğurma riski görülür?


35 yaşından sonra hamile olan kadınlarda, genetik olarak sağlık sorunu bulunanlarda, akraba evliliği yapanlarda, ailelerinde doğuştan sakatlık bulunanlarda, daha önce anomalili (sakat) bebek doğurmuş olan annelerde, üremeye yardımcı yöntemler sayesinde hamile olanlarda (tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemleri gibi), düşük (abortus) veya rahim içinde bebek ölümü yaşamış olan kişilerde, anomalili bebek doğurma riskleri görülmektedir.

3 ) İkili testte nelere bakılır?

Anne adayının son adet tarihine bakılarak, 11 ile 14. hamilelik haftaları arasında yapılan testte, anne adayından alınan kan örneğinde serbest β-HCG ve PAPP-A biyokimyasal seviyeler incelenir.

HCG hormonu, sadece hamilelik dönemi içerisinde salgılanan bir hormondur. Hatta hamilelik testlerinin değerlendirilmesi yapıldığı zaman dahi, HCG hormonu ölçülmektedir.

Aynı zamanda ultrason aracılığı ile bebeğin ense derisi içerisinde yer alan sıvının ölçümü de yapılmaktadır. Bu ölçüme “ense kalınlığı” (NT) denir. Ense kalınlığı, ense pilisi veya “nuchal translucency” olarak ifade edildiğinden dolayı, tıbbi literatürde genellikle “NT” kısaltması ile ifade edilmektedir. 

İkili test taraması sırasında, kanda bulunan biokimyasal değerler ile beraber, ense kalınlığı ölçümleri de beraberce değerlendirme altına alınır.

İkili test için ultrasonda fetusun Ense Kalınlığı (NT, ense pilisi kalınlığı, nuchal translucency) dışında, aynı zamanda CRL (crown rump lenght, baş-popo arası mesafe) ölçümleri de yapılır.

4 ) İkili test pozitif çıkarsa ne yapılmalı?


Testin pozitif (tarama-pozitif) olması halinde, yapılması gereken ileri aşama, “koryon villüs biyopsisi” olarak ifade edilen, plasentanın bebeğe ait bölgesinden küçük bir parça alınarak, kromozom bakımından analizi ile kesin teşhisin yapılmasının sağlanmasıdır. Aynı zamanda fetusa ayrıntılı bir şekilde ultrason incelemesinin yapılması da tavsiye edilmektedir.
İkinci bir method ise gebeliğin 16. haftasında amniyosentez işleminin yapılmasıdır.

Amniyosentez ve koryon villus biyopsisi sırasında, bebeğin kromozonları incelenerek net bir sonucun elde edilebilmesi mümkündür. Bu sebepten dolayı, her iki test “diyagnostik test (tanısal test)” olarak geçer.

5 ) İkili testin negatif çıkması halinde yapılması gereken şey nedir?

Testin negatif çıkması, down sendromu ihtimalinden uzaklaştırmak ile beraber, bebeğinizin tam anlamı ile sağlıklı olduğunu da göstermez. Bu debepten dolayı da, düzenli bir şekilde hamilelik izlenimlerinize devam etmenizi tavsiye ediyoruz.
Aynı zamanda ikili test (double test), bebeğin NTD (nöral tüp defektleri) ile alakalı olan kısmı ile ilgili de doktorlara bilgi vermektedir. Bu konuda üçlü tarama testinde yer alan AFP seviyeleri çok önemlidir. Üçlü test, hamilelik döneminin 16. İle 18. Hamilelik haftaları arasında yapılmaktadır.

6 ) 11 ile 14 hafta testi (ikili test) nelerden oluşur? Down sendromu saptama yüzdesi kaçtır?

Hamilelik döneminin 11 ile 14. Haftaları arasında gerçekleştirilen risk hesaplanma analizinde, annenin yaşı, anne kanında ölçülen PAPP-A ve Free Beta hCG seviyeleri ultrason yardımı ile ölçülen fetüsün ense kalınlığı, bebeğin burun kemiği, bebeğin kalp ve duktus venozusunda yer alan kan akımlarının katılımı ile verilir. Down sendromu saptama oranı, bütün bulgular ile beraber, yaklaşık %97.5 civarındadır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved