Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) PSİKOLOJİK SORUNLAR, BOZUKLUKLAR

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) PSİKOLOJİK SORUNLAR, BOZUKLUKLAR

Hamilelik döneminde anne vücudunda birçok fizyolojik değişiklikler olmanın yanında psikolojik, ruhsal ve duygu durumu ile ilgili değişiklikler de meydana gelir.

1 ) Hamilelik ve depresyon

Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda, kötü bir hamilelik dönemi yaşayan anne adaylarının, diğerlerine göre 2 kat daha fazla doğum ardından depresyon geçirmeye elverişli olduklarını göstermektedir. Bu hususta doğuma hazırlanan anne adayının, hamile olmadan önce ki kişilik yapısı, önemli rol oynamaktadır. Anne adayının daha önceden yaşadığı depresyon gibi psikiyatrik hastalığın bulunması halinde ise, hamilelik dönemi süresince dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekir. Özellikle daha önceden geçirilmiş manik-depresif gibi ciddi psikiyatrik bozukluk dönemleri de oldukça önem teşkil etmektedir. Bu anne adayları, hamilelik dönemi boyunca meydana gelebilecek değişimlere karşı, daha çok duyarlı olduklarından dolayı, diğer kadınlara nazaran çok daha fazla zorlanır. Aslında hamileliğin, doğal bir stres şeklinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Daha önce yaşanmış olan hamileliğe karşı, olumlu veya olumsuz algılar, bu dönemin yaşanmasında daha fazla karşımıza çıkmaktadır.

2 ) Hamilelik döneminde ki psikolojik sorun ve depresyonların Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde, depresyona giren anne adaylarının büyük bir kısmı;

eşi olmayan,
planlanmamış bir hamilelik yaşayan,
gerekli maddi olanakları bulunmayan,
hamilelik için uygun yaşta olmayan,
eşinden yeterli oranda güveni alamayan,
daha önceden veya hamilelik esnasında ciddi sağlık problemleri ile karşılaşan kadınlardan oluşmaktadır.
Kendini huzursuz hissetmeye ve kötü günlerini geçirmeye başlayan anne adayının, hem bebeğinin hem de kendi sağlığının açısından doktora gitmesi gerekir. Anne ve bebek arasında bulunan bağın temeli, hamilelik esnasında kurulduğundan dolayı, bu dönemlerde meydana gelen sorunlara, zamanında müdahele edilmemesi halinde, ileride kurulacak olan anne ve bebek ilişkisinde çeşitli sıkıntılar ile karşı karşıya kanılabilir. İlerleyen dönemler içerisinde dengesini yitiren anne, çevresi ve bebek için sağlıksız koşullara sebep olabilmektedir.

 

3 ) Eşin tututmu ve çevre desteği

Hamilelik döneminde önemli bir konu da, kadının bütün değişiklikleri yaşadığı sırada, eşin tutumu ve yaşanılan çevredir. Baba adayı, eşinde meydana gelen farklılıklardan, oldukça fazla bir şekilde etkilenir. Kendisi de, annesi ve ailesi ile beraber yaşadığı ilk çocukluk anıları ve sorunları, yeniden yaşayabilmektedir. Kadının kendi kabuğuna çekildiği durumlarda, eş ihmal edildiğini düşünmektedir. Böyle bir durumda eşin verdiği veya vereceği destek ve güven, anne adayının bu durumdan daha rahat bir şekilde çıkmasına ve güven bulmasına destek olmaktadır. Eşin psikolojik yapısı bu destekleri vermeye yeterli olmaması halinde, kadının karşılaşacağı yük daha da ağırlaşmaktadır. Böyle bir durumda, her ne olursa olsun, baba adayının da hamileliğin ilk zamanlarında beraber değerlendirilmesi ve meydana gelebilecek farklılaşmalar ( değişimler ) konusunda bilinçlendirilmesi ve ona yardımcı olması sağlanmalıdır.

Anne adayı ve eşi haricinde, doktorun anne adayına yaklaşımı da fazlası ile önemli olmaktadır. Bilgilendirici ve destek verici bir figür olanlayan doktor, hamile olan anne adayında meydana gelecek olan farklılık ve problemler karşısında, paylaşımcı durarak, anne adayının doğuma ait olan kaygı ve olumsuz beklentilerini düzenlemeye destek olabilir.

4 ) Anne adayında en çok karşılaşılan depresyon belirtileri nelerdir?

Anne adaylarında en fazla görülen depresyon belirtileri;

Depresif duygu durumu
Yeme bozuklukları
Uyku bozuklukları
Suçluluk duyguları
Bebeğin veya gebenin sağlığı hakkında aşırı endişeli olması
Çarpıntıyla gelen panik ataklar ve nefes darlığı
Günlük hayatını aksatacak derecede aşırı obsesyonlar veya rituelistik davranışlar sergilemek

5 ) Anne adayında ki depresyona müdahele edilemesi durumunda ne yapılması gerekir?

Anne adayında meydana gelen depresyona bir türlü müdahale edilememesi durumunda oluşabilecek durumlar ise,

Hamilelikten zevk alınamaz ve bebek ile ilk bağ bir türlü kurulamaz
Anne adayının günlük faaliyetleri engellenir, anne adayı kendine bakımını ve tıbbi bakımını aksatmaya başlar
Depresyonu ile başa çıkabilmek amacı ile, bir takım anne adayları alkol veya maddeye başlarlar; bu anne karnında yaşayan bebeğe çok ciddi anlamda zarar verebilir.
İleri derecede depresyon gebenin kendine zarar vermesine hatta intihara bile yol açabilir.

6 ) Ne zaman doktordan destek almak gerekir ?

Eğer kusma, kişinin normal hayatını devam ettirmesini engelleyecek şekilde ise, kadına psikolojik yardım, hatta ilaç desteği dahi gerekebilmektedir. Aynı zamanda bu dönem içerisinde yapılacak, gevşeme çalışmaları da anne adayına fazlası ile yararlı olacaktır.

Hamileliğin 3. ayında, doğacak bebek, annenin bütün vücut sistemlerini tamamı ile etkiler. Bu dönemde doğuma ait beklentiler ön plana çıkar. Doğum korkusu ile yaşayan anne adaylarının kendini kontrol edememe, vücut ve duygusal denetim ile alakalı endişeleri olur. Bu sebepten dolayı, bu tarz bir durumun mevcut olması halinde, anne adayının psikolojik bakımdan yakın takip altına alınması ve desteklenmesi zorunludur.

7 ) Psikolojik ve duygusal sorunların başlıca sebepleri nelerdir?

Hamilelik ve annelik ile alakalı duygu karmaşası, kaygılı duygular içerisinde olma
Test neticelerini beklemek ile alakalı olarak meydana gelen stres
Annenin vücudunda ortaya çıkan şekil ve kilo değişimlerinin rahatsız etmesi
Annenin hamilelikte ve sonrasında vücudunun güzellik ve cazibesinin azalacağından korkması
Doğum ve sancılar, ağrılar ile alakalı korku ve endişeler
Bebeğin sağlık durumu ile alakalı endişeler
Çocuk sahibi olamanın getireceği sorumluluk ile ilgili kaygılarİyi bir anne olabilecek miyim kaygısı
Eş ve diğer aile bireylerinden yeterli destek ve alaka görememesi ve doğumun ardından da görememe korkusu
İstnmeyen hamilelikler problemler
Kadının eşi ile alakalı korkuları, anlaşamama veya eşinin nasıl bir baba olacağı konusunda duyulan endişeler

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved