Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) KAN HASTALIKLARI

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) KAN HASTALIKLARI

1 ) Hamilelikte hangi kan hastalıkları ile karşılaşılabilir?

Hamilelikte en fazla rastlanan rahatsızlıkların arasında kan hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıkların büyük bir kısmı, basit yöntemler ile tedavi edilebilir iken, diğer bir kısmı ise erken doğum gibi ciddi problemlere sebep olabilmektedir.

2 ) Hamilelerde görülen başlıca kan hastalıkları nelerdir?

Anne adaylarında ortaya çıkabilecek başlıca kan hastalıkları; Anemi (kansızlık), Hemoglobinopatiler, Trombositopeniler ve bu rahatsızlıkların alt gruplarıdır.

Hastalıklar şöyle sıralanabilir:

– Anemi (kansızlık)

– Demir eksikliği anemisi

– Folik asit eksikliği

– İlaca bağlı hemolitik anemi

– Akut kan kaybına bağlı anemi

– Kronik hastalıklara bağlı anemi Hemoglobinopatiler

– Orak hücre hemoglobinopatisi

– Aplastik-hipoplastik anemi

– Talasemiler

– Polisitemi Trombositopeniler

– Hamilelikte ortaya çıkan trombositopeniler

– Kalıtsal trombositopeniler

– İmmun trombositopenik purpura

– Trombositoz

– Trombositopenik mikroanjiopatiler

– Pıhtılaşma bozuklukları

– Trombofililer

3 ) Hamilelik döneminde en fazla rastlanan kan hastalığı hangisidir?

Anne adaylarında en çok rastlanan kan hastalığı, demir eksikliği anemisidir. Bu rahatsızlık hamilelerin hemen hemen % 95’inde görülür. Demir eksikliği anemisini bütün dünya çapında bu denli yaygın olmasının en önemli sebebi, üreme çağında demir alımının yeterli miktarda olmamasıdır. Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında yorgunluk, güçsüzlük, bitkinlik, yememe, egzersiz intoleransı, mental depresyon, solukluk, çarpıntı ve nefes darlığı bulumaktadır. Demir eksikliği anemisinin tedavisi için başvurulan en temel yol, demir desteğinin sağlanmasıdır. Hamilelik dönemi içerisinde, anne adayının demir ihtiyacını günlük diyet aracılığı ile sağlayabilmek mümkün değildir. Bu sebepten dolayı, anne adaylarına hamileliğin 20 haftasından itibaren demir takviyesi uygulanır.

4 ) Hemolitik anemi

Rahatsızlığın ortaya çıkma sebebi, kırmızı kan hücrelerinde yer alan bir enzimin eksikliğinde kaynaklanmaktadır. İlaç ile alakalı olarak, hemolitik anemisinin sebepleri daha çok viral, bakteriye bağlı enfeksiyonlar, diyabetik asidoz, bakla yenmesi, bazı oksidan ilaçlara maruz kalınmasıdır. Tedavinin ilk adımında rahatsızlığa sebep olan ilaç veya toksik maddeler kesilir. Hastada enfeksiyon ile karşılaşılması durumunda ise, derhal tedavi edilmeye başlanmalıdır.

hamilelik.d.neminde.kan.hastal…

5 ) Hamilelikte görülen aneminin olası nedenleri

Demir eksikliği anemisinin en sık karşılaşılan sebebi, yetersiz demir alımıdır. Demir hayvansal gıdalarda ve yeşil yapraklı sebzelerde fazlası ile bulunmaktadır.

Folik asit yetersizliği de anemiye sebebiyet verir.
Basur veya buna benzeyen patolojiler sebebi ile kronik kan kaybı

Anne karnında gelişmekte olan bebeğin, annesinin depolarını tüketmesi

Travma, kaza gibi durumlarda ani ve fazla miktarda kan kaybı

Diğer anemi sebepleri

6 ) Risk faktörleri nelerdir?

Çoğul gebelik
Beslenme bozukluğu
Sigara kullanımı (besin maddelerinin emilimini azaltır)
Alkol kullanımı
Sindirim sistemi hastalıkları
Bazı ilaçların kullanımı
7 ) Belirtileri Nelerdir?

Pek çok olguda, anne adayı anemik olduğunun bilincinde değildir. Anemi bir anda değil de yavaş yavaş geliştiği zaman, vücut bu duruma tolerans geliştirir. Anemi daha çok düzenli olarak yapılan incelemeler esnasında tespit edilir. En fazla rastlanan belirtileri ise şunladır:

Halsizlik
Çabuk yorulma
Soluk görünüm
Çarpıntı
Merdiven çıkma, yürüyüş gibi aktivitelerde hemen yorulma ve nefes nefese kalma
Başdönmesi, baygınlık
Başağrısı
Tırnak diplerinin soluklaşması
Sarılık (nadir)
Karın ağrısı (nadir)
Bu belirtilerin büyük bir bölümünün, hamileliğin erken döneminde de normalde görülebilen yakınmalar olduğu göz ardı edilmemelidir.

8 ) Demir Eksikliği Anemisinin Tedavi Nasıl Yapılır?

Demir eksikliği anemisinin tedavisi çok kolaydır. Daha çok ağız yolu ile alınan haplar veya şurup şeklinde demir ilaçları ile tedavi gerçekleşir. Çok az da olsa, enjeksiyon şeklinde demir alımı da gerekebilir. Kansızlığın çok fazla görüldüğü durumlarda kan verilmesine ihtiyaç duyulabilmektedir.

Hamilelik döneminin ilk zamanlarında anemi olmasa dahi, pek çok anne adayına demir kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunun amacı demir depolarının desteklenmesidir. Kan değerleri normal olan kadınlarda demir kullanımı 24 haftaya kadar geciktirilebilir. Demir ilaçlarının kabızlık ve mide bulantısına sebebiyet vereceği, aynı zamanda dışkıyı siyaha boyadığı da unutulmamalıdır.

9 ) Meydana getireceği Komplikasyonlar Nelerdir?

Demir eksikliği anemisi hamilelikte bir takım problemlere sebep olabilir. Bunların en önemlisi erken doğum riskinde görülen artıştır.

Erken Doğum Tehdidi riskinde artış
Rahim içi Gelişme Geriliği
Düşük doğum ağırlıklı bebek
Doğum sonrası annenin iyileşmesinde gecikme
Doğum sonrası annede enfeksiyon riskinde artış
Doğumda normal miktardaki kan kaybının anemik kadında tehlike yaratacak düzeylere ulaşması

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved