Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) YÜKSEK ATEŞ

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) YÜKSEK ATEŞ

Normal insanların vücut ısısı 37  derecedir. Fakat bazı durumlarda 38 derecenin üzerine çıkması yüksek ateş belirtisidir.

1 ) HAMİLELİK DÖNEMİNDE YÜKSEK ATEŞ

Hamilelik dönemi içerisinde görülen 38 derece ve üzerinde seyreden ateş durumu, yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. Hamilelik dönemi içerisinde ki hissedilen hafif ateş durumları ise, kısa süreli olduğu müddetçe önemli bir sorun olarak görülmez. Daha çok hamileliğin ilk başlarında görülebilecek yüksek ateş durumu, bebek için önemli neticeler doğurabilir.

2 ) Hamilelikte gelişen yüksek ateş, ne zaman acil olarak kabul edilir?

Anne adayında diyabet hastalığı veya başka bir sağlık problemi bulunması halinde
Böbrek enfeksiyonu gibi semptomlar mevcutsa
Anne adayında sıvı yetersizliği durumu ile karşılaşılmış ise
Sebebi açık olmasa da, hafif ateş durumu bir iki günden daha fazla sürdüyse
Ateş durumu 20 gün içerisinde birden çok görüldüyse

3 ) Evde ateşi düşürebilmek için neler yapılabilir?

Bol miktarda sıvı tüketilmelidir.
Ilık bir banyo veya duş alınmalıdır.
Normal koşullarda olsa dahi, çok sıcak bir suda banyo yapılmamalı ve duş alınmamalıdır. Çünkü çok sıcak su banyoyu normalden daha çok ısıttığı için, anne adayının vücut ısısını da artırabilir, bu yüzden de ateşini yükseltebilmektedir.
gebelikte yüksek ateş

4 ) Yüksek sıcaklığın hamilelik üzerinde ki etkisi nedir?

Sauna ve jakuzi gibi yüksek ısının olduğu mekanlar, anne adayının vücut sıcaklığını artırarak ateşinin daha da yükselmesine sebep olabilir. Bu durum, anne karnında yaşayan bebeğin gelişimini olumsuz açıdan etkileyebileceği gibi ( anomaliler ) bebeğin ölümüne de neden olabilir.

5 ) Tedavisi nasıldır?

Hamilelikte karşılaşılan yüksek ateşin tedavisindeki asıl amaç, ateşin düşürülmesi ile beraber ateşe sebebiyet veren etkenlerin meydandan kaldırılmasıdır. Ateşin düşürülebilmesi için ılık duşlar, soğuk kompresler ve Parasetamol grubu ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ateşin sebebi enfeksiyon dışı etkenler ise, bu sayılanlardan uzak durmak yeterlidir. Sıcak mekanlardan uzak durmak, alerjik yiyecekleri tüketmemek gibi.

6 ) Hamilelik döneminde görülen yüksek ateşe, nasıl önlem almak gerekir?

Korunma tedbirlerinin ilk sırasında, anne adaylarının enfeksiyon riskinden uza durmaları gelmektedir. Özellikle de hasta olan ortamlara girmemeleri, kalabalık yerlerde maske takmaları onlar için yararlı olacaktır. Vücut direncini yükseltebilmek amacı ile anne adaylarının dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmeleri, ihtiyaç duyulması halinde multivitamin kullanmaları oldukça önemlidir. Hamilelerin aynı zamanda sıcak hamam, sauna, sıcak küvette banyo gibi ortamlardan kaçınmaları ve güneşte fazla durmamaları da gerekmektedir. Sıcak günlerde ve ortamlarda anne adayları çok su tüketmelidirler.

7 ) Yüksek ateşin hamilelikteki zararlı etkileri nelerdir?

Ateş oluştuğu zaman hamilelik yaşı ve ateşin yükseklik derecesi ve süresi ile ilgilidir. Yüksek ateşin zararlı etkilerinin daha çok 39 derece üzerinde meydana geldiği bilinmektedir. Hamilelik döneminin ilk üç ayı, yüksek ateşin en tehlikeli olduğu ve en çok hasar getirdiği dönemdir. Bu dönemde organ oluşumları devam etmekte olduğu için ateşin olumsuz etkileri daha çoktur. Başlıca olumsuz etkiler; düşük riskinin artması, baş gelişim anomalileri, kalp kapak anomalileri, kol ve bacak anomalileri, zeka geriliği.

8 ) Hamilelikte ne zaman doktora gitmek gerekir?

Ateşinizin 1 veya 1.5 gün içerisinde düşmemesi durumunda, vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçin. Aynı zamanda ateş yükselmesinin yanı sıra karın ağrısı, kusma, karında kasılma veya ciltte döküntüler de mevcut ise, mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Ateş yükselmesi CMV, grip, besin zehirlenmesi, idrar yolu enfeksiyonu, toxoplazma veya kızamıkçık gibi bir hastalığın belirtisi olabilir.

9 ) Hamilelikte ateşin bebeğe zararı var mı?

Hamileliğin ilk zamanlarında düşük ateş muhtemelen ciddi bir problem meydana getirmez. Ancak yüksek ateş bebek için öldürücü olabilir. (38 derece ve üstü). Hamileliğin ilk döneminde bebeğin organ gelişiminde bulunan çeşitli fizyolojik süreçler vücut ısısına özeldir. Ateşin 38 derece ve üstü olması halinde, düşüklere sebebiyet verebilmektedir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise, bebeğinizin bütün organ gelişimi tamamlandığından dolayı, ateş önemli bir problem oluşturmaz. Ancak ateş yükselmesinin sebebi rahim içi enfeksiyonlar ile alakalı ise, o zaman sorun yaratabilir. Sizin ve bebeğinizin güvende olabilmesi için, doktorunuzu aramalısınız.

Hamilelik dönemi içerisinde yüksek ateş geçiren, sıcak su küvetleri veya sauna kullanan kadınlar üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde, doğacak bebek spina bifida gibi nöral tüp defekti anomalisi bakımından yüksek riskli bulunmuştur. Bu risk daha çok döllenmenin ardından ilk 1 1.5 ay sonra söz konusudur. Nöral tüp düzgün kapanmayabilir. Bu haftalardan sonra olasılık azalır, yani 2. veya 3. trimestrde önem teşkil etmez. Araştırmalar aynı zamanda, daha çok ilk 3 ay uzamış yüksek ateşin düşüklere neden olduğunu da göstermiştir. Ancak sonuç net değildir. Çünkü hamileliği esnasında yüksek ateş geçiren çok fazla anne adayının bebeği, sağlıklı bir şekilde doğmuştur.

Kısa süreli ateş asetaminofenle tedavi edilebilmektedir. Ancak ateşinizin çok yükselmesi durumunda veya uzunca bir müddet yüksek ateş yaşanması halinde, doktorunuzu aramak faydalı olacaktır.

Anne adaylarını gripten korumak ve gripten kaynaklanan yüksek ateşi önleyebilmek amacı ile grip sezonunda grip aşısı olmak güvenlidir ve önerilmektedir.

 

10 ) Yüksek ateşin, anne karnında gelişmekte olan bebek üzerinde etkileri nelerdir?

Erken doğum ya da düşük riski.
Merkezi sinir sisteminde bozukluk.
Başının normalden küçük olması.
Göz ve damak kusurları.
Üst çenede küçüklük.
Kalp kulakçıkları arasında delik.
Kalpte gelişme geriliği.
Kol ve bacaklarda hasar.
İleriki yaşamlarında da öğrenme ve konsantrasyon güçlükleri.

11 ) Hamilelik döneminde yüksek ateşe karşı yapılması gerekenler

Rutin kontroller ve testler ihmal edilmemelidir.
Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklarda ateş yüksekliği kontrol edilmelidir.
Hamilelik boyunca saunaya girilmemelidir.
Hamam gibi ortamlarda bulunulmamalıdır.
Sıcak su ile banyo yapılmamalıdır.
Küvette banyo yapılmamalıdır.
Uzun süre banyoda kalınmamalıdır.
Bol su tüketilmelidir.
Kış aylarında doktorunuzun verdiği vitaminler kullanılmalıdır.
Beslenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved