Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) BACAK KRAMPLARI

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) BACAK KRAMPLARI

Gebelik sırasında sık karşılaşılan şikayetlerden birisidir kramplar özellikle geceleri uyku anında meydana gelir.

HAMİLELİKTE BACAK KRAMPLARI

Gebelikte (hamilelikte) bacak krampları neden olur? ne zaman başlar veya bacak krampları için ne yapmalı? nasıl geçer? diyen anne adayları için kramp şikayetleriyle ilgili bilgi ve öneri ve tavsiyeler aşağıda listelenmiştir.

hamilelikte bacak krampları

GEBELİKTE BACAK KRAMPLARININ NEDENLERİ

Gebelikte yaşanan bacak kramplarının kesin nedeni belli olmamakla birlikte kalsiyum ve magnezyum azlığı veya fosfor fazlalığı önemli birer etken olarak görülür. Yanı sıra, büyüyen rahimin toplardamar sistemine yaptığı baskı ve buna bağlı olarak dolaşım problemleri kramp oluşumlarının önemli nedenleri arasında yer alır.

Anne adayının gün içinde fazla ayakta kalması, yorulması, aşırı kilo alması ve varisleri bacak kramplarını daha fazla hissetmesine neden olan etkenlerin başında gelir.

GEBELİKTE BACAK KRAMPLARI NE ZAMAN BAŞLAR? NE KADAR SÜRER?

Genellikle 2. ve 3.cü aylık periyotlarda (bilhassa 24’üncü haftadan itibaren) başlayan kramplar bazen kısa süreli hissedilirken, bazen de süresi 10 dakikaya kadar varabilir. 24. haftadan itibaren de sıklığını arttırabilir. Kramplar çoğunlukla geceleri oluşur ve hatta zaman zaman uykudan uyandıracak kadar şiddetli şekilde hissedilebilir.

 

GEBELİKTE BACAK KRAMPLARI NASIL GEÇER? KRAMP GİRDİĞİNDE ANNE ADAYLARI NE YAPMALI?

Aniden kramp girdiğinden anne adayı sakinliğini korumalı ve dizini gererek ayağını hafifçe yukarı kaldırmalıdır. Panik yapmadan bu işlem tamamlanırsa kramp yavaş yavaş geçer ve anne adayı rahatlamaya başlar.

Kramp giren bölgeye yapılan hafif bir masaj ve baldır üzerine koyulan sıcak bir havlu ve ayak parmaklarını yukarıya doğru germek de krampların hafiflemesini sağlayacaktır. Masaj ilk başta anne adayının canını acıtabilir ancak spazmlar çözüldükçe yaşanan bu acı da kaybolacaktır.

Bacak ve baldır kaslarının esnetip yaylandırarak gevşemeye çalışılması, bilhassa kalça kaslarını gerici egzersizler kramplara karşı alınacak iyi bir önlemdir. Anne adayı eğer birinden yardım alabiliyorsa mümkünse sırt üstü yere uzanarak yapmalı, eğer yardım alamayacak durumda ise ellerini sert bir yere dayayıp yani bir yerden destek alarak yapması daha etkili olacaktır.

 

Gebelikte Bacak kramplarını Aza İndirgemek İçin Öneriler

Kalsiyum bakımından zengin gıdalarla dengeli beslenmeye özen gösterilmeli. Aşırı kilo alımından kaçınılmalı.
Düzenli egzersiz ve hafif yürüyüşler yapılmalı.
Yorgunluktan kaçınmalı ve uzun süre ayakta kalınmamalı.
Dinlenirken veya otururken ayakların altına destekleyici yastıklar koyup yüksekte tutulmalı, varis varsa varis çorabı giyilmeli. Ayak bilekleri dairesel hareketlerle minik minik çevirilmeli.
Rahat ayakkabılar tercih edilmeli, bilhassa yüksek topuklu ayakkabı giyilmemeli.
Geceleri yatmadan önce ılık bir duş alınmalı ve yatağa girmeden önde baldır ve bacak kasları gerilmeli ve mümkün olduğunca sol tarafa doğru yatmaya gayret gösterilmeli.
GEBELİKTE BACAK KRAMPLARININ TEDAVİSİ

Gebelik, kadınların kas fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir dönemdir. Zaman zaman oluşan kramplar hayati bir tehlike oluşturmaz ancak rahatsızlık vericidir. Krampların tedavisinde magnezyum veya kalsiyum desteği önerilir ancak bu yöntem doktor denetiminde olmalıdır.

Zira, ihtiyaç duyulan yüksek magnezyum miktarının anne adayı kendi başına besinler yoluyla karşılamaya kalkarsa aşırı gıda tüketmesi gerekir. Dolayısıyla bu da sağlıklı bir hamilelik için önerilmez.

Tedavi için anne adayı egzersiz yapmalı yukarıda bahselilen pratik yönlemleri uygulamalıdır. Şayet aşırı şiddetli şiddetli ağrılar her geçen gün arttarsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeli ve damar sisteminizle ilgili bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved