Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) AŞILAR

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) AŞILAR

Hamilelik süresince hem anne hem de bebek sağlığı açısından yapılması gereken bazı aşılar vardır. Hamilelik dönemi içerisinde anne adayına uygulanacak olan aşılar, anne adayının, anne karnında yaşamakta olan bebeğin ve yeni doğanın sağlıklı kalmasına destek olur. Peki, bu dönem içerisinde hangi aşıların yapılması anne adayları için sakıncalı bir durum yaratır, hangi aşılar uzmanlar tarafından tavsiye edilir?

1 ) Hamilelikte hepatit-B aşısı

Annenin taşıyıcı olması durumunda, doğumun gerçekleşmesinin ardından ilk 12 saat içerisinde muhakkak bebeğe hepatit-B aşısı yapılmalıdır. Çünkü anne taşıyıcı ise bebeğine doğum esnasında hepatit bulaştırmaları mümkündür. Şayet anne değil de baba hepatit-b taşıyıcısı ise, annenin hamilelik dönemi öncesinde aşı yaptırması gereklidir. Eşi hepatit-b taşıyıcısı olan kadınlar, hepatit-b hastalığına yakalanabilirler. Bu sebepten dolayı, anne de aşı ile korunma sağlanmalıdır. Eğer anne hamilelik döneminden önce aşı yaptırmadı ise, muhakkak hamilelik dönemi içerisinde aşı yaptırmalıdır.

2 ) Hamilelikte grip aşısı

Grip her sene kendini yenileyerek, tekrar karşımıza çıkar. Her sene oluşan grip virüsüne, her sene yeni bir aşı oluşturulmaktadır. Hamile anne adaylarının, grip aşısı yaptırmasının hiç bir bir sakıncası bulunmamaktadır. Bu duruma istinaden emzirme dönemi içerisinde de grip aşısı yaptırmanın kötü bir sonucu yoktur.

Grip aşısı, hiç bir şekilde gribe sebebiyet vermez. Aşılamanın ardından görülen üst solunum yolları enfeksiyonu, tamamı ile bir tesadüften ibarettir. Kısacası bu durumun grip aşısı ile herhangi bir alakası yoktur.

 

3 ) Hamilelikte tetanos aşısı

Daha önce hiç tetanos aşısı yaptırmamış olan anne adaylarının, hamilelik dönemi içerisinde tetanos aşısı yaptırması gerekir. Hamilelik döneminin ikinci ve üçüncü üç ayında tetanos aşısı yapılır. Bir ay ara ile yapılan bu tetanos aşılarından 2. yapıldıktan 6 ay sonra 3. doz tetanos aşısı yapılır.

Anne adayı hamilelik döneminden önce tetanos aşısı yaptırmış ise, ve yaptırmış olduğu en son ki aşının üzerinden 10 yıldan daha az bir süre geçmiş ise, anne adayının hamilelik döneminde aşı yaptırmasına gerek yoktur. Ancak anne adayı, hamilelik döneminden önce aşı yaptırdığı halde, en son yapılan aşının üzerinden 10 yıldan daha fazla bir süre geçmiş ise, anne adayına tek doz aşı yapılması gerekir.

Tetanos, yeni doğan bebeklerin özellikle ilk zamanlarda %60 oran ile ölümcül risk taşıdığından dolayı, tetanos aşısı çok önemli bir yere sahiptir.

4 ) Hamilelikte meningokok aşısı

Anne adayında meydana gelen, menenjit salgıları nedeni ile yapılan bir aşıdır. Bu aşının anne adayına ve bebeğe verdiği bir zarar henüz tespit edilememiştir. Bebeği de anneyi de çok iyi koruyan bir aşıdır. Doktor tarafından, ihtiyaç olarak görülmediği zaman yapılmaz.

 

5 ) Hepatit A

Gelişmekte olan ülkelere gidileceği zamanlarda, eğer anne adayı hepatit A vakasına yakalanmamış ise, Hepatit A immünglobulini yaptırılması tavsiye edilir.

Canlı virüs aşıları olduğundan dolayı, hamileliğin her dönemi için yapılması sakıncalı görülmektedir.

 

6 ) Hamilelikte kuduz aşısı

Hamilelik dönemi içerisinde şüpheli hayvanlar ile temas kuruduğu zamanlarda, kuduz aşısı yapılmasının hiçbir sakıncası bulunmaz. Bu sebepten dolayı, böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığı zaman, direk size en yakın olan sağlık kuruluşunu ziyaret ederek, gerekli olan müdahalenin yapılmasını sağlayın. Hamilelik dönemi içerisinde, gerek anne adayı için, gerekse fetüs için herhangi bir olumsuz bir sonucu yoktur.

7) Hamilelikte hangi aşılar önerilir, hangileri sakıncalıdır?

Hepatit A:Yüksek riskli bir durum anında, gerek görülüyor ise yapılmalı.
Hepatit B:Bazı durumlarda tavsiye edilir. Hamilelik esnasında, Hepatit B enfeksiyonu için riskli olan kadınlar muhakkak aşı yaptırmalıdır.
HPV:Önerilmez.
Grip aşısı: Önerilir.
MMR (Kabakulak, kızamık, kızamıkçık):Sakıncalıdır.
MCV4 (Menenjit):Gerek görüldüğü taktirde yapılabilir.
Polio: Teorik olarak yapılmamalıdır. Fakat, yüksek enfeksiyon riski taşınması halinde ve acil koruma gerekli ise, yapılabilir.
Tetanoz (Difteri):Mutlaka yapılmalıdır.
Suçiçeği: Sakıncalıdır.
Verem aşısı (BCG): Sakıncalıdır.
Kuduz:Gerek görülür ise yapılabilir.
Sarı Humma:Bulaşma riski çok yüksek ise yapılabilir.

 

8 ) Hamilelikte yalnızca doktorun gerekli gördüğü zaman yapılan aşılar:

Polio
Sarı humma
Pnömokok
Kolera
Boğmaca
Hepatit A

9 ) Hamilelikte asla yapılmaması gereken canlı hücre aşıları:

BCG
Kabakulak
Kızamık
Kızamıkçık
Su çiçeği

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved