Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE BİTKİSEL ÇAYLAR VE BİTKİSEL İLAÇLAR

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE BİTKİSEL ÇAYLAR VE BİTKİSEL İLAÇLAR

Hamilelik süresince beslenmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Fakat neler yapmanız gerektiği konusunda öğrenmeniz gereken yeni bilgileri bu yazımızdan öğrenmeniz mümkün.

1 ) Hamilelikte bitkisel çaylar, bitkisel ilaçlar zararlı olur mu?

Hamilelik döneminde bitkisel çay kullanmanın bir zararı bulunur mu ya da bitkisel ilaçların zararı var mıdır? Aslında hamilelik dönemi, elbette ki bir hastalık süreci değildir. Fakat dikkatli olunması gereken ve çok daha kontrollü hareket edilmesi gereken bir süreçtir. Bu sebep ile de, hamilelik döneminde bitkisel çaylar genel olarak doktorlar tarafından tavsiye edilmeyen çayların ilk sırasında gelir. En çok ta, ada çayı için hiçbir şekilde izin verilmez. Bitki çaylarının çok fazla etkisi olduğundan dolayı, hamilelik dönemi içerisinde kullanılmaz. Hamilelikte bitkisel ilaçlarında zararları tabi ki de görülecektir. Bu yüzden bitkisel olsa dahi, ilaç kullanımı yapılmaz.

2 FİNCANI GEÇMESİN
Kadınlar rezene, zencefil, ıhlamur, papatya, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını daha çok hamilelik dönemi içerisinde, bulantıyı ve sıvı gereksinimini karşılamak ve sakinleşmek amacı ile kullanıyorlar. Aynı zamanda loğusalık süresinde, süt üretimini arttırmak için papatya, ısırgan ve rezene çok fazla tüketilir. Fakat bu çaylardan günlük tüketim miktarı 2 fincanı geçmemelidir.

Adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar, çok fazla tüketildiği sürece düşük yapma tehlikesi, hamilelik döneminde kanama riskini ve rahim kasılmalarını fazlalaştırarak, erken doğum yapma tehlikesini arttırır. Daha çok, ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatan etkisi, yüzyıllardan beri bilinmektedir. Hatta ebeler, bu çayı doğum süresi geçen anne adaylarına, doğumları başlatmak amacı ile kullanmaya devam ediyor.

3 ) Gribe karşı bitki çayları

Hamilelik döneminde genellikle soğuk havalarda gribal enfeksiyonlara yakalanmamak amacı ile bağışıklık sistemini güçlendirici tedbirler alınması gerekir. Bol su içmek ve vücudun susuz kalmasını önlemek, daha çok protein, daha az şeker kullanmak, gribe karşı alınan önlemlerdir. Grip ve soğuk algınlığına yakalanan anne adayları, doktor ile görüştükten sonra, ateş düşürücü olarak içeriğinde “parasetamol” bulunan ilaçlar kullanabilir. Aynı şekilde bol su içmek, gerekli oranda sıvı almak ve istirahat etmek de, gribin daha hafif bir şekilde geçirilmesine yardımcı olur. Hamilelik döneminde, soğuk algınlığı ve gripten korunmak amacı ile bol bol meyve ve sebzenin yanı sıra, bitki çayları içmek te faydalı olacaktır. Bu dönem içerisinde anne adayları, bebeğin de sağlığını olumsuz etkilemeyecek çeşitli bitki seçeneklerini tüketebilir. Gün içerisinde iki fincandan fazla olmamak şartı ile, zencefil, ıhlamur, kuşburnu ve kekik çayı tüketimi anne adayının bağışıklık sistemi için tercih edilebilir.

4 ) Hamilelikte bitki çayı tüketimine dikkat edilmeli!

Hamilelik dönemi boyunca kafein, alkol, nikotin gibi kaçınılması gereken maddeler ve gerekli olmayan ilaç kullanımı yerine, anne adayları bitki çaylarını kullanmayı tercih etmelidir. Fakat bitki çaylarının güvenli olduğu görüşünün yanında, hamilelik dönemi boyunca güvenli olmayan türlerinin varlığı da göz ardı edilmemelidir. Zencefil, ıhlamur, kuşburnu, kekik çayları çok fazla olmamak kaydı ile güvenli bir şekilde tüketilebilir.

Zencefil, hamilelik döneminde bulantı ve kusma problemi yaşayan anne adayları için yararlıdır.
Anason, ebegümeci, ısırgan, rezene, meyan kökü, ahududu yaprağı, biberiye, adaçayı ve civanperçemi fazla tüketildiği zaman, uterusta kasılmaları uyarıp, düşüğü tetikleyebilecek bitkiler arasındadır.
Ahududu yaprağı; eski zamanlarda ebeler tarafından doğum sancılarını etkinleştirmek için kullanılmıştır.
Nane ve papatyanın mide ve bağırsak sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu için, bu sistem ile alakalı problemleri bulunan anne adaylarında kullanılabilir. Bu 2 bitkinin hamilelik döneminde güvenli olup olmadığı ile alakalı çelişkili bilgiler vardır. En çok ta, ilaç içinde veya papatya yağı şeklinde konsantre şekilde olması halinde tüketilmemelidir.
Yeşil çayın folik asit emilimini azaltabileceği ile alakalı çeşitli ifadeler olsa da, bu konu ile ilgili net bir ispat bulunmamaktadır. Kafeinli ve kafeini azaltılmış formları bulunabilir.

5 ) Hamilelik dönemi içerisinde risk taşıyan bitkiler

İsmi masum görünse de, bize aşina olan çeşitli bitki çayları, örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar çok fazla içildiği zaman, düşük yapma riskini, hamilelik döneminde kanama riskini ve rahim kasılmalarını fazlalaştırarak zamanından önce erken doğum yapma riskini artırabilmektedir.

Ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi yüzyıllardan beri bilinmekte ve ebeler tarafından bu çay gecikmiş doğumları başlatmak amacı ile kullanılmaya devam etmektedir.

Bunların yanı sıra, üçüncü bir grup bitki çayı ise, artık hemen hemen her markette bulunabilen ve isimlerini az duyduğumuz veya hiç duymadıklarımız: Fesleğen, Biberiye, Lavanta, yaban mersini, sarı kanturon, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba bunlara örnek verilebilir. Adı geçen bu bitki çaylarının ortak noktası, hamilelik döneminde kullanılmaları halinde erken doğum, hamilelik dönemi içerisinde kanama ve düşük riskini artırma ihtimallerinin var olması ve bu sebep ile kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir.

6 ) Hamilelik dönemi içerisinde içilmemesi gereken bitkiler nelerdir?

Hamilelik süresi boyunca uzak durulması gereken bitkiler şunlardır; Adaçayı, Sinameki, Maydanoz (aşırı kullanmamaya dikkat edin.), siyah çay, kahve ve acı baharatlar.

Fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba gibi bitkiler, hamilelik süresince kullanıldıkları zaman erken doğum, hamilelikte kanama ve düşük riskini artırma ihtimallerinin bulunması ve bu sebep ile mümkün mertebe kaçınılması gerekenler listesinde yer almaktadır. Bazı bitkilerin çok fazla kullanılması halinde, sakat doğuma sebebiyet verdiği ile alakalı deliller de bulunmaktadır.

Kefir, eski bir ürün olsa da, tıp dünyasına yeni girmeye başlamış olan bir içecek. Yararlı olduğu bilinse bile, hamilelik dönemi içerisinde kullanımı ile alakalı şu an için net bir araştırma sonucu bulunmamaktadır. Kesin olarak güvenliği ispatlanmamış şifalı olduğu ifade edilen ot ve bitkilerin, hamileliğin ilk ve son dönemleri içerisinde tüketmemesi faydalı olacaktır.

7 ) Hamilelik döneminde kullanılması faydalı olabilecek bitki ve bitkisel preparatlar nelerdir?

Elma ve elma kabuğu kompostosu: Hamilelik döneminde ki mide bulantısını ve mide yanmasını önler.
Melisa çayı: Hamilelik döneminde meydana gelen sinirsel gerginlikler ve stres için kullanılabilir.

Acerola: Yüksek miktarda C vitamini ihtiva eder ve doğumun kolay yapılmasına yardımcı olur. Düşük riskini önler, rahmi güçlendirir ve fazla kilo almayı engellemesi için kullanılır.

Lavanta yağı: Kasıklara giren kramplarda lavanta yağı tavsiye edilmektedir. 5 damla lavanta yağını 1 bardak suya damlatın bir havlu veya beze emdirip sıkın ve kasıkların üzerine koyun 5 dakika bekleyin.

Hamilelik döneminde yaşanan kansızlık için günde 3 tane hurma (hurma aynı zamanda folik asit ihtiva eder.), günde 2 adet havuç, keçiboynuzu- harnup pekmezi kullanılabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved