Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİK VE AIDS (HIV VİRÜSÜ)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİK VE AIDS (HIV VİRÜSÜ)

AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu=Acquired Immunodeficiency Syndrome) virüs yoluyla bulaşan bir hastalıktır.

HAMİLELİK VE AIDS (HIV VİRÜSÜ)

1 ) Anneden bebeğe geçişin önlenmesi

Büyük bir kısmı fakir ülkelerden olmak üzere, her yıl dünya çapında 2 milyon HIV hastası kadın hamile olmaktadır.

Bunların yaklaşık 1/3-1/4’ü doğumda, hamilelik esnasında veya süt verirken hastalığı yeni doğmuş olan bebeğe bulaştırırlar. (Her gün 2000 yeni infekte AİDS’li bebek)

AIDS, virüs aracılığı ile bulaşan, bir hastalıklar bütünüdür. Bir insana HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü= Human Immunodeficiency Virus) bulaşması neticesinde, vücudun savunma mekanizması fazlası ile zayıflar ve birey bir takım mikrop ve hastalıklara sağlıklı insanlardan daha çok duyarlı bir hale gelir. HIV’in asemptomatik evresinde kadınlar enfeksiyondan habersiz olsa bile, çocuklarında meydana geldiği zaman işin farkına varırlar.

2 ) Aids’in gebelik üzerindeki etkileri

Afrikada yapılan bir takım çalışmalar neticesinde, HIV’in semptomatik ve asemptomatik kadınlarda fertilite üzerine olumsuz etkileri olduğunu belirtmiştir.

CD4 sayı/oran karşılaştırmaları yapıldığı zaman, anne adayı HIV pozitif kadın ile hamile olmayan HIV pozitif kadınlar arasında bir farkın görülmediği tespit edilmiştir

HIV’in spontan abortusu arttığı zaman veya açıkça konjenital anomalilere neden olduğu ile ilgili, çok çok az bulgu vardır.

HIV infeksiyonunun erken evrelerinde, hamilelik hastalığın ilerleyişine yardımcı olmaz.

Geç HIV fetal büyümede azalma, erken doğum, düşük doğum tartısı, prenatal ve neonatal ölüm gibi hamileliğin neticesine etki edebilmektedir.

HIV ile alakalı genel sorunlarda, hamile ve hamile olmayan kadınlar arasında herhangi bir fark yoktur ve aynı şekilde tedavi edilmelidirler. (ilaç tedavisi hariç)

3 ) HIV Virüsünün Anneden çocuğa Geçişi

HIV bebeğe, hamilelik dönemi içerisinde, doğum işlemi sırasında ve annenin bebeğine süt vermesi sırasında geçebilir. HIV bulaşan kişilerin büyük bir kısmının, doğum sırasında olduğu ön görülmektedir.

Prenatal olarak HIV’libir annenin, bebeğine süt vermesi sırasında HIV’i bebeğine bulaştırma komplikesi yaklaşık %14 civarında artar.

Postnatal dönem içerisinde, HIV infeksiyonu almış anneler için ise bu oran %29 civarına dek artış göstermektedir.

Yapılan çok fazla çalışmada, süt verme sırasında hastalık bulaştırma riskinin ilk bir iki ay içerisinde en fazla olduğu, ilerleyen zamanlarda ise bu riskin düşüş gösterdiği ifade edilmektedir.

Aynı zamanda risk, süt vermeye devam edildiği müddetçe devam eder.

4 ) Aids Bulaşma Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?

Malarya plasenta fonksiyonlarını bozar ve plasentadan virüs geçişini daha da kolaylaştırır.
A vitamini eksikliği
Erken doğum riski
İnfekte amnion sıvısı(koryoamnionit)(sınırlı bilgi;son yıllarda yapılan çalışmalar risk artışını kabul etmemektedir)
Vaginal doğum
Amnion zarının 4 saatten uzun açık kalması
Plasenta ayrılması
Doğum sırasında yapılan invaziv işlemler (Vacuum extraksiyon,epizyotomi,forseps kullanımı,kafa derisinden FHR izleme)
Doğumun ardından yapılan mekanik burun temizliği
Süt verme ve özellikle karışık süt verme

5 ) Doğum sonrası tedaviye uyum zorluğu

Doğumun ardından gerçekleşen fiziksel değişiklikler, yeni doğmuş olan bir bebeğe bakma zorluğu ve stres ile beraber ikiye katlanır.

Doğumun öncesinde ve sonrasında ki dönem içerisinde, tedaviye uyum sağlayabilmek amacı ile uzman desteği ile beraberi ek desteklerin sağlanması oldukça önemlidir.

6 ) Öneriler

İlk 6 ay boyunca, bebeğe meme verilmesi, hastalığın bebeğe bulaşması açısından tavsiye edilmemektedir. HIV durumuna bakılmadan, bebeğe bilinmeyen yararların göz ardı edilmesi, birçok annenin seröz durumu ile desteklenmiştir.

Anne, bebeğinin besleme metodu ile ilgili son seçimini yapmalıdır. Annenin yapmış olduğu seçim her ne olursa olsun, sağlık sorumlusu anne ve çocuğun optimal beslenmesinin sağlanmasına yardımcı olmalıdır.

7 ) HIV + Gebelik

Perinatal transmisyon: Tedavi ile % 1 – Tedavisiz 30

1/3 olguda prenatal, 2/3 olguda doğumda transmisyon

Bütün anne adaylarından, doktor ile ilk görüşmesinde HIV testi istenir.

OraQuick rapid HIV …… EIA…… Western blot….. HIV PCR-RNA

HIV-RNA düzeyi >55000 /ml

CD4+ > 350 hücre/ microlitre

8 ) Antiretroviral ajanlar ile tedavi

HIV hastalığı tespit edilip kesinleşen ve İstanbul’da yaşayan anne adaylarında, ileri tetkik ve tedavi için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi AIDS merkezine sevkedilirler.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved