Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
EMZİRİRKEN ALKOL KULLANMAK BEBEK İÇİN ZARARLI MI?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

EMZİRİRKEN ALKOL KULLANMAK BEBEK İÇİN ZARARLI MI?

Emzirme döneminde alınan alkol direk olarak kana geçmektedir. Tüketilen içkiler sebebiyle vücuda alınan alkol, annenin kanındaki oranla ilgili olarak anne sütüne de aktarılabilmektedir. Alkol aldıktan sonra ortalama yarım saat ya da bir saat içinde anne sütündeki alkol oranı en üst düzeyine ulaşır. Alkol ihtiva eden içecekleri tüketmeye başladıktan sonra anne sütüne de alkol geçmektedir. Annenin kanında ne kadar alkol mevcut ise, anne sütünde de neredeyse aynı oranda alkol mevcuttur. Anne alkol aldığı zaman, süt akışı güçlü olmaz. Süt, daha az gelmeye başlar. Ancak alkol etkisi bittiği zaman, süt daha fazla gelmez. Toplum arasında yaygın olan bu yanlış düşünce, kesinlikle bir doğruluk payına sahip değildir.

Alkol, anne sütünü arttırmaz, herhangi bir faydası yoktur. Hatta bebeğin iştahını azalttığı gibi, emme süresinde de azalmalara sebep olur. Alkol tüketmek, anne sütünün kokusunu ve tadını değiştirir.Bu sebeple de bebek emmekten vazgeçebilir.

Doğum yaptıktan sonra lohusalık ve emzirme dönemi süresince alkol almak:

bebekte uyuşukluğa,
derin uyku haline,
güçsüzlüğe,
ağlamaya yol açabilir.
Düzenli olarak alkol alımı bebek üzerinde uzun vadede sorunlara sebep olabilir. Emzirme döneminde alkol konusu, oldukça tartışmalıdır. Çeşitli araştırmalar, alkol kullanımının bebek için motor ve zihinsel gelişimleri gerilettiğini ortaya koymaktadır. Ancak bu araştırmalar yeterli olmadığı için henüz onay almamıştır. Alkol çeşitleri ise burada fark yaratmaz. Bira, şarap ya da rakı gibi birbirinden farklı içkilerin, farklı etkileri yoktur. Alkol sebebiyle bebeğin gördüğü zararı en aza indirmek adına alkol alımı tamamlandıktan sonraki 3 saat boyunca emzirmemek gerekir. Bundan dolayı da alkol aldıktan hemen sonra emzirmek oldukça yanlıştır. Kronik olarak ve düzenli şekilde alkol tüketimi, ara ara yapılan sosyal içiciliğe nazaran daha zararlı olmaktadır.

Hafifi bir alkol kullanımı ardından, anne sütüne geçen alkolün temizlenmesi en az 2 saat sürmektedir. Ancak bu içkiye, annenin kilosuna, ne kadar içildiğine, içme hızına göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Şayet anne, çok fazla alkol tüketirse, bu alkolün kandan temizlenmesi 6 saati bulabilmektedir. Alkol tüketirken bol bol su tüketmek, kahve içmek, yürüyüş yapmak, memeleri sağmak gibi eylemler, sütteki alkol miktarının daha çabuk temizlenmesine yardımcı olmamaktadır.

Kısaca, emzirme sürecinde nadiren alınan 1-2 kadeh içkinin bebek üzerinde olumsuz etkisi yoktur. Ancak bu durum düzenli ve sık olacak şekilde gerçekleşir ise bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilir. Emzirdikten sonra zaman geçmeden bebeği emzirmek oldukça yanlıştır. Şayet anne, düzenli ve fazla oranda içki içiyor ise bebek sütten kesilebilir. Sütün kokusu ve tadı değiştiği için emmeyi reddedebilir.

Alkol emzirmeyi ve bebeği etkiler mi?

Alkolün ihtiva ettiği maddeler, sütün içeriğini oldukça kötü etkilemektedir.

Anne sütüne de geçen alkol sebebiyle bebek, normalden daha zayıf olabilmektedir. Bunun yanında karaciğerinin yeterince olgunlaşmaması riski de söz konusudur.

Yapılan çalışmalar, emziren annelerin alkol kullanmasının bebeğin beslenmesini ve uyku düzenini kötü etkilediğini bildirmektedir. Alkol aldıktan sonra bebeğin emzirilmesi, alkol içindeki maddelerin bebeğe de geçmesi anlamına gelmektedir. Bebeğin bu sütü içmesi sebebiyle bebekler kesik kesik ve rahatsız bir uykuya dalabilir. Bunun dışında daha derin bir uyku içindeymiş gibi de görünebilir.

Anne sütüne geçmiş olan alkol bebeğin gelişimini olumsuz olarak etkileyebilen bir faktördür. 1989 senesinde ortaya konan bir araştırmaya göre alkol tüketip, emzirme döneminde olan annelerin bebeklerinin, ilk 1 sene içindeki motor yetilerinin, alkol tüketmeyen annelerin bebeklerine kıyasla daha yavaş geliştiği meydana çıkarılmıştır. Yapılan çalışma, emziren 400 anne üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Alkol alan anneler bebeklerini nasıl emzirmelidir?

İlk olarak emzirme dönemindeki annelerin alkol alması kesinlikle önerilmez. Ara ara içilen alkol dahi anne sütünü etkileyecektir. Ancak ara ara da olsa, alkol tüketen annelerin dikkat etmesi gereken hususlar mevcuttur.

Örnek olarak, alkol tüketmenin ardından bebek zaman geçmeden emzirilmelidir. Emzirme için alkol tüketimini takriben en az 3 saat beklenmesi gerekir. Bunun sebebi de vücudun ancak bu süre zarfından vücuttan atılabilmesidir.

Kandaki alkol seviyeleri ve anne sütündeki alkol oranı, alkol tüketilmenin ardından yaklaşık olarak 30 – 90dakika içerisinde en yüksek seviyede olur. Bu sebeple de alkol tüketildikten sonra bebek, hemen emzirilmemelidir. Emzirme için en az 3 saat beklenmelidir.

Alkol tüketirken bebeğin uyuduğu zamanları tercih etmek, bebek sağlığı için daha doğrudur.

Bunun dışında, alkol almadan önce sütü sağmak ve biberon ile bu sütü bebeğe vermek de alkol alınmadan önce alınabilecek yöntemlerden biridir.

Bunun dışında alkollü içkilere bir miktar su karıştırma sayesinde, alkol oranı nispeten de olsa azaltılabilir.

Bira anne sütünün artmasını sağlar mı?

Bira, anne sütünü arttırmaz. Bilimsel açıdan böyle bir bilgi söz konusu değildir. Bu sebeple biranın ya da diğer içkilerin anne sütünü arttırdığına dair inanç yanlıştır. Bu düşüncenin tam tersine bira ve diğer alkollü içkiler, anne sütünün üretimini sağlayan hormonların olumsuz etkilenmesine yol açar, bu sebeple de üretilen sütte azalma gözlemlenir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved