Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
BEBEĞİN SUYUNUN AZ OLMASI (OLİGOHİDRAMNİOS)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

BEBEĞİN SUYUNUN AZ OLMASI (OLİGOHİDRAMNİOS)

Bebeğin anne karnında rahim içindeki sıvının (amnion) fazla olmasına polihidramnios denir. Bu sıvının fazla olduğunu tespit etmek için kullanılan yöntem ultrason ile muayene yöntemidir. Normalde amniyotik sıvı volümü 16. haftada 200 ml, 28. haftada 1000 ml, 36. haftada 900 ml ve 40. haftada 800 ml olmalıdır.

Amniyotik sıvı indeksi 250 den fazla ya da tek cepte 80 in üzerinde ise bu durumda polihidramnios vardır denir. Türkiye’deki tüm gebeliklerin % 1-3’ünde bu duruma rastlamak mümkündür.

Amniyotik sıvının çok olması durumunda anne karnında aşırı gerginlik, nefes almada zorluk, karın bölgesinde rahatsızlık ve normalden daha fazla çatlaklar görülür.

Polihidramnios nedenleri: Anne adayında şeker gibi sistematik hastalıkların olması, fetüsün amnion sıvısını yutmamasına bağlı döngünün bozuk olması, fetusta yemek borusunun oluşmaması gibi durumlar, solunum yolu bozuklukları, fetusa ait enfeksiyonlu durumlar, ikiz gebelikten kaynaklı tranfüzyon sendromu, iskelet anomalileri gibi durumlarda amnion sıvısı artar. Bu nedenle doğumsal bazı aksilikler görülebilir.

Bunlar: karın bölgesindeki aşırı gerilime bağlı oluşan doğum sancısı benzeri ağrılar, su kesesinin patlaması ve buna bağlı kordon dolanması, plasenta ayrılması, bu nedenlerden dolayı polihidramnios erken doğuma neden olabilir. Tedavi yöntemi olarak çok önerilmese de fazla sıvı enjektörle alınabilir bu işleme amniyodrenaj denir.

Bebeğin sıvısının az olması durumuna ise oligohidramnios denir. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu rahatsızlık, daha çok gebeliğin son dönemlerinde görülür. Bu tanı da ultrason muayenesi ile konur. Bebeğin suyunun az olması mekonyum aspirasyonunu, kordon basısı, fetal distres gelişmesini kolaylaştırır.

Fetusta kol ve bacak deformiteleri ve pulmoner hipoplazi oluşur. Eğer oligohidramnios gebeliğin son dönemlerinde gözlenirse en kısa zamanda doğum gerçekleştirilmelidir.

 

Plasenta Previa Kimlerde Görülür?

Daha önce myomektomi operasyonu geçiren,
Daha önce sezaryen ile doğum yapmış olan,
İkiz gebelik taşıyan,
Doğum sayısı fazla olan anne adaylarında,
plasenta previa ile karşılaşma oranı fazladır.

Amnios suyunun azalması

Bebeğin amnios suyunun az olmasına oligohidramnios adı verilir. Bu sıvının miktarının 2 litreden az olduğu anlamına gelir. Fakat ultrason ile amnios sıvısının toplam hacmini ölçmek pek olasılıklı değildir. Bu sebeple karnın dört alanından uygulanan ölçümler 5 cm’in altında tespit edilirse bebeğin sularının az olması (oligohidramnios) gündeme gelebilir .

Bebeğin suyunun az olmasının sebepleri;

bebekte böbrek ve idrar yolları anomalisi,
bebeğin günlerinin geçmesi: bebeğin günlerinin geçmesi ile plasenta yaş almaya başlar. Bu sebeple de bebeğe giden kan azalma gösterir, bebek daha az idrar çıkarmaya başlar.
bebekte gelişme geriliği,
bebeğin sularının gelmesi olarak sayılabilir. Fakat bazı vakalarda hiçbir sebep bulunamaz. ncak bir kısım vakada herhangi bir neden bulunamaz.
Bebeğin sıvısının azalması bebek için oldukça ciddi bir sorundur. Amnios mayi bebeğin akciğer gelişimi adına oldukça mühim bir durumdur. Bu gibi bir sorunda akciğer gelişimi yavaşlar. Rahim içinde bebeğin alanı azalmaya başlar. Kordon sıkışma yapabilir ve bebeğin kalp atışlarında bozulmalar meydana gelebilir.

Şayet gebelik doğum için uygunsa, örneğin 37. haftada ise zaman kaybetmeden doğumun gerçekleştirilmesi gerekir. Şayet gebelik doğum için henüz erkense bebek yakından takip edilmelidir.

İçinde bulunduğu suyun az olduğu bebeklerde illa ki sezaryen doğum şart değildir. Fakat kontroller esnasında kalp atışlarında ciddi bozulmalar tespit edilir ise sezaryen yapılması gerekir. Suyu az olan bebeklerde en yaygın olarak rastlanan durum da kalp atışlarında bozulmalardır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved