Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
AMNİYOTOMİ (SU KESESİNİN AÇILMASI)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

AMNİYOTOMİ (SU KESESİNİN AÇILMASI)

Amniyotomi, doktorun su kesesini müdahale ile açması anlamına gelir.

Bebek rahim içinde gelişimini devam ettirirken amniyon denilen bir kesenin içinde bulunur. Bu kese amniyon zarı ile çevrilidir. İçinde de bebeğiniz ve bebeğin içinde yüzmesini sağlayan amniyon sıvısı bulunur.

Suyun gelmesi, işte bu amniyon zarının açılması ile yaşanır. Amniyon kesesinin henüz doğumun başlamadan önce açılması ”erken membran rüptürü” olarak tabir edilir.

Ancak doğumuna oldukça kısa bir süre kalmış olan anne adaylarının su kesesi açıldıktan sonra çoğunlukla birkaç saat içinde doğuma başlarlar. Yani düzenli-gerçek sancıları yaşamaya başlarlar.

Çeşitli durumlarda ise doktor, amniyoti yapmayı düşünebilir. Yani sus kesesi kendiliğinden değil, doktor tarafından açılır.

Doğumu yapacak olan kadının su kesesinin doktor tarafından açılması uygulamasına amniyotomi ismi verilir. Bu işlem ile bebeğin hamilelik boyunca içinde yüzdüğü amniyon sıvısının boşlatılması yapılır. Doktor muayene aşamasında çubuk şeklinde bir aletle su kesesini açar. Bu işlem sırasında anne adayı herhangi bir ağrı ya da acı duymaz.

Amniyotomi işlemi, doğumu hızlandırmak ve amniyon sıvısının niteliğini araştırmak adına yapılabilir. Amniyon sıvısı genellikle berraktır ancak bebeğin mekonyum çıkardığı (kakasını yaptığı) durumlarda sarı-kahverengi renkte (mekonyumlu) de görülebilir.

Amniyotomi Yapılmasının 4 Nedeni
Doktor çeşitli sebeplerden ötürüsü amniyotomi yapmaya yani su kesesini açmayı düşünebilir.

Doğumu başlatmak: Su kesesinin açılması ile basınç değişimi oluşur. Bu aşamada da çeşitli maddeler salgılanmaya başlar. Tüm bu faktörlerle beraber su kesesinin açılması doğumu başlatır. Doktor, doğumu başlatmak amacıyla doktor tarafından açılabilir. Amniyotomi, uygulama olarak tek başına yapılabilir. Bunun yanında doğumu başlatan farklı bazı yöntemler ve ilaçlar ile kombine olarak uygulanabilir.

Doğumu hızlandırmak: Su kesesinin açılmasından sonra doğum çoğunlukla daha hızlı şekilde tamamlanır. Doğumdaki bir gebenin kasılmaları doğuma yeterli gelmiyorsa ya da doğum arzu edilen hızda değil ise, doktor su kesesini kendi açmaya yani amniyotomi yapabilir.

Bebeğe erişmek: Çeşitli gerekliliklerde bebeğin durumunu araştırmak için kafa derisine monitör yerleştirilmesi gerekebilir. Bu uygulamaya ”İnternal monitörüzasyon” denilir. Ancak Türkiye’de kullanılan bir uygulama değildir. Bebeğin kafa derisine ulaşmak ve internal monitörizasyon uygulamak adına amniyotomi yapmak gerekir.

Mekonyum mevcudiyetini araştırmak: Bebek, doğum aşamasında herhangi bir sıkıntıya girdiğinde, vereceği ilk reaksiyonlardan biri, dışkısını yapmaktır. Buna mekonyum denilir. Mekonyum mevcudiyetini araştırmak için de muhakkak su kesesini açmak ve araştırmak gerekir.
Amniyotomi nasıl uygulanır?
Amniyotomi, su kesesinin açılması, muayene aşamasında plastikten yapılmış ucu kanca şeklinde steril bir alet ile uygulanır.
Amniyotomi normal muayene nasıl yapılıyorsa, öyle yapılır. Anne adayı, su kesesinin açılması sırasında ağrı duymaz. Ağrılı bir işlem değildir.
İşlem sırasında sıvı vajinadan dışarıya doğru akarken biraz ılık bir ıslaklık hissedilebilir. Bazı gebelerde bu sıvı, doğum anına kadar azar azar da olsa gelemey devam edebilir.
Amniyon kesesinin açılmasıyla rahim kasılmaları daha da sık yaşanır ve kasılmalar şiddetini arttırır.

Amniyotominin riskleri nelerdir?
Her işlemde olduğu gibi amniyotomi yapılmadan önce gebe olan kadının bu işleme ne kadar uygun olduğu araştırılmalıdır. Su kesesinin açılması için rahim ağzı bir nebze de olsa açık olmalıdır. Bunun yanında, bebeğinizin kafası aşağıda olmalıdır.
Şayet bebeğin kafası oldukça yukarda ise amniyon kesesi açıldığı zaman birden hızla dışarı çıkan sıvı ile beraber göbek kordonu da rahim ağzından geçer ve dışarı çıkar. Bu duruma kordon sarkması denilir. Oldukça ender görülen bir durumdur ancak çok risklidir ve gerçekleşmesi halinde anneye sezaryen yapmak gerekir.
Bunun dışında amniyon zar, bebeğin dış etkenlerden ve bakteri gibi zararlı durumlardan korur. İçeride bebek için bir bariyer oluşturan bu zar için, ne zaman amniyotomin yapılacağına karar vermek oldukça önemlidir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved