Yukarı

AMNİYOTİK BAND SENDROMU

1 ) Amniyotik bant sendromu nedir?

Bebeğin yaşadığı bölgede, amniotik (zar) olması ve bu zarın bebeğin el, ayak parmaklarına veya bebeğin baş bölgesine dolanması veya yapışması durumuna, amniotik bant sendromu denir. Bu durumun varlığı halinde, bebekte el ve ayakta kopmalarına veya ilerlemesi halinde bebeğin ölmesine dahi sebep olabilmektedir. Anne karnında gelişimine devam eden bebeğin, zarında yırtılma ve yapışma diye de ifade edilen bir durumdur.

Amniyotik Bant Sendromu

Bu durumdan en fazla etkilenen bölge, ellerdir. Daha çok, 2.3.4. parmakların etkilenmesi ile karşılaşılmaktadır.

2 ) Amniyotik Bant Sendromunun görülme olasılığı nedir?

Bu vakanın görülme sıklığı, 1200 ila 15000 doğumda birdir. Gelişimi neden olduğu ile ilgili kesin bir bilgi şuan için mevcut değildir. Ancak öne sürülen sebepleri bulunmaktadır. Ancak bu sayılan sebeplerden hiçbirisi, bütün vakaları açıklamaya yetmemektedir.

3 ) Amniyotik Bant Sendromu ne zaman olur?

Zarlarda ortaya çıkan yırtık, hamilelik döneminin 4. Haftası ile 18. Haftası arasında olmaktadır. Ancak bebeğin zarlarında bu yıktığın sebep olduğu bilinmemektedir. Yalnızca bir ehller danlos ve osteogenezis imperfecta gibi metabolik hastalıklarda beraber görülebilmektedir.

4 ) Amniyotik bant neden oluşmaktadır?

Amniyotik bant oluşması ile ilgili ifade edilen görüşlerin büyük bir kısmı, hamilelik dönemi içerisinde daha çok erken evrelerde herhangi bir sebepten dolayı amniyon zarının parçalanarak uzantılarının bebeğe dolanması ve daha sonrasında amniyon zarının kendini onarması ile beraber, bebekte sanki o bölgelerde lastik takılmış gibi boğumlanmalar yapması şeklinde gözlenmektedir. Büyük bir çoğunluğun, bu konu da ki inanışı bu yönde olsa dahi, şuan için teori evresindedir ve bu konuda ile ilgili gerekli klinik çalışmalara devam etmektedir.

Az önce de ifade ettiğimiz gibi, sebebi kesin olarak bilinmese de, zarlarda bant olma riskini artıran durumlar da mevcuttur. Bunlar;

Bebeğe zarar veren ilaçların içerisinden liserjik asit, methadone ve misoprostol ile alakalı vakalar bildirilmiştir. Bunun haricinde, anne adayının yüksek ateşli hastalık geçirmesine ile alakalı olarak geliştiği de literatürde yer almaktadır.

Amniyotik Bant Sendromu 1
Diğer sebepler ise; Bebeğin anne karnında ameliyat edilmesi de sebeplerin arasında yer almaktadır.

5 ) Amniyotik band sendromu bebekte ne gibi problemlere sebebiyet verir?

Bebeklerin bacaklarında ve kollarında ödemlerin meydana gelmesine, daha çok kol ve bacakların haricinde, fetal bölgelerin tamamı ile yok olmasına kadar uzanan doğum sorunlarına neden olabilir. Amniyon zarında meydana gelen band, fetal bölgelerin dokularını sımsıkı bir şekilde sarıp, kan ve oksijen akışının engellenmesine sebep olur. Kan ve oksijen akışı kesilen vücut uzluvunun hareket özelliği de azalır. Sonuç itibari ile amniyotik bandın görüldüğü yerden, sonraki kısımlarda gelişim olumsuz açıdan etkilenir ve durur. Bu konu ile ilgili bir örnek vermemiz gerekir ise; bandın bebeğin bilek bölgesine dolanması halinde, dolanmanın şiddetine göre bebeğin bilek bölgesinden sonrası hiçbir şekilde gelişme göstermez, veya o bölge de deforme oluşur. En kötü durumlardan birisi de, amniyotik bandın bebeğin boynuna dolanma durumudur. Bu durumun gerçekleşmesi halinde, bebek hayatını kaybedebilir.

Daha çok amniyon band sendromu küçük sendromlar ile sonlanmaktadır. Bebeğin parmaklarının birbirine bitişik olması gibi, doğumun tamamlanmasının ardından yapılan minik ameliyatlar ile düzeltilebilecek anomalilere rastlanmaktadır.

6 ) Amniyotik bant oluşumunun bebeğe zararları nelerdir?

+ Bandın, anne karnında ki bebeğin eline veya bacak bölgesine dolanması neticesinde, aynen kangrende olduğu gibi sıkılan bölgenin devamında yetersiz oksijen taşınımı ve kan akımı ile ilgili olarak, işlev kaybetme ve tamamı ile parçalanmasına rastlanabilir.

+ İlgili bölgelerde derin boğumlanmalar meydana gelebilir.

+ Yapışık parmak gelişimi ile karşılaşılabilir.

7 ) Amniyotik bant görülmesi kalıtsal mıdır?

Kardeşlerin herhangi birinde amniyotik bant durumu ile karşılaşılmış olması halinde, daha sonra ki doğacak olan kardeşlerde de görüleceği anlamına gelmez. Bu nedenden dolayı da, çocuklardan birinde görülen amniyotik bantlanma konusu ile ilgili diğerleri hakkında ön yardı da bulunmak, yanlış olur. Bu noktada doğacak diğer bebekler için, düzenli bir şekilde USG taramalarının yapılması gerekmektedir. Yalnız, kalıtsal olarak amniyotik bant oluşumu mümkün olmadığı için, bir sonraki bebekte de olup olmayacağını belirlemek, önceden mümkün olmayacaktır.

8 ) Amniyotik bantın tedavisi mümkün müdür?

Amniyotik bant oluşumuna oldukça fazla rastlanmaktadır. Amniyotik bant sendromu ile karşılaşan bebeklerin büyük bir geneli, sorunsuz bir şekilde dünyaya gelmektedir. Ancak bazı durumlarda doğumun gerçekleşmesinin ardından, bu bantların kesilmesi için cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Daha ileri vakalarda ise, hamileliğin sonlandırılması uygun bulunmaktadır. Bunu kabul etmeyen annelere de, rahimde gelişimine devam eden bebeğe cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

Bu sendroma maruz kalmış bebek için yapılması gereken çok fazla bir şey bulunmaz. Amniyotik bantların kalın olması ile bebek bu durumdan ciddi anlamda etkileniyor ise, hamileliğin sonlandırılması düşünülebilir. Bandların küçük ve hafif olması halinde ise, doğumun beklenmesinde bir sakınca görülmez.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved