Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİK VE BRUSELLA ENFEKSİYONU

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİK VE BRUSELLA ENFEKSİYONU

Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda düşük, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalıklara neden olur.

1 ) Brusella nedir?

Brusellaya, hastalık ile ismi taşıyan brusella bakterisi sebep olmaktadır. Bu bakteri insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda rastlanmaktadır. Brusella bakterisi düşük, kısırlık ve meme hastalıklara sebebiyet vermektedir.

2 ) Hamilelik ve Brusella

Brusella, normal zamanlarda da görüldüğü gibi, hamilelik dönemi içerisinde de rastlanmaktadır. Bütün fonksiyonları Brusella olan normal yetişkinler ile aynıdır. Hamileler de asıl önemli olan konu, Brusellanın tedavisi sırasında, fetusa bebeğe zarar vermeyecek ve anne sütünü bozmayacak ilaçların kullanılmasıdır. Bunun haricinde, hastalığın özellikleri değişiklik göstermemektedir.

3 ) Brusella nasıl bulaşır?

Brusella mikrobu, hasta olan hayvanların dışkılarından, süt ve atık yavru zarları ile çevreye bulaşır ve insanlarda çeşitli hastalığa sebep olur. Aynı zamanda, insanlara bakteri kapmış et veya süt ve süt ürünlerinin sindirim yolu, enfekte olan hayvan dokusu, kanı, lenfasının, bütünlüğü bozulmuş olan deri, konjunktivaya (gözün dıştan görülen beyaz kısmıdır) direkt teması ve infeksiyöz aerosollerin nefes ile alınması durumunda bulaşabilir. Brusella bakterisinin kuluçka süresi, yaklaşık 1 ile 3 hafta arasında değişiklik göstermektedir.

4 ) Brusella belirtileri nelerdir?

Brusella mikrobu karaciğer, lenf bezleri, salgı bezleri, dalak ve sinirlerde oluşumuna devam eder. Görülen birçok ateşli hastalıklar ile neredeyse aynı belirtileri gösterir. Ancak brusellada özellikle de kas ağrıları ve terleme daha fazla görülür. Bazı durumlarda ise, titreme eşliğinde gelen, çok yüksek olmayan ateşe de sebebiyet verebilmektedir. Başka belirtilerinin içerisinde, halsizlik, iştahsızlık ve enfeksiyon ile alakalı kilo kaybı da görülmektedir. Hastalık, birkaç hafta boyunca devam edebileceği gibi, bir iki ay süresince de etkisine devam edebilmektedir. Brusellanın ardından, farklı patolojik farklılıklara da rastlanabilmektedir.

Bazı durumlarda, brusella enfeksiyonunun ardından, granulomatöz (inflamasyonla seyreden tüberküloz), hepatit, artrit, spondilit (ağrılı, ilerleyici bir romatizmal hastalıktır), anemi, lökopeni (kanda bulunan akyuvarların azalması), trombositopeni (kandaki trombosit miktarının azlığı), menenjit, üveit (gözün iris kısmında iltihaplanma), optik nörit (görme sinirinin, gözün arka tarafında bulunan bölümünde ani görme kaybı ile karakterize iltihabı durumu) ve endokardit (kalp valvülleri yahut iç zarının enflamasyonu) ile karşılaşılabilmektedir.

5 ) Brusella tanısı nasıl konulur?

tanının yapılabilmesi amacı ile, ihtiyaç duyulan test ve tetkiklerin seçiminde hastalığın hangi aşmada olduğu önemlidir. Brusella, ateşli dönemi içerisinde iken, hastaya doğrudan kan testleri yapılır. Ancak hastalığın kronikleşmesi halinde, serolojik teknikler de kullanılmaktadır. Bunun için Rose Bengal Testi (RBPT) ile yaklaşık % 98 lik güvenilirlikte teşhis yapılabilir. Teşhisin yapılabilmesi amacı ile enfeksiyonun derecesinin belirlenmesi gerekiyor ise, hastaya Serum Aglütinasyon Test’i (SAT), Komplement Fiksasyon Testi (KFT) veya Coomb’s testinin uygulanmasına ihtiyaç duyulabilir.

6 ) Brusella hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Brusella hastalığının tedavisi için, muhtelif antibiyotiklere ihtiyaç duyulur. Yaklaşık bir iki hafta boyunca, birden çok antibiyotiğin berbaber kullanılması gerekir.

7 ) Brusellanın fetus üzerinde yarattığı etkiler nedir?

Hamilelik dönemi içerisinde bulaşmış olan brusella bakterisi, düşük veya yüksek ateşten kaynaklanarak, erken doğuma sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda, brusella bebekte bir anomali veya sakatlık da meydana çıkarabilmektedir. Brusella tedavisi, hamilelik dönemi sırasında fetusa karşı herhangi bir zararı bulunmayan, anne ve bebeğe uygun olan antibiyotikler sayesinde uygulanmaktadır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved