Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
ebeveyn – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Fri, 29 Jul 2016 07:05:41 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png ebeveyn – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 HER ÇOCUK ÖZELDİR https://www.coolkadin.com/her-cocuk-ozeldir.html Fri, 29 Jul 2016 07:05:41 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=73404 Geçmişi...

The post HER ÇOCUK ÖZELDİR first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Geçmişi geleceğe taşıyan her çocuğun, toplumsal mirasın aktarılmasını ve devamlılığını sağlamak gibi önemli bir görevi de bulunmaktadır.

Dünyada yaşanan değişimle beraber ülkemizde de aile ilişkilerini ve çağın gerekliliklerini sağlama açısından toplumumuzun, aile yapısını da etkilemiştir.

Örneğin; 1990’larda yaşanan köyden kente göç hareketi ile cinsiyet ayrımı yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamıştır ki, hala ayrımı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ayrıca geleneksel ailelerde daha fazla görülen otorite ve baskı yerini demokratik anlayışa bırakmıştır.

Değişen piyasa kuralları gençlere yaradı

2000’li yıllarda ise bilgi çağını yaşamaya başlamamızla birlikte bilindiği gibi 2015 yılında da dünyanın en zengin adamı Bill Gates oldu. Bill Gates, IBM’de değişen piyasanın kurallarına gençlerin daha yatkın olduğunu keşfetmesi ve “Bağımsız Çalışan” mantalitesini benimsemesi sayesinde yirmili yaşlarda da zengin olunabileceğini kanıtladı.

Günümüz çocuklarının, hatta gelmiş geçmiş bütün çocukların hayalleri vardır. Ebeveynlerin ise çocuklarıyla ilgili tutkuları ve beklentileri vardır. Bu yüzden ebeveynlerin bazıları zaman zaman bir şekilde çocuklarının hayallerini ezip geçerek, kendilerinin gerçekleştiremedikleri hayalleri onlara empoze etmeye, onlar üzerinden kendi hayallerine ulaşmaya çalışabilmektedirler.

Bu konuda çok fazla yorum yapmadan bir Hint (Bollywood) filmi olan “Her Çocuk Özeldir” de duyduğum gerçek bir hikâyeyi anlatmak istiyorum:

Solomon Adaları’nda yaşayan yerlilerin ilginç bir ağaç kesme yöntemi var. Elektronik testere gibi teknolojik aletlerden mahrum olan bu yerliler, balta ya da ellerindeki kesici aletlerle kesemeyecekleri kadar kalın bir ağacı üfleyerek deviriyorlarmış. Evet, “ÜFLEYEREK”. Nasıl mı?

Baltayla deviremeyeceklerini düşündükleri ağacın karşısına hep birlikte dizilip, hep bir ağızdan ağaca kötü sözler ve lanetler fısıldıyorlarmış. Daha sonra da söylenen bu kötü fısıltıların ağacı yok etmesini bekliyorlarmış. Evet, aslında haklı da çıkıyorlar. Bir süre kötü sözlere maruz kalan ağaç kurumaya yüz tutuyor, ardından da devriliyormuş.

İnanılmaz değil mi?

Solomon Adası yerlilerinin ağacı kötü sözlerle devirdiğini düşündüğümüzde, aile içerisindeki bireylere söylenen her kötü sözün gün geçtikçe baltadan çok daha keskin olabileceğini neden düşünmüyoruz? Hele ki söylenen bu kötü sözlerin çocuklarımızdaki etkileri bir düşünün. Onlar daha heybetli, kalın gövdeli ve yıllanmış bir ağacın yanında küçücük bir fidanlar. Söylenen her kötü söz ya da olumsuz davranış onları ümitsizliğe, depresyona ve dışlanmışlığa itecektir.

 

The post HER ÇOCUK ÖZELDİR first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
KARDEŞ TARTIŞMALARINA KARŞI EBEVEYNLER NASIL DAVRANMALI ? https://www.coolkadin.com/kardes-kapismalarina-karsi-ebeveynler-nasil-davranmali.html Wed, 13 Jul 2016 07:30:59 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=72478 Kardeş...

The post KARDEŞ TARTIŞMALARINA KARŞI EBEVEYNLER NASIL DAVRANMALI ? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kardeş çatışmaları ve rekabeti dünyanın her yerinde yaşanan evrensel bir durumdur. Bu süreç, son derece normal ve sağlıklıdır. Kardeşler arası çatışma; bireyin kişilik gelişimini, sorun çözme, zor bireyle baş etme, rekabeti yönetme, ötekinin fikirlerine saygı gösterme, uzlaşma ve anlaşma becerilerini geliştirmesine imkan sağlamaktadır.

Kardeş rekabetini ve kardeşler arası çatışmaları, taraf olmadan, sağlıklı bir şekilde, kapsayıcı ebeveyn rolünde yönetmek mümkündür.

Öncelikle kardeşin doğacağı haberini ve doğum süreciyle ilgili tüm bilgileri, bebek doğmadan önce büyük çocukla paylaşılmak önemlidir. (Bir önceki yazıda bu konunun detayını bulabilirsiniz.)
Kardeş doğumundan sonra her iki çocukla da diğer kardeş olmadan bireysel programlar yapmaya özen gösterilmelidir; anne-oğul süpermarkete gitmek, baba-oğul araba yıkamak gibi.
Kardeşler arasında zaman zaman yaşanan kıskançlığın normal bir duygu olduğunu önce ebeveynler kavramalıdır. Bu duygulardan dolayı hem büyüğü hem de küçüğü rencide etmek olumsuz sonuçlar doğurur.
Ebeveynler, kardeşleri birbirlerinin arkadaşı yapmak için çaba gösterebilirler. Tüm kardeşlerin birlikte yapabileceği etkinliklere ve oyunlara yönlendirmek, ortak bir hedef sunmak buna imkan sağlayacaktır.
Ailece birlikte etkinlik yapmak, oyun oynamak, seyahat etmek önemlidir. Birlikte oynanan kutu oyunları, geziler, maça gitmeler arttıkça, paylaşım ve bağ da artacaktır.
Kardeşler kıyaslanmamalıdır ve aile bir çocuğun diğerine üstün olduğu bir alan fark ediyorsa, bu özellikler ifade edilmemelidir.
Ebeveynler kardeşler arası çatışmalarda taraf olmaktan kaçınmalıdır. Sorunları, çocukların aralarında çözmelerine fırsat vermeli, eğer çözmekte güçlük yaşıyorlarsa ancak o zaman müdahil olunmalıdır.
Tartışmaları kimin başlattığı önemli değildir. Tartışma için en az iki kişi gerekir. Dolayısıyla kimin başlattığını sorgulamak, ebeveyni bir yere götürmeyecektir. Çocukların hislerini, duygularını ve düşüncelerini ifade etmelerine imkan sağlamak, sorunun çözülmesine ve tekrar etmemesine imkan sağlayacaktır.
Hiçbir çocuğa ayrıcalık tanınmamalıdır. Büyüğe büyük, küçüğe küçük olduğu için tanınan imtiyazlar, çocuklardaki adalet duygusunu sarsmaktadır.
Mizahtan yararlanmak önemlidir. Kardeşlik, rekabet, çatışma, kıskançlık, öfke gibi durumları içeren karikatür, anı, bulmaca, fıkralardan bahsetmek keyiflidir ve verilmek istenen mesajı dolaylı şekilde vermeye imkan sağlar.
Çocuklara zaman zaman durum örnekleri verip, ‘Bu resimde ne olmuş?’, ‘Sence neden olmuş?’, ‘Ne yapmak gerekir?’, ‘Sen olsaydın ne yapardın?’ gibi sorular sormak önemlidir. Böylece, çocukların olayları algılayışları, yorumlayışları ve tepkilerini gözlemleme şansı elde edilebilir. Öte yandan alternatif fikirleri duyan çocuk, durumlara farklı perspektiflerden de yaklaşabileceğin öğrenebilecektir.
Tüm çocukları dinlemek ve anlamaya çalışmak önemlidir.

Bir çocuğu eşyasını diğer çocuğa verecekseniz, gerekçenizi anlatmak ve çocuğun rızasını almak önemlidir.
Hiçbir şeyin, sizin, çocuğunuza olan sevginizi değiştirmeyeceğinin altını çizmek etkilidir.
Dışsallaştırma tekniklerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Çocuğu ve sorunu birbirinden ayırarak işe başlayabilirsiniz. Örneğin; kardeşine sürekli olumsuz cümleler kuran çocuğa ‘Bu davranışa isim versen adı ne olurdu?’, ‘Bu davranış ne zamanlar oluyor?’, ‘Bu davranış sana ne söylüyor?’, ‘Bu davranışı nasıl gönderebilirsin? Neye ihtiyacın var?’ gibi.
Çocukların duygularını yalnızca konuşarak değil, yazarak, çizerek, dans ederek, üreterek ifade etmelerine imkan sağlamak önemlidir.
Çocuklara kendi duygu durumlarını kontrol edebilecekleri teknikler öğretin. Öfkelenince 10’a kadar saymak, güvenli bir yer hayal etmesini istemek gibi.
Yaşanan tartışmaların altında nelerin yatabileceğini araştırın.
Her şey eşit olacak gibi bir kaide yoktur. Önemli olan çocukların ihtiyaçlarına yanıt verebilmektir.
Ebeveynler kendi davranışlarını gözden geçirebilmelidir. Ebeveynlerin eşiyle, komşusuyla, akrabalarıyla nasıl iletişim kurduğu çocuk için model teşkil etmektedir.
Ara sıra ailece bir araya gelip psikodrama etkinlikleri yapılabilir. Bir kişinin ortada oturması ve aile üyelerinin ortadaki kişiyle ilgili, yalnızca, olumlu geri bildirimler vermesi gibi. Bu etkinlikler, gergin ev ortamının yumuşamasına, aile üyelerinin, başkalarının gözünde kendilerinin olumlu yanlarını keşfetmelerine imkan sağlar.
Tüm çocuklardan, birbirlerinin süreçleri hakkında destek almak, kaynaşmayı sağlayacaktır. Örneğin; puzzle yaparken zorlanan küçük çocuğa, yardım etmesi için ağabeyi yönlendirilebilir. Öte yandan ne giyeceğini bir türlü karar veremeyen ablaya, küçük kardeşi seçimi konusunda destek verebilir.
Çocukların kendilerine ait olan eşyalara sahip çıkması normaldir. Paylaşmayı öğretmek için çocuğa henüz paylaşmaya hazır olmadığı eşyası konusunda ısrar edilmemelidir. ‘Bu kardeşinin oyuncağı, oyunu bittiğinde ve sana vermeye hazır olduğunda verebilir’ demeniz yeterlidir.
Kardeşler arasında takım ruhu oluşturmak önemlidir.
Paylaşılamayan eşyalarda yazı-tura, kura gibi yöntemlere başvurulabilir. ‘5 dakika sen oyna, 5 dakika sonra sen oyna’ gibi sıralama teknikleri kullanılabilir.
Ebeveynler, kendi kardeşleriyle olan ilişkilerinde, çocuklarına model olabilir. Aile ortamına dayı, amca, teyze ve halanın dahil oluşu bu süreci olumlu etkileyecektir.
Ebeveynler, küçükken kendi kardeşleriyle yaşadıkları sorunları, nasıl çözdüklerine odaklanarak anlatabilir.
Kardeşlikle ilgili hikayeler ve öyküler çocuklara okunabilir veya çocuklar kendileri okuyabilir.
Kardeşleri olan diğer çocuklarla program yapılabilir. Böylece çocuklar, yaşadıkları kaygı, korku, öfke, kıskançlık gibi duyguların pek çok kişi tarafından yaşandığını ve bunun normal olduğunu gözlemleme fırsatı elde edecektir.

Çatışmaların çok alevlendiği ve ebeveynin müdahale etmesi gereken durumlarda, tüm çocukları yatışmasını ve sakinleşmesini beklemekte fayda vardır. Kriz durumu yatıştığında konuşmak çok daha yapıcı olacaktır.
Demokratik bir ev ortamı yaratmak önemlidir. Herkesin aynı düşünemeyeceğini anlatmak, farklılıkları hoşgörüyle karşılamanın mümkün olduğu bir iletişim ortamı yaratmak önemlidir.
Ailede herkesi ilgilendiren kararlar alırken, tüm aile meclisini toplamak ve çocukların da fikirlerini almak önemlidir.
Kimi zaman aile toplantıları yapıp evdeki kurallar ve sınırlar hakkında konuşabilmek etkilidir. Herkesin kendisini ifade edebilmesine olanak sağlamak önemlidir.
Evin temel kurallarını belirlemek önemlidir. Bağırmak, isim takmak, kapıyı vurmak gibi davranışların nasıl karşılandığını, aile bireylerinin bu davranışlar olduğunda nasıl hissedebildiğini, aile meclisinde konuşabiliyor olmak önemlidir.
Çocuklarla bire bir vakit geçirmenin yanı sıra, çocuğun kendisine ait arkadaş ortamına kardeşsiz de gidebildiği zamanlar yaratabilmek önemlidir. Örneğin; Ayşe 1 sene de 5 arkadaşının doğum günü partisine gidiyorsa, bunun 2-3 tanesinin kardeşinin katılmadığı etkinlikler olabilmesi önemlidir. Bu, hem çocuğun bağımsızlaşmasına hem de bireysel kimliğini ortaya koyabilmesine imkan sağlar.
Kriz olmayan bir anda muhtemel bir kriz durumu için özel bir kelime belirlenebilir. Bir tartışma anında ebeveyn ‘1-2-3’ diye saymaya başlayıp özel kelimeyi söylediğinde çocuklar tartışmanın donması gerektiğini anımsayabilir.

Tüm denenenlere rağmen paylaşmak konusunda sorun yaşanıyorsa, paylaşılamayan nesne bir süreliğine ortadan kaldırılabilir.
Çocukların mizaçlarına ve genel süreçlerine göre aynı okula mı, farklı okula mı gitmeleri gerektiğine karar vermek önemlidir.
Ebeveynlerin, her çocuğun biricik olduğunu ve sevildiğini hissettirebilmesi önemlidir.
Bir şeyin yönetimi konusunda sorun yaşanıyorsa planlama yapılmalıdır. Örneğin; televizyonda hangi kanalın izleneceği konusunda sıkıntı yaşanıyorsa, haftanın günlerini planlamak önemlidir. Pazartesi-Çarşamba Zeynep’in, Salı-Perşembe Ozan’ın kumanda günleri olması gibi.
Kardeş tartışmalarında, ebeveyn olarak nasıl tepkiler verildiğini gözden geçirmek, nelerin işe yaradığını, nelerin işe yaramadığını belirlemek etkili olacaktır.
Ebeveynler, kendi çocukluk deneyimlerini gözden geçirip, tıkandıkları noktaları, kendi aile dinamiklerini, mevcut ailelerine nasıl ve ne oranda taşıdıklarını gözden geçirmelidir. Kalıtım ve kuşaklar arası aktarımın gücü unutulmamalıdır.
Bazı ailelerde kardeş tartışmaları büyük kavgalara dönüşebilmekte, bu süreçler çocukların ve ebeveynlerin duygusal ve ruhsal süreçlerini, günlük işlevselliklerini olumsuz etkileyebilmektedir. Böyle durumlarda uzman desteği almak, aile terapisine başvurmak önemlidir.

 

The post KARDEŞ TARTIŞMALARINA KARŞI EBEVEYNLER NASIL DAVRANMALI ? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ https://www.coolkadin.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi.html Wed, 13 Jul 2016 07:20:13 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=72476 Pek...

The post ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Pek çok ebeveyn çocuklarına tuvalet eğitimini ne zaman vermeleri gerektiği konusunda kararsızlık yaşar. Bu eğitim hem çocuk hem de ebeveynler için önemli bir adımdır. Tuvalet eğitimi konusunda hazır oluş durumu, zamanlama, planlama, ebeveyn tutumları oldukça önemlidir.

Ne Zaman?

Tuvalet eğitimi, 18- 36 ay arasında verilmesi uygun olan bir süreçtir. Çocukların 18- 36 ay dönemlerinde bağırsak ve mesane kas kontrol becerilerini kazandıkları görülmektedir. Bu süreçte çocuklarda ihtiyaçlarını ve isteklerini dile getirebilme, bedeninin işlevselliğini keşfetme, öz bakım becerilerinde gelişme meydana gelir. Her çocuğun gelişimsel süreci, mizaç özellikleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla çocuğunuzun hazır oluşluğuna uygun bir zamanda tuvalet eğitimine başlamak önemlidir.

Daha erken veya geç başlamak, beraberinde sorunlar oluşmasına sebebiyet verecektir. Zira eğitime erken başlandığında çocuk henüz hazır olmadığı bir beceriyle sınanmış olacak ve kendisini yetersiz, beceriksiz ve başarısız hissedecektir. Sürecin geciktirilmesi de sosyal hayatta çocuğun zorluklar yaşamasına neden olacaktır. Çocuğun uzun süre bezleniyor olması ebeveynine bağımlı olduğu mesajını verecek, çocuğun bağımsızlaşmasına ve bireyselleşmesine engel olacaktır. Öte yandan hareketlerini, öğrenmesini ve sosyal ilişkilerini kısıtlayacaktır. 3 yaş toplumsallaşma ve anaokuluna başlama dönemidir. Bu süreçte bezli olmak çocuğun kendisini geri çekmesine ve negatif kognisyonlar geliştirmesine sebebiyet verecektir.

Tuvalet eğitimin tamamlanma süreci her çocukta farklılık göstermektedir. Kimi çocuk 1- 2 haftada bu süreci tamamlayabilirken, kimi çocuğun birkaç aya ihtiyacı olabilmektedir.

Çocuğum hazır mı?

Eğer çocuğunuz; yönerge alıp, uygulayabiliyorsa, yürüyebiliyorsa, kendisini sözcüklerle ifade edebiliyorsa, isteklerini dile getirebiliyorsa, temel öz bakım becerilerini (üstünü çıkarmak, elini yıkamak gibi) yerine getiriyorsa, birkaç saat kuru kalabiliyorsa, tuvaletini yaptığı zamanlama konusunda bir rutini oluşmaya başladıysa, tuvaletini tutabilmesine imkan sağlayacak kas gelişimi oluştuysa, tuvaletle ilgili temel terimleri biliyorsa, bezinden ve ıslaklığından rahatsızlık duyuyorsa, bezi kirlendiğinde sizi bilgilendiriyorsa, tuvalete oturabiliyorsa, tuvaletle ilgili bir korkusu yoksa tuvalet eğitimine başlamak için hazır olduğu düşünülebilir.

Ne zaman uygun değil?

Eğer yukarıda aktarılan belirtileri görülmüyorsa, çocuğunuz zıtlaşma dönemindeyse, kabızlık veya herhangi bir sağlık sorunu mevcutsa, rutin dışı önemli hayat olayları mevcutsa, yeni başlangıçlar yaşanıyorsa (okula başlama, dadının ayrılması, anne baba boşanması gibi), tuvalet eğitimi verecek kişinin hazır olmaması veya yoğunluğu, eğitimi pek çok kişinin aynı anda verecek olması durumları söz konusuysa, süreç için sağlıklı koşulların oluşmadığı anlamına gelir.

Tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Hazırlık

Tuvalet eğitimi konusunda en önemli konu hazır oluşluktur. Hem eğitimi verecek olan kişinin hem de çocuğun hazır olması, sürecin sağlıklı ilerlemesine imkan sağlayacaktır. Çocuğunuzun ve sizin hazır oluşluğunuzu ölçtükten sonra sürece adım adım başlayabilirsiniz.

İletişim dili

Bu eğitim esnasında kullanacağınız sözcükleri gözden geçirebilirsiniz. Tuvalet, kaka, çiş, lazımlık, evet, hayır gibi kelimeleri çocuğun anlaması ve telaffuz edebiliyor olması önemlidir.

Çocuğunuzu bilgilendirin

Tuvalet eğitimine başlayacağınızı çocukla paylaşın. ’15 bezin kaldı, bu bezler bittiğinde artık tuvaleti kullanmaya başlayabilirsin’ gibi cümleler kurabilirsiniz.

Deneme yapın

Tuvalet için çocuğa uygun bir aparat veya lazımlık alabilirsiniz. Bu seçim sürecinde alışverişe çocuğunuzla birlikte çıkıp, seçenekler arasından onun karar vermesine imkan sağlayabilirsiniz. Lazımlığı sevecen kılmak olumlu olacaktır. Bu süreçte çocuğu lazımlığa alıştırmak önemlidir.

Beraber seçin

Bu süreçte çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkıp yeni iç çamaşırlarını, lazımlığını, sabunları, etiketleri birlikte seçmek çocuğunuzu heyecanlandıracak ve motive edecektir.

Cesaretlendirin

Bu süreçte tuvaleti geldiğini veya yaptığını size bildirmesi için çocuğunuzu cesaretlendirebilirsiniz. Sizi bilgilendirdiğinde onu takdir edebilirsiniz.

Mekan sınırlaması getirin

Eğer lazımlığı tuvalet dışındaki yerlerde kullanıyorsanız, mekanı kısıtlayıp tek bir yerde kullanmaya yönlendirebilirsiniz. En uygun olanı lazımlığı ilk fırsatta tuvalete yerleştirmek olacaktır.

Sinyalleri okuyun

Çocuklar tuvaletleri geldiğinde sallanma, ıkınma, yüzlerini kasma gibi tuvaletleri geldiğini belirten davranışlarda bulunurlar. Bu davranışları fark edip, çocuğunuzu tuvalete yönlendirmek etkili olacaktır.

Yönlendirin

Belli aralıklarla çocuğunuzu tuvalete yönlendirin. Tuvalete veya lazımlığa oturması için çocuğunuzu teşvik edin.

Oyuna devam etmesini sağlayın

Pek çok çocuk oyun oynarken tuvaletini kaçırır. Bu hem oyuna daldıkları için, hem de tuvalete giderlerse oyuncaklarının başkası tarafından alınabileceği veya oyun saatinin biteceği endişesindendir. Özellikle eğitim sürecinde çocuğunuz oyun oynarken onu tuvalete yönlendirdiğinizde; ‘Merak etme, oyuncakların burada, geldiğinde kaldığın yerden devam edeceksin.’ gibi cümlelerle onun endişesinin azalmasını sağlayabilirsiniz.

Övgünün gücünü kullanın

Çocuklar için en büyük ödül ve motivasyon aileleri tarafından takdir edilmektir. Aşırıya kaçmadan, fırsat buldukça çocuğunuzu takdir etmek önemlidir. Takdir, davranışın pekişmesine imkan sağlayacaktır.

Kazalara hazırlıklı olun

Nasıl ki yürümeyi öğrenirken emekleme evresinden geçilir, çocuklar düşer kalkar ve ancak bunlar neticesinde yürümeyi öğrenirlerse, benzer bir süreç tuvalet alışkanlığı için de geçerlidir. Sabırlı ve anlayışı olmak bu süreçte oldukça önemlidir. Çocuğa da bu süreci somut örneklerle anlatmak önemlidir.

Cezadan kaçının

Başarısızlıkta ceza vermekten, çocuğu rencide etmekten, onunla dalga geçmekten kesinlikle kaçınmak gereklidir. Bu davranışlar tuvalet eğitimi konusunda hiçbir işe yaramayacağı gibi çocuğun travmatik deneyimler yaşamasına sebebiyet verecektir.

Kitap okuyun

Tuvalet eğitimi konusunda hikaye kitapları okumanız, çocuğun sürecin ne denli normal olduğunu anlamasına imkan sağlayacaktır. (Örneğin; Kızımın Tuvalet Kitabı , Oğlumun Tuvalet Kitabı, Ejderhalar da Tuvalete Gider Mi?, Teo’nun Kaka Kitabı gibi.)

Hızlı olun

Çocuklar tuvaletlerini uzun bir süre tutamazlar. Dolayısıyla tuvaletinin geldiğini fark ettiğinizde veya size söylediği anda vakit kaybetmeden tuvalete yönlendirmeniz önemlidir.

Görselleştirin

Tuvalet esnasında yapılacakların görsel resimlerini adım adım tuvaletinizde görünen bir yere asabilirsiniz. (Altını çıkartma, oturma, sifonu çekme, giyinme, el yıkama resimleri gibi.)

Giydiklerini belirleyin

Tuvalet eğitimi esnasında çocuğun giyerken ve soyunurken rahat edebileceği kıyafetler seçmek önemli olacaktır.

Tuvaleti gözden geçirin

Tuvaletin ışığı, kokusu, ısısı çocuk için önemlidir. Çocuktan gelen geri bildirimler neticesinde tuvaleti daha sevecen ve çocuk dostu bir hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Bu düzenlemeleri çocuğunuzla birlikte yapmak çok daha olumlu sonuçlar doğmasına imkan sağlayacaktır. Kimi zaman sifon sesi çocuklara ürkütücü gelebilmektedir. Çocuğun tuvaleti yakından tanımasına imkan sağlamak, sifonla oynamasına izin vermek bu süreçte etkili olacaktır.

Aynı anda yapın

Hem çiş hem kaka, hem gündüz hem gece tuvalet eğitimini aynı anda vermek önemlidir.

Tutarlı ve istikrarlı olun

Eğer eğitime başladıysanız istisnaların sizin önünüzü kesmesine müsaade etmeyin. Örneğin; tuvalet eğitimine başladığınız zaman diliminde alışveriş merkezine gitme programınızdan dolayı çocuğunuza bez bağlamayın. Bu süreçte her koşulda verilen kararın arkasında olmak, istikrarlı ve tutarlı olmak önemlidir. Her ne kadar süreç bakım verenler için meşakkatlı olsa da, davranışın oturması istikrarı gerektirmektedir. Tuvalet eğitimi verilmeye başlanıldığı andan itibaren bez artık kullanılmamalıdır.

Ritüeller yapın

Pek çok çocuk, bezini çok kıymetli bir nesne olarak görür. Bezle vedalaşmak çocuğun hayatında bir dönemin kapandığını yansıtır. Dolayısıyla bu önemli süreci temsil eden bir vedalaşma seremonisi yapılabilir. (Örneğin; bez pastalı bir parti, bezi ihtiyacı olan çocuklara postalama gibi.)

Yedek önlemler alın

Eğitim esnasında yedek iç çamaşırı, eğitim tuvaletleri, yatak koruyucular temin etmek önemlidir.

Gece kontrol edin

Eğitim esnasında ilk zamanlarda gece birkaç saat aralıklarla uyanmak ve çocuğunuzu düzenli tuvalete kaldırmak, alışkanlığı ve kas kontrolünü destekleyecektir.

Okulu bilgilendirin

Eğer çocuğunuz okula gidiyorsa, mutlaka çocuğunuzun sınıf ve rehber öğretmenini süreçle ilgili bilgilendirmek, evdeki süreci aktarmak ve okuldaki süreçle ilgili geri bildirim almak gerekecektir.

Sıvı tüketiminizi azaltın

Tuvalet eğitimi sürecinde yatmadan önce tüketilen gıdalar ve sıvıların miktarını azaltmak, kaçırmaları önlemek adına faydalı olacaktır.

Sürecin doğallığını anımsayın

Eğitim sürecini kaygı ve endişe verici bir durum olarak görmektense bunu gelişimin doğal bir aşaması olduğunu kendinize anımsatmak önemlidir. Tuvalet eğitimini aile sistemindeki bir sorun gibi görmemek ve çocuğa doğal bir süreç gibi yansıtmak işleri kolaylaştıracaktır.

Ara verin

Eğer tüm girişimlere ve çabalara rağmen çocuğun eğitim konusunda direnci mevcutsa bir süre bu konuyu rafa kaldırmak gerekecektir. Çocuğun hazır olduğu bir zaman dilimini beklemek etkili olacaktır.

Uzman desteği alın

Bu süreci doğal karşılamak, hazırlıklı ve planlı olmak, zamanlamaya dikkat etmek oldukça önemlidir. Eğer çocuğunuzun ve sizin bu konuda zorlandığı alanlar mevcutsa, kazanılmış becerilerde gerileme yaşanıyorsa uzman desteği almanız tavsiye edilir.

 

The post ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ANNE-BABALAR İÇİN STRES AZALTMA YÖNTEMLERİ https://www.coolkadin.com/anne-babalar-icin-stres-azaltma-yontemleri.html Tue, 12 Jul 2016 08:38:14 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=72440 Her...

The post ANNE-BABALAR İÇİN STRES AZALTMA YÖNTEMLERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Her ebeveynin bildiği gibi, stresli olduğumuz sürece amaçlarımız ne kadar olumlu olursa olsun iyi bir anne-baba olamayız.

Modern hayatın çok fazla strese sebep olduğu doğru; ancak bir konuda strese yol açan şeyin kişide diğer alanlarla ilgili stresi tetiklediği de doğru. Dolayısıyla stres, her ne kadar bizim başımıza gelen şeylerden kaynaklansa da asıl önemli olan ona vereceğimiz tepki. Ebeveyn olarak her birimizin stresi yönetmeye dair bir sorumluluğu var. Çünkü nihayetinde istediğimiz şey, çocuklarımızın bizden geri kalana değil en iyi yanlarımıza sahip olması.

Bu konuda 3 yönlü bir yaklaşım işe yarayabilir:

1- Hayatınızdaki stres unsurlarını azaltın.

2- Önce kendinize odaklanın; bu şekilde dış etkenlerin getirdiği sorunlarla uğraşacak daha az vaktiniz ve enerjiniz olacaktır.

3- Genel tavrınızı, strese girmeye başladığınız anda bunu fark edecek ve hemen duruma müdahale edecek şekilde değiştirin.

Aşağıda bu üç temel maddeden yola çıkarak ulaşılan 10 stresle başa çıkma stratejisine yer verdik. Bugünden başlayarak uygulayabileceğiniz bu stratejilerle, stresi hayatından uzak tutan ve çocuğuyla daha kaliteli vakit geçiren bir ebeveyn olma yolunda ilerleyebilirsiniz:

1- Nefes almaya dikkat edin

Nefes almayı hatırlamak, kulağa basit hatta gülünç gelebilir. Ancak sakince ve derin nefes almak hayatınızı değiştirebilecek bir eylemdir. Çünkü derin nefes aldıkça, vücudunuza daha fazla oksijen girecek ve bu da vücudunuzda dolaşan stres hormonlarını azaltacaktır.

Nefesinizi fark etmek, mola düğmesine basmak gibi bir şey. Bu şekilde içinde bulunduğunuz ana geri dönmüş olacaksınız. Bu noktadan sonra ise tercih hakkınız var demektir: Ya stres tarafından ele geçirilmeyi kabul edip çocuğunuza bağırmayı seçeceksiniz; ya da karşılaştığınız sorunu daha çözmek için daha iyi bir yol arayışına gireceksiniz.

Evinizin her yerine, arabanıza nefes almayı hatırlatan not kağıtları yapıştırın. Bu notlarla her karşılaştığınızda 3 kere derin nefes alıp verin. Böyle yapmak, kaçınılmaz stres anlarıyla başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır.

2- Programınızı azaltın

Bizi etkileyen stresin çoğu, programımızın fazla dolu olmasından kaynaklanır. Öte yandan dolu bir programa sahip olmak, aslında bir tercihtir. Kendimizi bu dolu programlara sıkıştırmanın iyi olduğunu düşünsek de, bunun bize pahalıya mal olduğu kesin. Çocuklar iletişim yoluyla gelişir; dolayısıyla onlarla iletişim kuramayacak kadar yoğun olduğumuzda tepki olarak yaptıkları haylazlıklarla karşılaşırız. Bu yüzden çocuklarınıza ve ilişkinize öncelik verin; eviniz bir süre daha dağınık kalabilir, ya da akşam yemeğinde omlet de yiyebilirsiniz. Çocuklarınızın asıl ihtiyacı olan şey yemek pişirmeniz değil, mutlu bir şekilde onlarla vakit geçirmeniz.

3- Uyuyun

Uyku temel bir stres azaltıcıdır. Bedeniniz, iyileşmek ve daha iyi bir biyokimyasal denge kurmak adına uykuyu kullanır. Uykuya vakit ayırmak her zaman sizin kontrolünüzde olan bir şey olmayabilir. Ancak çocuklarınızla aynı anda yatağa gitmeniz gerekse bile bunu sağlamaya çalışın. Haftada birkaç gün fazladan uyumanız ruh halinizi oldukça değiştirecektir.

4- Hareket edin

Egzersiz yapmak, nefes alma ve yeterince uyumadan sonra en iyi stres azaltma yöntemidir. Her gün 20 dakika kadar terleten bir egzersiz yapmak, kortizol seviyenizi düşürür ve ruh halinizi iyileştirir.

5- Çocuğunuza biraz rahatlık tanıyın

Çocukların yaptıkları küçük hatalar, onların ileride psikopat olacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla çocuğunuzun attığı her yanlış adımda stres yapmanıza gerek yok. Hatta aksine bu hatalar, gelişimlerinin bir parçasıdır. Bu yüzden çocuğunuzun hatalarıyla karşılaştığınızda kızmak yerine biraz rahat davranıp gülebilmeyi öğrenmelisiniz. Bunu yapabilmek için onu ilk kucağınıza aldığınızda kendinizi ne kadar şanslı hissettiğinizi hatırlayın; aslında hala o kadar şanslısınız, ancak bunu fark etmek sizin elinizde.Çocuğunuza kızdığınız anlarda, onu ilk kucağınıza aldığınızda kendinizi ne kadar şanslı hissettiğinizi hatırlayın.

6- Sevgiyi ertelemeyin

Çocuğunuzun davranışlarıyla ilgili bir sınır çizmeniz gereken anlarda bunu yapın. Ancak böyle anlarda öncelikle sakin olmaya çalışın ve bu sınır çizme işleminin çok da acil olmadığını hatırlayın. Çocuğunuza söyleyeceğiniz şeyleri, en iyi sakin ve sevgi doluyken söyleyebileceğinizi unutmayın. Ayrıca bu şekilde daha sonra pişman olacağınız şeyleri söylemekten de kaçınmış olacaksınız. Bu ise daha etkili bir ebeveyn olmanızı sağlayacak.

7- Mükemmeliyetçi olmayın

Mükemmel insan ya da mükemmel ebeveyn diye bir şey olmadığını hatırlayın. Dolayısıyla mükemmel olmaya çalışmak, ciddi bir stres kaynağı oluşturacaktır. Çocuğunuzun gelişimine en iyi, kendinizi mükemmel olmayan halinizle severek katkıda bulunabilirsiniz. Olumlu iç konuşmalar yapmayı, kendinizi geliştirmeyi deneyin. Kendinizi asla çocuğunuzun hareketlerinden yola çıkarak yargılamayın, aksine daha çok ona karşı yaklaşımınızı gözden geçirin.

8- İyimser olun ve iyi yanlarınıza odaklanın

Olumsuz hissetmeye her başladığınızda, şükran duymanızı sağlayan iyi şeylere odaklanın. Nitekim araştırmalar, böyle yaparak stresin azaltılabileceğini, sağlık ve mutluluğun geliştirilebileceğini ifade ediyor.

9- Destek alın

Ebeveyn olmak, dünyanın en zor işi olabilir. Hepimizin bu konuda desteğe ihtiyacı olacaktır. Diğer ebeveynlerle iletişim kurabilir ya da bir ebeveyn danışmanına başvurabilirsiniz. Bu konuda günlük tutmak kadar basit bir eylemin bile, kendimizi desteklemede ve bizi üzen sorunlarla başa çıkmada yararlı olduğu kanıtlanmış bir gerçek.

10- Hayatınızdaki özü bulun

Kulağa zor gibi gelse de aslında değil. Sadece dikkat dağıtıcılardan uzaklaşıp kendinizle başbaşa kalarak iç sesinize kulak vermeniz yeterli. Bu, bazılarımız için ormanda dolaşmak ya da yıldızlara bakmak kadar kolay olabilir. İhtiyacımız olan şey, hayatı yaşanmaya değer kılan mucizelerle düzenli olarak bağlantı kurmak.

The post ANNE-BABALAR İÇİN STRES AZALTMA YÖNTEMLERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuğunuza Hatalarınızı Anlatın https://www.coolkadin.com/cocugunuza-hatalarinizi-anlatin.html Fri, 17 Jun 2016 18:18:04 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=69983 Hiç...

The post Çocuğunuza Hatalarınızı Anlatın first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Hiç kimse dört dörtlük değildir. Herkesin mutlaka eksiklikleri vardır, kimse kusursuz olamaz. Çocuklar, yetişkinlerin de kusursuz olmadığını, hatalar yapabileceğini bilmeliler. Çocukların, ebeveynlerinin de hata yaptığını görmesi gerekmektedir.

Anne babalar, çocuklarına, çocuklarının anlayabileceği düzeyde olan hatalarını söyleyip hatalarını fark ettiklerini belirtmelidir. Böylece çocukta hatasını kabul etme ve hatasının farkına varma davranışı gelişecektir. Çocuğa söylenmesi gereken, affedici olmak gerektiğidir.

Çocuklarınıza kusursuz bireylermişsiniz gibi bir portre çizmeniz, çocuğunuzun kendini eksik hissetmesine ya da kendini kusursuz hissetmesine yol açabilir.

The post Çocuğunuza Hatalarınızı Anlatın first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuklarda Endişe ya da Anksiyete Nedenleri https://www.coolkadin.com/cocuklarda-endise-ya-da-anksiyete-nedenleri.html Thu, 26 May 2016 12:37:31 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=66734 Çocuklar...

The post Çocuklarda Endişe ya da Anksiyete Nedenleri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuklar bazen belli bir olaya bağlı olmadan agresiflik, gerginlik ve huzursuzluk belirtileri gösterir. Sorduğunuzda ise nedenini açıklayamaz, zira kendisine nedeni bilmiyordur.

Çocuk 5 yaşına dek benmerkezci kişiliğe sahiptir. Kendisini dünyanın ve olayların merkezinde görür. Düşündüğü her şeyin gerçekleşeceğine inanır. Küçük kardeşini kıskanır ve onun ölmesini arzu ederse, bunun gerçekleşeceğini zanneder ve suçluluk duyar. Bu suçluluk duygusu ise onda sıkıntı yaratır.

Yaramazlık yapan ve söz dinlemeyen bir çocuğa annesi, “Şayet beni üzmeye devam edersen senin annen olmam ve seni bırakırım.” derse çocuk buna inanır. Bunun bir sitem olduğunu anlayamaz. Anne alışverişe çıksa çocuk annenin onu terk ettiğini düşünüp endişelenir.

Davranışlarından ötürü sürekli suçlanan ve ceza alan bir çocuk kendini kötü hisseder. Anne baba arasında çıkan sorunların, kavgaların sebebini kendisi olarak görür. Kötü bir çocuk olduğu için anlaşmazlıklara neden olduğunu düşünür ve bir gün anne ve babanın ayrılarak kendisini yalnız bırakacaklarını düşünür. İçten içe bir korku geliştirir. Bu korku da gerginliğe sebep olur.

Anne ve babaların çocuklarının gelişim özelliklerini iyi analiz etmesi ve buna göre davranması gerekmektedir. Bilinçli anne babalar, ruhsal açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirecektir.

The post Çocuklarda Endişe ya da Anksiyete Nedenleri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuğunuza Öz Güven Kazandırmak İçin Yapmanız Gerekenler https://www.coolkadin.com/cocugunuza-oz-guven-kazandirmak-icin-yapmaniz-gerekenler.html Mon, 23 May 2016 18:03:44 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=66172 Öz...

The post Çocuğunuza Öz Güven Kazandırmak İçin Yapmanız Gerekenler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Öz güven sahibi çocuklar yetiştirmek için en önemli görev ailelere düşüyor. Çocuğunuzun hayatında çok önemli bir yeriniz olduğunu unutmayın. Peki çocuğunuzda öz güven geliştirmek için neler yapabilirsiniz?

  • Çocuğunuzu başkasıyla kıyaslamayın, bilhassa kardeşiyle.
  • Çocuğunuzun kapasitesinin farkına varın ve ondan yapamayacağı şeyleri istemeyin.
  • Çocuğunuzun yaptığı şeyleri takdir edin ve onu mükafatlandırın.
  • Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurun ve öz güven sorunu yaşadığını hissettiğiniz anda ona destek olun.
  • Çocuğunuza çeşitli görevler verin ancak bu görevler kapasitesine uygun olsun. Bu görevlerden sonra onu takdir etmeyi unutmayın.
  • Çocuğunuzla birlikte yapacağınız bir aktivite için ona danışmayı ihmal etmeyin.
  • Çocuğunuzun yanlışları veya eksikleri hakkında kimsenin bilhassa da arkadaşlarının yanında konuşmayın.

The post Çocuğunuza Öz Güven Kazandırmak İçin Yapmanız Gerekenler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Ergen Ailelerine Tavsiyeler https://www.coolkadin.com/ergen-ailelerine-tavsiyeler.html Tue, 29 Mar 2016 13:57:54 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=51650 Ergenliğin...

The post Ergen Ailelerine Tavsiyeler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Ergenliğin ekseriyetle kötü ve sancılı bir dönem olduğu algısı mevcuttur. Ergenliğe dair kalıp yargılar abartılmıştır. Uzman Psikolojik Danışman Beril Pabuççuer Öztürk, ailelerin ergen çocuklarına nasıl davranılması gerektiğini anlattı.

  • Farklı görüşte, fikirde olsanız dahi çocuğunuzu dinleyin.
  • Çocuğunuzun yanlış davranışını kişiliğine yormayın. Yanlış olduğunu düşündüğünüz davranışı beraber tartışın ve değerlendirin.
  • Tenkit etmek yerine rehber ve model olun.
  • Olumlu davranışlarını takdir edin, yaptıklarıyla ilgilenin, onu önemseyin.
  • Kavga etmeyin, bir orta yol bulun. Uzlaşmaya çalışın.
  • Çocuğunuzun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini görmezden gelmeyin, tenkit edilmeye siz de hazırlıklı olun.
  • Karşınızdakinin sizi çocuğunuz olduğunu unutmadan konuşun ve onu dinleyin.
  • Çocuğunuzun hormonel değişim ve gelişim içinde olduğunu unutmayın. Dengesiz olduğunu düşündüğünüz tavırlarına karşı anlayışlı olun.
  • Sorun odaklı değil, çözüm odaklı olun.

The post Ergen Ailelerine Tavsiyeler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Başarılı ebeveyn olmanın yolu ebeveyn koçluğundan geçiyor https://www.coolkadin.com/basarili-ebeveyn-olmanin-yolu-ebeveyn-koclugundan-geciyor.html Mon, 05 Oct 2015 13:56:47 +0000 https://coolkadin.com/basarili-ebeveyn-olmanin-yolu-ebeveyn-koclugundan-geciyor.html Çocukların...

The post Başarılı ebeveyn olmanın yolu ebeveyn koçluğundan geçiyor first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocukların mutlu bireyler olarak yetişmesinin yolu, anne babalarının onlara doğru biçimde yaklaşmasından geçiyor.

Anne ve babaların koçluk ve mentorluk becerilerini geliştirmeleri için Ebeveyn Koçluğu programını geliştiren Flow Koçluk Okulu, bu program sayesinde bu alanda çalışmak isteyen koç adaylarını da desteklemeyi hedefliyor. Sonbahar dönemi ebeveyn koçluğu eğitimleri 16 – 18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Ebeveyn koçluğunun her geçen gün daha da geliştiğini belirten Flow Coaching International Akademik Direktörü Talyaa Vardar, “Günümüzde ebeveynler önceki nesillere göre çok daha stresli, bu durum yoğunlukla birleşince ailelerinden ve arkadaşlarından da uzaklaşıyorlar.

Dolayısıyla problemleri tespit edip, bu problemler üzerinde birebir çalışmak ve çözüme ulaşmak onlar için oldukça faydalı oluyor. Bu anlamda koçluk eğitimlerinin hem çocuklarına mentorluk etmek isteyenler hem de ebeveyn koçluğu yapmak isteyenler için çok faydalı sonuçlar doğurduğunu söyleyebilirim” dedi.

Ebeveyn koçluğu ebeveyn koçluğu yetileri kazanmak ve çocuklarına koçluk ve mentorluk sunmak isteyen ebeveynler, ebeveyn koçluğunda uzmanlaşmak ve kendilerini geliştirmek isteyen koçlar, eğitimciler, rehber öğretmenler, koçluk ve mentorluk sayesinde ebeveynlerle olan iletişim becerilerini geliştirmek isteyen, çocuklara uyum ve başa çıkma becerileri konusunda destek sağlamak isteyen eğitmen ve okul danışmaları katılabiliyor.
İyi çalışmalar,

 

The post Başarılı ebeveyn olmanın yolu ebeveyn koçluğundan geçiyor first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>