Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
vajina – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 07 Sep 2016 13:47:34 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png vajina – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Genital Hijyen ve Enfeksiyonlar https://www.coolkadin.com/genital-hijyen-ve-enfeksiyonlar.html Wed, 07 Sep 2016 13:47:34 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=79003 Genital...

The post Genital Hijyen ve Enfeksiyonlar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Genital hijyenin sağlanması, kadın sağlığı ve üreme sağlığının korunmasında ki en önemli basamaktır. Sağlıklı bir genç kızda genital organlar flora olarak adlandırılan bir çok mikroorganizmayı içerir. Bu mikroorganizmalar arasındaki dengenin bozulması enfeksiyonlara yol açarak üreme sağlığına zarar verebilir.

Genital temizlik nasıl yapılmalı?

– Tuvalet sonrası temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalı.
– Temizlik yapıldıktan sonra genital bölge mutlaka kurulanmalı.
– Banyo yaptıktan ve havuza girdikten sonra da genital bölge mutlaka kurulanmalı.
– Pamuklu iç çamaşırları kullanılmalı.
– İç çamaşırları sık değiştirilmeli ve yıkandıktan sonra ütülenmeli.
– Dar, sıkı ve bedene uygun olmayan iç çamaşırları ve pantolon giyilmemeli.
– Kokusuz ve renksiz tuvalet kağıdı kullanılmalı.
– Vajinal duş, sabun, pudra ve sprey kullanımından kaçınılmalı.

Adet kanaması sırasında genital temizlik nasıl yapılmalı?
– Kullanılan pedlerin kokusuz ve renksiz olmasına dikkat edilmeli.
– Pedler sık değiştirilmeli. Kullanılmamış pedler poşetlerinde veya temiz bir yerde kapalı tutulmalıdır. Açıkta duran ve kirli ellerinizle ellenen pedler mikrop taşıyarak enfeksiyonlara neden olabilir.
– Belli bir cins ped kullanımından sonra kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi problemler olduğunda farklı bir ped denenerek sizde yakınmalara yol açmayan bir ürünü tercih edilmelidir.
– Bu dönemde yıkanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Küvete sıcak su doldurarak yıkanmaktan kaçınmalısınız. En uygun olanı ayakta duş alınmasıdır.
– Adet döneminde kötü kokulardan kaçınmak için fazla miktarda parfüm, kolonya vs kullanmanın yararı yoktur.

Özellikle genital bölgenize kolonya veya parfüm sürmekten ve kokulu pedler kullanmaktan kaçınmalısınız.
– Dar, sıkı ve bedene uygun olmayan iç çamaşırları ve pantolon giyilmemeli.
– Kokusuz ve renksiz tuvalet kağıdı kullanılmalı.
– Vajinal duş, sabun, pudra ve sprey kullanımından kaçınılmalı.

Sağlıklı vajina nasıl olmalıdır?

Sağlıklı bir genç kızda vajina, vajinal florayı oluşturan birçok mikroorganizma içerir. Normal vajinal salgılar kokusuz ve renksizdir. Cinsel aktivite, yaş, menstrual siklusun dönemi, genel sağlık durumu ve beslenme vajinal salgıda değişikliklere yol açabilir.

Vajinal florada yer alan mikroorganizmalar arasındaki denge bozulduğunda bu mikroorganizmalardan biri veya birkaçı fazla çoğalarak enfeksiyonlara yol açar. Vajinal enfeksiyonlarda vajinal salgının miktarı, rengi ve kokusu değişir. Genç kızlarda en sık mantarların yol açtığı enfeksiyonlar görülür.

Hangi durumlarda vajinal enfeksiyonlar daha sık görülür?

– Genital bölgenin nemli kalması,
– Dar ve sıkı iç çamaşırlarının giyilmesi,
– Genital bölgenin temizliğine dikkat edilmemesi,
– Vajinal duş, sprey gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin kullanılması,
– Fazla kilolu olmak,
– Şeker hastalığı,
– Uzun süre antibiyotik kullanmak,
vajinal mantar enfeksiyonlarının sık görülmesine yol açar

Vajinal mantar enfeksiyonları hangi yakınmalara yol açar?

– Kaşıntı ve hassasiyet
– Beyaz peynirimsi vajinal akıntı
– İdrar yaparken yanma
– Vajinal duş, sprey gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin kullanılması,
– Fazla kilolu olmak,
– Şeker hastalığı,
– Uzun süre antibiyotik kullanmak,
vajinal mantar enfeksiyonlarının sık görülmesine yol açar

Hijyenik kurallara dikkat edilerek bu enfeksiyonlardan korunmak mümkündür. Bu enfeksiyona ait yakınmalarınız olduğunda mutlaka hekime danışarak tedavi olmanız gerekir.

The post Genital Hijyen ve Enfeksiyonlar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Vajinaya Zarar Veren 4 Alışkanlık https://www.coolkadin.com/vajinaya-zarar-veren-4-aliskanlik.html Thu, 12 May 2016 16:12:39 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=63972 Kadınlarda...

The post Vajinaya Zarar Veren 4 Alışkanlık first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kadınlarda cinsel bölge temizliği, vajina sağlığı için bir hayli mühimdir. Fakat farkında olmadan gün içerisinde yaptığımız birçok alışkanlık maalesef vajinamıza zarar verebiliyor. Spordan sonra terli taytımızı üzerimizden çıkarmamak bunlardan sadece biri.

İşte vajinaya zarar veren 4 alışkanlık:

  • Pedli tay giymeden bisiklete binmek
  • Sporun ardından antrenman yapılan giysileri üzerinizden çıkarmamak
  • Vajinanız için çok fazla sabun veya temizleyici ürün kullanmak
  • Vajinanızı sevişme öncesinde bebek yağı kullanmak

The post Vajinaya Zarar Veren 4 Alışkanlık first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Sperm Ne Kadar İleri Giderse Hamile Kalırım? https://www.coolkadin.com/sperm-ne-kadar-ileri-giderse-hamile-kalirim.html Sat, 12 Mar 2016 11:53:38 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=46750 Soru:...

The post Sperm Ne Kadar İleri Giderse Hamile Kalırım? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Soru: Sperm vajinada ne kadar derine girse hamile kalırım?

Cevap: Maalef çok uzağa değil. Gebeliğin oluşması için meninin vajinanın derinlerine kadar ulaşması şart değil.

Penis ereksiyon halindeyken dışarı çıkan meni (semen), milyonlarca sperm hücresi içerir. Bunlar arasından yalnızca bir tanesi hamileliği sağlar. Semen, genital organa veya vajina ağzına girerse, semende yaşayan sperm hücreleri vajinaya doğru yüzer ve yumurtayı döller.

Fakat bu, bütün işi o üsteniyor anlamına gelmez. Vajinanın yağlı sıvısı, spermlerin vajinanın iç kısmına doğru ilerlemesi için kaygan bir yol oluşturur.

Spermin yumurtayla çok mühim bir randevusu olduğunu ve bütün seksüel sıvıların da bu randevuyu hızlandıran bir GPS olduğunu varsayın.

Bu bilgiler ışığında sperm doğrudan vajinanın içine girerse gebelik oluşma olasılığı daha yüksektir fakat bunun yanında meni, dış genital organ veya vajinal bölgeye ulaşırsa da gemelik oluşabilir.

İşte bu sebeple şayet çocuk sahibi olmak istemiyorsanız prezervatif veya diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanmalısınız. Aman dikkat!

The post Sperm Ne Kadar İleri Giderse Hamile Kalırım? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bu Yiyecekler Vajina Sağlığına İyi Geliyor https://www.coolkadin.com/bu-yiyecekler-vajina-sagligina-iyi-geliyor.html Tue, 23 Feb 2016 13:54:40 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=24520 Vajinal...

The post Bu Yiyecekler Vajina Sağlığına İyi Geliyor first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Vajinal rahatsızlıklara karşı korunmak için aşağıda sizin için verdiğimiz yiyeceklerden yararlanabilirsiniz.

Limon

Yarım limonun suyunu ılık suya katıp günde 2 defa içebilirsiniz.

Yoğurt

Her gün tüketirseniz vajinal sağlığa çok iyi gelir. Günde bir kase tüketiniz.

Kale

Bir tür lahana olan kale, bilhassa vajinadaki kuruluğa ve kaşıntıya karşı etkilidir.

Sarımsak

Vajinadaki kaşıntı, kötü koku, akıntı, idrar yolu enfeksiyonları ve yanmaya karşı etkilidir. Günde 2 – 3 diş çiğ sarımsak önerilmektedir.

Keten Tohumu

Vajinadaki kuruluğa iyi gelir ve menopoz belirtilerini azaltır. Yoğurt ya da salatanıza 1 kaşık ilave ederek yiyebilirsiniz.

Kabak Çekirdeği

Menstrual döngüyü düzene koyar ve vajinada yanma, kaşıntı ve kuruluğa iyi gelir.

The post Bu Yiyecekler Vajina Sağlığına İyi Geliyor first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ https://www.coolkadin.com/rahim-agzi-serviks-kanseri-2.html Mon, 28 Dec 2015 09:46:12 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=8065 Rahimle...

The post RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Rahimle vajina arasında yer alan kısımdır. Kadın üreme organlarından “rahim ağzı” organı olan “serviks” (cervix, cerviks) rahim ile vagenin birleştiği bölge olup rahmin alt bölümünü içerir.

Vaginadan bakıldığında vagenin sonunda bir yarım küre şeklindedir.

Merkezindeki kanal (servikal kanal) aracılığı ile rahim içi boşluk vagene açılır. Bu boşluktan da adet kanı dışarı atılır. (Üstteki Resim- Normal serviks görünümü)

Serviks kanseri (servikal kanser) nedir?
Rahim ağzı organından gelişen kanserlere “serviks kanserleri”, “serviks ca (cervix ca)” veya “servikal kanserler” adı verilmektedir.

Serviks kanserleri (servikal kanserler) ne sıklıkta izlenmektedir?
Rahim ağzı yani “serviks kanserleri” veya “servikal kanserler” kadın üreme sistemi kanserleri arasında ikinci sırada görülmektedir.

Serviks kanserleri çoğunlukla 35-55 yaş arası kadınlarında görülmektedir.

Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişi serviks kanserine yakalanmakta ve bu yakalananların yarısı ölmektedir.

Rahim ağzı kanserleri (serviks kanserleri) nasıl gelişir?
Bu kanserlerin nedeni çok büyük bir olasılıkla “Human Papilloma Virusu’nun (HPV)” neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüs cinsel ilişki ile bulaşmaktadır.

serviks kanseri, servikal kanser, cervix ca, rahim ağzı kanseri

Kanser hücreleri vücudun içinde ve dışındaki dokuları döşeyen hücrelerden gelişmektedir (epitel hücresi). Bu döşeyici hücreler deri benzeri “çok katlı yassı epitel (Squamoz)” ve “salgı yapma özelliği olan epitel (Adenoid)” olmak üzere iki grupta incelenebilir.

İşte bu iki tip hücre grubundan farklı davranış özelliği gösteren kanserler gelişebilir. (Yandaki resim- Cerviks kanseri görünümü)

Serviks kanserleri üç türlü olabilir…
Serviks kanserlerinin yaklaşık olarak % 85’i çok katlı yassı epitelinden gelişen squamoz kanserlerdir. Salgı yapan hücrelerden gelişen adeno kanserler ise daha az oranda görülür.

Bazen, her iki hücre tipinin de bir arada bulunduğu adeno-squamoz kanserler de izlenmektedir.

Her kanserin türünün kendine özgü bir davranış şekli (tarzı) vardır.

Serviks kanseri nasıl yayılır?
Serviks kanseri, rahim ağzında yerleştikten sonra derinlere doğru ilerleyerek komşu doku ve organlara yayılabilir. Rahim ağzı etrafında geniş bir kan ve lenf damarları ağı vardır.

Böbreklerden idrar torbasına ilerleyen idrar yolları da (üreterler) rahim ağzına çok yakından geçer. İlerlemiş olgularda bu dokular hastalığın ilerlemesi ile birlikte etkilenerek tıkanmalarla sonuçlanıp, bu şekilde böbreklerde anormal genişlemeler (Hidronefroz) ve idrar kanallarında şişme ve genişlemeler (Hidroureter) ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca lenf damarlarının tutulumu ile kanser hücreleri vücudun başka uzak bölgelerine de yayılabilmekte yani “metastaz” yapabilmektedir.

Metastaz durumlarında tedavi daha da zorlaşmaktadır.
Servikste Kanser Nasıl Gelişir?
Servikste kanser adım adım gelişir…Şöyle ki:
Serviks rahimin dış dünya ile olan bağlantısıdır. Vajina ile birlikte serviksin içteki kanal kısmı, “mukoza” adı verilen bir tür cilt dokusu ile kaplıdır.

Servikal mukoza beş katlı mikroskopik tabakadan oluşur. Sürekli olarak bu tabakalarda yeni hücreler yapılmakta ve en dış tabakadaki hücreler dökülerek alt tabakalar yukarıya doğru yükselmektedir. Bu büyüme ve yukarıya doğru olan göç esnasında hücrelerde normal dışı “atipik değişimler” olabilir. Bu değişimlere “displazi” adı verilir.

Var olan hücrelerin atipi göstermeden başka bir tür hücreye dönüşmesine ise “metaplazi” ismi verilir. Metaplazi normalde de görülebilen, daha çok enfeksiyon, irritasyon gibi durumlara ikincil olarak gelişen ve nispeten benign (iyi tarzlı) bir tabloyken, displazi ileride kansere dönüşme potansiyeli olan anormal bir durumdur.

Pek çok durumda rahim ağzı yaraları da serviksin kanseröz durumlarıyla karışabilmektedir.

Rahim ağzı yaraları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız >>>
Serviks Kanserini Başlatan Unsur Nedir?
Serviks kanserini başlatan en önemli neden cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV (İnsan papilloma virüsü) ‘dür. HPV enfeksiyonları tüm dünya ile birlikte ülkemizde de artmaktadır.

HPV’nin 200’ün üzerinde değişik tipi olmasına rağmen kanser yapan tipleri (sıklık sırasına göre) 16, 18, 45, 31 ve 33’dür. Tip 16 cervikal kanserlerin % 60’ından sorumlu iken, tip 18 %15’inden sorumlu tutulmaktadır.

HPV Tiplemesi Nedir? HPV Tiplemesi Nasıl Yapılır?
HPV taşıyıcılığında kişide hangi tipin olduğunu anlamak için bazı özel durumlarda “HPV tiplemesi” yapılabilir.

Özellikle epidemiyolojik çalışmalarda HPV tiplemesi önemli olup bu laboratuar koşullarında PCR (Polimerase Chain Reaction) denilen bir yöntemle yapılmaktadır.

HPV Sonrası Genital Siğiller
HPV enfeksiyonlarının cinsel yolla geçen ancak kanser yapma eğilimi çok çok az olan iki tipiden birisi Tip 6, diğeri ise Tip 11 ‘dir. Her iki tipin ortak özelliği de insanlarda cinsel yolla geçen genital siğillere yol açmasıdır.

Genital siğiller ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız >>>

HPV enfeksiyonu ve HPV Aşıları ile ilgili bilgiler için tıklayınız >>>

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı (serviks) kanserinin erken dönemlerinde pek fazla şikayet olmayabilir. Çoğu kadın hastalık iyice ilerleyip başka organların çalışmasını engellemeye başlayıncaya kadar hastalığından habersizdir. Erken evrelerinde bile ağrı şikayeti olmayabilir.

Genellikle ilk şikayetler ilişki sonrasında olan lekelenme tarzındaki kanamalardır. (“Postcoital kanama”)

Kanser hücreleri rahim ağzı bölgesinde oluştuktan sonra yıllar içersinde yavaş bir şekilde ilerleyerek etraflarındaki normal hücreleri ve dokuları da kansere çevirecek şekilde büyür. Belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra ancak rahatsızlıklar başlar. Şikayetler oluşunca genelde kanser hücreleri geniş bir alana yayılmıştır.

Rahim Ağzı Kanserlerinde Tanı Nasıl Konulur?
Serviks kanserinin erken dönemlerinde yakalanması rutin olarak yılda bir kez yapılan Pap-smear testi ile mümkündür. Bu test ile henüz başlangıç aşamasındaki kanser tanınmakta ve tedavisi de başarılı olmaktadır.

Pap-smear testi servikal kanserlerin % 90’ını erken dönemde yakalayabilir. Gelişmiş ülkelerde cinsel aktif kadınların yılda bir kez smear testi yaptırması zorunlu hale getirildikten sonra serviks kanserlerinden ölüm oranı % 50-70 oranında azalmıştır.

Cinsel aktif kadınların yıllık olarak smear testi yaptırmaları serviks kanserinin erken tanısı açısından hayati önem taşımaktadır. Smear testinin kanser açısından pozitif çıkması durumunda kesin tanı için seviksten biopsi alınması gerekmektedir. Biopsi işleminin rahim ağzını bir mikroskop gibi büyüten “kolposkop” denen cihaz eşliğinde yapılması daha uygundur.

Servikal biopsi alımı tek tek şüpheli bölgelerden parça alınması ve serviks içi kanalının ince bir küretle kazınması ( Punch biopsi+endo servikal kürtaj) şeklinde olabileceği gibi rahim ağzının bir bütün halinde çıkarılmasını sağlayan “LEEP uygulaması” ile de olabilir. Her iki uygulama da ağrısızdır.

Alınan örnekler patolojik incelemeye alınır. Bu incelemede kanser hücrelerinin varlığı, kanser varsa bu hücrelerin tipi (adeno kanser, squamoz kanser), farklılaşma derecesi ile kanserin yüzeyel ve derine doğru ne kadar yayıldığına bakılır.

Kadında servikal kanser varsa daha sonraki aşamada hastalığın yayılma derecesine bakılır. Bu amaçla IVP (ilaçlı böbrek filmi), rekto-sigmoidoskopi (son barsakların incelenmesi), akciğer röntgeni ve batın ultrasonu rutin olarak uygulanır.

Gerekli görüldüğünde Bilgisayarlı Tomografi (BT), mesane incelenmesi ve kalın barsak filmi (sigmoidoskopi) de tetkiklere eklenebilir.

Rahim ağzı (Serviks) kanserlerinde erken tanı ile hayat kurtaran Pap-smear testi büyük önem taşımaktadır.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanserlerinde Tedavi Nasıl Yapılır?
Serviks kanserini tedavisi hastalığın evresine bağlıdır. Eğer kanser dokusu sevikste milimetrik ölçüler içersinde sınırlı ise buna “in situ serviks kanseri” denmektedir. Bu durumda eğer kadının çocuk istemi varsa, lokal olarak serviks “konizasyon” denilen bir işlemle koni şeklinde çıkartılır. Kadının çocuk istemi yoksa rahim tamamen alınabilir.

Kanser yayılımı çevre dokuları da içerisine almışsa bu durumda çevre dokuları da içersine alacak bir şekilde geniş bir cerrahi işlem uygulanır. Bu işlemde rahim ve alt karın bölgesindeki lenf bezleri çıkartılır.

Radyasyon (ışın) tedavisi ilerlemiş serviks kanserinde oldukça etkili bir işlemdir. Işın tedavisi cerrahi işlem uygulanmış hastalarda yardımcı tedavi veya cerrahi uygulanamayacak kadar yayılmış hastalarda esas tedavi olarak kullanılmaktadır.

Serviks kanserinde ilaç tedavisi (kemoterapi) çok sık olmasa da bazı durumlarda kullanılabilmektedir.

Rahim Ağzı Kanserlerini Tedavi Eden Aşı Çalışmaları Devam Etmektedir…
Son yıllarda serviks kanserlerine neden olan HPV (İnsan Papilloma Virus) ile ilgili teropotik (tedavi amaçlı) aşı geliiştirme çalışmaları da umut vericidir.

Teropotik amaçlı HPV aşılarındaki amaç E6 ve E7 proteinleri sayesinde vucudun immun (bağışıklık) sistemini ve T Lenfositleri harekete geçirerek anti-tümör etki oluşturmaktır. Çünkü servikal kanserler HPV kökenli tümörler olduğundan özellikle HPV E6 ve E7 proteinlerini bol miktarda içermektedirler.

The post RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Vajinal Kuruluk https://www.coolkadin.com/vajinal-kuruluk.html Fri, 18 Dec 2015 11:24:04 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6279 Menopoz...

The post Vajinal Kuruluk first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Menopoz döneminden kadınların vajina bölgesinde kuruluk başlar. Bu bölümde kadınlarda sık olarak görülen “vajinal kuruluk” (ıslanma azlığı) hakkında güncel bilgiler vardır.
Vajinal kuruluk – Islanma azlığı nedir?
Vajinal kuruluk yani vajinanın cinsel ilişki sırasında yeterince ıslanma azlığı, kayganlaşmasının normalden az olması sık olarak rastlanılan ve kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyen bir cinsel problemdir.
Vajinal kuruluk – ıslanma azlığı ile ilgili bilgilere geçmeden önce vajina anatomisiyle ilgili bazı bilgileri aktaralım.
Vajina Yapısı Nasıldır? Vajina Anatomisi
Vajina (vagina, vajen) bir kadında bulunan her yönü ile eşsiz bir organdır.
Vajina, gerek anatomik yapısı gerek de fonksiyonu açısından pek çok mükemmelliklere sahiptir.
8-10 santimetre uzunluğunda bulunan, alt ve üst duvarları normalde birbirine bitişik halde duran bu organ doğum sırasında veya penisin girişi ile birlikte adeta bir “akordeon” gibi hem enlemesine hem de boylamasına açılmakta, esnemekte ve genişlemektedir.
Vajinanın bu esneme kabiliyeti ayesinde doğum sırasında içinden; baş çapı yaklaşık 10 cm, gövdesi 50-52 cm, ağırlığı da ortalama 3500-4000 gram olan bir bebek çıkabilmektedir. Veya yine bu şekilde cinsel ilişkide içine 14-18 cm’lik penisi içeriye alabilmektedir. Vajina yapısı uzunlamasına kesitte S harfi, yatay kesitte H harfi şeklindedir.
Vajinal duvarlarının tırtık tırtık şekilde olması nedeni ile penisin her giriş çıkışında cinsel haz artmaktadır. Vajina eğer düz bir kanal şeklinde olsaydı, hem kadının hem de erkeğin cinsel penetrasyon sırasında bu kadar zevk alması mümkün olmayacaktı.
Vajina dışındaki salgı üretici bezler
Vajina içerisinde yağ ve ter bezleri yoktur. Ancak vajinanın hemen dış (vajinaya giriş) kısmında bulunan, ıslanmayı sağlayan salgı yapıcı bezlerdir. Bu bezler arasında en sık olarak bilinenler hemen giriş kısmında altta sağlı sollu olarak yerleşim gösteren “bartolin” bezleri ile üstte idrar deliğinin çevresinde yayılım gösteren “skene” bezleridir.
Her iki grup bezlerin özelliği özellikle cinsel ilişki sırasında vajinal bölgenin kayganlığını sağlamaktır. Çünkü vajinal kuruluk bir kişinin cinsel ilişkide ağrı, yanma ve kanama gibi sıkıntıları da ortaya çıkarmaktadır. Hatta bırakın cinsel ilişkiyi, bir kadının normalde yürümesi sırasında bile iç dudaklar birbirine sürtünerek temas etmekte ve bu bölgenin kurulukları tahrişe neden olabilmektedir.
G noktası nedir? G noktası nerededir?
Kadınlarda skene bezleri vajina üst duvarında, idrar kanalının hemen altında, 2-3 cm içeride daha yoğun olarak bulunmaktadır.
Skene bezlerinin yoğunlaştığı bu bölgenin vajinanın diğer yerlerinden daha hassas olduğu ve orgazm fonksiyonunda rol oynadığı bilinmektedir. Bu bölge “G noktası” (G spot) olarak bilinmektedir.
Vajinal lubrikasyon (vajinal kayganlık)
Lubrikasyon yani “vajinal kayganlaşma (vajinal ıslanma, sulanma)” vajina duvarını oluşturan hücrelerden ve vajinal bezlerden salgılanan sıvılar sayesinde vajinanın sulanarak ıslanmasıdır.
Vajinal kayganlığı veren bu salgılarda AİDS veya Hepatit B ve C gibi bir takım virüsler de olabilir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında dikkatli olmanın ve hastalık kapmamak için kondom kullanımının önemi büyüktür.
Lubrikasyonun cinsel ilişki sırasında bazen normalden az olabilir. Bu genelde cinsel ilişkideki haz almanın azlığı veya cinsel isteksizlik ile ilişkili bir durumdur. Cinsel tatminin iyi olması vajinal ıslanmayı da azaltmaktadır. Ancak bu kesin bir kural değildir; nitekim bazı kadınlar zevk almalarına rağmen ilişki sırasında az ıslanabilirler, bazen de ıslanma çok olmasına rağmen zevk alma az olabilir.
Diğer taraftan bazı kadınlarda cinsel ilişki sırasında vajinal sulanmanın normalden fazla olması ile birlikte duyarlılık ve haz da azalabilir. Hatta içeriden bir takım sesler de duyulabilir. Bazı kişilerde vajina içinden gelen bu sesler konsantrasyonlarının bozulmasına neden olarak bir problem haline dönüşebilir.
VAJİNAL KURULUK SEBEPLERİ
Vajinal kuruluk (vajinada ıslanma azlığı) sebepleri:
Menopoz dönemi
Süt hormonunun artışı (Hiperprolaktinemi)
Vajinal enfeksiyonlar
Kullanılan bir takım ilaçlar
Aşırı stres
Vajinal floranın bozulması
Vajina içini yıkama (Vajinal duş)
Vajina içine çok fazla fitil, tampon ve ilaçların konulması
Cinsellikle ilgili olan vajinal kuruluk (vajinada ıslanma azlığı) sebepleri:
Cinsel isteksizlik
Cinsel uyarılma problemi
Cinsel partner ile uyumsuzluk, güvensizlik, iletişim problemleri
Cinsel ilişkide ağrı (Disparoni) ve Vulvar Vestibulit Sendrom
Menopoz döneminde vajinal kuruluk
Vajinal ıslanma azlığı hormonal bir problem olarak sıklıkla menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde verilen lokal (bölgesel) etkili vaginal fitil veya kremler vajinadaki kuruluğu ve kuruluğun neden olduğu ilişki problemlerine de çözüm olacaktır.
Prolaktin hormonu yüksekliği vajinal kuruluk nedenidir
Doğumdan sonraki lohusalık ve emzirme dönemlerinde artan “prolaktin (süt hormonu)” kadındaki estrojen hormonunu baskılayarak vaginadaki kuruluğa sebep olabilmektedir. Bazen da bu dönemler haricinde “hipofiz bezinde adenomlar” (iyi huylu hipofiz tümörleri) da memelerden süt gelmesi (galaktore) ve vajinal sulanmanın azalmasına neden olabilmektedir.
Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama), stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vajinada kuruluk şikâyeti yapabilirler.
Disparoni denen “cinsel birliktelik sırasında ağrı” durumunda da vajinal kuruluk vardır. Bunun da altında kişinin ilişki sırasında ağrı çekmesi nedeni ile uyarılamaması ve buna bağlı olarak bezlerin salgı üretmemesi yatmaktadır.
VAJİNAL KURULUK TEDAVİSİ ve ÖNLEMLER
Vajinal kuruluğun tedavisi de nedene yöneliktir.
Prolaktin hormonu yüksekliği varsa bu düzeltilebilir. (İlaçlarla veya cerrahi olarak)
Menopozdaki gibi estrojen eksikliği durumunda lokal ve sistemik etkili hormonal ilaç tedavileri uygulanabilir. (Estrojen içeren fitil, ovul veya kremler)
Vajinal enfeksiyonlara bağlı ise enfeksiyonlar tedavi edilebilir.
Disparoni varsa nedenleri araştırılarak uygun tedavi yöntemine geçilmelidir.
Vulvar vestibulit sendromu (vvs) tedavisi cerrahidir.
Cinsel isteksizlik ve uyarılma problemleri cinsel terapiler ile tedavi edilmelidir.
Vajinal lubrikant kullanımı (vajinal kayganlaştırıcılar)
Cinsel ilişki sırasında vajinayı kayganlaştıran ve bu şekilde penetrasyonun (birleşmenin) kolay olmasını sağlayan tıbbi ürünlere “vajinal lubrikan (lubrikant)” adı verilir.
Vajinal kuruluğa neden olabilecek hiç bir neden bulunamaması durumlarında lubricant (lubrikan) adı verilen kayganlaştırıcılar kullanılabilir.
Bu kayganlaştırıcılar (vajinal lubrikanlar) eczanelerde fitil, krem, jel, sprey veya aplikatör içinde kremler şeklinde pazarlanmaktadır.
Müessesemiz alerjik veya irritan olmayan, vajina PH’ına uygun (asit PH’lı) ve su bazlı
lubrikanların tercih edilmesini önermekteyiz.
Vajinal kuruluk sorunu mutlaka tedavi edilmelidir!
Vajinal kuruluk sorunu yaşayanlar zaman içerisinde cinsel ilişkide ağrı, acı (disparoni sorunu) ile cinsellikten iyice uzaklaşabilmektedirler. Bu da çift ilişkisinde sorunlar yaşanmasına, evlilik problemlerine ve özgüven kaybına yol açabilir. Bu nedenle vajina kuruluğu yaşayan kadınlarda uygun tedavi yöntemleri ile vajinal kuruluk sorunu mutlaka tedavi edilmelidir.

The post Vajinal Kuruluk first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>