Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
ultrason – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 12 May 2016 13:54:02 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png ultrason – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Bebeğin Cinsiyeti Kaçıncı Haftada Anlaşılır? https://www.coolkadin.com/bebegin-cinsiyeti-kacinci-haftada-anlasilir.html Thu, 12 May 2016 13:54:02 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=63960 Bebeğin...

The post Bebeğin Cinsiyeti Kaçıncı Haftada Anlaşılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeğin cinsiyeti için ultrasonla muayene yapılması gerekir. Cinsiyet dış görünüş olarak hamileliğin 11. haftası dolayında farklılaşmaya başlamaktadır ancak ultrasonla bu kadar erken tespit edilmesi mümkün değildir.

Genellikle bebeğin cinsiyeti 15 ila 20. haftalarda ultrason ile ayırt edilebilir. Yine de yanılma payı olduğu ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıyeten bazen bebeğin duruşundan ötürü, cinsiyet saptaması yapmak doğuma kadar mümkün olmayabilir.

The post Bebeğin Cinsiyeti Kaçıncı Haftada Anlaşılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Hamilelikte Ultrasonografi Hangi Maksatlarla Yapılır? https://www.coolkadin.com/hamilelikte-ultrasonografi-hangi-maksatlarla-yapilir.html Wed, 11 May 2016 10:11:33 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=63664 Hamilelikte...

The post Hamilelikte Ultrasonografi Hangi Maksatlarla Yapılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Hamilelikte ultrason, aşağıda yer alan sorulara yanıt bulmak maksadıyla yapılmaktadır:

  • Hamilelik var mı? Normal yerinde mi, rahim içerisinde mi?
  • Gebelik canlı mı?
  • Hamilelik kaç aylık, kaç haftalık?
  • Bebeğin ense kalınlığı normal mi?
  • Bebeğin tahmini kilosu ne kadar? Haftasına göre kilosu gelişimi normal mi?
  • Bebeğin duruşu düz mü?
  •  Bebeğin eşi (plasenta) normal mi? Eşin yerleşimi normal mi? Doğum yolunu kapatıyor mu?
  •  Bebeğin kafa çapı bacak uzunluğu normal mi?
  •  Bebeğin suyu normal mi?
  •  Bebekte bir anomali var mı? 18-20 hafta dolayında yapılan ayrıntılı ultrasonografiyle bebeğin organlarında bir gelişim bozukluğu var mı, bu araştırılır.
  • Biyofizik profil değerlendirmesinde bebeğin hareketleri, kas tonusu ve solunumu değerlendirilir.
  • Erken doğum tehlikesi varlığında rahim ağzı uzunluğu ölçülebilir.
  •  Rahim ve yumurtalıklarda miyom ya da kist var mı?
  • Bebeğin cinsiyeti nedir?
  •  Gerekli hallerde doppler inceleme (kan akımı) değerlendirilir.
  • Amniosentez ya da CVS gibi müdahalelerde kullanılır.
Hamilelik süresince 3 ya da 4 boyutlu ultrason yapılması rutin olarak şart değildir. Bu yalnızca aile bebeğin yüzünü, ellerini vs görmek isterse fayda sağlar. Bebeğin durumunu ve özür varlığını araştırmakta yararlı değildir. Hamilelikte rutin olarak normal 2 boyutlu ultrasonların kullanılması kafidir.

The post Hamilelikte Ultrasonografi Hangi Maksatlarla Yapılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Ultrason Sperm Düşmanı https://www.coolkadin.com/ultrason-sperm-dusmani.html Thu, 31 Mar 2016 14:20:58 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=52217 Bilim...

The post Ultrason Sperm Düşmanı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bilim insanları, ultrason dalgaları uygulanan erkeklerin 6 ay boyunca sperm üretiminin durduğunu ortaya çıkardı. ABD’nin North Carolina üniversitesi bilim insanları, ultrason dalgaları uygulanan erkeklerin 6 ay süreyle sperm üretiminin durduğunu ortaya çıkardı.

Çalışmayı yürüten Dr. James Tsuruta, ileride bu yöntemin erkekler tarafından kolay, sorunsuz ve ekonomik bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabileceğini söyledi.

Yılda iki defa uygulanacak ultrasonla 1 yıl süresince erkeklerin çocuk sahibi olmasını engelleyecek yöntemin, uzun vadede yan etkileri olup olmadığı araştırılmaya başlandı.

 

The post Ultrason Sperm Düşmanı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
GASTROŞİZİS – OMFALOSEL https://www.coolkadin.com/gastrosizis-omfalosel.html Thu, 17 Dec 2015 08:02:49 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5864 Bebeğin...

The post GASTROŞİZİS - OMFALOSEL first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeğin oluşumu sırasında bağırsaklar dışarı taşabilir. Sindirim bölgesinde bazı problemler oluşabilir

Bebeğin kordonunun bulunduğu alanın hemen yan tarafındaki bir açıklıktan barsakların karın dışına çıkması sorununa gastroşizis adı verilmektedir.

Bu sorunun kromozomal anormalliklerle herhangi bir alakası yoktur, fakat barsaklarla alakalı düğümlenme ya da barsağın bir bölümünün gelişmesinin yeterli olmaması gibi sorunlara yol açabilir. Ancak bebeklerin hayatta kalma şanları %80 ile %100 kadar yüksektir.

Gastroşizis sorunu 10 bin hamilelikte karşılaşılan bir sorundur. Annenin diğer bebeğinde bu sorunun yeniden görülme riski %5 olmaktadır.
Ultrason aracılığı ile omfalosel ve gastroşizis teşhis edilebilir. Bu sorunlar, en erken olarak gebeliğin üçüncü ayından sonra tespit edilebilir. 3. Aya dek, bağırsaklar normal bir görüntü verir.

Gastroşizis ve omfalosel sorununda anne kanında AFP (alfafetoprotein) ölçümü yüksek çıkar. Bebeğin içerisinde yüzdüğü amniyon sıvısında fazlalık tespit edilebilir.

Gastroşizis sorunu bebekte erken doğum riskine, büyümenin yavaşlamasına hatta bazen ölüme dahi yol açabilir. Bundan dolayı da ultrason ile izlenmelidir.

Bu sorunu olan bebekler için doğumun normal olması önerilmez. Sezaryen doğum tercih edilir. Doğum yapılan hastanede ameliyat koşullarının ve donanımın tam olması gerekmektedir.

Tedavinin sağlanması için bebeğin doğum ardından yeniden ameliyata tabii tutulması gerekebilir.

Omfalosel nedir?

Omfalosel sorununda gastroşizisten değişik olarak bebeğin barsakları karın zarı ile örtülür. Bu alandaki sorun, karın duvarındaki kasların yeterli kapanmaması neticesinde meydana gelmektedir.

Omfalosel sorunu mevcut olan bebeklerin gastroşizis sorunundan farklı olarak ortalama %25-50’ında farklı sorunlar tespit edilebilmektedir.

Bu sorunlar:

Genetik sorunlar,
Kromozomal sorunlar,
Konjenital diafragma hernisi,
kalp anomalisi gibi sorunlardır.
GASTROŞİZİS – OMFALOSEL 2

Bundan dolayı da gastroşizis ile ayırt edilmesi oldukça önem teşkil eder. Omfalosel sorununda amnisentez uygulamasına ihtiyaç duyulur. Fetal ekokardiyografi de çeşitli durumlarda yapılmaktadır.

Omfalosel çeşitli derecelerde yaşanabilir. Hafif olarak yaşanan sorunlarda, karından fıtıklaşan kesenin içerisinde yalnızca barsaklar yer alır, daha büyük olanlarda karaciğer ya da dalak da yer alabilir.

Uygulanan tüm tetkiklerin ve amniosentez neticesi ve beraber görülen anomalilerin tamamı aile ile birlikte konuşularak, gebeliğin sonlandırılmasına ya da devam edilmesine karar verilir.

Bu sorunu olan bebekler için doğumun normal olması önerilmez. Sezaryen doğum tercih edilir. Doğum yapılan hastanede ameliyat koşullarının ve donanımın tam olması gerekmektedir.

Tedavinin sağlanması için bebeğin doğum ardından yeniden ameliyata tabii tutulması gerekebilir.

Operasyonlar çoğunluklu olarak başarılı geçer, fakat şayet bebekte farklı anomaliler de tespit edilmiş ise bebeğin durumu bu anomalilere göre değişmektedir. Duruma göre daha ciddi olabilir.

Bebekte omfalosel haricinde farklı bir anomali mevcut değilse yaşama şansı %100’e yakındır.

Ancak, bebeğin içerisinde yüzdüğü amniyon sıvıcı aşırı fazla ya da az ise, kromozomal anomali riskinde artış meydana gelir. Bu sebeple bebeğin yaşama şansında azalma olur.

Karın duvarının yokluğu:

Omfalosel ve Gastroşizis

Gastroşizis, göbek kordonunun çoğunlukla hemen sağında yer alan karın duvarının mevcut olmaması sorununa denilmektedilr. Çoğunlukla ince bağısaklar, kimi zaman da mide ve kalın bağırsak bu alandan karın dışına doğru çıkar. Bu alanın üzerinde ise bir zar tabakası bulunmaz.

Omfalosel olarak adlandırılan göbek fıtığı durumu; göbek deliği (umbilikus) alanında oluşan bir zayıflama sebebiyle göbek çevresinden dışarı çıkması sorununa verilen isimdir.

Dışarı doğru çıkan karın içeriği, hasta sırt üstü uzandığında ya da eliyle içeri doğru bastırıldığında kendi kendine kaybolmaktadır. Dışarı çıkmış olan karın içeriği kimi zaman sıkışmaktadır. Bu sebeple de içeri doğru ittirilemez. Bu durumda zaman kaybetmeden tedaviyi gerçekleştirmek gerekmektedir.

Şayet tedavi edilmez ise, zaman içerisinde sıkışan bağırsakların beslenmesinde bir bozulma meydana gelir, bundan dolayı da dokuların canlı kalması söz konusu olmaz. Bu durum peritonit adı verilen karın zarı iltihabı sorununa yol açabilir.

Göbek fıtıkları doğumsal olarak olabilmektedir. Bunun dışında yetişkinlikte de ortaya çıkmaktadır. Yetişkin zamanlarda meydana gelen fıtıkların tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Doğumsal olarak meydana gelen göbek fıtıkları çoğunlukla bir süre sonra kendi kendine kaybolabilir.

GASTROŞİZİS – OMFALOSEL 1

Bebek henüz anne karnında iken, anne ile bebek arasındaki bağı meydana getiren ve bebeğin beslenmesine yardım eden damarları kapsayan göbek bağı, göbek halkasının içindedir. Doğum yapıldıktan sonra bu damarlarda kapanma meydana gelir. Zaman geçtikten sonra da göbek düşmektedir. Şayet göbek halkası tam olarak kapanma sağlayamaz ise, meydana gelen bu boşluktan karın içi organları dışarı doğru çıkar ve deri altında bir kabarıklık meydana gelir. Bu durma göbek fıtığı ismi verilmektedir. Bu kabarıklık karın içine girer ve çıkar. Çocuğun sırt üstü uzanması durumunda bu şişliğin kaybolduğu fark edilir. Ancak ağlama gibi durumlarda, şişlik daha çok fark edilir.

Göbek fıtıkları doğuştan meydana gelebilir. Genellikle kendiliğinden düzelirler. Bundan dolayı çocuk 4 yaşına gelene kadar takip edilmelidir.

Omfalosel ve gastroşizis sorunu ile çocuk cerrahisi branşı ilgilenmektedir.

 

The post GASTROŞİZİS - OMFALOSEL first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
AMNİYOTİK BAND SENDROMU https://www.coolkadin.com/amniyotik-band-sendromu.html Thu, 17 Dec 2015 07:55:01 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5858 Bebeğin...

The post AMNİYOTİK BAND SENDROMU first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeğin ambion zarının katlantı yapması sonucu ortaya çıkan bir sendromdur. Bu durumda bebeklerin ellerinde, ayakları mutasyon evresini tamamlamayabilir.

1 ) Amniyotik bant sendromu nedir?

Bebeğin yaşadığı bölgede, amniotik (zar) olması ve bu zarın bebeğin el, ayak parmaklarına veya bebeğin baş bölgesine dolanması veya yapışması durumuna, amniotik bant sendromu denir. Bu durumun varlığı halinde, bebekte el ve ayakta kopmalarına veya ilerlemesi halinde bebeğin ölmesine dahi sebep olabilmektedir. Anne karnında gelişimine devam eden bebeğin, zarında yırtılma ve yapışma diye de ifade edilen bir durumdur.

amniyotik bat sendromu

Bu durumdan en fazla etkilenen bölge, ellerdir. Daha çok, 2.3.4. parmakların etkilenmesi ile karşılaşılmaktadır.

2 ) Amniyotik Bant Sendromunun görülme olasılığı nedir?

Bu vakanın görülme sıklığı, 1200 ila 15000 doğumda birdir. Gelişimi neden olduğu ile ilgili kesin bir bilgi şuan için mevcut değildir. Ancak öne sürülen sebepleri bulunmaktadır. Ancak bu sayılan sebeplerden hiçbirisi, bütün vakaları açıklamaya yetmemektedir.

3 ) Amniyotik Bant Sendromu ne zaman olur?
Zarlarda ortaya çıkan yırtık, hamilelik döneminin 4. Haftası ile 18. Haftası arasında olmaktadır. Ancak bebeğin zarlarında bu yıktığın sebep olduğu bilinmemektedir. Yalnızca bir ehller danlos ve osteogenezis imperfecta gibi metabolik hastalıklarda beraber görülebilmektedir.

4 ) Amniyotik bant neden oluşmaktadır?

Amniyotik bant oluşması ile ilgili ifade edilen görüşlerin büyük bir kısmı, hamilelik dönemi içerisinde daha çok erken evrelerde herhangi bir sebepten dolayı amniyon zarının parçalanarak uzantılarının bebeğe dolanması ve daha sonrasında amniyon zarının kendini onarması ile beraber, bebekte sanki o bölgelerde lastik takılmış gibi boğumlanmalar yapması şeklinde gözlenmektedir. Büyük bir çoğunluğun, bu konu da ki inanışı bu yönde olsa dahi, şuan için teori evresindedir ve bu konuda ile ilgili gerekli klinik çalışmalara devam etmektedir.

Az önce de ifade ettiğimiz gibi, sebebi kesin olarak bilinmese de, zarlarda bant olma riskini artıran durumlar da mevcuttur. Bunlar;

Bebeğe zarar veren ilaçların içerisinden liserjik asit, methadone ve misoprostol ile alakalı vakalar bildirilmiştir. Bunun haricinde, anne adayının yüksek ateşli hastalık geçirmesine ile alakalı olarak geliştiği de literatürde yer almaktadır.

amniyotik band sendromu
Diğer sebepler ise; Bebeğin anne karnında ameliyat edilmesi de sebeplerin arasında yer almaktadır.

amniyotik-band-sendromu

5 ) Amniyotik band sendromu bebekte ne gibi problemlere sebebiyet verir?

Bebeklerin bacaklarında ve kollarında ödemlerin meydana gelmesine, daha çok kol ve bacakların haricinde, fetal bölgelerin tamamı ile yok olmasına kadar uzanan doğum sorunlarına neden olabilir. Amniyon zarında meydana gelen band, fetal bölgelerin dokularını sımsıkı bir şekilde sarıp, kan ve oksijen akışının engellenmesine sebep olur. Kan ve oksijen akışı kesilen vücut uzluvunun hareket özelliği de azalır. Sonuç itibari ile amniyotik bandın görüldüğü yerden, sonraki kısımlarda gelişim olumsuz açıdan etkilenir ve durur. Bu konu ile ilgili bir örnek vermemiz gerekir ise; bandın bebeğin bilek bölgesine dolanması halinde, dolanmanın şiddetine göre bebeğin bilek bölgesinden sonrası hiçbir şekilde gelişme göstermez, veya o bölge de deforme oluşur. En kötü durumlardan birisi de, amniyotik bandın bebeğin boynuna dolanma durumudur. Bu durumun gerçekleşmesi halinde, bebek hayatını kaybedebilir.

Daha çok amniyon band sendromu küçük sendromlar ile sonlanmaktadır. Bebeğin parmaklarının birbirine bitişik olması gibi, doğumun tamamlanmasının ardından yapılan minik ameliyatlar ile düzeltilebilecek anomalilere rastlanmaktadır.

6 ) Amniyotik bant oluşumunun bebeğe zararları nelerdir?

+ Bandın, anne karnında ki bebeğin eline veya bacak bölgesine dolanması neticesinde, aynen kangrende olduğu gibi sıkılan bölgenin devamında yetersiz oksijen taşınımı ve kan akımı ile ilgili olarak, işlev kaybetme ve tamamı ile parçalanmasına rastlanabilir.

+ İlgili bölgelerde derin boğumlanmalar meydana gelebilir.

+ Yapışık parmak gelişimi ile karşılaşılabilir.

7 ) Amniyotik bant görülmesi kalıtsal mıdır?

Kardeşlerin herhangi birinde amniyotik bant durumu ile karşılaşılmış olması halinde, daha sonra ki doğacak olan kardeşlerde de görüleceği anlamına gelmez. Bu nedenden dolayı da, çocuklardan birinde görülen amniyotik bantlanma konusu ile ilgili diğerleri hakkında ön yardı da bulunmak, yanlış olur. Bu noktada doğacak diğer bebekler için, düzenli bir şekilde USG taramalarının yapılması gerekmektedir. Yalnız, kalıtsal olarak amniyotik bant oluşumu mümkün olmadığı için, bir sonraki bebekte de olup olmayacağını belirlemek, önceden mümkün olmayacaktır.

8 ) Amniyotik bantın tedavisi mümkün müdür?

Amniyotik bant oluşumuna oldukça fazla rastlanmaktadır. Amniyotik bant sendromu ile karşılaşan bebeklerin büyük bir geneli, sorunsuz bir şekilde dünyaya gelmektedir. Ancak bazı durumlarda doğumun gerçekleşmesinin ardından, bu bantların kesilmesi için cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Daha ileri vakalarda ise, hamileliğin sonlandırılması uygun bulunmaktadır. Bunu kabul etmeyen annelere de, rahimde gelişimine devam eden bebeğe cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

Bu sendroma maruz kalmış bebek için yapılması gereken çok fazla bir şey bulunmaz. Amniyotik bantların kalın olması ile bebek bu durumdan ciddi anlamda etkileniyor ise, hamileliğin sonlandırılması düşünülebilir. Bandların küçük ve hafif olması halinde ise, doğumun beklenmesinde bir sakınca görülmez.

The post AMNİYOTİK BAND SENDROMU first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
FETAL EKO (EKOKARDİYOGRAFİ) https://www.coolkadin.com/fetal-eko-ekokardiyografi.html Wed, 16 Dec 2015 09:46:50 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5671 Fetal...

The post FETAL EKO (EKOKARDİYOGRAFİ) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Fetal eko bebeğin kalple ilgili bütün incelemelerini kontrolünü yapan ultrason tekniğidir.

Fetal ekokardiyografi (Fetal EKO)

Fetal ekokardiyografi (Fetal EKO) anne karnındaki bebeğin (fetus) kalbinin, ayrıntılı bir şekilde incelenmesi demektir. Genellikle deneyimli perinatoloji uzmanları (perinatolog) tarafından yapılmaktadır; gerekli görülürse pediatrik kardiologlarla konsültasyon yapılır.
Doğuştan kalp hastalıkları (anomali) tüm doğumların yaklaşık 100’de 1’inde (%1) görülür ve en sık görülen anomalilerdir. Doğumdan sonra bebek ölümlerine sebep olan önemli bir anomali grubunu oluştururlar.
Fetal EKO, önceki doğumunda kalp hastalıklı bebek doğurmuş olan gebelerde 16. haftadan itibaren yapılabilir ve bu haftada fetal kalp yaklaşık 1 cm kadardır. Düşük risk grubundaki gebelere ise 20-22 haftalarda yapılır; bazen 24. haftaya kadar yapılabilir; yaklaşık 20 dakika zaman alır ancak ciddi kalp anomalisi varlığında bu süre uzayabilir.
Fetal EKO ile fetüste ağır kalp hastalıkları %90 oranlarına kadar saptanabilir. Büyük damarlardaki çok hafif darlıklar, çok küçük atrial ya da ventriküler septal defektler (çok küçük delikler) saptanamayabilir. Kalp hastalıklarına bağlı doğumdan sonra ani bebek ölümleri ya da bebeği sıkıntıya sokacak durumların önceden tespit edilerek doğum sonrası tedavilerinin önceden planlanmasının sayısız yararları olacaktır.
Kalp hastalıklarının anne karnındaki bebekte, bazı durumlarda tedavisi mümkündür. Erken müdahale gerektiren bir hastalık saptanması halinde anne karnında iken bazı tedaviler yapılabilmektedir. Doğumdan hemen sonra tedavi (ilaç, invazif kalp kateterizasyonu ya da ameliyat) gerekli ise uzmanlaşmış bir merkezde doğum planlanmasıyla, hem bebek için en iyi şartlar sağlanmış hem de merkezin doğacak çocuk için hazırlıklı olması sağlanmış olacaktır.
Description: http://www.drismailozdemir.com/images/u3r.jpg
Hangi durumlarda fetal ekokardiyografi (Fetal EKO) yapılır?
Anne, baba ya da kardeşlerde kalp hastalığının olması
Önceden kalp anomalisi olan çocuk doğurmak
Artmış ense kalınlığı (ense saydamlığı, nukal kalınlık, nuchal translucency)
İkili test, üçlü test, dörtlü test sonuçlarının riskli çıkması
Gebelikten önce annede diyabet olması (Tip diyabet, insüline bağımlı diyabet)
Annede fenilketonüri olması
Annede kollajen doku hastalıkları olması (ör: sistemik lupus eritematozus)
Annede epilepsi (sara) hastalığı
Gebelikte ilaç kullanımı, teratojenlere maruz kalınması (alkol, antikonvülzanlar, retinoik asit, rubella (kızamıkcık), koksaki, parvovirus)
Radyasyona maruz kalınması (röntgen, BT-bilgisayarlı tomografi çekimi gibi)
İleri anne yaşı (35 yaş ve üzeri)
Gebelikte yapılan normal ultrasonda şüpheli görüntü izlenmesi
Fetusta, ultrasonda kalp dışı anomalilerin olması
Hidrop fetalis (bebeğin vücudunun sıvı toplaması)
Fetal aritmi (anne karnındaki bebeğin-fetüs kalbinde ritm bozukluğu)
Rutin kadın-doğum kontrollerinde fetusun kalbinde bir problem düşünülmesi

The post FETAL EKO (EKOKARDİYOGRAFİ) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
RENKLİ DOPPLER ULTRASON https://www.coolkadin.com/renkli-doppler-ultrason.html Wed, 16 Dec 2015 09:41:48 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5668 Renkli...

The post RENKLİ DOPPLER ULTRASON first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Renkli doppler ultrason bebeğin sağlık durumunda her hangi bir problem olup olmadığı detaylı olarak görüntüleyen bir ultrason çeşididir. Betatom’ da 4D Renkli Doppler USG cihazı ile gerçek zamanlı 4 boyutlu incelemeler yapılmaktadır.

Ultrasonografi tekniğine son yıllarda katılan Renkli Doppler inceleme damarsal yapıların değerlendirilmesinde anjiyografiden önce ve bazen anjiyografi yerine kullanılabilecek noninvaziv bir yöntemdir. Renkli Doppler Sonografi arteriyel ve venöz akımların yönlerine bağlı renk değişimleri ile elde edilen dalga spektrumu sayesinde damarlardaki patolojileri aydınlatabilmektedir.

Renkli Dopler Ultrasonografi nedir?

Sesin hareket eden yapılardan yansırken frekans değişikliği göstermesi temeline dayanan bu yöntem ile damarsal yapılardaki akım incelenir. Akım bilgisi,akımın transdusere olan ve yönü ve hızına göre renklendirilip, B-Mod denilen gri skaladaki damar görüntüsünün içine yerleştirilirse renkli Doppler görüntüleme elde edilir. Grafik şeklinde Doppler spekturumu kullanılarak akım hızları ölçülür, akım tipleri saptanır.

Betatom’ da ayrıntılı ultrasona giren hastalara Renkli Dopler ultrason değerlendirmesi sırasında bebeğin durumu ile ilgili bilgiler verilir.

Ultrason değerlendirme sonrasında da hastalara rapor değil printer çıktısı verilir. Printer (çıktı) üzerinde bebeğin gelişimsel ölçümleri bulunmaktadır. Ayrıca bebeğin anne karnındaki duruşu, hamilelik haftası ve amniyon suyu uygunsa CD kaydı yapılabilmektedir. Uygun olmayan pozisyonlarda CD kaydı yapılamayabilir. Yine Pulse Wave özelliği sayesinde bebeğinizin kalp seslerini de duyabilme imkanı da olabilmektedir.

Renkli Dopler ultrasonografi ile hangi incelemeler yapılabilir?

Arteriyel (atardamar) ve venöz (toplardamar) yapıların incelenmesinde (örneğin boyun damarları-karotis ve vertebral arterler,ekstremite-kol, bacak -arter-venleri, böbrek arterleri, karaciğer ve portal sistem vb);skrotumda varikosel araştırmasında;meme, testis, tiroid, paratiroid, lenf bezleri ve yumuşak doku gibi yüzeyel yapılar ile parankimal organlarda oluşan tümoral ve iltihabi oluşumların damarlanmasının incelenmesinde kullanılır. Damarsal yapılarda tıkanıklığı, venöz kapak yetmezliğini, renal arter stenozunu saptanmasını sağlar.

Gebelikte 20.haftadan itibaren umbilikal arterde ve fetal organlarda yapılan Doppler incelemeleri fetusta gelişme geriliği veya fetal distress olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Jinekolojik tümörlerde transvaginal olarak yapılan Doppler incelemesi tümörün iyi veya kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Ektopik gebelik (dış gebelik), over torsiyonu hakkında bilgi verir. Transplante organlarda perfüzyonun değerlendirilmesini sağlar.

Özellikle hamile bayanların bebeklerini görüntülemek için girdiği ultrason cihazında, teknolojinin en son nimetlerini sunmayı hedefleyen hastanemiz 4 boyutlu cihazla çocuk sahibi olacak çiftlere büyük yenilikler sağlamayı planlıyor.

Ultrasonda 4. boyut ifadesi çekim sırasında anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu görüntülerini fotoğraf kareleri gibi eş zamanlı görüntüleyip kaydedilmesi anlamına geliyor. Bu cihaz sayesinde henüz anne karnındayken bebeğinizin kaşlarını çatması, gülmesi, esnemesi, parmak emmesi gibi hareketlerini anlık ve hızlı bir şekilde izleyebiliyorsunuz.

4 boyutlu ultrason cihazı ile çok erken dönemde cinsiyet, yarık dudak, yarık damak, eksik parmak, beyin ve omurilikten kaynaklanan rahatsızlıkların erken tanısı konulabiliyor. Bununla birlikte ense kalınlığı ölçümü ile görülen “mongolizm” (Down sendoromu) 4 boyutlu ultrason sayesinde üçüncü ayda taranabiliyor.

4. boyut ultrasonlar geleneksel iki boyutlu inceleme özelliğinin yanısıra hem renkli doppler hem de 3. boyut özelliğini birlikte içermesi ile bebek heyecanına kapılan aillelere üçüncü aydan itibaren renkli fotoğraflarını alma fırsatı tanıyor. Ayrıca hastanemiz bu görüntüleri cd ortamına kaydederek aillelerin yıllarca saklayabilme olanağı sağlıyor.

Tüm bu özellikleri ile 4 boyutlu ultrason ailelere bebeklerinin sağlık durumundan sonra en fazla kime ve neye benzediğini merak ettikleri için çekimler sırasında eli, ayağı, burnu, yüzü gibi detayları yorumlama ve bebeği birilerine benzetmeye çalışma gibi hoş anlar yaşatmakta ve hamilelik sürecindeki heyecanın güzel anılara dönüşmesini sağlamaktadır.

The post RENKLİ DOPPLER ULTRASON first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
HAMİLELİKTE ULTRASON ÇEŞİTLERİ https://www.coolkadin.com/hamilelikte-ultrason-cesitleri.html Wed, 16 Dec 2015 09:17:51 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5655 Bebeğin...

The post HAMİLELİKTE ULTRASON ÇEŞİTLERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeğin genel bütün boyutlarının görülmesi açısından ultrason kontrolü önemlidir. Gebelik süresince 3 veya 4 boyutlu ultrason yapılması rutin olarak şart değildir, bu sadece anne ve babanın bebeğin yüzünü, ellerini ve diğer uzuvlarını görmesi açısından faydalıdır, Anne karnındaki bebeğin durumunu ve özür varlığını araştırmakta yararlı değildir. Hamilelik boyunca rutin olarak klasik 2 boyutlu ultrasonların kullanılması yeterlidir.

Ultrasonla Bebek Cinsiyeti Tahlili:

Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti ta hamileliğin başında genetik olarak belli olmasına rağmen dış görünüş olarak 11. hafta civarında farklılaşmaya başlar. Ancak ultrasonla cinsiyet belirlemek için bu durum yeterli değildir. Bu dönemde ultrasonla cinsiyet tespit edilemez. Çoğunlukla 15-20 haftalarda ultrasonla bebeğin kız veya erkek olduğu ayırt edilebilir. Tabi bunda her zaman yanılma payı vardır. Ayrıca bazen bebeğin duruşundan dolayı cinsiyet tespitini yapmak hiç mümkün olmayabilir.Ultrasonu yapan doktorun tecrübesi de önemlidir.
Hamilelikte Ultrason Ne aralıkla Yapılmalıdır?

Hamileliğin durumuna ve belirlenen risklere göre değişmekle birlikte çoğunlukla en azından aşağıda belirtilen dönemlerde yapılmalıdır. Hamilelikte ihtiyaç halince uygulanmasında sakınca yoktor. Doktor uayenelerinin vazgeçilmezidir.

– Hamileliğin İlk haftalarında
– 11-14 hafta arasında
– 18-20 hafta civarında ayrıntılı ultrasonografi
– 32 hafta civarında
– 38 hafta civarında
HAMİLELİKTE ULTRASON ÇEŞİTLERİ

Hamilelikte uygulanan ultrason muayenesinin farklı çeşitleri mevcuttur. Ultrason çeşitlerini;
– karından yapılan ultrason (obstetrik ultrason, pelvik ultrason)
– alttan vajina içerisinden yapılan ultrason (transvajinal ultrason, vajinal ultrason) diye ikiye ayırabiliriz.
Vajinal ultrason (halk arasında alttan ultrason yapılması): Gebeliğin özellikle ilk aylarında bebek küçük olduğu için bu yöntem duruma göre tercih edilebilir. Anne karnındaki bebeğin kalp atımını karın bölgesinden yapılan ultrasonlara göre çok daha belirgin gösterir. İlerleyen hamilelik haftalarında ise bu yöntem ender durumlar dışında pek kullanılmaz. Hamileliğin her haftasında yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Karından Yapılan Ultrason (Obstetik Ultrason Normal 2 Boyutlu Ultrason)Hamileliğin her haftasında uygulanabilen ve hamilelik boyunca en çok uygulanan ultrason çeşidi budur. Hamileliğin ilk aylarında gebelik kesesini, anne karnındaki bebeği, bebeğin kalp atışını izlemek ve ölçmek amacıyla yapılır. Hamileliğin daha sonraki haftalarında bebeğin amnion suyunun miktarını, bebeğin kilosunu, gelişmesini, plasentanın (bebeğin eşi) yerini, bebeğin iç organlarını incelemek için kullanılır.
Ayrıntılı (detaylı) ultrason incelemesi: Gebeliğin 16-14. haftaları arasında bebekte doğumsal bir anormallik (sakatlık) olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılır. Bu ultrasonda Obstetrik ultrason gibi karın bölgesinden uygulanır. Fakat obstetik ultrasona göre daga çok zaman alır. Obstetrik ultrasonografi (normal gebelik ultraon incelemesi) gibi iki boyutlu ultrason cihazı kullanılarak yapılır.

Hamilelikte 3 boyutlu ultrason: Gebelikte 3 boyutlu ultrason incelemesi yukarıda anlatılan ultrason incelemelerinde farklı olarak şart değildir. Anne karnındaki bebekte anomali varlığını incelemek için en iyi ultrason çeşidi ayrıntılı (iki boyutlu) ultrason incelemesidir. 3 boyutlu ultrason ise bebeğin fotoğraflarını, yüzünü , diğer vücut uzuvlarını üç boyutlu halde anne ve babaya gösterebilir. 3 Boyutlu ultrasonda yine Karından yapılır.

Hamilelikte 4 boyutlu ultrason: Gebelikte uygulanması şart değildir. 3 boyutlu ultrasondan farkı ise 4 boyutlu ultrasonun hareketli olmasıdır. Yani 3 boyutlu ultrason bebeği fotoğraf gibi gösterir, 4 boyutlu ultrason bebeği video gibi gösterir diyebiliriz. Bu ultrason yöntemi de Karından uygulanır.

Doppler ultrason: Her hamilelikte uygulanamaz, gebelikte anne ve bebekte bazı riskli durumların varlığında uygulanması gerekebilir. Bebeğin bir takım damarlardaki kanlanmaya bağlı olarak bebeğin sağlık durumu hakkında doktora fikir verir. Karından Yapılır.
Renkli dopler ultrason (renkli ultrason): Doppler ultrasonun diğer bir çeşitidir, her hamilelikte uygulanmaz, bazı riskli durumları netleştirmek amacıyla uygulanır. Karından yapılır.

The post HAMİLELİKTE ULTRASON ÇEŞİTLERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ULTRASON BEBEĞE ZARARLI MIDIR? https://www.coolkadin.com/gebelikte-hamilelikte-ultrason-bebege-zararli-midir.html Wed, 16 Dec 2015 09:02:49 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5648 Bebeğin...

The post GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ULTRASON BEBEĞE ZARARLI MIDIR? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeğin cinsiyeti, kilosu, boyu gibi ölçümleri yapan ultrason cihazı bebeğe zararlı mıdır? sorusu her anne babanın endişe duyduğu sorulardan biri hiç kuşkusuz.

Anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında ultrasonografinin güvenli olup olmadığı geliyor. Bu soruyu uzmana sorduk!
Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de hamilelik döneminde ultrasonografinin güvenli olup olmadığı. Belli bir aydan sonra bebeği ultrasonda izlemek ne kadar güvenli? Bu soruyu ART Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy’a sorduk.

Hamilelikte Ultrasonografi Zararlı mı?
Ultrasonografi fetusun değerlendirilmesinde güvenli ve etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Hamilelik takiplerinde yapılan ultrasonografik incelemeye ‘obstetrik ultrasonografi’ adı verilir. 1970’lerin son çeyreğinde kullanıma girmesinden bu yana ultrasonografi, obstetrik alanında kullanılan en önemli ve vazgeçilmez araçlardan biri olmuştur.
Günümüzde kullanılan gerçek zamanlı ultrasonografi cihazları, hareket halindeki fetusun görüntülerini monitör ekranına yansıtmakta ve fetusu incelemeye olanak tanımaktadırlar. Bu görüntüleri elde edebilmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılmaktadır. Bu dalgalar ‘transducer’ adı verilen bir prob tarafından üretilir. Bu prob anne adayının karnı ile temas eden cihazdır.
Probdan yayılan bu ses dalgaları değişik dokulardan değişik oranlarda ve formlarda yansıyarak aynı transducer’a geri dönerler. Birbirinden farklı olan bu yansımalar bilgisayar tarafından işlenerek görüntü olarak monitöre yansıtılır. Bu görüntüye ‘ultrasonogram’ adı verilir.
Fetal kalp atımları ya da bebeğin hareketleri gibi hareketli görüntüler monitörden izlenir. Benzer şekilde görüntülerin incelenmesi ile fetusta bulunan anormallikler saptanabilir. Yine fetusa ait ölçümler yapılarak gelişimi değerlendirilebilir.
Hamilelikte ultrasonografinin ana kullanım amaçları nelerdir?
1. Erken dönemde gebeliğin tanısı ve değerlendirilmesi
Gebelik kesesi transvajinal ultrasonografi ile 4.5 hafta gibi çok erken bir dönemde saptanabilir.
2. Düşük tehdidi
Erken gebelikte kanama ortaya çıktığında fetusun canlı olup olmadığı ultrasonografi ile değerlendirilir. Fetal kalp atımları 5,5-6. haftadan itibaren gelişmiş ultrasonografi cihazları ile saptanabilir. Bebeğin anne karnında öldüğü ‘missed abortus’ ya da hiç gelişmediği boş kese gibi durumların tanısı da ultrasonografi ile konur. Yine benzer şekilde dış gebelik veya mol gebelik tanısında da ultrasonografi son derece önemli bir rol oynar.
3. Gebelik kesesinin ve fetal büyüklüğün değerlendirilmesi
Fetusun belirli uzunluklarının ölçümü gebeliğin yaşını yansıtır. Bu özelllikle erken gebelikte daha belirgindir. Son adet tarihini hatırlamayan hastalarda fetal ölçümler gebeliğin kaç haftalık olduğu konusunda önemli bilgiler verir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise fetusa ait bacak, kafa ve karın çevresi ölçümleri hem bebeğin ağırlığı hem de gelişimi ile ilgili değerli ipuçları verir.
Gebelik takiplerinde ölçülen parametreler şunlardır:
-Baş popo mesafesi (CRL): Bu ölçüm 7-13 gebelik haftalarında yapılır ve gebelik yaşını 3-4 günlük yanılma payıyla verir.
-Biparietal çap (BPD): Başın iki yanında yer alan ve parietal kemik adı verilen kemikler arasındaki mesafenin ölçümüdür. Bu ölçüm 13. haftadan sonra yapılır. 13. haftada 2.4 cm civarındayken miadda 9.5 cme kadar artar. Aynı ağırlığa sahip bebeklerin BPD uzunlukları değişik olabileceği için gebeliğin son dönemlerinde güvenilirliği azalır.
-Femur uzunluğu (FL): Kalça ile diz arasındaki femur adı verilen kemiğin ölçümüdür. İnsan vücudundaki en uzun kemiktir ve bebeğin uzunlamasına olan gelişimini yansıtır. Güvenilirliği BPD gibidir ve 14. haftada 1.5 cm iken termde 7.8 cm civarında ölçülür.
-Karın çevresi (AC): Gebeliğin son dönemlerindeki en önemli ölçümdür. Gebelik yaşından ziyade fetusun büyüklüğü ve ağırlığı hakkında ipuçları verir.
Fetusun ağırlığı BPD, FL ve ACnin birarada değerlendirilmesi ile yaklaşık olarak saptanabilir. Pekçok gelişmiş ultrasonografi cihazı bu hesaplamayı otomatik olarak yapmakla birlikte elle hesaplama için yapılmış grafik ve tablolar da mevcuttur.
4. Plasentanın yerinin saptanması
Obstetrik ultrasonografi plasenta previa ve benzeri plasental anomalilerin saptanmasında en etkili yöntemdir.
5. Çoğul gebelikler
Çoğul gebeliğin tanısı ultrasonografi ile konur. Ayrıca bebeklerin pozisyonları, fetustan fetusa transfüzyon sendromu gibi hastalıkların varlığı ile plasenta ve amniyon keselerinin sayısı da ultrsonografide saptanır.
6. Amniyon sıvısı hastalıkları
Amniyon sıvısının fazla ya da az olduğu durumlar da ultrasonografi ile saptanır. Her iki durumda da fetus anomali açısından dikatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
7. Fetal anomaliler (Detaylı Ultrasonografi)
Fetusa ait pekçok anomali 20 hafta civarında yapılacak olan detaylı ultrasonografi ile saptanabilir. İkinci düzey ya da malformasyon ultrasonografisi olarak da adlandırılan bu incelemede bebeğe ait olabilecek hidrosefali, spina bifida gibi majör anomalilerin yanısıra, diyafram fıtığı, oniki parmak barsağında darlık gibi iç organları etkileyen anomaliler de saptanabilir. Ayrıca daha gelişmiş cihazlar yardımıyla yarık damak, yarık dudak, doğumsal kalp anomalileri ve Down sendromu varlığı tespit edilebilir. Bunlara ek olarak amniyosentez, koryon villus biopsisi, göbek kordonundan kan örneği alınması ve anne karnındaki bebeğe uygulanan benzeri girişimler de yine ultrason eşiliğinde yapılır.
8. Diğer uygulamalar
Ultrasonografi bebeğe ait şu durumların saptanmasında da tek araçtır:
-Anne karnında kaybedilen bebeğin saptanması
-Bebeğin rahim içinde duruş pozisyonunun saptanması
-Bebeğin iyilik halinin saptanması (biyofizik profil)
Hamilelikte Ultrason Takvimi
Hamile bir kadının tüm hamileliği boyunca kaç kere ultrasonografi incelemesine girmesi gerektiği konusunda katı kurallar yoktur. Herhangi bir anormallik saptandığında ya da normal olmayan bir durumdan şüphelenildiğinde ultrason incelemesi yapılabilir.
Herşeyin normal olduğu durumlarda ise adet gecikmesinden 1-2 hafta sonra gebelik varlığının saptanması ve bu gebeliğin rahim içinde yerleşmiş normal bir gebelik olduğunun gösterilmesi için ultrason incelemesi yapılır. Bunun dışında her rutin kontrolde ultrasonografi yapılabileceği gibi sadece 18-20 haftalarda anomali saptanması açısından ikinci düzey inceleme (detaylı ultrason) ve 34. haftada da bebeğin büyüklüğü ve pozisyonunu saptamak için ikinci bir inceleme yapılmasını öneren ekoller de mevcuttur.
Ülkemizde genelde her rutin kontrolde ultrason yapma eğilimi mevcuttur ve bu uygulama yanlış değildir. Ultrasonografinin uygulamaya girdiği dönemden günümüze kadar yapılan pek çok kontrollü çalışmada gelişmekte olan fetus üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olduğu gösterilmemiştir.
Transvajinal ultrasonografi nedir ve ne zaman kullanılır?
Özel olarak tasarlanmış problar yardımıyla ultrasonografi vajinal yoldan yapılabilir.
Bu yöntem pelvik organların değerlendirilmesinde çok daha kaliteli görüntü sağlar ve dolayısıyla çok daha etkilidir. Özellikle hamile olmayan ya da hamileliğinin çok erken döneminde olan kadınlarda transvajinal ultrasonografi tercih edilmelidir.
Transvajinal ultrasonografi ile fetal kalp atımları 5,5-6 haftada saptanabilir. Ayrıca baş-popo mesafesinin ölçümü bu tür incelemelerde daha tatminkar olmaktadır.
Bizim uygulamalarımızda 13. haftaya kadar tüm ultrason incelemeleri transvajinal yöntemle yapılmaktadır.
Obstetrik uygulamalar dışında genel jinekolojik incelemelerin hemen hepsinde transvajinal ultrasonografi tercih edilmelidir. Bu yöntemde hem görüntü kalitesi ve güvenilirliği daha yüksek olmakta hem de hastanın idrarının sıkışık olması gerekmediğinden, hatta tercihen mesanesinin boş olması gerektiğinden hasta açısından daha konforlu olmaktadır. Mesanenin dolması beklenmediğinden gereksiz zaman kaybı sorunu da ortadan kalkmaktadır.
Doppler Ultrason Nedir?
Doppler prensipi hem NST cihazlarında hem de bebeğin kalp atımlarının dinlenmesinde kullanılan cihazlarda uzun zamandır kullanılmaktadır. Bu prensibin ultrason cihazlarına adapte edilmesi obstetrik alanında yeni ufuklar açmıştır.
Bebeğe ait kan damarlarındaki kan akım şekillerinin değerlendirilmesine olanak tanıyan Doppler Ultrasonografi incelemesi bebeğin iyilik hali hakkında oldukça yararlı bilgiler verir.
“Color flow mapping” adı verilen teknoloji ise kan akımının monitör üzerinde renkler ile temsil edilen şekilde görülmesini sağlar. Bu yöntemde atardamar ve toplardamarlarda akan kan farklı renkler ile temsil edilir.
3 Boyutlu Ultrason Nedir? Geleneksel ultrasonografinin yerine kullanılabilir mi?
Bu cihazlar ilk zamanlarda değişik açılardan elde ettikleri görüntüyü bilgisayar yazılımları yardımıyla işledikten sonra ekrana yansıtmaktayken, günümüzde kullanılan gelişmiş cihazlar inceleme ile eş zamanlı olarak üç boyutlu görüntü üretebilmektedirler. Eş zamanlıdan kasıt prob hastanın karnına konulduğu andan itibaren istenilen 3 boyutlu görüntünün elde edilmesidir.
3 boyutlu ultrasonografinin önemi bebeğe ait bazı anomalilerin çok daha kolaylıkla saptanabilmesidir. Ayrıca anne baba adaylarının bebeklerini daha doğmadan görmeleri aralarındaki psikolojik bağın daha güçlü olmasında yardımcı rol oynar.
3 boyutlu ultrasonografi hala yeni bir teknoloji sayılabilir ve hakkında daha fazla çalışmaya gerek vardır. Günümüzde kabul edilen gerçek, üç boyutlu ultrasonografinin geleneksel ultrasonografiyi ortadan kaldıramayacağı ve bunun doppler incelemesi gibi yardımcı bir teknik olduğudur.
Ultrasonografinin bebeğe bir zararı var mıdır?
Ultrasonografi hamile kadınlar üzerinde 40 yıldan daha uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ultrasonografide röntgen gibi iyonize radyasyon kullanılmadığından gelişmekte olan fetus üzerinde toksik etkiye sahip değildir.
Laboratuvar ortamında uzun süreli ultrason dalgalarına maruz kalınmasının dokularda hafif bir ısınmaya yol açabileceği gösterilmiş olsa da yapılan çok sayıda kliniik çalışmada ultrasonografinin insanlar ve hayvanlar üzerinde zararlı etkisinin olduğu gösterilememiştir. Yapılan sınırlı büyüklükteki çalışmalarda ultrasonografinin düşük doğum ağırlığı, solaklık ve işitme bozukluğu ile ilgili olduğu öne sürülmekle birlikte bu bulgular geniş hasta sayısı ile yapılan çok sayıda çalışmada doğrulanmamıştır.
Hamilelikte ultrason uygulamaları ile ilgili en büyük risk, özellikle yeterli tecrübeye sahip olmayan kişiler tarafından yapılan incelemelerde bazı fetal anomalilerin gözden kaçırılması riskidir. Bu riski en aza indirmek için tüm gebelik boyunca en az bir incelemenin başka bir hekim tarafından yapılması yaygın ve etkili bir uygulamadır. Merkezimizde de 19-21. haftalarda yapılan detaylı ultrason, perinatoloji eğitimi almış bir hekim tarafından yapılmaktadır.

The post GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ULTRASON BEBEĞE ZARARLI MIDIR? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ULTRASONLA BEBEĞİN TAHMİNİ KİLOSUNU (AĞIRLIĞINI) HESAPLAMA https://www.coolkadin.com/ultrasonla-bebegin-tahmini-kilosunu-agirligini-hesaplama.html Wed, 16 Dec 2015 08:46:20 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5646 Hamileliğin...

The post ULTRASONLA BEBEĞİN TAHMİNİ KİLOSUNU (AĞIRLIĞINI) HESAPLAMA first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Hamileliğin en heyecan verici zamanlarından biridir ultrason ölçümleri. Bebeğinizin cinsiyeti, kilosu, boy ölçümleri yavaş yavaş ortaya çıkar.

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) BEBEĞİN TAHMİNİ KİLOSUNUN ÖLÇÜLMESİ (TFA)

Hamilelikte ultrason yöntemi ile bebeğin tahmini olarak ağırlığı hesaplanabilmektedir. Burada yapılan gerçek br ağırlık ölçümü değildir, ultrason cihazı veya başka bir cihazla bebeğin ağırlığını tartı gibi gerçek anlamda ölçmek mümkün değildir. Ancak ultrasonda bebeğin kafa çapı (BPD), bacak boyu (FL), karın çevresi (AC) gibi ölçümlerden faydalana rak kilo tahmini yapılabilmektedir. Bu tahmini ultrason cihazında yüklü olan bilgisayar programı otomatik olarak yapmaktadır. Buna tahmini fetal ağırlık denir, TFA (ingilizce EFW) olarak kısaltılır. Ultrafonografi sonuç raporlarında genellikle EFW Hadlock gibi isimlerle belirtilir. Ultason yöntemi ile geliştirilen yöntemlerin ve diğer yöntemlerin belirli bir oranda yanılma payı vardır, her zaman tam ve doğru sonuç vermezler, bebeğin pozisyonu, amniyon suyu miktarı, doğumun başlamış olması, bebeğin doğum kanalına girmiş olması gibi çeşitli faktörlerden etkilenir sonuçlar. Ayrıca her ırkın ve ülkenin bebekleri farklı fiziksek özellikler gösterdiğinden bir ülkede iyi sonuç veren formül başka ülkelerde başarısız sonuçlar verebilir, bu nedenle her ülke kendisinde başarılı sonuç veren formülleri ultrason cihazlarında kullanmalıdır.

Fundus-pubis ölçümü ile bebeğin tahmini ağırlığının belirlenmesi:
Ultrason dışında klinik muayene ile de anne karnının büyüklüğünden faydalanılarak bebeğin ağırlığını tahmin etmek mümkündür. Fundus denilen bölge anne rahminin en üst noktasıdır. Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
Örnek bir fürmül: TFA = FBÖ (cm) x AKÇ (cm)
Bu fomülde FBÖ: fundus pubis ölçümü, AKÇ: Annenin göbek etrafından ölçülen karın çevresi, bu ikisinin çarpılması bebeğin tahmini ağırlığını vermektedir.
Mezura ile anne karnının ölçülmesi sayesinde hiçbir cihaza ihtiyaç duyulmadan bu kolay yolla ağırlık hesaplaması bazı araştırmalarda ultrason kadar başarılı bulunmuştur. Günü müzde ultrason cihazlarının çok yaygınlaşması nedeniyle fundus-pubis mezura ölçümü ancak doktor ve ultrason bulunmayan, ebeler tarafından yapılan tarama muayenelerinde v.b kullanılmaktadır, günümüzde hala değerli bir ölçüm metodudur.

Diğer yöntemler:
Yukarıdaki başlıca yöntemler dışında MR (mahzetik rezonans) yöntemi ile ağırlık tahmini yapılabilmektedir. Ayrıca gebelikteki bazı hormon değerlerinden faydalanılarak bebeğin ağırlığını tahmin edebilecek formüller geliştirilmeye çalışılmıştır, pratikte kullanılmamaktadır.

Anne karnındaki bebeğin tahmini kilosu neden hesaplanır?
Tahmini fetal ağırlık hesaplaması ultrason ölçümünün çok önemli bir parçalıdır. Özellikle 5. aydan sonra önem kazanır, daha öncesinde bebeğin kilosu çok az olduğu için fazla bir fikir vermez. Bebeğin ağırlığının ölçülmesinin başlıca nedenleri:
– Bebekte gelişme geriliği var mı belirlemek
– Erken doğum riski veya su gelmesi olanlarda bebeğin doğum ağırlığını tahmin ederek ona göre doğuma karar verme veya bebeğin yoğun bakım ihtiyacı olabileceğini tahmin etme
– İri bebek (makrozomik) bebekleri tespit ederek bunlarda normal doğum yerine sezaryen kararı vermek
– İkiz bebeklerde ikizler arasındaki kilo farkını ve buna bağlı olası komplikasyonları değerlendirmek

The post ULTRASONLA BEBEĞİN TAHMİNİ KİLOSUNU (AĞIRLIĞINI) HESAPLAMA first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>