Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
tüp bebek – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 26 Oct 2016 13:17:34 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png tüp bebek – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 3 bin TL’ye yumurtalar devlet garantisinde https://www.coolkadin.com/3-bin-tlye-yumurtalar-devlet-garantisinde.html Wed, 26 Oct 2016 13:17:34 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=84391 Sağlık...

The post 3 bin TL’ye yumurtalar devlet garantisinde first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Sağlık Bakanlığı’nın yumurta dondurma işlemiyle ilgili yönetmeliği, artık evlenmemiş, hiç doğum yapmamış bekâr kadınları da kapsar hale getirildi

Türkiye’de artık bekâr kadınlar da gelecekte anne olabilmek için hamile kalabilme şansının yollarını arıyor. O yollardan biri de ‘yumurta dondurma’ işlemi. Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılında sadece kanser hastası kadınlar ile sınırlı tuttuğu yumurta dondurma işlemiyle ilgili yönetmeliği, artık evlenmemiş, hiç doğum yapmamış bekâr kadınları da kapsar hale getirildi. Uygulama, kamu güvencesiyle Üsküdar’daki Zeynep Kamil ve Zeytinburnu’ndaki Süleymaniye kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanelerinde başladı. Özel hastanelerde 10 bin lirayı bulan işlem kamu hastanelerinde yaklaşık 3 bin liraya yapılıyor. Kısa süre önce yenilenen Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Tüp Bebek Merkezi’ne başvuran 30 kadın yumurtalarını dondurdu.

EVLİLİK VE YAŞ KRİTERİ YOK
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Tayfun Kutlu, “Uygulamayı talep eden hastalarımız için evlilik ve yaş kriteri yok. Önce hastanın yumurtalık fonksiyonlarını ölçüyoruz. Buna hak kazanan kişiler için 3 hekim onaylı rapor çıkartıyoruz. Hasta 12 gün süren bir ilaç tedavisi görüyor. Gelişen yumurtalar olgunlaştıktan sonra anestezi eşliğinde ulstrason uygulayarak topluyoruz. Kaliteli yumurtalar tüplere konulup -196 derecede saklanıyor. Yumurtalar maksimum 5 yıla kadar saklanabiliyor. Bu süreyi uzatmak için bakanlık onayı gerekiyor. Hastalar dondurma işlemini uzattıkları her yıl başına 375 lira ücret ödüyorlar” dedi.

1_d

The post 3 bin TL’ye yumurtalar devlet garantisinde first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Tüplerin Tıkalı (Kapalı) Olması https://www.coolkadin.com/tuplerin-tikali-kapali-olmasi.html Tue, 22 Dec 2015 11:07:06 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6986 Tüplerin...

The post Tüplerin Tıkalı (Kapalı) Olması first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Tüplerin tıkalı olması gebeliği engelleyen nedenlerden biridir. Yeteri sayıda çocuğu olanlar gebelikten korunma yöntemi olarak tüplerini bağlattırıyorlar. Böylece spermler tüplerden geçip de yumurtalıklara ve de yumurtalara ulaşamıyorlar. Yani, tüpleri kapalı olan kadınların gebe kalmaları fiziki olarak mümkün değil.

O halde çocuk isteyip de gebe kalamayanların bir kısmında da tüpler kapalı olabilir ve gebelik oluşamamasının nedeni bu olabilir.

Tüplerin açık olup olmadığını kontrol etmenin birtakım yolları var:

1. Ultrason eşliğinde rahimin içine verilen serumun karın boşluğuna geçip geçmediğini kontrol etmek (Saline Infusion Sonography = SIS)
2. Rahimin içine verilen ilacın röntgen aracılığı ile izlenmesi ve gerekli aralıklarla filme alınarak tüplerin açıklığını araştırmak (Histero-Salpingo-Grafi = HSG).
3. Laparoskopi adı verilen bir ameliyatla incelemek

Yukarıda kolaydan zora doğru sıralanmış olan bu yöntemlerden en güvenilir olanı en sonuncusudur. Ama en çok kullanılanı rahim filmi diye de adlandırılan HSG’dir.

Tüplerin incelenmesi temel bir tetkik olmasına rağmen bazen infertilite yönetiminde atlanır. Nedeni görülme sıklığının çok olmaması olabilir. Kaç tane rahim filmi çekilince kaçında tüpler kapalı çıkar? Bazı kaynaklara göre bu rakam % 12-33 gibi… Fakat doğrusunu isterseniz bizçektiğimiz her on HSG’nin 1 ila 3’ünde tüpleri kapalı bulmuyoruz. İkinci nedeni halk arasında dilden dile dolaşan rahim filmi öyküleridir. Hiç ağrısız bir işlem olduğunu iddia edecek değilim ama, herkesin ağrı eşiği aynı değil… Kısacası ağrılı ve korkulan bir işlem olduğu için “olmasa olur mu” talebi çok geliyor. Biz de bazen bu basamağı atlayabiliyoruz. Bir kaç kez boşuna aşılama yapmayı, sonrasında tüp-bebeğe geçeceksek göze alabiliyoruz.

Tüpler kapalı ise iki yol var. Ya ameliyatla tüpleri açmaya çalışmak, ya da tüp-bebek yöntemi denemek… Ameliyatın avantajı tüpler açılır ve iyileşirken kapanmazlarsa (%50 olasılık) çiftlerin doğal yollardan gebelik oluşması şanslarının olması, hatta birden fazla kez gebeliklerin de olabilmesi… Dezavantajı, % 50 durumda ameliyatta tüplerin açılamaması veya iyileşirken tekrar kapanması. İkinci yolun, yani tüp-bebeğin avantajı ameliyat gerektirmemesi, dezavantajı pahalı bir yöntem olması ve gebelik olmazsa her denemenin yine tıbbi yöntemlerle yani yine tüp-bebek gerektiriyor olması… Yine de anne adayının yaşı ileri ise, önce ameliyat olup, iyileşme süreci tamamlanıp, sonra da doğal yollardan gebelik bekleyinceye kadar şans iyice azalır, hatta kaybolursa kaygısı varsa tüp-bebek tercih edilebilir…

Aşağıda iki adet rahim filmi resmi var… Her iki filmde de alt uçtan verilen ilaçlı sıvı rahim iç boşluklarını doldurup, kalıbını çıkarır gibi ortada görülen beyaz üçgenler şeklinde görünür hale getiriyor… Üçgenin alt ucundaki çizgiler ilacı içeri veren aletlerin görünümleri. Üst köşelerden çıkan çizgiler ise tüpler. Soldaki filmde her iki uçta sigara dumanının dağılması gibi görünüm tüplerin açık olduğunu ve ilaçlı sıvının karın boşluğuna serbestçe akabildiğini gösteriyor, yani normal, tüpler açık… Sağdakinde ise her iki tüpün de bir yere kadar görülebildiği ancak içinden geçmesi gereken ilaçı sıvıyı geçiremeyip diğer uçlarından karın boşluğuna aktaramadıkları görülüyor. Yani bu hastada her iki tüp kapalı… Beyaz ok sol tüpün (hastaya karşıdan baktığımızı varsayın) rahime bağlandığı ucu, siyah ok tıkanıklığın yerini işaret etmektedir.

The post Tüplerin Tıkalı (Kapalı) Olması first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
TAŞIYICI ANNELİK https://www.coolkadin.com/tasiyici-annelik.html Tue, 22 Dec 2015 09:31:16 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6940 Taşıyıcı...

The post TAŞIYICI ANNELİK first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Taşıyıcı annelik ülkemizde yasal olmayan bir yöntemdir. Taşıyıcı Annelik doğuştan rahmi olmayan bayanlar, rahmi gebeliği kaldıramayan bayanlar, ard arda düşük yapan bayanlar, eşcinsel eşler, ve doğum yaparak fiziğinin bozulmasını istemeyen bayanlar tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

Taşıyıcı anne seçimi çok önemlidir. Taşıyıcı anne ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler taşıyıcı anne seçerken anlaştıkları taşıyıcı annenin bulaşıcı hastalıklar ( hepatit, aids), madde bağımlılığı ve gemetik hastalığı olup olmadığınndan emin olmalıdırlar..

Bunlar ile ilgili testlerini yaptırmalı ve bu testlerin ardından işleme başlamalıdırlar. Genellikle taşıyıcı annelik işleminde çiftten yumurta ve sperm elde edilir ve bunlar aynı tüp bebek işleminde olduğu gibi döllenerek taşıyıcı annenin rahmine transfer edilir.

Yasal işlemler ve prosedürler yerine getirilerek taşıyıcı anne doğum yaptıktan sonra doğacak olan bebek tamamı ile çifte ait olur ve taşıyıcı anne bebek üzerinde hak talep edemez. Yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi ve bu işleme başvuran çiftin haklarını korumak amacı ile taşıyıcı annelik konusunda uzman olan avukatlar ile kontrat yapılabilir.

Taşıyıcı annelik yönteminde, ilk adım, bu işleme ihtiyaç duyan çiftin merkezimize başvurarak ön testlerinin yapılması ile başlar. Bu aşamadan sonra çiftler arzu ederlerse kendi taşıyıcı anne adayları ile birlikte be işleme start verebilir veya yurtdışından istedikleri özelliklere sahip bir taşıyıcı anne ile tedaviye başlayabilirler.

Tedaviye başlamadan önce, taraflar arasında tüm yasal haklar ve düzenlemeleri içeren bir kontrat hazırlanır ve imzalanır. Bu kontrat, bebeğin tüm velayet haklarını bebeği sahiplenecek olan aileye vermek amaçı ile yapılmaktadır.

Bazı durumlarda, bu işleme başvuran çiftlerde yumurta veya sperm ile ilgili bir sorun olması halinde, taşıyıcı annelik işleminin yanı sıra bir de yumurta veya sperm donasyonu ek olarak yapılır.

Bu işlemi bekar erkekler de bebek sahibi olmak için prosedürlere uygun olarak yaptırabilirler.

Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın.

 

The post TAŞIYICI ANNELİK first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Yumurta Bağışı (Oosit Donasyonu) https://www.coolkadin.com/yumurta-bagisi-oosit-donasyonu.html Tue, 22 Dec 2015 09:26:24 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6936 Anne...

The post Yumurta Bağışı (Oosit Donasyonu) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Anne ve babadan alınan üreme hücrelerinin birleşmesiyle bebek oluşur. Ancak bebek oluşumu olmazsa başka birinden yumurta alınabilir. Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin bir kısmında zaman zaman tedavinin iptal edilmesi gerekebilir. Çiftlerin çocuk sahibi olma umudunu tüketen bu iptallerin altında yatan nedenlerden birisi de tedavide kullanılacak sayı ya da kalitede yumurta hücresi elde edilememesidir. Yaşı ileri olan kadınlarda bu beklenilen bir durumken ne yazik ki bazen çok genç kadınlarda da yumurtalıklardan beklenilen cevap alınanamakta ve yüksek dozlarda ilaç kullanılmasına rağmen ya hiç folikül gelişmemekte, ya çok az sayıda gelişen folikül içinden yumurta çıkmamakta ya da elde edilen yumurta hücreleri mikroenjeksiyon işleminde kullanılabilecek nitelikte olmamaktadır. Bu durum azalmış over rezervi olarak tanımlanmakta ve bu kadınlar da İngilizce’de zayıf cevap veren yumurtalık anlamında “poor responder” veya “bad response” olarak adlandırılmaktadır.
Zayıf over cevabı olan kadınların tamamına yakınında yumurtalık kapasitesi hakkında bilgi veren FSH hormonu yüksek bulunmaktadır. Yaşamlarının herhangi bir döneminde FSH yüksek olarak saptanan kadınlarda bu hormonun seviyesi dönem dönem düşmeler gösterebilse de, genelde yumurtalıkların ilaçlara verdiği cevap istenilen düzeyde olmamaktadır.
Yumurtalıkların fonkisyonlarını erken dönemde yitirmelerine neden olan pekçok faktör bulunabilir. Bunlar arasında en önemlileri genetik nedenler ve endometriozisdir. Ayrıca kanser ya da başka nedenler ile yumurtalıkları alınmak zorunda kalan veya kemoterapi ve radyoterapi sonrası menopoza giren kadınların da tüp bebek yöntemiyle bile çocuk sahibi olmaları olanaksızdır.
Yumurtalık ve yumurta nedenli kısırlık sorunu yaşayan ve kendi yumurta hücreleri kullanılarak hamilelik elde edilemeyen kadınlar için günümüzde son bir tedavi alternatifi daha vardır: YUMURTA BAĞIŞI ya da bilimsel adı ile OOSİT DONASYONU
Yumurta bağışı nedir?
Yumurta bağışı herhangi bir kısırlık sorunu olmayan kadınlardan geleneksel tüp bebek tedavilerinde olduğu gibi yumurta hücresi elde edilerek bu yumurtaların bir başka kadın için kullanılmasıdır. Burada verici kadından elde edilen yumurtalar alıcı kadının kocasının spermleri ile döllendikten sonra alıcı kadının rahmine transfer edilir.
Bu uygulama sonrasında doğacak olan çocuk genetik olarak babasının özelliklerini taşıdığı halde onu doğuran kadının genetik özelliklerine sahip olmayacaktır.
Kimler yumurta vericisi olabilir?
Yumurta bağışı tedavileri alıcı kadının tanıdığı ve bildiği kızkardeş, akraba ya da arkadaş gibi kişiler kullanılarak yapılabileceği gibi hiç tanımadığı bir kadının yumurtası kullanılarak da gerçekleştirilebilir.
Yumurta bağışı yapmak isteyen kadınlarda bir takım özellikler aranmaktadır. Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda bu konu ile ilgili düzenlemeler vardır. Belirli şartları sağlayamayan kadınlardan yumurta alınmamaktadır. Amerikan Üreme Tıbbı Cemiyeti (ASRM) yayınladığı kılavuzda başarı şansını arttırmak ve riskleri azaltmak için bazı kurallara uyulmasını önermektedir.
Yumurta vericisi kadının 18-35 yaşları arasında olması gerekmektedir. Şart olmamakla birlikte üreme potansiyeli kanıtlanmış yani daha önceden hamile kalmış kadınlar bu işlem için daha uygun adaylardır.
Yumurta vericisi kadınların işlem öncesi aşağıdaki durumlar açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekir:
Sistemik hastalıklar
Kalıtsal hastalıklar
Psikiyatrik hastalıklar
Madde ve ilaç bağımlılığı
HIV (AIDS) başta olmak üzere HTLV-1 (lösemi virüsü), Hepatit B ve C, Frengi, Bel soğukluğu ve klamidya gibi enfeksiyöz hastalıklar
Kan grubu tespiti
Kan hormon düzeyleri
Ayrıca yumurta vericisi kadınların kistik fibrozis, Akdeniz anemisi, orak hücreli anemi gibi genetik hastalıklar açısından taşıyıcı olup olmadıkları mutlaka incelenmelidir.
Bazı ülkelerde yumurta vericisi kadınlara birkaç bin dolardan onbinlerce dolara kadar değişen ücretler ödenmektedir. Bazı ülkelerde ise bu iş için ödenecek miktar yasalar ile sınırlandırılmıştır ve yumurta için değil masraflar için ödeme yapılmaktadır. .
Bir kadının kaç kez yumurta bağışı yapabileceği konusunda belirli bir bilgi yoktur. Ancak genel olarak aynı kadından elde edilen yumurtalar ile en fazla 10 bebeğin dünyaya gelmesi durumunda o kadından artık yumurta alınmaması önerilmektedir.
Kimler yumurta bağışı için uygun adaylardır?
Yaklaşık her 35 kadından birisinde çocuk sahibi olmayı sağlayacak yumurta hücresi elde edilememektedir. Bu çiftlerin önünde dört seçenek vardır: yılmadan tedavi denemelerine devam etmek, evlatlık edinmek, çocuk sahibi olma fikrinden tamamen vazgeçmek ya da yumurta bağışı programına dahil olmak.
Bir başkasına ait yumurta hücresi kullanılarak elde edilen gebelik ve bunu takip eden sağlıklı bir bebeğin doğumu ilk kez 1984 yılında bildirilmiştir. İlk başlangıçta oosit donasyonu erken menopoza giren kadınlar için önerilen bir yöntemdi. Ancak zaman içerisinde endikasyon alanları genişleyen bu tedavi yaklaşımının önerilebileceği adaylar şunlardır:
Prematür (erken) over yetmezliği olanlar
Doğuştan rahimi olduğu halde yumurtalıkları olmayan kadınlar
Kanser, endometriozis ya da benzeri nedenler ile yumurtalıkları alınan kadınlar
Kemoterapi ya da radyoterapi sonrası yumurtalık fonksiyonu yitiren kadınlar
Endometriozis ya da bilinmeyen nedenler ile yumurta üretimi azalmış olan kadınlar
Menopozdaki kadınlar
Daha önceki tüp bebek denemeleri yumurta ya da embryo kalitesizliği nedeni ile başarısız olmuş çiftler
Bazı tür genetik hastalıklara sahip olan kadınlar
Tıpkı yumurta vericisi kadınlarda olduğu gibi alıcı adayı kadınlarda da HIV, Hepatit B ve C gibi enfeksiyon hastalıkları araştırılmalı, önceden yapılacak muayene ve değerlendirmede olası bir gebeliği sonuna kadar taşımasına engel olabilecek rahim bozukluklarının olmadığı gösterilmelidir. Ayrıca 45 yaşın üzerindeki kadınlarda kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi gebelikten olumsuz etkilenebilecek hastalıkların olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli gerekli olması durumunda mammografi dahil olmak üzere tüm incelemeler eksiksiz yapılmalıdır. Bu çiftlerde işlem öncesi psikolojik desteğin yararı olabilir.
Yumurta bağışının ilk kez tanımlandığı 1984 yılından beri tüm dünyada hamile kalması olanaksız olan pekçok kadın bu yolla çocuk sahibi olmuştur. Bu kadınlar arasında önemli bir kısmı menopozdaki ileri yaş kadınlardır. Literatürde 63 yaşında yumurta bağışı ile hamile kalan ve 1994 yılında sezaryen ile doğum yapan bir kadın bildirilmiştir. Öte yandan 55 yaşında bir başka kadın 1998 yılında dördüz bebeklerini dünyaya getirmiştir.
Donasyon tedavileri nasıl yapılır?
Yumurta bağışı tedavilerinde hem yumurta vericisi hem de yumurta alıcısı kadının eş zamanlı olarak tedavi edilmesi gerekir. Bu amaçla ilk önce her iki kadının adet dönemleri birbiri ile eş zamanlı hale getirilir bunun mümkün olmadığı durumlarda alıcı kadının adet kanaması başlayana kadar verici kadına kendi hormonlarını baskılayıcı tedavi uygulanır. Adetler senkronize edildikten sonra verici kadının yumurtalıklarını uyarmak üzere klasik tüp bebek tedavilerinde uygulanan tedavi başlanır. Alıcı kadında ise rahim iç zarını kalınlaştıracak tablet tedavisine başlanır. Bu tedavi dondurulmuş embryo tedavilerinde uygulananın aynısıdır. Verci kadının follikülleri yeterli büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır ve bundan 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.
Bu aşamaya kadar verici ve alıcı kadının aynı ortamda bulunmaları gerekmez ve çoğu tedavi programında ne verici kadın yumurtalarının kimin için kullanılacağını ne de alıcı kadın kimin yumurtalarının kullanıldığını bilmez.
Elde edilen yumurtalar alıcı kadının eşinin spermleri kullanılarak döllenir ve oluşan embryolar alıcı kadının rahminin içine transfer edilerek 12 gün sonra gebelik testi yapılır.
Yumurta bağışı sonrası başarı şansı yani gebelik elde edilme oranı, başka bir nedenle tüp bebek tedavisine alına genç yaştaki hasta grubundaki başarı şansı ile benzerdir ve %50’nin üzerindedir. Ayrıca yumurta bağışı ile oluşan gebeliklerin seyri normal yoldan ya da klasik tüp bebek/mikroenjeksiyon tedavileri ile olanlardan daha farklı değildir.
Yumurta paylaşımı nedir?
Başka bir kadının yumurtaları kullanılarak yapılan alternatif bir tedavi de yumurta paylaşımıdır. Bu uygulamada tüp bebek tedavisinde olan bir kadından elde edilen yumurtaların bir kısmı donasyon tedavisi adayı olan başka bir kadın için de kullanılır.
Tüp bebek tedavisi gören 35 yaşın altında ve gerekli tarama ve incelemelerin yapıldığı kadınlar eğer isterler ise yumurtalarının bir kısmını başka bir kadının kullanması için bağışlayabilirler. Böyle bir durumda pekçok merkez yumurtaları kullanılan çifte uygulanan ücrette önemli bir iskontoya gitmektedir.
Yumurta paylaşımın yazılı kuralları olmamakla birlikte pekçok merkez 35 yaş üstü kadınları bu programa dahil etmemekte, yazılı onay veren ve şartları kabul eden uygun kadınlardan elde edilen yumurtaları eşit sayıda paylaştırmakta ve her iki kadına da birbirleri hakkında hiçbir bilgi vermemeyi tercih etmektedirler.
Yumurta paylaşımı konseptinin ortaya çıkmasında birçok faktör rol oynamıştır. Bunlar arasında en önemlisi infertilite sorunu yaşamayan bir kadının dışarından verilen ilaçlar ile tedavi edilmesi gerekliliğinin olmaması ve sağlıklı bir kadının bu tedavinin potansiyel yan etkilerinden korunmasıdır. Öte yandan gelir düzeyi düşük ancak infertilite sorunu yaşayan çiftlerin tüp bebek tedavilerine daha kolay ulaşmasına yardımcı olması da bir başka faktördür.
Yasal ve etik sorunlar ve ülkemizde ki durum
Sosyal yaşamı düzenleyen, yazılı olan ve olmayan kurallar yaşayan kavramlardır. Bilim ve teknoloji ile yaşamı ilgilendiren her alanda görülen gelişmeler bu kuralların zaman içinde ister istemez değişmesine neden olmaktayken bazı durumlarda düzenin koruyucusu olan yasalar çağın ve bireylerin gereksinimlerinin çok gerisinde kalmaktadır.
Dünya üzerindeki ülkelerin pekçoğunda yumurta ve sperm bağışına izin verilmekte ve bu uygulamalar yasalar ile kontrol altına alınmaktayken ülkemizde ne yazık ki kanunlar tarafından yasaklanmaktadır. Türkiye’de bir sperm ya da yumurta hücresinin, hücrenin sahibi olan kişiler için kullanılması yani yumurta ve sperm bağışı kesinlikle yasaktır.

The post Yumurta Bağışı (Oosit Donasyonu) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
SPERM DONDURMA – SPERM BANKASI https://www.coolkadin.com/sperm-dondurma-sperm-bankasi.html Tue, 22 Dec 2015 09:22:50 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6932 İleriki...

The post SPERM DONDURMA - SPERM BANKASI first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
İleriki yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin spermlerini dondurma işlemidir. Sperm donasyonu veya sperm nakli, kendi sperm hücreleriyle gebe kalamayacak (Azospermik hastalarda) veya gebe kalması sağlık yönünden riskli (genetik veya bulaşıcı bir hastalık taşıyan) bir çiftin banka spermi (donör spermi) kullanılmak süretiyle gerçekleştirdiği bir tüp bebek uygulamasıdır. Sperm donasyonu aynı zamanda evlilik düşünmeden hamile kalmak isteyen bekar bayanlarında anne olmak için sıklıkla başvurdukları bir tedavi şeklidir. Sperm donasyonu işleminde gebelik başarısı anne adayının yaşına, yumurta rezervine, oluşacak embriyo kalitesine göre değişkenlik göstermektedir.

Sperm donasyonu kıbrıs

Hangi Durumlarda Sperm donasyonuna Başvurulur ?
Erkek’te hiç sperm bulunmaması, az bulunması veya çok sayıda yapılan tüp bebek tedavisine rağmen erkek faktöründen dolayı gebelik elde edilememesi,
Mikro- TESE yöntemi ile sperm bulunamayan erkekler,
Sperm morfolojisindeki bozukluklar nedeniyle denemelerde başarısızlığa uğrayan hastalar,
Kanser tedavisi için verilen radyoterapi veya kemoterapiye bağlı testis hasarı veya doğuştan sperm üretiminin olmaması gibi durumlarda,
Erkek’te çocuklarına geçme olasılığı olan kalıtsal hastalığın varlığıdna, ( hemofili, Duchenne’s muscular distrofisi ) veya akraba evliliğinden dolayı risk altındaki çiftler sperm donasyonu veya Sperm Nakli tedavisine karar verebilirler.
Sperm Vericilerinin Seçilmesi (Banka Sperminin Seçimi) :
Sperm donasyonu tedavisinde daha önceden tüm gerekli testleri yapılmış ve döllenebilirliği kanıtlanmış sağlıklı kişilerden alınan spermler kullanılmaktadır. Sperm donasyonu tedavisinde başvuran ailenin istemiş olduğu fiziksel özelliklere ve kan gurubuna göre en uygun banka spermi belirlenerek hastanın tedavisi için hazırlanır. Tüm sperm vericileri (Sperm donorleri) enfeksiyon hastalıkları ve genetik hastalıklar açısından taranmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları HIV, hepatit B ve C, sitomegalovirüs, sifiliz, klamidya, gonoredir. Genetik hastalıklar için karyotip analizi ve kistik fibrosis taraması yapılmaktadır. Sperm vericisinin kan grubu ve Rh durumu bilinmektedir. Akdeniz kökenlilerde talasemi, yahudi kökenlilerde Tay-Sachs hastalığı için tarama yapılmaktadır. Hastanemiz dışarıdan sperm bağışı kabul etmemektedir. Tedavi gören aileler için uygun sperm yurtdışında anlaşmalı olduğumuz sperm bankalarından temin edilmektedir. Tedavinin güvenirliliği ve sağlığı en üst düzeyde bu şekilde sağlanmaktadır. İleriki yıllarda aile herhangi bir şekilde alınan sperm bağışı ile ilgili sorun yaşamamaktadır.

Sperm donasyonu Tedavisi Öncesi Gerekli Testler:
Sperm donasyonu tedavisine başlamadan önce bayan için adet kanamasının 2. veya 3. günü yapılan FSH, LH, E2, AMH ve PRL nin yanı sıra TSH, T3, T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, HbsAg, Anti-HCV, HIV testlerinin sonuçları çok önemlidir. Ayrıca rahim içi uygunluk değerlendirilmesi için Pelvik USG veya HSG Filmi istenmektedir. Erkek için herhangi bir teste gerek yoktur. Yapılan tetkiklerin geçerlilik süresi 6 aydır.

Kıbrıs’ta Sperm donasyonu Tedavisinin Aşamaları:
Sperm donasyonu Kıbrıs

Genel olarak zaman kazanmak için tedavinizin ön hazırlık sürecini yaşadığız şehirde güvendiğimiz doktor vasıtasıyla planlamaktayız. Hastanın gerekli testleri ve muayenesi yapıldıktan sonra tedaviye engel yok ise tedaviye başlanır. Ön tedavi döneminde öncelikle bayanın tek bir adet döneminde çok sayıda yumurta üretmesi için belirlenen ilaç protokolüne göre adet kanamasının 2. veya 3. gününde yumurta çoğaltma işlemine başlanır. Bu ön hazırlık süreci doktor kontrolünde yaklaşık 9-12 gün sürmektedir. Bu süreci Kıbrıs’ta geçirmek istemeyen çiftler kendi özel doktorlarından yardım alarak veya bizim önereceğimiz doktor gözetiminde ön tedavilerini kendi yaşadıkları ülkede geçirebilirler. Gerekli ön tedavinin tamamlanmayla çiftin Kıbrıs’a gelişleri organize edilir. Kıbrıs’ta tüp bebek sürecinde yumurta toplama işlemi, toplanan yumurtalar ile banka spermlerinin birleştirilmesi (mikroenjeksiyonu) ve embriyo gelişiminin 3. veya 5 gününde en iyi gelişim gösteren embriyoların seçilerek anne rahmine transferi yapılarak tedavi tamamlanır. Tedavinin Kıbrıs süresi 5 veya 7 gündür. Kıbrıs’ta ki embriyo transferinden 12 gün sonra kanda ßHCG (hamilelik hormonu) bakılarak hamilelik sonucu öğrenilir.

Tüm tedavisini kırbısta geçirmek isteyen aileler için süreç adet döneminin 2. veya 3. gününden başlayarak 15-17 gündür.

Sperm donasyonu Tedavisinde Vitrifikasyon (Embriyo dondurma)
Sperm donasyonu tedavinizde çok sayıda iyi kalitede embriyo elde edilmesi halinde kalan embriyolar dondurularak saklanır. Böylelikle olası bir başarısızlıkta arda kalan iyi kalite embriyolar çözülerek yeni bir deneme şansı elde edilmiş olunur. Aynı zamanda çiftin ikinci çocuk istemeleri durumunda da dondurulan embriyolar çözülerek kullanılabilir. Dondurma işlemi için tedavi masrafına ek bir ücret talep edilmektedir.

Sperm donasyonu Başarı Oranları:
Sperm donasyonu tedavisinin başarısı bayanın yaşı, yumurta sayısı ve yumurta kalitesine göre değişmekle beraber %60-70 civarındadır. Yaş farklılıklarına göre sperm donasyonu tedavisinde elde edilen başarılarımız için Başarı Oranlarımız bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Sperm donasyonu sonrasında oluşan gebelikler ile normal ilişki ile olan gebeliklerden arasında hiçbir farklılık yoktur. Sperm donasyonunda düşük veya doğum defekti normal gebelikler ile benzerdir.

Sperm donasyonu fiyatları ve tedavi detaylarını öğrenmek için iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

The post SPERM DONDURMA - SPERM BANKASI first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
YUMURTA DONDURMA https://www.coolkadin.com/yumurta-dondurma.html Tue, 22 Dec 2015 09:05:59 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6928 Yumurta...

The post YUMURTA DONDURMA first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Yumurta dondurma işlemi kariyer sahibi olup da geç yaşta anne olmak isteyen kadınların tercih ettiği yöntemlerden biridir. Toplumdaki konumu hızlı bir şekilde değişen, iş yaşamında daha fazla yer alan, kariyer yapan kadınlar ve bu etkilerle evlilik yaşının giderek ilerlemesi gibi sebeplerle çocuk sahibi olma planları ertelenmiş çok sayıda çift bulunmaktadır. Kadında yaşın ilerlemesi halinde yumurta rezervi azalmakta ve doğurganlık özelliği de azalma göstermektedir. Ailede erke menopoz öyküsünün olması, kanser tedavisi, yumurtalık cerrahisi geçirme gibi etkenlerle kadınların gebe kalma olasılığı daha erken dönemde azalmaya başlar. Bu yüzden kadınlar ileride bebek sahibi olma konusunda yoğun kaygılar duyar. Yumurta dondurma işlemi kadınların bu kaygılarını gideren, ilerlemiş yaşlarına rağmen bebek sahibi olmasının yolunu açan bir uygulamadır.

Yumurta dondurma işleminin avantajı ve dezavantajı nedir?
Kadınlarda yaşla birlikte gebelik oranında düşme olmasının en önemli sebeplerinden birisi yaşın ilerlemesinin yumurta hücresi kalitesinde azalmaya neden olmasıdır. Yumurta dondurma işlemi kadınlara daha genç yaşlarda uygulandığından, kadının yaşı ilerlemiş olsa da, yumurta hücresi alındığı yaşın özelliklerini taşımaktadır. Dondurularak saklanmış ve genç kalmış olan yumurta hücreleri kadının ilerlemiş yaşından etkilenmez. İlerleyen dönemde çözdürülerek, tüp bebek uygulamasıyla birlikte kadında yüksek oranda gebelik elde edilme olanağı olacaktır.

Yumurta dondurma işleminin dezavantajı olarak, kadınların üreme fonksiyonunun kaybolduğu dönemde yani menopozdan sonra geç yaşlarında anne olmalarının etik sorumluluğudur. Bu etken işlemin dezavantajı olarak görülebilir.

Bu uygulama sayesinde kanser tedavisi gören kadınlar, tedaviden sonra bebek sahibi olabilir. Kansere yakalanan kadınlar bebek sahibi olamayacakları konusunda büyük üzüntü içinde olur. Tedavi sırasında vücuda verilen ışın tedavisi, ağır ilaçların etkisi nedeniyle kadınların hassas bir bölgesi olan yumurtalıklarda hasar meydana getirir. Kadınlar yeniden sağlıklarına kavuşmuş olsa da, bir çocuk sahibi olma haklarını kaybeder. Yumurta dondurma işlemi sayesinde kanserli kadınların iyileşme sonrasında çocuk sahibi olma hakları korunmuş olur. Kadınlar bu uygulamayla, hakları olanı elde etmiş olur. Yumurta dondurma hem yaşı ilerlemiş olan, hem de kanser hastası olan kadınlar açısından önemli bir tıbbi gelişmedir. Kadınlar erken yaşlarda kanser tedavisi gördüklerinde, % 90 oranında yumurtalık dokusu ölmektedir. Her kadının doğumla birlikte kendine ait olan yumurta deposu vardır. Bunları tüketen kadınlar menopoz döneminde girer.

Kanser tedavisi nedeniyle kullanılamayacak düzeye gelen yumurtalar, tedavi öncesinde yumurta dondurma işlemine tabi tutulduğunda, yumurta hücreleri sağlıklı halini korumayı başarıyorlar. Kanser tedavisinden önce dondurulan yumurtalar sağlıklı ve genç halde kalabilir. Bunun saklama süresi de yoktur. Kadının yeniden iyileşmesine kadar, istediği bir dönemde yumurtalar çözdürülerek bebek sahibi olma şansına sahip olması sağlanıyor. Bu uygulamadan kanser hastası olan evlenmemiş ve bekâr olan kadınlarda faydalanabiliyor. Ülkemizde bu konuda bazı yasal sınırlamalar olsa da, kanser hastaları ve riskli olanlar açısından bu sınırlama kadın hastalar lehine yumuşamıştır. Tıbbi bir gerekçesi olan kadınlar için, yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Öncesinde olgun olmayan yumurtalar dondurulurken, yeni gelişmeler ışığında olgunlaşmış yumurtalar dondurulmaktadır. Bu yumurtalar dondurma işlemine karşı daha dayanıklı olmaktadır. Yumurtalar toplandıktan sonra çevresinde bulunan hücreler temizlenir ve dondurma işlemine tabi tutulur.

Yumurta dondurma teknolojisi kadının anne olma yaşının yükselmesine neden olur
Genç yaşlarında yumurtalarını donduran kadınlar, kendilerini anne olmaya hazır hissettiklerinde diledikleri yaşta gebe kalma olanağına sahip olmaktadır. Bu konuda kadında herhangi bir yaş sınırlaması olmamaktadır. Dilerse 50-60 yaşında bile kadınlar bebek sahibi olabilirler. Dondurulmuş yumurta hücresi, dondurulduğu yaşın özelliklerinde olduğundan doğacak bebek sağlıklı olmaktadır. Bu konuda sadece geç dönemde anne olmanın etik sorumluluğunu taşımak olacaktır. Kadınlarda ortalama yaşam süresi olarak 75 yaş kabul edilirse, 60 yaşında anne olan bir kadının çocuğunu 15 yaşına geldiğinde annesiz bırakmanın sorumluluğu halen tartışılmaktadır. Yumurta dondurma işleminde kadınların yirmili yaşlarda cinsel üretkenlik açısından en yüksek seviyede olmasına rağmen, bu yaşlarda yumurta dondurma öngörüsüne sahip olamamaları, buna sahip olsalar da yeterli maddi olanakların olmaması büyük bir engeldir. Hem yumurta toplanması zahmetli, hem de yumurta üretiminin arttırılması için kullanılacak ilaçlar pahalıdır. Bu etkenler yumurta toplama işleminin ihtiyaç bile olsa, yapılamamasına neden olabilir. Kadınların en doğal hakkı olan doğurganlık özelliğinin bu gibi sebeplerle ellerinden alınmamalı ve yumurta dondurma uygulamasından faydalanmaları sağlanmalıdır.

The post YUMURTA DONDURMA first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
CGH (Komperatif Genomik Hibridizasyon) https://www.coolkadin.com/cgh-komperatif-genomik-hibridizasyon.html Tue, 22 Dec 2015 08:55:33 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6920 Normal...

The post CGH (Komperatif Genomik Hibridizasyon) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Normal sağlıklı yumurtaların seçilip dondurulması işlemidir. Kromozom bilindiği gibi yapı taşımızdır. Kromozom yapısı sağlıklı değilse gebelik oluşmaz, gebe kalınsa dahi düşükle sonlanır. (Bu nedenle sağlıklı embriyolarının tespiti çok önemlidir.) Nesiller arasındaki genetik özellikler anne babadan çocuğa kromozomlar ile geçer. Kromozomlar insanda 46 adettir ve kendinden önceki atalarının bütün özelliklerine sahiptir.

Dünya da sayılı merkezlerde yapılan ve başarısız tüp bebeklerin yeni umudu CGH yöntemi ile artık Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Genellikle yapılan ve PGD(preimplantasyon genetik tanı)diye bilinen yöntemle ancak belli kromozomlar incelenebiliyor ve onlardaki bozukluklar tespit edilebiliyordu. Hâlbuki yeni yöntemle bütün kromozomlar tetkik edilebiliyor, gebeliği engelleyen veya gebelikle oluşabilecek genetik problemler saptanabiliyor. En kaliteli ve yapısal olarak en sağlam embriyolar kullanıldığı için %45-%55olan tek embriyo transfer başarı oranı %70-75 oranına kadar çıkabilmektedir ki bu şimdiye kadar ulaşılamamış bir başarı oranıdır.

KİMLERE TAVSİYE EDİYORUZ

-38 Yaş ve üzeri anne adayları

-Yaşa hiç bakmadan 2 kez tüp bebek tedavisi uygulanıp gebelik oluşmadıysa,

-Daha önce PGD yapılmış ve 1 normal embriyo tespit edilip transfer sonucu negatif ise,

-Tekrarlayan düşükleri olup anatomik bir sebep bulunmadıysa,

-Azoospermi(sıfır sperm)ve 5 milyona kadar spermi olan erkeklerde CGH için plan yapılabilir.

HCG uygulamasının bir diğer avantajı, elde edilen embriyoların hepsinin tüm kromozomlarının incelenmesi sonucu en kaliteli ve genetik açıdan en sağlamı tespit edilerek 1 embriyo transfer ediliyor ve hem yüksek gebelik oranı elde ediliyor ve hem de çoğul gebelik olma ihtimali ortadan kalkıyor. Buda anne ve çocuk sağlığı için avantaj sağlıyor.

CGH İŞLEMİNDE NE YAPILIYOR?

Tüp bebek tedavisi için gelen anne adaylarının yumurtaları uygulanan yumurta uyarılma tedavisi sonrası toplanıyor. Eşinin spermi ile laboratuar ortamında özel mikroskop ve mikro manüplatör eşliğinde döllenir. Döllenen embriyolardan, gelişiminin 3. gününde 6-8 hücreli olduktan sonra lazer eşliğinde 1 hücre veya 5.gününde embriyodan eşinin( placenta)gelişeceği kısımdan (Trofektoderm)lazerle alınan 3-5 hücre alınır. Tecrübeli embriyolog ve gelişmiş aletlerle yapılan bu işlemin embriyoya hiçbir zararı yoktur. Kalan hücreler bölünüp gelişimine devam eder, sadece alınan hücre incelemeye alınır ve bu hücre mikroarray tabanlı karşılaştırmalı genomik hibridizasyon CGH yapılır. İncelemenin doğruluğunun %95’e kadar çıktığı düşünülürse, kaliteli gebelik şansının da ne kadar artabileceği daha iyi anlaşılmaktadır.

The post CGH (Komperatif Genomik Hibridizasyon) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Tüp Bebekte Akupunktur https://www.coolkadin.com/tup-bebekte-akupunktur.html Tue, 22 Dec 2015 08:42:49 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6916 Akupunktur...

The post Tüp Bebekte Akupunktur first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Akupunktur Çinlilerin yüz yıllar önce tedavilerinde kullandığı ve bugünkü yüzyılda bir çok tedavide kullanılmaya başlanan bir yöntemdir. Tüp bebek uygulaması stresli ve meşakkatli bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde amaca ulaşmayı engelleyen en önemli faktörlerden biri de anne adayının stresi ve döllenmiş yumurtanın transferden sonra tutunup yerleşeceği endometrium tabakanın yeterli damarsal olgunluğa ve kalınlığa erişememesidir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan akupunktur, endometrium diye isimlendirelen rahim zarının istenilen olgunluğa erişmesine katkıda bulunur. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmalar ve tıp dergilerinde yayınlanan makalelerle akupunktur uygulamasının tüp bebek tedavisinde uygulanması, bu uygulamayı yapan çiftlerde gebelik oranlarının arttığını göstermektedir.

Akupunktur stresi azaltıyor mu?
Klinik gebelik düzeyi akupunktur yapılan hastalarda daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Akupunktur uygulanan bölgelere gerçekleşen uyarı sayesinde tüm bedende beta-endorfin salgılanması artar. Beta-endorfin salgılanışının artması, gebe kalmayı dolaylı olarak arttıran bir etkendir. Vücudun belirli bölgelerine iğne batırılarak veyahut elektrik verilerek yapılan akupunktur uygulaması sonrasında rahime olan kan akımı çoğalır. Endometrium olgunlaşır. Ve dolayısıyla rahimde hamileliğin oluşumunu kolaylaştıran koşullar yaratılır. Akupunktur, artık tüp bebek tedavisinde tamamlayıcı tıp yöntemi olarak kabul edilmiştir.

Özellikle Çin gibi uzakdoğu ülkelerinde uygulanan geleneksel bir tedavi yöntemi olan akupunktur, normal yollarla gebe kalma sorunu yaşayan ailelerde, anne adaylarında tüp bebek uygulaması için çok yardımcı bir destektir. Akupunkturun ağrı giderme, organların fonksyonlarını düzenleme ve düzeltme, bağışıklık sistemini güçlendirme etkisiyle gebeliğin gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.

akupunktur tedavisi

Tüp bebekte stres ne kadar etkili?
Tüp bebek tedavisinde başarı sağlanabilmesi için, anne adayının sağlıklı olması ve stresten uzak durulması gerekir. Tüp bebek tedavisi sırasındaki olumsuz ruh hali ve bozulmuş psikoloji, tedavisin stresi, hormon salınımını etkilemektedir. Bu da tüp bebek uygulamasının başarı oranını düşürür. Akupunktur ise, düzenleyici etkisi ile strese karşı iyileştirici etkisi vardır. Böylece olumsuz etkileri ortadan kaldırır.

Akupunktur ne zaman uygulanır?
Akupunktur tedavisinin, uygulama zamanına, değişebilmektedir. Uygulama zamanına göre birinci yöntem olarak, embriyo transferinden 1 ay önce haftada bir ve embriyo transferinden 1-2 saat önce uygulama yapılabilir. İkinci yöntem olarak, aynı gün içerisinde embriyo transferinden önce ve transferden sonraki saatlerde uygulama yapılabilir. Üçüncü yöntem olarak da embriyo transferinden önceki saatlerde ve transferden 2 veya 3 gün sonra uygulama yapılabilir.

Nokta seçimine göre ise birinci yöntem olarak sadece vücuttaki noktalar uyarılabilir. İkinci yöntem olarak, hem vücut hem kulak noktaları birlikte uyarılabilir. İkinci yöntem olarak elektroakupunktur (Sinirlere yakın akupunktur noktalarına modern aletlerle uyarı yapılması) uygulanabilir. Akupunktur tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak embriyo transferi sonrası düşeğe sebep olabilecek noktaların kullanılmamasına dikkat etmek gerekmektedir.

Akupunktur Nasıl Uygulanır?
Vücutta belirli noktalara akupunktur iğnesi batırmak suretiyle çeşitli hastalıkları tedavi etme yöntemine Akupunktur denir. Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla kullanılan bir tedavi biçimi olması yanında köklü ve geleneksel bir yöntemdir. Akupunktur vücut dengesinin yeniden oluşturulması için vücutta bazı özel noktaların uyarılması yoluyla yapılan ve çeşitli hastalıkların tedavisinde, iyileştirilmesinde uygulanan yöntemlerden biridir. Akupunktur ile tedavi yönteminin en önemli metodundan birisi de kulak akupunkturu olarak bilinmektedir.

İnsan vücudundaki her organın kulakta bir karşılığı bulunmaktadır. Kulak akupunkturu vücut akupunkturuyla beraber uygulanırsa daha çabuk sonuç alınır. Çünkü kulaktaki noktaların iç organlarla bağlantısı direktir. Tedavide noktaların doğru yerinin ve derinliğinin tespit edilmesi gereklidir. Bunu da deneyimli kişilerin yapması daha uygundur. Önemli olan doğru teşhis ve noktanın bulunmasıdır. Akupunktur Noktası denilen noktalarla gelişi güzel seçilmiş noktalar arasında yapılan deri kesitleri sonucu anlamlı farklılıklar bulunur. Akupunkturu uygulayacak doktorunuz, tüp bebek için uygun alanları bulmalı ve akupunkturu o bölgeye uygulamadır.

The post Tüp Bebekte Akupunktur first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
TÜP BEBEKTE EN KALİTELİ EMBRİYOYU SEÇMEK İÇİN YENİ YÖNTEM: METABOLOMİCS https://www.coolkadin.com/tup-bebekte-en-kaliteli-embriyoyu-secmek-icin-yeni-yontem-metabolomics.html Tue, 22 Dec 2015 08:35:31 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6912 Tüp...

The post TÜP BEBEKTE EN KALİTELİ EMBRİYOYU SEÇMEK İÇİN YENİ YÖNTEM: METABOLOMİCS first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Tüp bebek tedavisinde önemli olan işlemlerden biri de kaliteli embriyonun seçilerek rahime yerleştirilmesi işlemidir. Tüp bebek tedavilerinde en iyi embriyoyu seçebilmek için yeni bir yöntem: metabolomics

Tüp bebek tedavilerinde embriyolar seçilirken içeriği önemli olmaktadır. Çoğu başarısız uygulama embriyo kalitesizliğinden kaynaklanabilmektedir. Burada metabolomics yöntemi ile amaç; sadece embriyonun görünümü değil salgıladığı maddeler, içerisinde bulunduğu ortamı ölçülerek daha sağlıklı gebelik oluşma ihtimalini güçlendiriyor olmaktır.

Metabolomics yöntemi kimlere uygulanmaktadır?

Tüp bebek tedavisinde defalarca denenmiş ve sonuç alınamamış hastalar için iyi bir yöntemdir, ilaçlara cevap alınamayan durumlarda, yineleyen düşüklerde de bu teknik ile kaliteli bir embriyo anne rahmine yerleştirilerek gebelik şansı yükselecektir.

Metabolomics nasıl uygulanmaktadır?

Döllenen yumurta miktarına göre embriyolar için transfer günü düşünülür. Bu günler 2. Gün, 3. Gün ya da 5. Gün olabilir.
Embriyo bir kültür ortamında bulunuyor olacaktır. Bu kültür ortamı embriyonun kalitesini etkileyecektir. Bu ortamdan alınacak olan örnek optik okuyucuda okutulup embriyonun canlılık değeri tespit edilecektir. Bu skora tıp dilinde viability score denilmektedir.
Burada elde edilmiş ölçümlerde en yüksek değere sahip olan embriyo anne rahmine transfer edilerek başarı şansının artırılması hedeflenecektir.
Metabolomics uygulamasında embriyo seçimlerinde nelere dikkat ediliyor olacaktır?

Embriyonun skoru burada önemlidir. Yapılan ölçümle elde edilecek sonuç değerlendirilecektir. Bu ölçümlerde Aralık; 0,00 – 1,50 arasında bir referansta olacaktır. Burada elde edilen sonuç ne kadar yüksekse embriyonun anne karnına tutunma olasılığı o kadar yüksek olacaktır. Ve gebelik şansı artacaktır.

Metabolomics tekniğinde yapılan işlemler sırasında embriyo zarar görür mü?
Hayır görmeyecektir. Çünkü direkt olarak embriyo işlem görmeyecek içerisinde bulunduğu kültür ortamından alınacak örnekler işleme tabii tutulacağı için embriyo hiçbir değişikliğe uğramayacaktır. Bu teknik ile elde edilecek olan gebeliklerde canlı doğum durumlarında her hangi bir anomalilik olmayacak tüm süreçler normal devam edecektir.

Neden böyle bir teknik geliştirilmiştir?
Günümüzde bebek sahibi olamayan çift sayısı oldukça fazladır. Özellikle belirli bir yaşa gelinmiş ise bu durum biraz daha güçleşmektedir. Hastalar gebe kalmak isterken birçok zorlu aşamalardan geçmekte ancak tedaviler olumsuz sonuçlanabilmektedir. İlerleyen yaş ile ihtimaller azalmakta olacağı için…metabolomics tekniğinde; embriyoların bulunmuş olduğu kültür ortamları derecelendirilecek ölçüm sonuçlarına göre anne rahmine yerleştirilecektir. Burada ölçüm değeri düşük olduğu zaman hastalara bilgi verileceği için beklentide bu yönde değişecektir.

Özet olarak bu teknik ile kaliteli embriyolar seçilecektir. Tüp bebek tedavisi öncesinde embriyolar özel kültür ortamlarında solüsyon içerisinde olgunlaştırılacaktır. Bu embriyolar büyümekte iken kültür ortamından yeterli oranda besin maddeleri alacak ve buralara atık maddeler bırakacaklardır.
Metabolomics tekniğindeki amaç solüsyon içerisindeki değişim ve gelişmeleri gözlemlemek atılmış olan atık maddelerin bulunduğu sıvıdan alarak özel yöntemlerle ölçümlerini yapmaktır. Burada sıvı maddeden alınacağı için embriyo yapısı hiçbir şekilde zarar görmeyecektir.

The post TÜP BEBEKTE EN KALİTELİ EMBRİYOYU SEÇMEK İÇİN YENİ YÖNTEM: METABOLOMİCS first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
YAPAY RAHİM (CO-CULTURE) (KO-KÜLTÜR) https://www.coolkadin.com/yapay-rahim-co-culture-ko-kultur.html Tue, 22 Dec 2015 08:30:25 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6909 Üreme...

The post YAPAY RAHİM (CO-CULTURE) (KO-KÜLTÜR) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Üreme hücrelerinin yapay bir ortamda büyümeye bırakılır. Rahim içi doku kültürü uygulaması, tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen gebe kalamayan embriyoları yavaş veya kötü gelişim gösteren çiftlerde yeni bir umut haline gelmiştir. Adetin 21. günü rahim içinden alınan ufak bir doku örneği laboratuar koşullarında ayrıştırılır, hastanın kendi kan serum ile kültür ortamı oluşturulur ve gerekli hücreler çoğaltılarak dondurulur. Daha sonra hasta tüp bebek tedavisine alınır. Yumurta toplama işlemi yapıldığında dondurulmuş olarak saklanan örnekler çözülür. Ko-kültür dediğimiz yapay bir rahim içi dokusu oluşturulur. Tüp bebek işlemi yapılıp döllenme görüldükten sonra oluşan embriyolar transfer işlemine kadar bu doku içinde büyütülür. Bu uygulama sırasında kadının kendi rahim içi (endometrium) hücreleri kullanıldığından sarılık, AIDS ve diğer riskli durumlar ekarte edilir. Endometrial hücreler embriyo gelişimine zarar vermez, gelişiminin devamını sağlar ve büyüme şansını artırır.

Ko-kültür ortamında embriyo ve rahim içi dokuar asındaki ilişki vücut içindekine benzer şekilde gelişmekte ve embriyo ile anne adayının rahim iç duvarı hücreleri birbirleri ile tanışmış ve alışmış olmaktadırlar. Embriyo gelişimi için gerekli olan faktörler ve proteinler yönünden oldukça zengin olan ko-kültür sıvıları içerisinde bulunan büyüme faktörleri ve besleyici maddeler embriyo gelişimini destekler.
Ayrıca ortamda oluşan antioksidanlar embriyo için zararlı olabilecek artıkları embriyo çevresinden uzaklaştırır. Tüp bebek için kullanıma hazır olarak sunulan yapay kültür ortamında bu proteinler ve büyüme faktörleri oldukça sınırlı bulunur. Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek tedavisinde başarısız hastalarda ko-kültür hazır satışa sunulan kültür sıvıları için bir alternatif oluşturur.
Endometrial ko-kültür hazırlanması yoğun bir iş gücü ve teknik altyapı gerekmektedir ve bu konuda özel olarak eğitimi olan elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Co-Culture Kimler İçin Uygundur?
yapay-rahim-asama2
40 yaş üzerindeBu yöntem tüp bebek uygulamasındaki tüm hastalara uygulanmaz.
Daha önce başarısız tüp bebek denemeleri olan hastalarda
FSH yüksek hastalarda
İlaç tedavilerinde düşük cevaplı hastalarda uygundur.

The post YAPAY RAHİM (CO-CULTURE) (KO-KÜLTÜR) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>