Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
tahliller – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Fri, 18 Dec 2015 10:41:37 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png tahliller – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 sT3 (fT3) HORMONU https://www.coolkadin.com/st3-ft3-hormonu.html Fri, 18 Dec 2015 10:41:37 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6247 Troid...

The post sT3 (fT3) HORMONU first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Troid hormonlarını inceleyen bir tahlil türüdür. Ft3 hormonu tiroid bezinin salgılamış olduğu hormonlardan bir tanesidir. Tiroid bezi gırtlağın hemen altında bulunan kalkan şeklinde bir salgı bezidir. Tiroid bezi kanda bulunan iyodu çekerek depolar sonrasında bu iyodu kullanarak t3 ve t4 hormonlarını üretir ve salgılar. Bu hormonların büyük çoğunluğu kanda bulunan proteinlerle birleşerek değişik yapılara dönüşürler. Ancak bu hormonların küçük bir kısmı serbest olarak kanda dolaşır. İşte kanda serbest olarak dolaşabilen t3 hormonu Ft3 hormonu olarak adlandırılmaktadır. Ft3 hormonu hemen hemen bütün hücresel faaliyetler için gerekli olan bir hormondur. Diğer hormonların üretilmesinde, hücrelerin büyüyüp çoğalmasında Ft3 hormonunun önemli görevleri vardır. Ateşli hastalıklarda, aşırı stres problemlerinde ve dengesiz beslenme gibi durumlarda vücut gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için ilk olarak tiroid bezi hormonlarını azaltır. Bu durum Ft3 hormonuyla birlikte bir çok hormonunda azalarak büyük problemlerin oluşmasına neden olur. Ft3 hormonunun kandaki normal değerleri 1,8-4,6 pg/ml olmalıdır.

Ft3 Hormonu Nedir
Kandaki Ft3 hormonun yüksek olmasının nedenleri
Primer hipertiroidizm
Toksik nodüler guatr
Multinodüler guatr
Postpartum tiroidit
De Quervanin tiroidit
Subakut tiroidit
Struma ovari
Kandaki Ft3 Hormonun düşük olmasının nedenleri
Kronik otoimmün tiroidit rahatsızlığı
Triodektomi ameliyatı
İyot azlığı
Radyoaktif iyot tedavisi sonrası

The post sT3 (fT3) HORMONU first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
BİLİRUBİN https://www.coolkadin.com/bilirubin.html Fri, 18 Dec 2015 09:13:06 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6199 Karaciğerde...

The post BİLİRUBİN first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Karaciğerde oluşturulan maddelerdir. Bilirübin yüksekliği birçok nedenle olabilir.Bilirübin düzeyinde açlıkta,yorgunlukta ve enfeksiyon hallerinde kısa süreli artışlar olsa da,genellikle önemli bir sorun yaratmaz.
Bilirübin yüksekliği,direkt ve indirekt bilirübin yüksekliği olarak 2 ana başlıkta incelenebilir.
Tek başına indirekt bilirübin yüksekliği varlığında eğer beraberinde karaciğer enzimleri normal, hepatit testleri de negatif ise muhtemelen gilbert sendromu vardır.
Direkt bilirübin yüksekliği ise ; erişkinlerde en çok tıkanma sarılığında görülür. Tıkanma sarılığında karaciğer dışındaki safra yollarında değişik nedenlerle safra akışı durmaktadır.

Tıkanma sarılığı nedenleri ise çeşitlidir:

1-Safra yolu taşları
2-Safra yolu kanserleri
3-Primer siklerozan kolanjit
4-Safra yolu parazitleri varlığında
5-Pankreas başı kanserleri

Tıkanma sarılığı dışındaki bazı durumlarda da direkt bilirübin yüksekliği görülebilir.Bu durumlar ise aşağıda belirtilmiştir:

-Akut hepatitler
– İleri evre sirozlar
-Sepsis
– Kolestatik hepatitler
– İlaca bağlı kolestatik hepatitler
-Primer bilyer siroz

The post BİLİRUBİN first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ALP (ALKALEN FOSFATAZ) https://www.coolkadin.com/alp-alkalen-fosfataz.html Fri, 18 Dec 2015 09:04:05 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6195 Kan...

The post ALP (ALKALEN FOSFATAZ) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kan hücrelerindeki enzimleri inceleyen tahlildir. Alkalen fosfataz, birçok dokularda bulunan bir enzimdir. Erişkinlerde bulunan alkalen fosfatazın yarısı karaciğer yarısı de kemikten kaynaklanır. Alkalen fosfataz testi daha çok safra salgısı bozukluklarında,safra yolları tıkanıklıklarında,karaciğer hastalıklarında,kemik hastalıklarında tanı amaçlı kullanılan bir tanı aracıdır.Özellikle çocuklar,adolesanlar ve gençlerde hızlı kemik büyümesi nedeniyle normal erişkin bireylere göre,alkalaen fosfataz değeri 2-4 kat daha fazla olabilmektedir.
Doğum öncesi gebelerde de ALP değerleri yüksek çıkabilir. Safra yollarındaki tıkanma nedeniyle de ALP değerleri yükselir. Bazı kemik hastalıklarında ( Paget hastalığı gibi) ALP değerleri yükselmektedir.Viral hepatitlerde,metastaz yapmış kemik tümörlerinde,bazı kalp yetmezliklerinde de ALP değeri yüksek çıkabilmektedir.
Paratiroid hormonunun aşırı salgılandığı hiperparatiroidism de yüksek çıkma nedenlerinden biridir.ALP testi özellikle çocukların büyüme dönemlerinde yüksek çıktığından,değerlerin yüksek olduğunu gören bazı anne babalar telaşlanır.Oysa bu yükseklik olağan bir durumdur.

ALP normal değerleri:

0-7 gün 95-380
7-12 ay 95-350
4-12 yaş 80-350
13-15 yaş 75-400
Erişkinler 25-100

Görüldüğü üzere erişkinlerde normal değerler düşük seyrederken çocuklar ve ergenliğe girenlerde yüksektir.ALP normal değerleri hakkında aşağıda yaş gruplarına göre çok daha detaylı bilgi bulunmaktadır.

The post ALP (ALKALEN FOSFATAZ) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
RETİKÜLOSİT (RET) https://www.coolkadin.com/retikulosit-ret.html Fri, 18 Dec 2015 08:29:08 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6179 Eritrositleri...

The post RETİKÜLOSİT (RET) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Eritrositleri oluşturan genç hücrelerdir. Retikülositler olgunlaşmalarını henüz tamamlamamış eritrositlerdir. Çekirdekleri yoktur. Ancak sitoplazmaları ribozom kökenli RNA artıkları içermeyi sürdürür. Retikülositler Kİ’de oluşur. 3-3.5 gün ilikte olgunlaştıktan sonra ÇK’a geçerler. Dolaşımda tam olgun eritrosit halini almaları 1 gün sürer.

Normalde ÇK’da dolaşan eritrositlerin kabaca % 1’i (% 0.5-2.0) retikülosit evresindedir. Bu hücrelerin “retikülosit” olarak adlandırılma nedeni, yeni metilen mavisi ya da parlak krezil mavisi gibi boyalarla, yayma tespit edilmeden boyandıklarında (supravital boyama) içlerinde ince iplikçik ve granüllerden oluşan ağsı (retiküler) bir örgünün görülmesidir.

Çevre kanında retikülositler
Çevre kanında retikülositler

MGG ile boyanmış yaymalarda, normal eritrositlerden biraz daha büyük olan retikülositler, eritrositler gibi tam pembe değil, biraz daha mavimsi boyanırlar (bkz Retikülosit ve polikromazi).

Işık saçılımı-flüoresans yöntemi ile çalışan sayıcılar retikülosit sayımı da yapabilir. Bunun için ayrı bir kanalda RNA ve DNA’yı boyayan flüoresan maddeler kullanılır. Bazı sayıcılar retikülositleri olgunluk derecelerine göre ayırabilir. Genç retikülositlerde ağsı yapı, yaşlı retikülositlere göre çok daha belirgindir.

ANEMİLERDE RETİKÜLOSİT SAYIMININ ÖNEMİ

Retikülosit sayımı, yapımı çok basit bir inceleme olmasına karşın, nedense seyrek olmayarak, – bazen hematoloji kliniklerinde bile – ihmal edilir. Retikülosit sayısı, Kİ’nin anemiye yanıtını, bir diğer deyişle ilikteki eritropoetik aktiviteyi gösterir. Orta derecede anemi durumlarında (Hgb <10 g/dL), ilik normal ise, eritropoetin hormonunun etkisiyle, 10 gün içinde eritrosit yapımının 2-3 kat artması beklenir. Akut kan kaybı ya da hemolizden sonra bu yanıtı retikülosit yüzdesinin artması şeklinde görürüz (retikülositoz).

Oysa; örneğin demir, B12 vitamini ya da folat eksikliği sonucu oluşan yapım bozukluğuna bağlı anemilerde bu yanıtı alamayız. Retikülosit sayısı ya normal ya da normalin altındadır (retikülositopeni). Yanıtın alınabilmesi için uygun anemi tedavisinin uygulanması gerekir. Tedavinin 5-7’ inci günlerinde retikülosit sayısı birden fırlamaya başlar (retikülosit krizi).

Eritropoez üzerindeki inhibisyonun ortadan kalktığı durumlarda da retikülosit sayısı artar. İlaçlara bağlı (örn hidantoin bileşikleri) salt kırmızı dizi aplazilerinde (pure red cell aplasia) sorumlu ilaç kesildikten sonra, yıllarca önce bir olgumuzda gözlemlediğimiz gibi, % 30-40’lara varan korkunç bir retikülosit krizi gelişir. Buna ÇK’da olgun ortokromatofil eritroblastlar (eritroblastoz) eşlik eder.

RETİKÜLOSİT SAYISI NASIL BELİRTİLMELİDİR?

Retikülositleri saydıktan sonra, sonucu, bir düzeltme yapmadan, eritrositlerin yüzdesi olarak bildirmek yanlıştır. Örneğin % 1 retikülosit oranı 4 milyon eritrosit sayılı bir hasta için normal, 2 milyon eritrosit sayılı bir hasta içinse düşüktür. Bu nedenle retikülosit yüzdesi HCT değerine ya da eritrosit sayısına göre düzeltilmelidir.

Düzeltilmiş retikülosit yüzdesi. Sayım sonucu elde edilen retikülosit yüzdesi hastanın HCT değerine göre aşağıdaki formülle düzeltilir. Normal HCT % 45 kabul edilir.

Düzeltilmiş retikülosit yüzdesi = Hastanın retikülosit yüzdesi x Hasta HCT ÷ Normal HCT (45)

Mutlak retikülosit sayısı. Sayım sonucu bulunan retikülosit yüzdesi hastanın eritrosit sayısı ile oranlanır. Mutlak retikülosit sayısı µL’deki retikülosit sayısını gösterir. Normalde mutlak retikülosit sayısı 24 bin/µL ile 84 bin/µL arasındadır.

Bazı anemilerde retikülosit sayısının ikinci bir kez düzeltilmesi gerekebilir. Retikülositoz durumlarında, bir diğer deyişle, boyanmış yaymalarda polikromazinin saptandığı durumlarda retikülosit yapım indeksi hesaplanmalıdır.

Retikülosit yapım indeksi (RYİ). (İng. Reticulocyte production index). Retikülositlerin ilikte yaklaşık 3-3.5 gün kaldıktan sonra ÇK’ a geçtiklerini ve çevrede eritrosit olmadan önce ortalama 1 gün daha dolaştıklarını yukarda belirtmiştik. Retikülositlerin ÇK’a 3-3.5 günü doldurmadan daha erken geçtiği, dolayısıyla ÇK’da yaşamlarını 1 günden fazla sürdürdükleri anemilerde, ilikte yapımın gerçekten artmış olup olmadığını, ya da artmış ise ne derece artmış olduğunu saptamak için bu ikinci düzeltme yapılmalıdır.

Anglosakson literatüründe, ilikten erken ayrılıp ÇK’da daha uzun süre kalan retikülositlere “shift retikülositleri” denir (ing. to shift: yer değiştirmek).

Normal çalışan bir ilikte, retikülositlerin ÇK’a erken çıkması artmış eritropoetin uyarısına uygun bir yanıttır. Örn kronik hemolitik anemilerde ilik eritrosit yapımını 6, hatta 7 kata kadar artırabilir. Ancak, bazen çevreye erken çıkışta, ilik yapısındaki bütünlüğü bozan, miyelofibroz, tümör enfiltrasyonu, granülomlar gibi patolojiler sorumludur (miyeloftizik anemiler).

Retikülosit yapım indeksi (RYİ), hastanın düzeltilmiş retikülosit yüzdesi, hastanın anemisinin ağırlık derecesine (HCT’ e) göre belirlenen bir düzeltme faktörüne bölünerek bulunur. Düzeltme faktörü = ÇK’da retikülosit olgunlaşma süresi (gün). Aşağıdaki tabloda HCT değerlerine göre düzeltme faktörleri gösterilmiştir.

The post RETİKÜLOSİT (RET) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
MCH https://www.coolkadin.com/mch.html Fri, 18 Dec 2015 08:18:15 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6174 Eritrosit...

The post MCH first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Eritrosit hemoglobini değerlendiren tahlildir. MCH testi tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçası olarak gerçekleştirilir. Bu test ile hematokrit (HCT), beyaz kan hücresi (WBC), platelet (PLT), hemoglobin (HGB) ve kırmızı kan hücreleri (RBC) sayımı yapılarak, kanın bileşenleri değerlendirilir. Çoğunlukla, genel sağlık konusunda fikir sahibi olmak için yapılır. MCH değerini ölçmek için HGB değeri RBC değerine bölünür. Böylece her bir kırmızı kan hücresindeki hemoglobin değeri belirlenir.

Normal MCH değerleri 26-33 pikogram (1 gramın trilyonda biri) arasındadır. Ama farklı makineler için bu değerde küçük değişimler olabilir.

MCH Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Genelde MCH seviyesi 26 pikogramın altında ise düşük kabul edilir.

MCH düşüklüğünün yaygın nedenleri şunlardır:

Kan kaybı
Hemoglobinopati: Hemoglobin yapısının değişmesi
Mikrositik anemi: Kırmızı kan hücrelerinin küçülmesine bağlı olarak, hemoglobin taşıma kapasitesinin azalması
Demir eksikliği anemisi
Bütün bu durumlarda hücrelere yeterince kan taşınamaz ve buna bağlı sorunlar meydana gelir.

MCH Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Genelde MCH değeri 34 pikogramın üstündeyse yüksek kabul edilir.

Genelde MCH yüksekliği makrositik anemi hastası olduğunuz anlamına gelir. Bu kan bozukluğunun nedeni folik asit eksikliği veya B12 eksikliğidir. Bu vitamin eksikliklerinde kırmızı kan hücreleri normalden büyük üretilir ve bu yüzden hücreler daha fazla hemoglobin içerirler.

Makrositik aneminin belirtileri şunlardır:

Sürekli bitkinlik
Kalp çarpıntısı
Solgunluk
Kalp problemleri
MCH yüksekliği şunlardan da kaynaklanabilir:

Tiroid bozukluğu
Kemoterapi
Bazı enfeksiyonlar
Östrojen içeren ilaçların aşırı kullanımı
Kan kanseri
MCH Testinin Önemi
MCH düzeyi normalden düşük veya yüksekse başka testler de yapılır. Doktorunuz ayrıca MCH değerlerini diğer sonuçlarla (MCV, MCHC gibi) değerlendirerek bir teşhis koymaya çalışacaktır.

Anormal sonuçlar her zaman bir sağlık sorununa işaret etmese, dikkatli kontrollerin yapılması gerekir.

The post MCH first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
HCT (HEMATOKRİT) https://www.coolkadin.com/hct-hematokrit-2.html Fri, 18 Dec 2015 08:09:14 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6167 Kandaki...

The post HCT (HEMATOKRİT) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kandaki eritrosit sayısını tahlil eder. Hematokrit testi tahlil raporlarında,kısaltılmış şekli olan hct olarak gözükür.Hematokrit, kandaki alyuvarların (eritrositler) (Rbc) işgal ettiği hacmin total hacime oranı olarak bilinir.
Bu nedenle oransal bir değer olduğu için % (yüzde) olarak belirtilir.
Normal hematokrit değeri kadında ve erkekte cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Örnek vermek gerekirse erkeklerde normal hematokrit değeri yetişkinler için % 41-53 dür. Bunun anlamı ise yetişkin erkeklerde 100 ml kanda 41-53 ml eritrosit (kırmızı küre) bulunması demektir.
Hematokrit testi klinikte sıklıkla anemi, kan kaybı, polistemi gibi durumların değerlendirilmesinde kullanılır.

Hematokrit testinin erkek ve kadınlarda, yaş gruplarına göre olması gereken normal değerleri:

Erkek         Kadın

13-15 yaş    %37-49      %36-46
16-50 yaş    %40-53      %36-46
50 yaş üstü  %41-53     %36-46

Hematokrit testinin  hangi durumlarda düşüp yükseldiği aşağıda belirtilmiştir:

Hematokrit Testinin Yüksek Çıktığı Durumlar:

*  Polistemi(kan hücrelerinin fazlalığı,
*  Egzersiz sonrası,
*  Hemokonsantrasyon (dehidratasyon, yanık, aşırı kusma, intestinal obstrüksiyon )
*  Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan kişiler

Hematokrit Testinin Düşük Çıktığı Durumlar:

* Anemi ( kansızlık) ve yatar pozisyonda Hct değeri düşer.
*  Saat 17.00-07.00 arasında ve yemeklerden sonra da Hct düzeyinde %10’luk bir düşme olabilir.

Hematokrit (hct) testi ile ilgili sorulmuş sorular ve verilmiş cevapları aşağıda bulabilirsiniz.Dilerseniz hct testine dair sorunuzu da sorabilirsiniz.

The post HCT (HEMATOKRİT) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
HGB (HB, HEMOGLOBİN) https://www.coolkadin.com/hgb-hb-hemoglobin-2.html Fri, 18 Dec 2015 07:58:58 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6165 Hemoglobin...

The post HGB (HB, HEMOGLOBİN) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde yapılan tahlil türüdür. Hemoglobin ,Hemogram yani kan sayımı testleri arasında olan ve kansızlık (anemi) bulgularında düşük çıkan bir kan testidir.
Hemoglobin protein yapısındadır.Kanda solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıma görevini üstlenmiştir.
Hemoglobin kan tahlili sonuç raporlarında çoğunlukla HGB kısaltmasıyla yer alır.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar,eritrositler) içerisinde bulunan, kanın oksijen ve karbondioksit taşıma işini yapmasında görevli, demir ihtiva eden solunum pigmentidir.
Pigment özelliği bulunması nedeniyle kırmızı kan hücrelerine (alyuvar, eritrosit) kırmızı rengini veren maddedir.
Hemoglobin üretimi eritrosit üretimi sırasında kemik iliğinde gerçekleşir.

Hemoglobin Testinin hangi durumlarda istendiği,normal değerleri ve hangi durumlarda düşük hangi durumlarda yüksek çıktığına dair bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Erkek Kadın
2-3 ay 10,00-14,50 g/dl 10,00-14,00 g/dl
4-6 ay 9,50-13,50 g/dl 9,50-13,50 g/dl
7 ay-3 yaş 10,50-13,50 g/dl 10,50-13,50 g/dl
4-5 yaş 11,50-13,50 g/dl 11,50-13,50 g/dl
6-12 yaş 11,50-15,50 g/dl 11,50-15,50 g/dl
13-15 yaş 13,00-16,00 g/dl 12,00-16,00 g/dl
16-50 yaş 13,50-17,50 g/dl 12,00-16,00 g/dl
>50 yaş 14,00-18,00 g/dl 13,00-17,00 g/dl

Hemoglobin testi anemi, kan kaybı, polistemi gibi hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılır. Polistemi, egzersiz, hemokonsantrasyon (dehidratasyon, yanık, aşırı kusma, intestinal obstrüksiyon vb.) ve yüksek rakım Hb’de artışa neden olurken, anemi ve yatar pozisyonda Hb düşer.
Saat 17.00-07.00 arasında ve yemeklerden sonra Hb düzeyinde %10’luk bir düşme olabilir.

The post HGB (HB, HEMOGLOBİN) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
RBC DEĞERİ https://www.coolkadin.com/rbc-degeri.html Thu, 17 Dec 2015 10:17:13 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5966 Kırmızı...

The post RBC DEĞERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kırmızı kan hücrelerinin sayımının yapılması. Alyuvarlar, kırmızı kan hücreleri veya İngilizce aynı anlama gelen kelimelerin baş harflerinden oluşan RBC kısaltması ile isimlendirilen kan testi, tam kan sayımının bir parçasıdır. Otomatik kan sayım cihazlarının tıbbi laboratuvarlarda kullanımına başlanmadan önceki dönemlerde tek başına bir test olarak istense de, günümüzde kan dolaşımında bulunan diğer hücrelerle beraber sayılarak rapor edilir. En önemli görevi akciğerlerden aldığı oksijeni vücut hücrelerine taşımak olan alyuvarların sayısının azalması, hücreleri oksijensiz bırakır. RBC düşüklüğü, diğer kan sayımı parametreleri ile birlikte değerlendirilerek, sonuç yorumlanır ve kişinin rahatsızlığı hakkında fikir yürütülebilir.

RBC düşüklüğünün sebebi nedir ?

Ani veya zamanla yavaş yavaş meydana gelen kan kaybı yanında, kemik iliğinde alyuvarların yapımında azalmaya yol açan durumlar ile kırmızı kan hücrelerinin ömrünü kısaltan rahatsızlıklar, RBC düşüklüğü ile kendini gösterir.

RBC düşüklüğüne ne ad verilir ?

Kan dolaşımında bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması durumuna tıbbi adıyla “anemi” halk arasında “kansızlık” adı verilir.

rbc düşüklüğü

RBC düşüklüğüne sebep olan durumlar nelerdir ?

Travmalar,

Ani veya uzun süreli kanamalar: Bu kanamalar; yaralanmalara bağlı kanamaların yanı sıra, ülser, polip, kalın bağırsak kanseri gibi sindirim sisteminden, idrar kesesinden veya şiddetli adet kanamaları tarzında olabilir.

rbc-dusuklugu

Alyuvarların parçalanması: RBC’lerde bulunan enzim eksiklikleri, RBC zarında bulunan anormallikler, RBC içinde bulunan hemoglobin adlı proteine bağlı bozukluklar nedeniyle olabilir.

Beslenme yetersizliği: Besinlerle gerekli B12, folik asit gibi vitaminlerin alınmaması veya demir eksikliği gibi durumlar, kansızlığın en sık nedenleri arasındadır.

Kemik iliği hasarı: Çeşitli zehirler, radyasyon, kemoterapi, enfeksiyonlar ve ilaçlar kemik iliğine hasar vererek, kırmızı kan hücrelerinin yapımını azaltabilir.

Kemik iliği hastalıkları: Lösemi, multiple myelom, myelodisplazi, lenfoma veya kemik iliğine yayılan diğer kanserler, kemik iliğinin normal işlev görmesini engellediklerinden, RBC düşüklüğüne yol açabilirler.

Böbrek yetmezliği: Böbreklerde üretilen ve kemik iliğinin RBC üretmesini sağlayan “eritpoetin” adlı maddenin üretimi, böbrek yetmezliğinde azalır. Buna bağlı olarak RBC üretimi de azalacağından, RBC düşüklüğü görülür.

 

The post RBC DEĞERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
RDW https://www.coolkadin.com/rdw.html Thu, 17 Dec 2015 09:59:57 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5955 Kırmızı...

The post RDW first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kırmızı kan hücrelerinin büyüklükleri arasındaki farkları belirler.

RDW Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
17 Ağustos 2015 By multiyaşam Yorum yapın

Kan TestiRDW değeri, kırmızı kan hücrelerinin hacminin ne kadar değişiklik gösterdiğini ifade eder. RDW yüksekliği ne kadar fazla olursa, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının o kadar değişkenlik gösterdiğine işaret eder. RDW düşüklüğü ise, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının çok az değişkenlik gösterdiğine işaret eder.

Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijenin taşınmasına yardım eden yapılardır. Genelde nabız ne kadar hızlı olursa kırmızı kan hücrelerinin hacmi o kadar büyük olur. Tam tersine yavaş attığında kırmızı kan hücrelerinin hacmi o kadar düşük olur.

Normal RDW Aralığı Nedir?
RDW değeri, kan testindeki MCV değeri baz alınarak hesaplanır.

Normal RDW aralığı: %11,5-%14,5 arasındadır.
Ama RDW aralığı farklı laboratuvarlarda değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kendi testinizdeki aralığı dikkate alın.

RDW Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
RDW değeri MCV ile birlikte birçok hastalığın teşhisinde kullanılır. RDW ve MCV değerlerindeki farklılıklar şu hastalıklara işaret edebilir.
RDW Yüksekliği, MCV Yüksekliği

Folik asit eksikliği
B12 eksikliği
Kronik bir karaciğer hastalığı
Hemolitik anemi
Miyelodisplastik sendrom
RDW Yüksekliği, MCV Düşüklüğü

Demir eksikliği anemisi
Orak hücre anemisi
RDW Yüksekliği, Normal MCV

Demir eksikliği anemisi başlangıcı
Kronik bir karaciğer hastalığı
Orak hücre anemisi
Normal RDW, MCV Yüksekliği

Aplastik anemi
Kemoterapi
Kronik bir karaciğer hastalığı
Normal RDW, MCV Düşüklüğü

Kronik bir hastalığa bağlı anemi
Hemoglobin E
RDW Düşüklüğü, MCV Yüksekliği

Makrositik anemi
RDW Düşüklüğü, MCV Düşüklüğü

Mikrositik anemi
RDW Testinin Önemi
RDW değerindeki ufak yükseklik ve düşüklükler herhangi bir soruna işaret etmeyebilir. Ama çok yüksek ve küçük değerlerin dikkate alınması gerekir. Doktorunuz çıkan anormal sonuçlara göre ek testler isteyebilir.

Bununla birlikte RDW değerindeki yükseklik ve düşüklükler tedaviyle genelde normal seyrine döndürülebilir.

The post RDW first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
TAM KAN SAYIMI TAHLİLİ (HEMOGRAM) https://www.coolkadin.com/tam-kan-sayimi-tahlili-hemogram.html Thu, 17 Dec 2015 09:51:14 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5953 İnsan...

The post TAM KAN SAYIMI TAHLİLİ (HEMOGRAM) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
İnsan sağlığı açısından tahlillerin önemi büyüktür bunlardan biride kan sayımı tahlilidir.
Hemogram nedir?
Hemogram, kan hücrelerinin nitelik ve nicelik açısından incelenmesidir. (Tahlil)
Hemogram sırayla şunları içeririr:
1- Milimetre karedeki alyuvar sayısı.
2- Akyuvar sayısı.
3- Trombosit sayısı.
4- Farklı akyuvarların yüzde olarak dağılımı ya da kan formülü.
5- Kanın cam lam üzerinde yayılması ve boyanmasından sonra gözlenen çeşitli hücrelerin görünümü.
Tam Kan Sayımı tahlili birçok durumda yapılan ve hastalıkların teşhisinde önemli bir basamak olan bir durumdur. Tam Kan Sayımı tahlilinde bazı kan değerlerine ve kan hücrelerine bakılır şimdi bu kısaltmalardan ne anlama geldiklerinden, ayrıca azlıkları ve fazlalıkları durumda neler olabileceğinden bahsedeceğiz.
Rbc (red blood cells): Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir. Düşükse anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır. Yüksek olduğu durumlar ise: Yüksek rakımlı yerde yaşayanlar, KOAH(Kronik Obstruktif akciğer Hastalıkları, astım ve bronşit gibi, böbrek hastalığı ve polisitemi hastalığıdır.
Wbc (White Blood Cells-Leukocytes): Beyaz kan hücreleri (Akyuvarlar) Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir. enfeksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir. Ayrıca lösemi’de yükselir. Düşük değerlerde çıktığında ise lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında, AIDS’te lökosit miktarı (WBC) düşüktür.
Mcv (mean corpuscular volume): Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşükse eritrositler daha ufaktır, yüksekse daha genişlemişlerdir. Demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür, MCV yüksektir.
Hb (Hemoglobin): Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri düşer.
Mch: Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir.
Hct (Hematokrit): Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi’de artar.
Plt (Platelets): Trombositlerdir. Pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerdir.
Pnl (Nötrofiller): Bakteriyel enfeksiyonlarda artar.
Lymphocytes (Lenfositler): viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artarken hıv enfeksiyonu yani AIDS’te düşer.
Eosinophils (Eozinofiller): Allerjide ve paraziter hastalıklarda yükselir.

 

The post TAM KAN SAYIMI TAHLİLİ (HEMOGRAM) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>